Žaliavalgių restoranams vietos dar yra

Publikuota: 2015-11-24
Atnaujinta 2015-11-24 10:55
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Apie žaliavalgius kurį laiką buvo kalbama daug ir garsiai, tačiau tokių restoranų rinka išliko maža ir trapi. Tiesa, verslininkai galimybių augti joje dar įžvelgia.

Jeigu restoranus ir kavines išskirstytume į skirtas vegetarams, veganams ir žaliavalgiams, pastarosioms dviems mitybos sritims priskiriamų restoranų Lietuvoje suskaičiuotume vos keletą. Tačiau ir į žaliavalgius orientuotos vietos savo nišą randa, sako, kad konkurentams ateiti erdvės irgi yra.

Rinkos dydį įvertinti sunku

Olga Dzindzeleta, UAB „Olviko“ vadovė, pasakoja, kad Vilniuje veikiančiam restoranui „Botanique“ (buvusiam „Raw Raw“) klientus rasti daug lengviau nei suskaičiuoti, kiek jų yra žaliavalgiai.

„Negaliu prieiti ir paklausti, ar jie žaliavalgiai, bet lankytojų skaičius ir susidomėjimas auga“, – teigia p. Dzindzeleta.

Paklausta, ar reaguodama į tendencijas galvotų apie antro restorano atidarymą, verslininkė sako, kad kol kas to tikrai neplanuoja.

„CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais bendrovė turėjo 112.000 Eur. pajamų, o 2013 m. jos siekė 94.600 Eur.

Raimonda Masytė-Baliūnienė, Kaune įsikūrios MB „Raw Inn“ generalinė direktorė, taip pat tokio maisto entuziastų skaičiaus spėti nesiryžta. Tačiau sako, kad augantis lankytojų skaičius rodo, jog rinka tokio maisto mėgėjams yra.

„Nebūtinai pas mus ateina tik žaliavalgiai. Dažnai tokie žmonės patys viską žino ir gaminasi namuose, čia susirenka įvairi auditorija: dalis yra pastovūs klientai, kurie ateina dienos pietų, kiti užsuka atsitiktinai. Naujų klientų pritraukiame ir įvairių renginių metu“, – kalba p. Masytė-Baliūnienė.

Vadovė teigia girdėjusi, kad greitai turėtų pasirodyti ir konkurentai, tačiau dėl to nerimauti priežasčių nemato.

Nebūtinai iš idėjos

Galima pagalvoti, kad sveikos mitybos restoranus atidaro tik tie, kurie patys yra dideli šios srities entuziazstai ir dirba daugiau iš idėjos. Tačiau p. Masytė-Baliūnienė sako, kad ji pati nėra žaliavalgė, o prieš 7 mėnesius perėmė restoraną ne iš idėjos, bet matydama, kad toks modelis rinkoje gali rasti savo vietą.

Anot jos, ankstesnei savininkei ši veikla nusibodo. Paklausta apie apyvartą ar lankytojų skaičių, p. Masytė-Baliūnienė sako, kad konkrečių skaičių kol kas pateikti negali, tačiau lankytojų tęsti veiklą užtenka.

Ana Vrublevskienė, UAB „Žalioji vanilė“ vadovė, sako, kad ji yra vegetarė ir erdvę žaliavalgiams įkūrė ne dėl siekių populiarinti pačią kultūrą, o pirmiausia dėl galimybių verslui. Jos valdomas restoranas Vilniuje „Raw42“ reikšmingą dalį pajamų gauna iš nuolatinių klientų. „CreditInfo“ duomenimis, praėjusiais metais įmonės pajamos buvo 51.800 Eur.

„Pastovių klientų ratas po truputį didėja, tačiau vertinant nereikia eiti kraštutinumų link. Kaip mes su šeima penktadienį nueiname į japonų restoraną, o šeštadienį į kinų, taip kažkas kartais ateina pas mus“, – aiškina p. Vrublevskienė.

Ji įžvelgia ir tolimesnę rinkos augimo perspektyvą, nes užsienyje tokie restoranai populiaresni, tačiau didėjimas neturėtų būti labai žymus. Vadovė pasakoja, kad daug tokių restoranų tikrai neatsiras, kad ir kiek įžymūs žmonės juos reklamuotų, nes turime ilgą šaltą sezoną, todėl klientams norisi šilto maisto. Tačiau, anot jos, verslas su fantazija savo nišą čia rasti dar gali.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau