Skrebutis pusryčiams kitaip

Publikuota: 2015-11-29
Prancūziškam skrebučiui geriausiai tinka šiek tiek pastovėjusi duona. „Matton“ nuotr.
Prancūziškam skrebučiui geriausiai tinka šiek tiek pastovėjusi duona. „Matton“ nuotr.
 

Skrebutis su uogiene ir puodeliu garuojančios kavos gali greitai pabosti, jei tokiais pusryčiais mėgausitės kiekvieną rytą. Tačiau, pasitelkę šiek tiek išmonės, skrudintą baltos duonos riekelę paversite karališkais pusryčiais.

1. Kriaušė + sūris + medus

Skrudinimui skirtą baltą duoną ar prancūzišką batoną pašildykite skrudintuve ir patepkite sviestu arba, patepę sviestu, apkepkite keptuvėje. Ant viršaus dosniai patrupinkite mėgstamo mėlynojo pelėsinio sūrio, užklokite plonai pjaustytų kriaušės griežinėlių, pašlakstykite medumi, taip pat galite užberti kapotų graikinių riešutų ir keletui minučių pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių Celsijaus. Ištraukite tada, kai sūris ims lydytis.

2. Persimonas + kriaušė + mocarela

Į vidutiniškai įkaitusią keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir apskrudinkite prancūziško batono ar mėgstamos baltos duonos riekeles. Griežinėliais supjaustykite kietesnį persimoną ir sunokusią, tačiau tvirtą kriaušę. Ant duonos riekės dėkite griežinėlį kriaušės, griežinėlį persimono, keletą lapelių šviežių bazilikų ir griežinėlį ar pusę rutuliuko mocarelos. Apšlakstykite balzaminiu actu, pabarstykite rupia druska ir šviežiais maltais pipirais.

3. Burokėliai + avinžirniai + mėtos

Gaivus burokėlių ir avinžirnių skrebutis geriausiai tiks kaip įspūdingas vakarėlio užkandis, — jį paruošti nesunku, tačiau užtrunka. Šviežius burokėlius (šešioms porcijoms pakaks trijų vidutinio dydžio šakniavaisių) nuplaukite, įdėkite į indą, šliūkštelėkite šiek tiek vandens, kruopščiai uždenkite ir maždaug 70–75 minutėms palikite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių Celsijaus. Kai burokėliai atauš, nulupkite juos ir sutrinkite šakute. Ant popierinio rankšluosčio supilkite maždaug 400 g konservuotų avinžirnių ir gerai nusausinkite. Jei turite laiko ir noro, išlukštenkite avižinius ir išmeskite kietoką jų žievelę. Suberkite avinžirnius ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kruopščiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Taip paruoštus 30–40 minučių skrudinkite iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje, kol avinžirniai gražiai pagels ir sutvirtės. Ištraukusios iš orkaitės, apibarstykite jūros druska, kuminais ir rūkytomis paprikomis. Kol avinžirniai skrunda, pasiruoškite padažą: į nedidelį prikaistuvį įpilkite trečdalį puodelio balzaminio acto, trečdalį puodelio vandens ir 1 šaukštą rupaus cukraus. Užvirkite ir maišykite, kol padažas sutirštės, paskui nukelkite nuo ugnies ir leiskite ataušti. 8 riekes mėgstamos skrudinimui skirtos duonos aptepkite alyvuogių aliejumi ir 5 minutes pakepkite iki 200 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje. Ištraukę įtrinkite česnako skiltelėmis, užtepkite burokėlių tyrės, užberkite avinžirnių, pabarstykite šviežiomis smulkintomis mėtomis, druska ir apšlakstykite balzaminiu padažu.

4. Obuolys + bri sūris

Pirmiausia pasigaminkite plakinį, kuriame mirkysite batono riekeles. Vienai porcijai suplakite 2 kiaušinius, 1 šaukštelį vanilės ekstrakto, pusę šaukštelio cinamono, po žiupsnelį malto muskato riešuto ir druskos, bei 4–5 šaukštus grietinėlės. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto, įberkite žiupsnelį rudojo cukraus, suberkite skiltelėmis pjaustytą nuluptą rūgštoką obuolį ir ant viršaus dar užbarstykite rudojo cukraus. Pakepkite porą minučių, tik tol, kol cukrus ištirps ir obuolys šiek tiek suminkštės. Išgriebę obuolius, į keptuvę įmeskite dar šiek tiek sviesto, kol jis tirps, sviestu patepkite keturias riekeles šviesios duonos, ant dviejų dėkite bri sūrio, užberkite obuolių, pabarstykite cinamono ir užvožkite likusiomis dviem riekelėmis duonos. Pamirkykite suvožtinus kiaušinio plakinyje ir apkepkite (3–4 min. vienai pusei) keptuvėje. Galima skanauti iš karto arba patiekti su medumi ar klevų sirupu.

5. Krevetės + pesto padažas

Keturiems skrebučiams reikės 4 nedidelių riekelių mėgstamos šviesios duonos, 4 šaukštų pesto padažo, 4 didelių ar 8 mažesnių krevečių, 2 skiltelių smulkiai pjaustyto česnako, šaukšto alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos ir maltų pipirų. Jeigu ketinate pesto padažą gaminti patys, čiupkite kuokštą šviežių bazilikų lapelių, 3 skilteles česnako, saujelę pinijų riešutų, saują tarkuoto parmezano sūrio ir keletą šaukštų alyvuogių aliejaus. Geriausia ingredientus susismulkinti patiems: ant medinės lentelės suberkite truputį žolelių ir česnako, kapokite tol, kol neliks didelių gabaliukų, tada įberkite dar, kol sukaposite viską taip smulkiai, kaip galite. Paskui po truputį berkite ir kapokite riešutus, tada — sūrį, galiausiai viską sumeskite į dubenį ir užpilkite 2–3 šaukštais alyvuogių aliejaus. Žinoma, smulkintuvas juodą darbą atliktų daug greičiau, tačiau teks tenkintis tyrelės konsistencijos pesto padažu.

O dabar viskas paprasta: įkaitusioje keptuvėje maždaug 2–3 minutes aliejuje pakepkite krevetes, užberkite ant jų druskos, galiausiai suberkite smulkintą česnaką. Ant skrebučių užtepkite pesto padažo, paskaninkite krevetėmis ir smulkintu česnaku.

6. Ožkos sūris + porai + šoninė

Keturiems skrebučiams: 4 prancūziško batono riekeles iš abiejų pusių apkepkite svieste. Tris šoninės juosteles supjaustykite kubeliais ir apskrudinkite, paskui sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad šis sugertų riebalų perteklių. Iš keptuvės išpilkite likusius riebalus ir joje ant vidutinės ugnies keletą minučių pakepkite smulkiai pjaustytus poro griežinėlius (reikėtų maždaug trečdalio nedidelio poro). Ant skrebučių tepkite kreminio ožkos sūrio, užbarstykite šoninės, porų ir skanaukite.

7. Grybai + sūris

Keturioms porcijoms reikės maždaug pusės kilogramo įvairių šviežių grybų, 5 čiobrelių šakelių, 2 šaukštų aliejaus, 4 riekelių viso grūdo duonos, 4 šaukštų kambario temperatūros sviesto, 1,5 puodelio tarkuoto fontinos, griujero ar gaudos sūrio.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių Celsijaus. Grybus nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Tada sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, uždėkite čiobrelių šakeles, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais ir maždaug 25 minutėms šaukite į orkaitę. Paskui pamaišykite grybus ir pakepkite dar 5–10 minučių, kad miško gėrybės apskrustų iš visų pusių. Ištraukę grybus iš orkaitės, skardą ištieskite kitu kepimo popieriaus lapu, keturias duonos riekes dosniai ištepkite sviestu ir pakepkite orkaitėje porą minučių, kol sviestas ištirps. Vėliau ant karštų skrebučių užbarstykite tarkuoto sūrio ir kepkite dar 3–4 minutes. Kai sūris išsilydys, ištraukite skanėstus iš orkaitės ir ant viršaus užkraukite kepintų grybų.

8 Pasenusi duona + orkaitė

Prancūziškam skrebučiui geriausiai tinka šiek tiek pastovėjusios duonos riekelės. O tikrą puotą pasiruošite iš viso kepaliuko padžiūvusios duonos. Geriausia ingredientus sumaišyti iš vakaro, — tada ryte teliks pašauti skanumyną į orkaitę ir mėgautis namus apgaubiančiu kepinio kvapu.

Prancūzišką, pienišką batoną ar bet kokią pasenusią šviesią duoną suplėšykite kąsnio dydžio gabaliukais ir suberkite į gausiai sviestu išteptą kepimo formą (24 x 36 cm ar panašią). Dubenyje suplakite 8 kiaušinius, 2 puodelius pieno, pusę puodelio grietinėlės, kiek daugiau negu pusę puodelio cukraus ir 2 šaukštus vanilės ekstrakto. Užpilkite ant plėšytos duonos, kruopščiai uždenkite, kad neprisigertų kvapų ir keletui valandų arba per naktį palikite šaldytuve.

Kitame dubenyje sumaišykite pusę puodelio miltų, pusę puodelio rudojo cukraus, 1 šaukštelį cinamono, po žiupsnį druskos ir malto muskato riešuto. Pusę pakelio kambario temperatūros sviesto supjaustykite kubeliais ir sudėkite į tą patį indą. Tada rankomis voliokite sviestą cukraus ir miltų mišiniu, kol virs mažyčiais trupinėliais. Jei ketinate kepti kitą dieną, suberkite trupinius į sandarų maišelį ir pernakt laikykite šaldytuve. O jei kepiniu norite mėgautis tą pačią dieną, traukite iš šaldytuvo kiaušinio plakiniu permirkusius duonos gabalėlius ir ant jų užbarstykite sviesto, cukraus ir miltų trupinius. Kepkite 45 min. (gausite minkštesnį kepinį) arba valandą (gausite tvirtesnės konsistencijos kepinį) iki 180 laipsnių Celsijaus įkaitintoje orkaitėje. Patiekite karštą su sviestu ir klevų sirupu.

9. Riešutų kremas + braškės

Mažiesiems smaližiams labiausiai patiks pyragaičius primenantys skrebučiai. Čiupkite 8 riekeles sumuštinių duonos, nupjaustykite plutelę ir suploninkite riekeles kočėlu lyg kočiodami tešlą. Vieną riekelės kraštinę ištepkite šaukšteliu riešutų kremo, ant jo užberkite smulkintų šviežių braškių ir susukite riekelę į vamzdelį. Kai susuksite visas duonos riekeles, negiliame dubenyje suplakite 2 kiaušinius ir 3 šaukštus pieno, o kitoje lėkštėje sumaišykite trečdalį puodelio cukraus ir 1 kupiną šaukštelį cinamono. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite keptuvę, joje ištirpinkite maždaug šaukštą sviesto ir apkepkite kiaušinio plakinyje mirkytus saldžia mase įdarytus vamzdelius. Iškepę kuo greičiau apvoliokite cinamono ir cukraus mišinyje.

Jei nemėgstate ar esate alergiški riešutų kremui (taip pat tiktų ir riešutų sviestas), jį galima keisti kambario temperatūros kreminiu sūriu, pavyzdžiui, „Philadelphia“, o braškes – kitomis mėgstamomis uogomis, vaisiais ar uogiene.

10. Avokadas + kiaušinis

Keptuvėje, orkaitėje ar skrudintuve paskrudinkite keturias duonos riekeles. Taip, kaip mėgstate, keptuvėje iškepkite 4 kiaušinius. Vieną didelį arba du mažus gerai išnokusius avokadus nulupkite, sutrinkite į tyrelę, užpilkite 2 šaukštais žaliosios citrinos sulčių, paskaninkite druska, pipirais ir išmaišykite. Skrebučius ištepkite avokado tyrele, ant viršaus guldykite po keptą kiaušinį, jeigu mėgstate, pabarstykite šviežiomis petražolėmis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tiesa ar drąsa: vynas veganams, be gliuteno, be alergenų 4

Prieš savaitę apžiūrėjęs vyno butelį vienoje Vilniaus parduotuvėje nustebau – ant etiketės puikavosi iki tol...

Laisvalaikis
2018.10.14
Paskelbė geriausius pasaulio restoranus 1

Šefai, restoranų verslo atstovai ir kritikai išrinko geriausių pasaulio restoranų penkiasdešimtuką. Šiemet jų...

Laisvalaikis
2018.10.08
Išrinko geriausius pasaulio barus

Dešimtą kartą skelbiamo geriausių pasaulio barų penkiasdešimtuke šiemet be konkurencijos karaliauja...

Laisvalaikis
2018.10.05
Amaronės krikštatėvio pėdomis

Italijoje, Veroną supančiame Veneto regione, gausu gero ar net didingo vyno gamintojų, tačiau nė vienas jų...

Laisvalaikis
2018.09.30
„Sweet Root” restorano komanda: esame tokie, kokie norime 2

„Užmiršome svarbiausią taisyklę, kad visų svečių nesukviesi, visų norų nepatenkinsi. Tik po dvejų metų...

Laisvalaikis
2018.09.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau