Rekordų siekia populiarindamas austres

Publikuota: 2015-12-04
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Vilniuje viešėjusiam virėjui iš Prancūzijos Marceliui Lesoille’ui priklauso 7 austrių atvėrimo pasaulio rekordai, jis ne sykį pelnė pasaulio čempiono titulą. „Austrių atvėrimo procesą galima prilyginti sportui. Aš netgi turiu savo treniruočių planą“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Prancūzas Vilniuje svečiavosi žuvų ir jūrų gėrybių restoraną bei parduotuvę valdančios UAB „Šiaurės jūra“ bendraturčio Žilvino Pupkaus kvietimu. Ši įmonė šviežias ir brandintas austres atsiveža iš austrių augintojų rojumi vadinamo Mareno Olerono (tai iš dviejų miestų 2006 m. suformuotas administracinis vienetas Prancūzijos pietvakariuose – VŽ), kurio ambasadoriaus pareigos patikėtos p. Lesoille’ui.

Marenas Oleronas – vienintelė vieta Europoje, kur austrės ne tik auginamos, brandinamos, bet ir veisiamos. Galima sakyti, kad ši vieta – visų Europoje užaugintų austrių gimtinė.

Degustacijų metu p. Lesoille’as mokė atverti austres, pasakojo apie jų valgymo kultūrą ir pats afrodiziaku laikomus moliuskus gliaudė netikėčiausiais būdais ir „instrumentais“ – banko kortele, automobilio rakteliais ar euro monetomis.

Užkrėtė garsusis krikštatėvis

Pono Lesoille’o profesijai apibūdinti lietuviško termino neturime. Tokius kaip jis prancūzai vadina „ecailler“, – šis žodis reiškia virėją, restorane atsakingą už žuvų ir jūrų gėrybių patiekalus. Šiuo metu p. Marcelis dirba Bordo regione esančio Se? Ž?n de Li?zo miestelio restorane „Le Suisse“.

Svečias iš Prancūzijos ecailler tapo patartas savo krikštatėvio – garsaus prancūzų šefo Paulo Bocuse’o, 1989 m. pripažinto geriausiu pasaulio virėju. Ponui Bocuse’ui Lione priklauso keli restoranai. Vieno jų virtuvėje p. Lesoille’as pradėjo dirbti būdamas 14-os. „Ponas Bocus’as patarė man gilintis į austrių ir kitų jūrų gėrybių patiekalų ruošimą. Paklausiau jo, nes pajutau aistrą šiai profesijai“, – pasakoja p. Marcelis.

Vis dėlto p. Lesoille’o veiklai apibūdinti bene labiausiai tiktų terminas „austrininkas“, mat su austrėmis jį sieja ypatingi ryšiai. Prancūzo pasiekti rekordai žavi viso pasaulio austrių mėgėjus. Jis sugeba per 1 minutę atidaryti 38 austres, per valandą – 2.064, o per 30 valandų atveria net 12.000 austrių.

Čempionai traukia

Įspūdingų rekordų jis pasiekė ir „akluoju būdu“: Guinesso knygoje užfiksuota, kaip per minutę užrištomis akimis jis atvėrė 28 austres, per 15 minučių – 230. Pasak paties čempiono, sunkiausia jam buvo pasiekti 2.064 atidarytų austrių per valandą rekordą.

„Dabar rekordų siekiu savo malonumui, galima sakyti, kad tai – savotiška pramoga. Pradėjau jų vaikytis norėdamas žmonėms parodyti, kad tai – garbinga profesija. Pasaulio čempiono titulas pritraukia žmones – abejoju, ar tiek žmonių būtų susirinkę Vilniuje pas paprastą austrių gliaudytoją. Mano pasirodymai vilioja ir žurnalistus, – jie tik ir laukia, kad susižeisčiau“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Kad traumų iš tiesų pasitaiko, byloja randais nusėtos prancūzų virėjo rankos. Kad išvengtų nelaimingų atsitikimų, p. Marcelis intensyviai treniruojasi pagal paties sukurtą treniruočių planą: kasdien rankomis maigo teniso kamuoliuką, o per metus nuvažiuoja apie 12.000 km dviračiu. Ypač gerai, sako jis, važiuoti į kalną, tuomet pečiai ir riešai dirba taip pat, kaip gliaudant austres.

Pasak p. Lesoill’o, nuo druskų odą geriausiai išvalo krakmolas, tad po intensyvios darbo dienos jis eina skusti bulvių – tokios krakmolo „procedūros“ ne tik sušvelnina rankų odą, bet ir padeda išvengti artrito.

infogr.am::infogram_0_marcelis_lesoilleas

Į klausimą, kiek austrių kriauklių atvėrė per savo karjerą, p. Marcelis, suprantama, atsakyti negali. „Vieną gruodį (visą mėnesį) paskui mane sekiojęs žurnalistas suskaičiavo, kad atidariau 300.000 austrių“, – prisimena jis.

Beje, gruodis p. Lesoille’ui – ypatingas mėnuo, mat Se? Ž?n de Li?ze gyvena daug baskų, kurie turi tradiciją Kalėdų išvakarėse, kai mes valgome Kūčių vakarienę, eiti į restoranus skanauti austrių. „Tą dieną dirbame keturiese ir kartu atidarome 30.000–40.000 austrių“, – sako prancūzų virėjas.

Ar pats mėgsta austres? „Be galo, – šypteli p. Marcelis. – Per dieną suvalgau 20–30 austrių. Kai atidarau iš pažiūros skanią austrę, pats ją ir suvalgau. Todėl taip gerai ir atrodau, o juk man jau 65-eri.“

Svečias iš Prancūzijos nepamiršta pabrėžti, kad austres mėgo daug žymių prancūzų – pirmiausia jis pamini Liudviką XIV, sugalvojusį „r“ taisyklę (jis leido rinkti ir valgyti austres tik tais mėnesiais, kurių prancūziškuose pavadinimuose yra raidė „r“, nes kitu laiku (gegužę, liepą, birželį ir rugpjūtį) šie moliuskai dauginasi.

Prezidentų užkandis

Svečias pasakoja, kad austres labai mėgo Napoleonas III, jis į Paryžių jų atsigabendavo iš gimtojo Bordo regiono. Austres labai mėgo ir buvę Prancūzijos prezidentai F. Mitterrand’as, J. J. Chiracas, dažnai jomis mėgaujasi dabartinis prezidentas F. Hollande’as.

Jis atkreipia dėmesį į ypatingas austrių savybes, pasak jo, austrės valo inkstus ir kepenis, tą žinojo jau senovės romėnai, todėl moliuskus reikia valgyti kaip užkandį tarp pagrindinių patiekalų. Pasak svečio, pagal baltymų kiekį 110 austrių atitinka 100 g jautienos, jos turi ir kitų naudingų medžiagų.

Baigdamas interviu p. Marcelis pabrėžia, kad jo kelionės tikslas – kuo daugiau žmonių pasaulyje papasakoti apie šį nuostabų jūrų produktą, kuriam jis paskyrė beveik visą savo gyvenimą.

FOTOGALERIJA Austrių atidarinėtojo iš Prancūzijos pasirodymas (22 nuotr.)

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Virtuvės šefas M. Paulinas: Lietuvai žiauriai reiktų „Michelin“ žvaigždės Premium

Pagaliau ir į mūsų šalį atėjo laikai, kai išrankesniems valgytojams rūpi ne restorano pavadinimas ar...

Laisvalaikis
10:50
Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau