Škotijoje – vėl viskio intrigos

Publikuota: 2015-11-20
Johnas Glaseris šiemet buvo įtrauktas į žurnalo „Whisky Advocate“ paskelbtą 30 įtakingiausių visų laikų Škotijos viskio industrijos asmenybių sąrašą.
Platintojams J. Glaserio išsiuntinėti lankstinukai supykdė Škotijos viskio gamybos prižiūrėtojus.  
„Compass Box“ nuotr.
Johnas Glaseris šiemet buvo įtrauktas į žurnalo „Whisky Advocate“ paskelbtą 30 įtakingiausių visų laikų Škotijos viskio industrijos asmenybių sąrašą. Platintojams J. Glaserio išsiuntinėti lankstinukai supykdė Škotijos viskio gamybos prižiūrėtojus. „Compass Box“ nuotr.
„Verslo žinios“

Šį rudenį išleisti du nauji boutique viskio gamintojo „Compass Box“ gėrimai vėl atkreipė viso pasaulio viskio mėgėjų dėmesį. Tai – ne pirmas atvejis per 15 mažos įmonės gyvavimo metų, kai nesutapo modernus jos ir konservatyvus Škotijos viskio industrijos sargų požiūriai. Šįsyk įmonei kliuvo už tai, kad savo svetainėje ji paskelbė viskio mišinių proporcijas.

Amerikiečių verslininkas, buvęs vieno žinomiausių viskio prekių ženklų rinkodaros direktorius Johnas Glaseris „Compass Box“ įkūrė 2000-aisiais. Įmonės registracijos adresas – Škotijoje, Great King gatvėje Edinburge, tačiau p. Glaseris gyvena ir dirba Londone, mat Škotijos viskio gamybos įstatymai reglamentuoja, kad bet kuri įmonė, parduodanti škotišką viskį, šioje šalyje privalo turėti adresą.

Viskio pasaulio enfant terrible vadinamas nepriklausomas pilstytojas p. Glaseris Londono laboratorijoje maišo aibes iš distilerijų gautų viskio pavyzdžių, keisdamas proporcijas ir užsirašinėdamas rezultatus. Kai mišinys pasiekia įsivaizduojamą aromatų puokštę, iš gamintojų jis perka statines reikiamo viskio. Kaip tikinama www.ediblemanhattan.com, – iš geriausių distilerijų – pradedant Ailos regionu, baigiant Speisaidu ir Aukštutinės Škotijos Hailandu. Tuomet maišo viskius pagal sukurtus receptus ir brandina įvairiose statinėse – nuo chereso iki deginto prancūziško ąžuolo.

Vertina profesionalai

Kad p. Glaseris eina teisingu keliu, rodo specialistų vertinimai. Antai 2005 m. sukurtą maišytą salyklinį viskį „The Spice Tree“, dėl kurio brandinimo niuansų (jie nebuvo tradiciniai) gamintojas taip pat susikirto su Škotijos viskio gamintojų asociacija (SWA, Scotch Whisky Association), viskio autoritetas Jimas Murray kasmet leidžiamoje „Whisky Bible“ 2011 m. paskelbė škotiško viskio geriausio naujo prekių ženklo (Best Scotch New Brand) kategorijos laimėtoju.

Iš viso p. Glaseris jau yra gavęs gerokai per 60 geriausių savo kategorijoje apdovanojimų iš profesionalių vertintojų, įskaitant „The Whisky Advocate“ apdovanojimą už geriausią 2011 m. mišinį (viskis „Flaming Heart“), keturis Metų inovatoriaus apdovanojimus iš „Whisky Magazine“, du Metų pionieriaus apdovanojimus (Pioneer of the Year Award) iš „Malt Advocate“ ir t. t.

Nemalonė – už atvirumą

Dabartinio konflikto priežastis iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti paradoksali. SWA užkliuvo tai, kad „Compass Box“ svetainėje buvo paskelbti spalį išleistų „Flaming Heart 5th Edition“ ir „This Is Not A Luxury Whisky“ viskių tikslūs kupažo receptai (nurodytos tikslios mišinių proporcijos, visų juos sudarančių viskių amžius ir kilmės vieta, t. y. distilerijos). Tokį viešumą asociacijai apskundė vienas iš jos narių, o ši, įvertinusi skundo pagrįstumą, nurodė receptus iš svetainės pašalinti.

Remiantis Europos Sąjungos (ES) teise ir Škotijos viskio įstatymais (Scotch Whisky Regulations), ant butelio etiketės gėrimo brandinimo laiką reikia nurodyti pagal jauniausio jame esančio mišinio amžių (t. y. sumaišius 12, 15 ir 40 metų viskius, įstatymas reglamentuoja rašyti, kad mišinio amžius – 12 metų).

Pasak Kęstučio Bingelio, didžiausios viskio krautuvės Baltijos šalyse vadovo, ES teisė yra šiek tiek lankstesnė ir linkusi Bendrijos šalims narėms leisti nuo šio reglamento nukrypti (Europos Parlamento ir Tarybos reglamentas (EB) Nr. 110/2008, 10 punktas) atsižvelgiant į tradicinius viskio išlaikymo procesus, tačiau SWA laikosi griežtos pozicijos – įmonei buvo nurodyta pašalinti informaciją iš svetainės ir sunaikinti informacinius lankstinukus.

Daugiau viešumo – daugiau skaidrumo

„Šis įvykis viskio pasaulyje sukėlė daug diskusijų. Didžioji dalis jo mėgėjų palaiko „Compass Box“. Pono Glaserio argumentai paprasti: esą gėrimų sudėties paskelbimas Škotijos viskio industrijai suteikia daugiau skaidrumo“, – sako p. Bingelis. Anot jo, aktyvistai siekia, kad viskio kūrėjai galėtų atskleisti norimą informacijos kiekį, mat pastaraisiais metais įvairūs gamintojai pradėjo leisti viskį, butelio etiketėje nenurodydami išlaikymo amžiaus. Po vadinamųjų NAS (angl. no age statement) viskio etiketėmis slepiasi įvairiausios kokybės produkcija, taigi galimybė viskio kūrėjams nurodyti informaciją vartotojui padėtų geriau orientuotis jo jūroje.

Nepriklausomieji – populiarūs

Pasak viskio eksperto Gintauto Dindos, įmonės „Duoklė Angelams“ steigėjo, nepriklausomi viskio pilstytojai, perkantys statines iš distilerijų ir pilstantys gėrimą į butelius, arba tokie viskio menininkai, kaip „Compass Box“, kurie perka statinėmis viskį, patys jį kupažuoja ir papildomai brandina, pasaulyje yra populiarūs.

„Be abejo, iš „škoto“ žemėlapio niekur nedingo ir oficialūs pilstytojai, jie ir toliau dominuoja šios šalies viskio industrijoje. „The Glenlivet“, „Laphroaig“, „Bowmore“ ar „Dalmore“ – stiprūs kaip ir anksčiau“, – sako p. Dinda. Kitas dalykas, priduria jis, daugelis tokių įmonių priklauso didelėm kompanijom, – nepriklausomų, bent jau Škotijoje, beveik nebeliko.

„Didelės kompanijos, valdančios šiuos visko ženklus, kitaip sakant, distilerijas, žaliavos nepriklausomiems pilstytojams beveik neparduoda. Jeigu parduoda, tai labai mažais kiekiais ir tik labai rimtiems, o tokių – vos keli. Arba – kartais parduoda daugiau, nes pinigų reikia visiems, bet draudžia naudoti savo prekių ženklą“, – aiškina p. Dinda.

Anot jo, „Compass Box“ yra viena labiausiai vertinamų nepriklausomų viskio kupažuotojų, o jos savininkas Johnas Glaseris šiemet buvo įtrauktas į žurnalo „Whisky Advocate“ vasaros numeryje paskelbtų 30 įtakingiausių visų laikų Škotijos viskio industrijos asmenybių sąrašą. Pastaruoju metu jis išleidžia vis naujų viskių limituotais tiražais, susilaukiančių didesnio arba mažesnio atgarsio tarp viskio žinovų.

Kai kam neįtiko

Pasak p. Dindos, Johnas Glaseris ant butelių etikečių savo sukurtų viskių amžiaus nenurodo net tais atvejais, kai mišinius sudaro palyginti seni viskiai. Tačiau, prieš išleisdamas naują gėrimą, platintojams jis atsiunčia mėginį, to niekada nedaro viskio maišytojai, ypač didžiosios kompanijos. Sykiu J. Glaseris siunčia lankstinuką, kuriame išvardyta, kas yra žaliavos gamintojai, iš kokios konkrečiai statinės tas viskis paimtas, koks jo amžius ir pan.

„Viskio pasaulyje tai buvo labai vertinama, ypač viskio žinovų – žmonėms patinka žinoti, už ką jie moka pinigus. Bet, matyt, kai kam iš didžiųjų kompanijų tai nelabai patiko, bent jau taip svarstoma viskio mėgėjų tinklaraščiuose ir svetainėse. Priežastis ta, kad didieji gamintojai dažnai nelabai turi kuo didžiuotis – į mišinius jie pila jauną viskį ir nurodyti, kad jauniausia sudedamoji dalis yra 3 ar 5 metų senumo, būtų nei šis, nei tas“, – aiškina p. Dinda.

Kaip minėta, Škotijos viskio įstatymai nurodo, kad norint nurodyti maišyto viskio amžių leidžiama nurodyti tik jauniausios kupažo dalies metus. J. Glaseris kreipėsi į SWA, prašydamas išaiškinti, ar tikrai negalima išvardyti visų mišinio sudedamųjų amžių, jam buvo atsakyta „ne“ ir pareiškus, kad jis laužo Škotijos viskio gamybos ir ES įstatymus, nurodyta informaciją iš svetainės pašalinti.

Anot p. Dindos, norint nurodyti visų sudedamųjų amžių, reiktų keisti Škotijos viskio gamybos įstatymus, įteisintus ir ES direktyvoje, o tai nėra paprasta. Apskritai, sako pašnekovas, viskio brandinimo laikas nėra esminis faktorius, apibrėžiantis viskio kokybę. Žaidžiant statinių dydžiais arba viskį brandinant karšto klimato šalyse, jo brandą galima pasiekti sąlyginai greitai. „Tarkime, Taivane 7 m. brandintą viskį galima vadinti labai senu ir brandžiu, o škotas, pamatęs ant butelio užrašą, kad gėrimas brandintas 7 m., į jį žiūrėtų labai skeptiškai“, – sako p. Dinda.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 4

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
20:05
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28
Finišas pasiektas: paskelbti 30 geriausių Lietuvos restoranų 1

„Gero maisto akademijos“ (GMA) rengiami geriausių Lietuvos restoranų rinkimai birželio 27-osios vakarą išėjo...

Laisvalaikis
2019.06.27
Z karta maitinasi kitaip 7

Tūkstantmečio karta iš meniu paraščių į topus ištraukė bolivinę balandą, skrebutį su avokadu ir visą maistą...

Laisvalaikis
2019.06.27
Paskelbti geriausi pasaulio restoranai 7

Singapūre birželio 25-osios vakarą paskelbtas 50-ies geriausių pasaulio restoranų sąrašas „The World’s 50...

Laisvalaikis
2019.06.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau