Ko norėjote paklausti apie vyną: Petras Jarašūnas

Publikuota: 2015-12-05
Vyno specialistas Petras Jarašūnas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vyno specialistas Petras Jarašūnas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Šįsyk skyrelyje – du klausimai, bent kiek prakutusiam vyno mėgėjui galintys sukelti atlaidžią šypseną. Bet jie vis tiek užduodami, ir apie sulfitus, ir apie taninus vyne. Į juos atsako vyno specialistas Petras Jarašūnas.

Ką reiškia užrašas ant vyno butelio etiketės „yra sulfitų“? Ar jie kelia alergiją?

Sulfitai (kitaip – sieros dioksidas) yra fermentacijos metu natūraliai susidarantis konservantas, tad jų vyne buvo ir bus visada. Tiesa, to nedidelio, natūraliai susidarančio, kiekio neužtenka, kad vynas būtų stabilus ir nevyktų oksidacija, tad vyndariai deda jo papildomai. Sulfitai yra bene labiausiai maisto pramonėje paplitęs konservantas, apsaugantis nuo žalingo deguonies poveikio.

Kai po 2005 m. priimtų ES teisės aktų pasirodė pirmieji buteliai su įspėjimu apie vyno sudėtyje esančius sulfitus, kilo šiokia tokia panika – neva kažkas staiga pradėjo vyną „gardinti“ chemikalais. Bet sulfitai yra alergenas, taigi produktai, kurių sudėtyje jų yra daugiau nei 10ppm (milijonųjų dalių, arba mg/kg), privalomai ženklinami įspėjamaisiais užrašais.

Vyndarystėje sulfitai gali būti naudojami apipurkšti mašinomis skintas uogas, kad šios nesioksiduotų ir fermentacija neprasidėtų dar tik pakeliui į vyninę. Kita sulfitų panaudojimo galimybė – fermentacijos stabdymas. Sieros dioksidas apsaugo ir nuo bakterijų, juo sterilizuojamos statinės bei buteliai.

Vyną mėgstantys ir galvos skausmais besiskundžiantys žmonės neretai linkę klaidingai kaltę suversti sulfitams, esą būtent jie sukelia tokią organizmo reakciją. Tačiau, įprastame vyne viršutinė leidžiama sulfitų riba yra 350ppm (įprastai ji neviršija 200ppm), o džiovintuose vaisiuose jų dešimteriopai daugiau. Bet nuo razinų galvos juk neskauda. Jei gydytojas jums nėra diagnozavęs padidinto jautrumo sulfitams, tai informacija ant vyno butelių neturėtų gąsdinti – šio konservanto (E220–E228) kur kas daugiau suvartojame su kasdieniais produktais, nei skanaudami vyną.

Kas yra taninai? Ar vynas dėl jų būna rūgštus?

Taninai yra natūralūs polifenoliai, randami augaluose. Jų poveikis burnoje gali būti apibūdinamas labiau ne kaip skonis, o kaip pojūtis. Taninai, patekę ant liežuvio, pašalina nuo jo baltymus, todėl randasi sausumo jausmas. Šis pojūtis mums puikiai pažįstamas iš juodos arbatos, neprisirpusių juodųjų serbentų ar aronijų.

Taninų turi vynuogių odelės ir kauliukai. Kadangi raudonasis (ir rožinis) vynas daromas skalaujant sultis kartu su tamsiomis vynuogių odelėmis, iš šių išsiskalauja ne tik spalvos pigmentas, bet ir taninai. Tad jei vynas turi raudonos spalvos, tikrai turės ir taninų. Taninai taip pat išsiskalauja iš ąžuolo statinių, naudojamų vynui brandinti, – net ir baltasis vynas jų gali šiek tiek turėti.

Neretai taninų sukuriamas sausumo pojūtis maišomas su rūgštumu. Stiprios juodos arbatos juk neapibūdiname kaip rūgščios – ji sausina burną, bet tikrai nėra rūgšti. Kaltinantiems taninus dėl galvos skausmų, vėlgi derėtų prisiminti juodą arbatą – jei ši nesukelia tokios reakcijos, gal visgi ne taninus kaltinti reikėtų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau