Ko norėjote paklausti apie vyną: Jolanta Smičienė

Publikuota: 2015-11-15
Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.

VŽ „Savaitgalis“ toliau kalbina vyno specialistus, galinčius profesionaliai atsakyti į keistus, ne tokius keistus ir visai rimtus klausimus apie vyną ir kitus gėrimus. Ko gero, ne vienam, ypač savo akimis nemačiusiam šampano gamybos proceso, yra dingtelėjusi mintis, kodėl šis gėrimas toks brangus, palyginti su kitais putojančiais vynais.
Į šį klausimą atsako Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė.

Galima atsakyti ir vienu sakiniu: todėl, kad padaryti paprasčiausią šampaną vyndariui užtrunka mažiausiai 2,5 metų nuo to laiko, kai buvo nurinktos vynuogės baziniam šampanui pagaminti. O juk sakoma, kad laikas – pinigai.

Taigi taip ilgai daromo bazinio vyno nerasite niekur pasaulyje. Čia dar reikėtų pridurti, kad pigiausias šampanas daromas gerokai ilgiau nei brangiausias Bordo vynas.

Kalbant skaičiais, 2014 m. vynuogynų kaina Šampanėje siekė 1,5 mln. Eur už hektarą, kilogramas vynuogių kainavo apie 6,5 Eur. Aukščiausios klasės šampanui padaryti reikia 1,2 kg vynuogių. Taigi vien vynuogės vienam buteliui pagaminti kainuoja 9 Eur.

Kalbant plačiau, reiktų prisiminti šio gėrimo istoriją. Šampanės vyndariai, darantys šampaną jau 300 metų, padėjo pagrindus ar, šiuolaikiškai šnekant, sukūrė technologijas, kuriomis vėliau patogiai pasinaudojo viso pasaulio vyndariai. Šampano gamintojai ir toliau lyderiauja eksperimentinės, kūrybinės vyndarystės ir vynmedžių auginimo srityse, o eksperimentai kainuoja brangiai.

Kitas dalykas – Šampanė yra griežčiausiais įstatymais labiausiai apribota vyndarystės apeliacija pasaulyje, o per artimiausius penkerius metus reikalavimai šampano gamybai bus dar labiau sugriežtinti.

Toliau – šampano gamybos technologijos yra vienos brangiausių vyndarystės pasaulyje dėl minėtojo proceso ilgumo ir sudėtingumo. Ne kas kitas, o šampano gamintojai metų metais „migdo“ savo šampanus su mielių nuosėdomis, siekdami išgauti reikiamą kompleksą ir balansą. Taip padaromas ilgaamžiškiausias putojantis vynas, į kurį krypsta kolekcininkų ir vyno žinovų aklys. Negana to, Šampanėje privaloma kasmet išlaikyti atitinkamą rezervinių vynų kiekį. Laikyti rūsiuose nemažus kiekius vyno, kuris negeneruoja greitų pajamų, – nuostolinga. Tačiau jei nutiks taip, kad dėl prastų orų vyndarys neturės iš ko daryti šampano, šie rezerviniai vynai bus išsigelbėjimas.

Auginti vynuoges Šampanėje – pragariškas darbas. Beveik visi darbai čia atliekami rankomis, vynmedžių auginimą sunkina nenuspėjamos oro sąlygos. Kitas dalykas, atšiaurus Šampanės regiono klimatas (šalnos, kruša, drėgmė, keičianti didžiausius karščius) ir unikaliausias pasaulyje dirvožemis, kuriame dominuoja kreida ir organinės jūrų gyvūnijos liekanos, šampano gamintojams padėjo sukurti „kai ką iš nieko“ – sudėtingiausioje aplinkoje vieną geriausių vynų pasaulyje.

Ir dar – apie dažnai minimą brangią šampano rinkodarą. Taip, ji brangi. Reklamuoti prabangos produktą visuomet kainuoja daugiau. Brangu būti žvaigžde. O ką ragauti – šampaną, „Prosecco“ ar kokį kitą putojantį vyną – kiekvieno reikalas, priklausantis nuo aibės aplinkybių.

Patarčiau surengti akląją gėrimų degustaciją – ką išsirinksi, tas ir bus tavo.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau