Žaliavalgių restoranams vietos dar yra

Publikuota: 2015-11-24
Atnaujinta 2015-11-24 10:55
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Apie žaliavalgius kurį laiką buvo kalbama daug ir garsiai, tačiau tokių restoranų rinka išliko maža ir trapi. Tiesa, verslininkai galimybių augti joje dar įžvelgia.

Jeigu restoranus ir kavines išskirstytume į skirtas vegetarams, veganams ir žaliavalgiams, pastarosioms dviems mitybos sritims priskiriamų restoranų Lietuvoje suskaičiuotume vos keletą. Tačiau ir į žaliavalgius orientuotos vietos savo nišą randa, sako, kad konkurentams ateiti erdvės irgi yra.

Rinkos dydį įvertinti sunku

Olga Dzindzeleta, UAB „Olviko“ vadovė, pasakoja, kad Vilniuje veikiančiam restoranui „Botanique“ (buvusiam „Raw Raw“) klientus rasti daug lengviau nei suskaičiuoti, kiek jų yra žaliavalgiai.

„Negaliu prieiti ir paklausti, ar jie žaliavalgiai, bet lankytojų skaičius ir susidomėjimas auga“, – teigia p. Dzindzeleta.

Paklausta, ar reaguodama į tendencijas galvotų apie antro restorano atidarymą, verslininkė sako, kad kol kas to tikrai neplanuoja.

„CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais bendrovė turėjo 112.000 Eur. pajamų, o 2013 m. jos siekė 94.600 Eur.

Raimonda Masytė-Baliūnienė, Kaune įsikūrios MB „Raw Inn“ generalinė direktorė, taip pat tokio maisto entuziastų skaičiaus spėti nesiryžta. Tačiau sako, kad augantis lankytojų skaičius rodo, jog rinka tokio maisto mėgėjams yra.

„Nebūtinai pas mus ateina tik žaliavalgiai. Dažnai tokie žmonės patys viską žino ir gaminasi namuose, čia susirenka įvairi auditorija: dalis yra pastovūs klientai, kurie ateina dienos pietų, kiti užsuka atsitiktinai. Naujų klientų pritraukiame ir įvairių renginių metu“, – kalba p. Masytė-Baliūnienė.

Vadovė teigia girdėjusi, kad greitai turėtų pasirodyti ir konkurentai, tačiau dėl to nerimauti priežasčių nemato.

Nebūtinai iš idėjos

Galima pagalvoti, kad sveikos mitybos restoranus atidaro tik tie, kurie patys yra dideli šios srities entuziazstai ir dirba daugiau iš idėjos. Tačiau p. Masytė-Baliūnienė sako, kad ji pati nėra žaliavalgė, o prieš 7 mėnesius perėmė restoraną ne iš idėjos, bet matydama, kad toks modelis rinkoje gali rasti savo vietą.

Anot jos, ankstesnei savininkei ši veikla nusibodo. Paklausta apie apyvartą ar lankytojų skaičių, p. Masytė-Baliūnienė sako, kad konkrečių skaičių kol kas pateikti negali, tačiau lankytojų tęsti veiklą užtenka.

Ana Vrublevskienė, UAB „Žalioji vanilė“ vadovė, sako, kad ji yra vegetarė ir erdvę žaliavalgiams įkūrė ne dėl siekių populiarinti pačią kultūrą, o pirmiausia dėl galimybių verslui. Jos valdomas restoranas Vilniuje „Raw42“ reikšmingą dalį pajamų gauna iš nuolatinių klientų. „CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais įmonės pajamos buvo 51.800 Eur.

„Pastovių klientų ratas po truputį didėja, tačiau vertinant nereikia eiti kraštutinumų link. Kaip mes su šeima penktadienį nueiname į japonų restoraną, o šeštadienį į kinų, taip kažkas kartais ateina pas mus“, – aiškina p. Vrublevskienė.

Ji įžvelgia ir tolimesnę rinkos augimo perspektyvą, nes užsienyje tokie restoranai populiaresni, tačiau didėjimas neturėtų būti labai žymus. Vadovė pasakoja, kad daug tokių restoranų tikrai neatsiras, kad ir kiek įžymūs žmonės juos reklamuotų, nes turime ilgą šaltą sezoną, todėl klientams norisi šilto maisto. Tačiau, anot jos, verslas su fantazija savo nišą čia rasti dar gali.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau