Rekordų siekia populiarindamas austres

Publikuota: 2015-12-04
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Austres nustosiu valgyti tik tuomet, kai jos taps neskanios. Bet nežinau, ar tai įmanoma“, – sako Marcelis Lesoill’as, austrių gliaudytojas, pasaulio rekordininkas. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
 

Vilniuje viešėjusiam virėjui iš Prancūzijos Marceliui Lesoille’ui priklauso 7 austrių atvėrimo pasaulio rekordai, jis ne sykį pelnė pasaulio čempiono titulą. „Austrių atvėrimo procesą galima prilyginti sportui. Aš netgi turiu savo treniruočių planą“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Prancūzas Vilniuje svečiavosi žuvų ir jūrų gėrybių restoraną bei parduotuvę valdančios UAB „Šiaurės jūra“ bendraturčio Žilvino Pupkaus kvietimu. Ši įmonė šviežias ir brandintas austres atsiveža iš austrių augintojų rojumi vadinamo Mareno Olerono (tai iš dviejų miestų 2006 m. suformuotas administracinis vienetas Prancūzijos pietvakariuose – VŽ), kurio ambasadoriaus pareigos patikėtos p. Lesoille’ui.

Marenas Oleronas – vienintelė vieta Europoje, kur austrės ne tik auginamos, brandinamos, bet ir veisiamos. Galima sakyti, kad ši vieta – visų Europoje užaugintų austrių gimtinė.

Degustacijų metu p. Lesoille’as mokė atverti austres, pasakojo apie jų valgymo kultūrą ir pats afrodiziaku laikomus moliuskus gliaudė netikėčiausiais būdais ir „instrumentais“ – banko kortele, automobilio rakteliais ar euro monetomis.

Užkrėtė garsusis krikštatėvis

Pono Lesoille’o profesijai apibūdinti lietuviško termino neturime. Tokius kaip jis prancūzai vadina „ecailler“, – šis žodis reiškia virėją, restorane atsakingą už žuvų ir jūrų gėrybių patiekalus. Šiuo metu p. Marcelis dirba Bordo regione esančio Se? Ž?n de Li?zo miestelio restorane „Le Suisse“.

Svečias iš Prancūzijos ecailler tapo patartas savo krikštatėvio – garsaus prancūzų šefo Paulo Bocuse’o, 1989 m. pripažinto geriausiu pasaulio virėju. Ponui Bocuse’ui Lione priklauso keli restoranai. Vieno jų virtuvėje p. Lesoille’as pradėjo dirbti būdamas 14-os. „Ponas Bocus’as patarė man gilintis į austrių ir kitų jūrų gėrybių patiekalų ruošimą. Paklausiau jo, nes pajutau aistrą šiai profesijai“, – pasakoja p. Marcelis.

Vis dėlto p. Lesoille’o veiklai apibūdinti bene labiausiai tiktų terminas „austrininkas“, mat su austrėmis jį sieja ypatingi ryšiai. Prancūzo pasiekti rekordai žavi viso pasaulio austrių mėgėjus. Jis sugeba per 1 minutę atidaryti 38 austres, per valandą – 2.064, o per 30 valandų atveria net 12.000 austrių.

Čempionai traukia

Įspūdingų rekordų jis pasiekė ir „akluoju būdu“: Guinesso knygoje užfiksuota, kaip per minutę užrištomis akimis jis atvėrė 28 austres, per 15 minučių – 230. Pasak paties čempiono, sunkiausia jam buvo pasiekti 2.064 atidarytų austrių per valandą rekordą.

„Dabar rekordų siekiu savo malonumui, galima sakyti, kad tai – savotiška pramoga. Pradėjau jų vaikytis norėdamas žmonėms parodyti, kad tai – garbinga profesija. Pasaulio čempiono titulas pritraukia žmones – abejoju, ar tiek žmonių būtų susirinkę Vilniuje pas paprastą austrių gliaudytoją. Mano pasirodymai vilioja ir žurnalistus, – jie tik ir laukia, kad susižeisčiau“, – šypsosi p. Lesoille’as.

Kad traumų iš tiesų pasitaiko, byloja randais nusėtos prancūzų virėjo rankos. Kad išvengtų nelaimingų atsitikimų, p. Marcelis intensyviai treniruojasi pagal paties sukurtą treniruočių planą: kasdien rankomis maigo teniso kamuoliuką, o per metus nuvažiuoja apie 12.000 km dviračiu. Ypač gerai, sako jis, važiuoti į kalną, tuomet pečiai ir riešai dirba taip pat, kaip gliaudant austres.

Pasak p. Lesoill’o, nuo druskų odą geriausiai išvalo krakmolas, tad po intensyvios darbo dienos jis eina skusti bulvių – tokios krakmolo „procedūros“ ne tik sušvelnina rankų odą, bet ir padeda išvengti artrito.

infogr.am::infogram_0_marcelis_lesoilleas

Į klausimą, kiek austrių kriauklių atvėrė per savo karjerą, p. Marcelis, suprantama, atsakyti negali. „Vieną gruodį (visą mėnesį) paskui mane sekiojęs žurnalistas suskaičiavo, kad atidariau 300.000 austrių“, – prisimena jis.

Beje, gruodis p. Lesoille’ui – ypatingas mėnuo, mat Se? Ž?n de Li?ze gyvena daug baskų, kurie turi tradiciją Kalėdų išvakarėse, kai mes valgome Kūčių vakarienę, eiti į restoranus skanauti austrių. „Tą dieną dirbame keturiese ir kartu atidarome 30.000–40.000 austrių“, – sako prancūzų virėjas.

Ar pats mėgsta austres? „Be galo, – šypteli p. Marcelis. – Per dieną suvalgau 20–30 austrių. Kai atidarau iš pažiūros skanią austrę, pats ją ir suvalgau. Todėl taip gerai ir atrodau, o juk man jau 65-eri.“

Svečias iš Prancūzijos nepamiršta pabrėžti, kad austres mėgo daug žymių prancūzų – pirmiausia jis pamini Liudviką XIV, sugalvojusį „r“ taisyklę (jis leido rinkti ir valgyti austres tik tais mėnesiais, kurių prancūziškuose pavadinimuose yra raidė „r“, nes kitu laiku (gegužę, liepą, birželį ir rugpjūtį) šie moliuskai dauginasi.

Prezidentų užkandis

Svečias pasakoja, kad austres labai mėgo Napoleonas III, jis į Paryžių jų atsigabendavo iš gimtojo Bordo regiono. Austres labai mėgo ir buvę Prancūzijos prezidentai F. Mitterrand’as, J. J. Chiracas, dažnai jomis mėgaujasi dabartinis prezidentas F. Hollande’as.

Jis atkreipia dėmesį į ypatingas austrių savybes, pasak jo, austrės valo inkstus ir kepenis, tą žinojo jau senovės romėnai, todėl moliuskus reikia valgyti kaip užkandį tarp pagrindinių patiekalų. Pasak svečio, pagal baltymų kiekį 110 austrių atitinka 100 g jautienos, jos turi ir kitų naudingų medžiagų.

Baigdamas interviu p. Marcelis pabrėžia, kad jo kelionės tikslas – kuo daugiau žmonių pasaulyje papasakoti apie šį nuostabų jūrų produktą, kuriam jis paskyrė beveik visą savo gyvenimą.

FOTOGALERIJA Austrių atidarinėtojo iš Prancūzijos pasirodymas (22 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
12:00
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau