Vietoj puodelio kavos – žaliasis kokteilis

Publikuota: 2015-11-22
„Netiesa, kad žalieji kokteiliai neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – sako Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė. Monikos Požerskytės (asmeninio albumo) nuotr.
„Netiesa, kad žalieji kokteiliai neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – sako Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė. Monikos Požerskytės (asmeninio albumo) nuotr.
 

Dar prieš keletą metų didelė dalis lietuvių skeptiškai susiraukdavo išgirdę apie žaliuosiuos kokteilius (arba glotnučius): kas gali gerti tą žalią beskonę masę, išskyrus žaliavalgius. „Situacija tikrai pasikeitė. Šie kokteiliai – jau ne tik žaliavalgių ar veganų raciono dalis. Be to, netiesa, kad jie neskanūs: reikia mokėti juos paruošti“, – mitus griauna Gražina Gum, medikė, žaliavalgiškos ir veganiškos mitybos žinovė.

Žaliųjų kokteilių ruošimas mūsų redakcijos virtuvėlėje kasdieniu ritualu tapo šį pavasarį. Maždaug apie 11 val. garsiai sudūzgia galinga kokteilinė, į ją keliauja žalėsiai (špinatai, įvairių augalų daigai), daržovės ar vaisiai. Netrukus ta žalia masė išpilstoma į stiklines, o jas išsidalija būrelis merginų ir moterų.

Skeptiškiausi kolegos (tarp jų ir aš) manė, kad ši žalia mada greit praeis. Tačiau nutiko priešingai: garsioji kokteilinė dūzgia kaip dūzgusi ir gal net dažniau nei anksčiau.

„Tirštas vaisių ar daržovių kokteilis yra daug geresnis pasirinkimas nei dar vienas kavos puodelis. Manau, jūsų kolegės su mielu noru patvirtins, kad išgėrusios bent porą tokių kokteilių per dieną jaučiasi geriau nei anksčiau ir turi daugiau energijos“, – išgirdusi mano pasakojimą apie redakcijos virtuvėje ruošiamus žaliuosius kokteilius šypsosi p. Gražina.

Lietuviški deriniai

Ji sako pastebinti, kad vis daugiau maitinimo įstaigų siūlo šių sveikų gėrimų, žaliosios vitaminų bombos vis dažniau ruošiamos ir namų virtuvėse. „Apie tai, kad žalieji kokteiliai populiarėja, galiu spręsti ir iš to, kaip gausiai perkamos mano knygos. Smagu, kad vis daugiau žmonių ieško atsakymų, kaip mažiau sirgti, turėti daugiau energijos ir geriau jaustis“, – kalba p. Gum.

Jos teigimu, žaliesiems kokteiliams tinka įvairūs vaisiai ir daržovės: nuo pačių egzotiškiausių iki paprasčiausių, Lietuvoje derančių.

Vis dėlto vietoj atvežtinių ji rekomenduoja rinktis lietuviškas sezonines daržoves, vaisius ir uogas. „Žieminiams“, imunitetą stiprinantiems kokteiliams puikiai tinka spanguolės, bruknės, rauginti kopūstai, burokėliai, obuoliai“, – dėsto pašnekovė. Jos teigimu, būtent tokių, iš pažiūros keistų, tačiau labai lietuviškų derinių gausu naujausioje jos knygoje „3 dienų kokteilių programa + maistingų kokteilių receptai“.

Cukrui – ne

Vis dėlto be kai kurių atvežtinių vaisių žalieji kokteiliai sunkiai įsivaizduojami. Pavyzdžiui, be bananų, kurie dera ne tik vaisiniuose, bet ir daržoviniuose gėrimuose. „Bananai labai maistingi, be to, suteikia kokteiliams glotnumo. Tik aš rekomenduočiau juos prieš sumalant kombainu ar kokteiline gerai sunokinti. O prie jų derės lietuviški obuoliai, spanguolės, saujelė špinatų ar daigų (saulėgrąžų, liucernų). Avokadai turi mažai fruktozės, juos taip pat galima dėti ir į saldžius vaisinius, ir į daržovinius kokteilius. Tas pats tinka ir kalbant apie moliūgus“, – dėsto žaliųjų kokteilių žinovė.

Pasak jo, kokteilių kontekste universalia daržove reikėtų vadinti ir burokėlius. Kadangi yra pakankamai saldūs, jie tinka ne tik į daržovių, bet ir į vaisinius kokteilius. „Spanguolės, bananas, obuolys, burokėlio skiltelė, šiek tiek medaus ir gausite puikų gėrimą, gerinantį kraują“, – sako ji.

Cukraus dėti į vaisinius kokteilius p. Gražina nerekomenduoja, net jei vaisiai labai rūgštūs. Jį siūlo keisti medumi, o dar geriau – džiovintomis datulėmis, slyvomis, razinomis ar abrikosais.

Druskos atžvilgiu ji nėra tokia kategoriška, tačiau persistengti, žinoma, nereikėtų. Druskos papildomai dėti nereikės, jei kokteiliui ruošti naudosite salierą, kuris turi organinių druskų.

Šildo prieskoniai

Daržovinius kokteilius šaltuoju sezonu specialistė rekomenduoja pagardinti tokiais šildančiais „priedais“ kaip česnakai, svogūnai, juodieji pipirai, Kajeno pipirai, garstyčių sėklos ar krienai. O štai aitrieji (čili) pipirai, pasak pašnekovės, tam visiškai netinka – ajurveda aiškina, kad jie ne šildo, o vėsina organizmą, todėl labiau tinkami vartoti vasarą.

Šildančiais paversti galima ir vaisinius kokteilius: tam pasitarnaus imbieras, cinamonas, kardamonas, gvazdikėliai. „Labai rekomenduočiau šiais šildančiais prieskoniais gardinti ne tik kokteilius, bet ir patiekalus. Taip lengviau išvengsite peršalimo ligų“, – pataria p. Gum.

Daugybę metų sveika mityba besidominti p. Gražina su malonumu pristato ir savo naujausią „išradimą“ – sausų augalų dalelių mišinį, kurį pavadino „Ilgo gyvenimo chlorofilu“. Pasak jos, augaluose susikaupiantis chlorofilas stiprina imunitetą, detoksikuoja organizmą, didina hemoglobino kiekį kraujyje.

Kai norisi ko nors LABAI ypatingo, p. Gum rekomenduoja pasigaminti šildantį, įvairiais prieskoniais pagardintą kokteilį „Chai Latte“, kuris gerina virškinimą ir pakelia nuotaiką. Šis kokteilis tinkamas bet kuriuo sezonu, tačiau šaltuoju metų laiku ji rekomenduoja ruošiant gėrimą naudoti karštą vandenį.

infogr.am::infogram_0_kokteilis_chai_latte

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Restoranai gręžiasi į pusryčiautojus – pajamos iš pusryčių išaugo dvigubai Premium 5

Lietuvoje daugėja pusryčiaujančiųjų ne namie, teigia restoranų ir kavinių valdytojai. Pusryčių segmentas...

Kavarsko koldūnų valgytojų daug, bet staliukų buvo ir bus 4 22

Anykščių rajone, Kavarsko miestelyje, yra nuo XVI a. legendose minimas šv. Jono šaltinis, kuris kartais...

Geriausio restorano šefas M. Praškevičius: pirmą kartą sėdžiu savo rogėse 3

Martynui Praškevičiui, Vilniuje veikiančių restoranų „Stebuklas“ ir „Džiaugsmas“ bendraturčiui, dainos...

Laisvalaikis
2018.07.04
Lietuvos virtuvės meistrės iš Honkongo grįžo su bronza

Iš Honkonge vykusio tarptautinio kulinarijos konkurso „Hot Chef Challange“ Lietuvos virtuvės meistrės Aldona...

Laisvalaikis
2018.07.03
Prancūzijos mėsininkai vyriausybei skundžiasi dėl veganų išpuolių 17

Prancūzų mėsininkai savo šalies vyriausybei parašė laišką, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl dažnėjančių...

Laisvalaikis
2018.07.01
Paskelbtas 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas 8

Pirmoji vieta 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše šiemet atiteko virtuvės šefo Martyno Praškevičiaus...

Laisvalaikis
2018.06.28
30 geriausių Lietuvos restoranų: atskleista pusė vardų

Birželio 28-osios vakarą Gero maisto akademija (GMA) paskelbs visą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.27
Šunienos festivalis Kinijoje: kaip tai prasidėjo ir kada liausis? 9

Kinijos Julino mieste prasidėjo tradicinis šunų mėsos festivalis. Šiame renginyje kasmet suvalgoma...

Laisvalaikis
2018.06.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau