Žaliavalgių restoranams vietos dar yra

Publikuota: 2015-11-24
Atnaujinta 2015-11-24 10:55
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Apie žaliavalgius kurį laiką buvo kalbama daug ir garsiai, tačiau tokių restoranų rinka išliko maža ir trapi. Tiesa, verslininkai galimybių augti joje dar įžvelgia.

Jeigu restoranus ir kavines išskirstytume į skirtas vegetarams, veganams ir žaliavalgiams, pastarosioms dviems mitybos sritims priskiriamų restoranų Lietuvoje suskaičiuotume vos keletą. Tačiau ir į žaliavalgius orientuotos vietos savo nišą randa, sako, kad konkurentams ateiti erdvės irgi yra.

Rinkos dydį įvertinti sunku

Olga Dzindzeleta, UAB „Olviko“ vadovė, pasakoja, kad Vilniuje veikiančiam restoranui „Botanique“ (buvusiam „Raw Raw“) klientus rasti daug lengviau nei suskaičiuoti, kiek jų yra žaliavalgiai.

„Negaliu prieiti ir paklausti, ar jie žaliavalgiai, bet lankytojų skaičius ir susidomėjimas auga“, – teigia p. Dzindzeleta.

Paklausta, ar reaguodama į tendencijas galvotų apie antro restorano atidarymą, verslininkė sako, kad kol kas to tikrai neplanuoja.

„CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais bendrovė turėjo 112.000 Eur. pajamų, o 2013 m. jos siekė 94.600 Eur.

Raimonda Masytė-Baliūnienė, Kaune įsikūrios MB „Raw Inn“ generalinė direktorė, taip pat tokio maisto entuziastų skaičiaus spėti nesiryžta. Tačiau sako, kad augantis lankytojų skaičius rodo, jog rinka tokio maisto mėgėjams yra.

„Nebūtinai pas mus ateina tik žaliavalgiai. Dažnai tokie žmonės patys viską žino ir gaminasi namuose, čia susirenka įvairi auditorija: dalis yra pastovūs klientai, kurie ateina dienos pietų, kiti užsuka atsitiktinai. Naujų klientų pritraukiame ir įvairių renginių metu“, – kalba p. Masytė-Baliūnienė.

Vadovė teigia girdėjusi, kad greitai turėtų pasirodyti ir konkurentai, tačiau dėl to nerimauti priežasčių nemato.

Nebūtinai iš idėjos

Galima pagalvoti, kad sveikos mitybos restoranus atidaro tik tie, kurie patys yra dideli šios srities entuziazstai ir dirba daugiau iš idėjos. Tačiau p. Masytė-Baliūnienė sako, kad ji pati nėra žaliavalgė, o prieš 7 mėnesius perėmė restoraną ne iš idėjos, bet matydama, kad toks modelis rinkoje gali rasti savo vietą.

Anot jos, ankstesnei savininkei ši veikla nusibodo. Paklausta apie apyvartą ar lankytojų skaičių, p. Masytė-Baliūnienė sako, kad konkrečių skaičių kol kas pateikti negali, tačiau lankytojų tęsti veiklą užtenka.

Ana Vrublevskienė, UAB „Žalioji vanilė“ vadovė, sako, kad ji yra vegetarė ir erdvę žaliavalgiams įkūrė ne dėl siekių populiarinti pačią kultūrą, o pirmiausia dėl galimybių verslui. Jos valdomas restoranas Vilniuje „Raw42“ reikšmingą dalį pajamų gauna iš nuolatinių klientų. „CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais įmonės pajamos buvo 51.800 Eur.

„Pastovių klientų ratas po truputį didėja, tačiau vertinant nereikia eiti kraštutinumų link. Kaip mes su šeima penktadienį nueiname į japonų restoraną, o šeštadienį į kinų, taip kažkas kartais ateina pas mus“, – aiškina p. Vrublevskienė.

Ji įžvelgia ir tolimesnę rinkos augimo perspektyvą, nes užsienyje tokie restoranai populiaresni, tačiau didėjimas neturėtų būti labai žymus. Vadovė pasakoja, kad daug tokių restoranų tikrai neatsiras, kad ir kiek įžymūs žmonės juos reklamuotų, nes turime ilgą šaltą sezoną, todėl klientams norisi šilto maisto. Tačiau, anot jos, verslas su fantazija savo nišą čia rasti dar gali.

Žinote, ką norite žinoti?
Užsisakykite personalizuotą naujienlaiškį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Išleistas geriausių Vilniaus restoranų gidas 2

Kulinarinis turizmas tapo neatsiejama turizmo verslo dalimi: į išskirtinius restoranus žmonės keliauja...

Laisvalaikis
2019.04.24
Iš Bordo – geros žinios kolekcininkams 3

Balandis vyno pasaulyje – Bordo vyno mėnuo. Išankstinės 2018-ųjų derliaus Bordo prekybos metu per kelias...

Laisvalaikis
2019.04.22
P. Jurkevičius: Semiotikos pratybų – į spinteles ir šaldytuvą Premium 2

Negalėčiau garantuoti, kad Algirdas Julius Greimas būtų lindęs į šaldytuvą ieškoti semiotikos. Bet, tarkime,...

Verslo klasė
2019.04.22
Svarbiau ne veganizmo idėja, o maistas, kurį valgai 6

„Kai nusiperki naują mašiną, tai, neduok Dieve, kažko kito įpilti į baką. Ir į savo organizmą turime žiūrėti...

Laisvalaikis
2019.04.21
Virtuvės improvizacijos Madride: geros vietos pavalgyti

Madride metų laikas nėra labai svarbus – daugmaž visada čia rasi veikiančių lauko kavinių. Bet tikrasis...

Laisvalaikis
2019.04.15
Paskelbė pretendentus į 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašą 10

„Gero maisto akademija“ (GMA) paskelbė „30 geriausių restoranų“ rinkimų startą, o sykiu – trumpąjį 60-ies...

Paslaugos
2019.04.09
Tokijo restoranas 3D sušius parinks pagal žmogaus kūno mėginius 2

Norint patekti į restoraną „Sushi Singularity“ nepakaks paskambinti ir rezervuoti stalelio. Tokijuje nuo 2020...

Laisvalaikis
2019.04.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau