Ko norėjote paklausti apie vyną: Petras Jarašūnas

Publikuota: 2015-12-05
Vyno specialistas Petras Jarašūnas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vyno specialistas Petras Jarašūnas. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Šįsyk skyrelyje – du klausimai, bent kiek prakutusiam vyno mėgėjui galintys sukelti atlaidžią šypseną. Bet jie vis tiek užduodami, ir apie sulfitus, ir apie taninus vyne. Į juos atsako vyno specialistas Petras Jarašūnas.

Ką reiškia užrašas ant vyno butelio etiketės „yra sulfitų“? Ar jie kelia alergiją?

Sulfitai (kitaip – sieros dioksidas) yra fermentacijos metu natūraliai susidarantis konservantas, tad jų vyne buvo ir bus visada. Tiesa, to nedidelio, natūraliai susidarančio, kiekio neužtenka, kad vynas būtų stabilus ir nevyktų oksidacija, tad vyndariai deda jo papildomai. Sulfitai yra bene labiausiai maisto pramonėje paplitęs konservantas, apsaugantis nuo žalingo deguonies poveikio.

Kai po 2005 m. priimtų ES teisės aktų pasirodė pirmieji buteliai su įspėjimu apie vyno sudėtyje esančius sulfitus, kilo šiokia tokia panika – neva kažkas staiga pradėjo vyną „gardinti“ chemikalais. Bet sulfitai yra alergenas, taigi produktai, kurių sudėtyje jų yra daugiau nei 10ppm (milijonųjų dalių, arba mg/kg), privalomai ženklinami įspėjamaisiais užrašais.

Vyndarystėje sulfitai gali būti naudojami apipurkšti mašinomis skintas uogas, kad šios nesioksiduotų ir fermentacija neprasidėtų dar tik pakeliui į vyninę. Kita sulfitų panaudojimo galimybė – fermentacijos stabdymas. Sieros dioksidas apsaugo ir nuo bakterijų, juo sterilizuojamos statinės bei buteliai.

Vyną mėgstantys ir galvos skausmais besiskundžiantys žmonės neretai linkę klaidingai kaltę suversti sulfitams, esą būtent jie sukelia tokią organizmo reakciją. Tačiau, įprastame vyne viršutinė leidžiama sulfitų riba yra 350ppm (įprastai ji neviršija 200ppm), o džiovintuose vaisiuose jų dešimteriopai daugiau. Bet nuo razinų galvos juk neskauda. Jei gydytojas jums nėra diagnozavęs padidinto jautrumo sulfitams, tai informacija ant vyno butelių neturėtų gąsdinti – šio konservanto (E220–E228) kur kas daugiau suvartojame su kasdieniais produktais, nei skanaudami vyną.

Kas yra taninai? Ar vynas dėl jų būna rūgštus?

Taninai yra natūralūs polifenoliai, randami augaluose. Jų poveikis burnoje gali būti apibūdinamas labiau ne kaip skonis, o kaip pojūtis. Taninai, patekę ant liežuvio, pašalina nuo jo baltymus, todėl randasi sausumo jausmas. Šis pojūtis mums puikiai pažįstamas iš juodos arbatos, neprisirpusių juodųjų serbentų ar aronijų.

Taninų turi vynuogių odelės ir kauliukai. Kadangi raudonasis (ir rožinis) vynas daromas skalaujant sultis kartu su tamsiomis vynuogių odelėmis, iš šių išsiskalauja ne tik spalvos pigmentas, bet ir taninai. Tad jei vynas turi raudonos spalvos, tikrai turės ir taninų. Taninai taip pat išsiskalauja iš ąžuolo statinių, naudojamų vynui brandinti, – net ir baltasis vynas jų gali šiek tiek turėti.

Neretai taninų sukuriamas sausumo pojūtis maišomas su rūgštumu. Stiprios juodos arbatos juk neapibūdiname kaip rūgščios – ji sausina burną, bet tikrai nėra rūgšti. Kaltinantiems taninus dėl galvos skausmų, vėlgi derėtų prisiminti juodą arbatą – jei ši nesukelia tokios reakcijos, gal visgi ne taninus kaltinti reikėtų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau