Rekordų siekia populiarindamas austres

Publikuota: 2015-12-04
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Vilniuje viešėjusiam virėjui iš Prancūzijos Marceliui Lesoille’ui priklauso 7 austrių atvėrimo pasaulio rekordai, jis ne sykį pelnė pasaulio čempiono titulą. „Austrių atvėrimo procesą galima prilyginti sportui. Aš netgi turiu savo treniruočių planą“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Prancūzas Vilniuje svečiavosi žuvų ir jūrų gėrybių restoraną bei parduotuvę valdančios UAB „Šiaurės jūra“ bendraturčio Žilvino Pupkaus kvietimu. Ši įmonė šviežias ir brandintas austres atsiveža iš austrių augintojų rojumi vadinamo Mareno Olerono (tai iš dviejų miestų 2006 m. suformuotas administracinis vienetas Prancūzijos pietvakariuose – VŽ), kurio ambasadoriaus pareigos patikėtos p. Lesoille’ui.

Marenas Oleronas – vienintelė vieta Europoje, kur austrės ne tik auginamos, brandinamos, bet ir veisiamos. Galima sakyti, kad ši vieta – visų Europoje užaugintų austrių gimtinė.

Degustacijų metu p. Lesoille’as mokė atverti austres, pasakojo apie jų valgymo kultūrą ir pats afrodiziaku laikomus moliuskus gliaudė netikėčiausiais būdais ir „instrumentais“ – banko kortele, automobilio rakteliais ar euro monetomis.

Užkrėtė garsusis krikštatėvis

Pono Lesoille’o profesijai apibūdinti lietuviško termino neturime. Tokius kaip jis prancūzai vadina „ecailler“, – šis žodis reiškia virėją, restorane atsakingą už žuvų ir jūrų gėrybių patiekalus. Šiuo metu p. Marcelis dirba Bordo regione esančio Se? Ž?n de Li?zo miestelio restorane „Le Suisse“.

Svečias iš Prancūzijos ecailler tapo patartas savo krikštatėvio – garsaus prancūzų šefo Paulo Bocuse’o, 1989 m. pripažinto geriausiu pasaulio virėju. Ponui Bocuse’ui Lione priklauso keli restoranai. Vieno jų virtuvėje p. Lesoille’as pradėjo dirbti būdamas 14-os. „Ponas Bocus’as patarė man gilintis į austrių ir kitų jūrų gėrybių patiekalų ruošimą. Paklausiau jo, nes pajutau aistrą šiai profesijai“, – pasakoja p. Marcelis.

Vis dėlto p. Lesoille’o veiklai apibūdinti bene labiausiai tiktų terminas „austrininkas“, mat su austrėmis jį sieja ypatingi ryšiai. Prancūzo pasiekti rekordai žavi viso pasaulio austrių mėgėjus. Jis sugeba per 1 minutę atidaryti 38 austres, per valandą – 2.064, o per 30 valandų atveria net 12.000 austrių.

Čempionai traukia

Įspūdingų rekordų jis pasiekė ir „akluoju būdu“: Guinesso knygoje užfiksuota, kaip per minutę užrištomis akimis jis atvėrė 28 austres, per 15 minučių – 230. Pasak paties čempiono, sunkiausia jam buvo pasiekti 2.064 atidarytų austrių per valandą rekordą.

„Dabar rekordų siekiu savo malonumui, galima sakyti, kad tai – savotiška pramoga. Pradėjau jų vaikytis norėdamas žmonėms parodyti, kad tai – garbinga profesija. Pasaulio čempiono titulas pritraukia žmones – abejoju, ar tiek žmonių būtų susirinkę Vilniuje pas paprastą austrių gliaudytoją. Mano pasirodymai vilioja ir žurnalistus, – jie tik ir laukia, kad susižeisčiau“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Kad traumų iš tiesų pasitaiko, byloja randais nusėtos prancūzų virėjo rankos. Kad išvengtų nelaimingų atsitikimų, p. Marcelis intensyviai treniruojasi pagal paties sukurtą treniruočių planą: kasdien rankomis maigo teniso kamuoliuką, o per metus nuvažiuoja apie 12.000 km dviračiu. Ypač gerai, sako jis, važiuoti į kalną, tuomet pečiai ir riešai dirba taip pat, kaip gliaudant austres.

Pasak p. Lesoill’o, nuo druskų odą geriausiai išvalo krakmolas, tad po intensyvios darbo dienos jis eina skusti bulvių – tokios krakmolo „procedūros“ ne tik sušvelnina rankų odą, bet ir padeda išvengti artrito.

infogr.am::infogram_0_marcelis_lesoilleas

Į klausimą, kiek austrių kriauklių atvėrė per savo karjerą, p. Marcelis, suprantama, atsakyti negali. „Vieną gruodį (visą mėnesį) paskui mane sekiojęs žurnalistas suskaičiavo, kad atidariau 300.000 austrių“, – prisimena jis.

Beje, gruodis p. Lesoille’ui – ypatingas mėnuo, mat Se? Ž?n de Li?ze gyvena daug baskų, kurie turi tradiciją Kalėdų išvakarėse, kai mes valgome Kūčių vakarienę, eiti į restoranus skanauti austrių. „Tą dieną dirbame keturiese ir kartu atidarome 30.000–40.000 austrių“, – sako prancūzų virėjas.

Ar pats mėgsta austres? „Be galo, – šypteli p. Marcelis. – Per dieną suvalgau 20–30 austrių. Kai atidarau iš pažiūros skanią austrę, pats ją ir suvalgau. Todėl taip gerai ir atrodau, o juk man jau 65-eri.“

Svečias iš Prancūzijos nepamiršta pabrėžti, kad austres mėgo daug žymių prancūzų – pirmiausia jis pamini Liudviką XIV, sugalvojusį „r“ taisyklę (jis leido rinkti ir valgyti austres tik tais mėnesiais, kurių prancūziškuose pavadinimuose yra raidė „r“, nes kitu laiku (gegužę, liepą, birželį ir rugpjūtį) šie moliuskai dauginasi.

Prezidentų užkandis

Svečias pasakoja, kad austres labai mėgo Napoleonas III, jis į Paryžių jų atsigabendavo iš gimtojo Bordo regiono. Austres labai mėgo ir buvę Prancūzijos prezidentai F. Mitterrand’as, J. J. Chiracas, dažnai jomis mėgaujasi dabartinis prezidentas F. Hollande’as.

Jis atkreipia dėmesį į ypatingas austrių savybes, pasak jo, austrės valo inkstus ir kepenis, tą žinojo jau senovės romėnai, todėl moliuskus reikia valgyti kaip užkandį tarp pagrindinių patiekalų. Pasak svečio, pagal baltymų kiekį 110 austrių atitinka 100 g jautienos, jos turi ir kitų naudingų medžiagų.

Baigdamas interviu p. Marcelis pabrėžia, kad jo kelionės tikslas – kuo daugiau žmonių pasaulyje papasakoti apie šį nuostabų jūrų produktą, kuriam jis paskyrė beveik visą savo gyvenimą.

FOTOGALERIJA Austrių atidarinėtojo iš Prancūzijos pasirodymas (22 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
11:45
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau