Ko norėjote paklausti apie vyną: Jolanta Smičienė

Publikuota: 2015-11-15
Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.
Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė. Juditos grigelytės (VŽ) nuotr.

VŽ „Savaitgalis“ toliau kalbina vyno specialistus, galinčius profesionaliai atsakyti į keistus, ne tokius keistus ir visai rimtus klausimus apie vyną ir kitus gėrimus. Ko gero, ne vienam, ypač savo akimis nemačiusiam šampano gamybos proceso, yra dingtelėjusi mintis, kodėl šis gėrimas toks brangus, palyginti su kitais putojančiais vynais.
Į šį klausimą atsako Jolanta Smičienė, sertifikuota šampano žinovė.

Galima atsakyti ir vienu sakiniu: todėl, kad padaryti paprasčiausią šampaną vyndariui užtrunka mažiausiai 2,5 metų nuo to laiko, kai buvo nurinktos vynuogės baziniam šampanui pagaminti. O juk sakoma, kad laikas – pinigai.

Taigi taip ilgai daromo bazinio vyno nerasite niekur pasaulyje. Čia dar reikėtų pridurti, kad pigiausias šampanas daromas gerokai ilgiau nei brangiausias Bordo vynas.

Kalbant skaičiais, 2014 m. vynuogynų kaina Šampanėje siekė 1,5 mln. Eur už hektarą, kilogramas vynuogių kainavo apie 6,5 Eur. Aukščiausios klasės šampanui padaryti reikia 1,2 kg vynuogių. Taigi vien vynuogės vienam buteliui pagaminti kainuoja 9 Eur.

Kalbant plačiau, reiktų prisiminti šio gėrimo istoriją. Šampanės vyndariai, darantys šampaną jau 300 metų, padėjo pagrindus ar, šiuolaikiškai šnekant, sukūrė technologijas, kuriomis vėliau patogiai pasinaudojo viso pasaulio vyndariai. Šampano gamintojai ir toliau lyderiauja eksperimentinės, kūrybinės vyndarystės ir vynmedžių auginimo srityse, o eksperimentai kainuoja brangiai.

Kitas dalykas – Šampanė yra griežčiausiais įstatymais labiausiai apribota vyndarystės apeliacija pasaulyje, o per artimiausius penkerius metus reikalavimai šampano gamybai bus dar labiau sugriežtinti.

Toliau – šampano gamybos technologijos yra vienos brangiausių vyndarystės pasaulyje dėl minėtojo proceso ilgumo ir sudėtingumo. Ne kas kitas, o šampano gamintojai metų metais „migdo“ savo šampanus su mielių nuosėdomis, siekdami išgauti reikiamą kompleksą ir balansą. Taip padaromas ilgaamžiškiausias putojantis vynas, į kurį krypsta kolekcininkų ir vyno žinovų aklys. Negana to, Šampanėje privaloma kasmet išlaikyti atitinkamą rezervinių vynų kiekį. Laikyti rūsiuose nemažus kiekius vyno, kuris negeneruoja greitų pajamų, – nuostolinga. Tačiau jei nutiks taip, kad dėl prastų orų vyndarys neturės iš ko daryti šampano, šie rezerviniai vynai bus išsigelbėjimas.

Auginti vynuoges Šampanėje – pragariškas darbas. Beveik visi darbai čia atliekami rankomis, vynmedžių auginimą sunkina nenuspėjamos oro sąlygos. Kitas dalykas, atšiaurus Šampanės regiono klimatas (šalnos, kruša, drėgmė, keičianti didžiausius karščius) ir unikaliausias pasaulyje dirvožemis, kuriame dominuoja kreida ir organinės jūrų gyvūnijos liekanos, šampano gamintojams padėjo sukurti „kai ką iš nieko“ – sudėtingiausioje aplinkoje vieną geriausių vynų pasaulyje.

Ir dar – apie dažnai minimą brangią šampano rinkodarą. Taip, ji brangi. Reklamuoti prabangos produktą visuomet kainuoja daugiau. Brangu būti žvaigžde. O ką ragauti – šampaną, „Prosecco“ ar kokį kitą putojantį vyną – kiekvieno reikalas, priklausantis nuo aibės aplinkybių.

Patarčiau surengti akląją gėrimų degustaciją – ką išsirinksi, tas ir bus tavo.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 3

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau