Vietoj puodelio kavos – žaliasis kokteilis

Publikuota: 2015-11-22
„Netiesa, kad žalieji kokteiliai neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – sako Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė. Monikos Požerskytės (asmeninio albumo) nuotr.
„Netiesa, kad žalieji kokteiliai neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – sako Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė. Monikos Požerskytės (asmeninio albumo) nuotr.
 

Dar prieš keletą metų didelė dalis lietuvių skeptiškai susiraukdavo išgirdę apie žaliuosiuos kokteilius (arba glotnučius): kas gali gerti tą žalią beskonę masę, išskyrus žaliavalgius. „Situacija tikrai pasikeitė. Šie kokteiliai – jau ne tik žaliavalgių ar veganų raciono dalis. Be to, netiesa, kad jie neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – mitus griauna Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė.

Žaliųjų kokteilių ruošimas mūsų redakcijos virtuvėlėje kasdieniu ritualu tapo šį pavasarį. Maždaug apie 11 val. garsiai sudūzgia galinga kokteilinė, į ją keliauja žalėsiai (špinatai, įvairių augalų daigai), daržovės ar vaisiai. Netrukus ta žalia masė išpilstoma į stiklines, o jas išsidalija būrelis merginų ir moterų.

Skeptiškiausi kolegos (tarp jų ir aš) manė, kad ši žalia mada greit praeis. Tačiau nutiko priešingai: garsioji kokteilinė dūzgia kaip dūzgusi ir gal net dažniau nei anksčiau.

„Tirštas vaisių ar daržovių kokteilis yra daug geresnis pasirinkimas nei dar vienas kavos puodelis. Manau, jūsų kolegės su mielu noru patvirtins, kad išgėrusios bent porą tokių kokteilių per dieną jaučiasi geriau nei anksčiau ir turi daugiau energijos“, – išgirdusi mano pasakojimą apie redakcijos virtuvėje ruošiamus žaliuosius kokteilius šypsosi p. Gražina.

Lietuviški deriniai

Ji sako pastebinti, kad vis daugiau maitinimo įstaigų siūlo šių sveikų gėrimų, žaliosios vitaminų bombos vis dažniau ruošiamos ir namų virtuvėse. „Apie tai, kad žalieji kokteiliai populiarėja, galiu spręsti ir iš to, kaip gausiai perkamos mano knygos. Smagu, kad vis daugiau žmonių ieško atsakymų, kaip mažiau sirgti, turėti daugiau energijos ir geriau jaustis“, – kalba p. Gum.

Jos teigimu, žaliesiems kokteiliams tinka įvairūs vaisiai ir daržovės: nuo pačių egzotiškiausių iki paprasčiausių, Lietuvoje derančių.

Vis dėlto vietoj atvežtinių ji rekomenduoja rinktis lietuviškas sezonines daržoves, vaisius ir uogas. „Žieminiams“, imunitetą stiprinantiems kokteiliams puikiai tinka spanguolės, bruknės, rauginti kopūstai, burokėliai, obuoliai“, – dėsto pašnekovė. Jos teigimu, būtent tokių, iš pažiūros keistų, tačiau labai lietuviškų derinių gausu naujausioje jos knygoje „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“.

Cukrui – ne

Vis dėlto be kai kurių atvežtinių vaisių žalieji kokteiliai sunkiai įsivaizduojami. Pavyzdžiui, be bananų, kurie dera ne tik vaisiniuose, bet ir daržoviniuose gėrimuose. „Bananai labai maistingi, be to, suteikia kokteiliams glotnumo. Tik aš rekomenduočiau juos prieš sumalant kombainu ar kokteiline gerai sunokinti. O prie jų derės lietuviški obuoliai, spanguolės, saujelė špinatų ar daigų (saulėgrąžų, liucernų). Avokadai turi mažai fruktozės, juos taip pat galima dėti ir į saldžius vaisinius, ir į daržovinius kokteilius. Tas pats tinka ir kalbant apie moliūgus“, – dėsto žaliųjų kokteilių žinovė.

Pasak jo, kokteilių kontekste universalia daržove reikėtų vadinti ir burokėlius. Kadangi yra pakankamai saldūs, jie tinka ne tik į daržovių, bet ir į vaisinius kokteilius. „Spanguolės, bananas, obuolys, burokėlio skiltelė, šiek tiek medaus ir gausite puikų gėrimą, gerinantį kraują“, – sako ji.

Cukraus dėti į vaisinius kokteilius p. Gražina nerekomenduoja, net jei vaisiai labai rūgštūs. Jį siūlo keisti medumi, o dar geriau – džiovintomis datulėmis, slyvomis, razinomis ar abrikosais.

Druskos atžvilgiu ji nėra tokia kategoriška, tačiau persistengti, žinoma, nereikėtų. Druskos papildomai dėti nereikės, jei kokteiliui ruošti naudosite salierą, kuris turi organinių druskų.

Šildo prieskoniai

Daržovinius kokteilius šaltuoju sezonu specialistė rekomenduoja pagardinti tokiais šildančiais „priedais“ kaip česnakai, svogūnai, juodieji pipirai, Kajeno pipirai, garstyčių sėklos ar krienai. O štai aitrieji (čili) pipirai, pasak pašnekovės, tam visiškai netinka – ajurveda aiškina, kad jie ne šildo, o vėsina organizmą, todėl labiau tinkami vartoti vasarą.

Šildančiais paversti galima ir vaisinius kokteilius: tam pasitarnaus imbieras, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai. „Labai rekomenduočiau šiais šildančiais prieskoniais gardinti ne tik kokteilius, bet ir patiekalus. Taip lengviau išvengsite peršalimo ligų“, – pataria p. Gum.

Daugybę metų sveika mityba besidominti p. Gražina su malonumu pristato ir savo naujausią „išradimą“ – sausų augalų dalelių mišinį, kurį pavadino „Ilgo gyvenimo chlorofilu“. Pasak jos, augaluose susikaupiantis chlorofilas stiprina imunitetą, detoksikuoja organizmą, didina hemoglobino kiekį kraujyje.

Kai norisi ko nors LABAI ypatingo, p. Gum rekomenduoja pasigaminti šildantį, įvairiais prieskoniais pagardintą kokteilį „Chai Latte“, kuris gerina virškinimą ir pakelia nuotaiką. Šis kokteilis tinkamas bet kuriuo sezonu, tačiau šaltuoju metų laiku ji rekomenduoja ruošiant gėrimą naudoti karštą vandenį.

infogr.am::infogram_0_kokteilis_chai_latte

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau