Vyno ir desertų čempionate – atsargus lengvumas

Publikuota: 2015-11-13
Desertų ir vyno derinių čempionatą laimėjusi restorano „Time“ komanda – Audrius Simpukas, Andrius Kubilius, Andrejus Anisko. 
Ritos Starkuvienės nuotr.
Desertų ir vyno derinių čempionatą laimėjusi restorano „Time“ komanda – Audrius Simpukas, Andrius Kubilius, Andrejus Anisko. Ritos Starkuvienės nuotr.
„Verslo žinios“

Lapkričio 9 d. Vilniuje, viešbutyje „Crowne Plaza“, įvyko šeštasis Vyno ir desertų derinių čempionatas, jame varžėsi 17 komandų.

Šiame čempionate pirmiausia įdomu stebėti, kaip kasmet, tarsi vėjui papūtus, kinta desertų mados. Kad čempionatas kasmet profesionalėja, patvirtina ir antrus metus čempionate teisėjaujanti viešnia iš Estijos (taigi nešališkas asmuo) Ene Ojaveski, žurnalo „KÖÖK (Kitchen)“ ir portalo flavoursofestonia.com redaktorė, ir tai, kad pirmąsias 9 vietas užėmusių komandų surinkti balai išsirikiavo nuo 79,4 iki 70-ies. Arūno Starkaus, šio čempionato sumanytojo, vertinimu, jau kelinti metai čempionatas gana panašus: apie 20 komandų ir 6–7 labai stiprūs desertai, lygiai tas pats atsitiko šiemet.

„Pernai buvo gal pora nuviliančių derinių, šiemet – nebe. Taigi likusioji dalis – vidutinio arba aukštesnio nei vidutinis lygio“, – sako p. Starkus. Jo manymu, panašumas kyla iš to, kad kasmet atsiranda naujų dalyvių, o šie dažnai naiviai tikisi lengvai prašokti. „Bet pamato, kad norint patekti į gerųjų sąrašą reikia gerokai padirbėti. Čia viskas kaip gyvenime“, – šypsosi p. Starkus. Anot jo, problema yra tik ta, kad šiemet desertai suvienodėjo, nes dauguma susikoncentravo į vieną – lietuviškiausio deserto – temą ir išnyko įvairovė, kuri 2013 m. čempionate buvo stulbinama. Čempionato rengėjas svarsto, jog kitąmet, siekiant įvairovės, bus paskelbta daugiau nominacijų.

infogr.am::infogram_0_vyno_ir_desertu_cempionato_nugaletojai

Šokolado nebeliko

Kalbant apie madas detaliau, – pernai čempionate dominavo desertai iš šokolado. Šiemet tokių buvo vos trys ir nė vienas jų nebuvo vertas šokolado „Michel Cluizel“ įsteigto prizo už geriausią šokoladinį desertą. Šiuosyk dominavo paprastesni, lengvesni, sakytum, atsargesni saldėsiai. Viskas gerai, tačiau tarsi pritrūko dolce vita pojūčio.

Į lietuviškiausio deserto titulą, suskaičiavus balus, pretendavo mažiausiai keturi deriniai. Beje, tokiu galėjo būti išrinktas ir Estijos komandos „Graspop“ paruoštas „Tamsios duonos pyragas“ – gaivus, lengvas, puikiausio rūgšties ir saldumo balanso gardėsis, patiektas su naminiu aronijų vynu.

Mados veikia ir vynus

Madų vėjai, o gal greičiau – povandeninės srovės veikia ir renkantis vynus. Antai 2013 m. dominavo „Riesling“ iš Mozelio (Vokietija) – nuo pusiau sauso iki saldaus, buvo daug sausojo vyno. Pernai „Riesling“ išvis nebeliko, o greta sausų lengvų ir putojančių vynų atsirado aromatizuoto, pastiprinto vyno. Šiemet į pirmąsias gretas stojo stipresni vynai, 5 komandos desertus patiekė su porto.

Pasak p. Starkaus, pastiprintų vynų populiarumas tikrai išaugo, juos patiekė 5 komandos, tiksliau, – su porto buvo daugiausia ne itin sėkmingų derinių: 3 iš 4 paskutinių vietų užėmė desertų deriniai su portu ir marsala.

„Deja, tai buvo paprasčiausi bazinio lygio portai. Nenuostabu, kad konditeriai nesugebėjo atsverti likeriniam vynui būdingo atviro alkoholiškumo, tiesmuko saldumo ir nesudėtingo vaisiškumo. Juk ne veltui čempionate įsteigta geriausio vyno nominacija – vyno kokybė yra ne mažiau svarbus elementas už deserto sudedamųjų dalių kokybę“, – aiškina p. Starkus.

Pasak jo, ankstesniais metais čempionato dalyviai buvo pradėję daryti nesaldžius desertus ir derinti juos su sausu vynu, briuto šampanu. Sėkmės tai neužtikrino, nes deserto tikimasi saldaus. Todėl buvo įsteigta lengviausio derinio nominacija. Ją šiemet laimėjo vicečempionų restorano „Dine“ desertas su 5% alkoholio tūrio „Moscato d‘Asti“. Trečiosios vietos laimėtojai R&J derino 7% alk. tūrio „Dr. Loosen Beerenauslese“, restorano „Sweet Root“ sukurtas lietuviškiausias desertas panaudojo 7% alk. tūrio „Reichsgraff von Kesselstatt Auslese“.

„Manau, tai rodo tam tikrą artimiausių metų tendenciją, kuri sutampa su pasaulyje plintančia nedaug alkoholio turinčio vyno mada“, – komentuoja p. Starkus. Jo manymu, tai, kad komandos pritrūko tinkamo vyno, galėtų būti ženklas importuotojams pasipildyti saldaus vyno portfelį.

„Lietuvoje vis dar sunku nusipirkti klasikinių saldžiųjų Graikijos „Vinsanto“, nekas dėl Toskanos „Vin Santo“, Luaros slėnio saldžiųjų, nekalbant apie aukštos klasės „Icewine“. O norint laimėti, reikia tikrai gero deserto ir kartais netikėto vyno, kurį įmanoma atrasti tik ragaujant daugybę variantų“, – kalba p. Starkus.

Smagu, kad čempionate pasirodė lietuviško vyno: pirmosios vietos laimėtojai savo desertą iš obuolių „Ruduo“ derino su Gintaro Sino „Apple Icewine“ – be kalbų vykęs derinys, o sėkmingas šio vyno „išėjimas“ į čempionatą galbūt padrąsins labiau krutėti kitus Lietuvos vyndarius.

Kai pritrūksta labai nedaug

Visų desertų ir jų derinių su vynu nesuminėsi, o ir kažin ar būtų įdomu. Mintyse perstumdant desertų lėkšteles – čia laimėtojai, o čia kiti – iš kai kurių lėkštelių darsyk norisi atsignybti kokį gabalėlį: juk buvo gerai. Gerai, bet kažko pritrūko.

Tarp tokių minėčiau „Salvetės“ restorano (5-oji vieta) desertą iš sicilietiškų pistacijų, kremo, limončelo, apelsinų ir greipfrutų šerbeto – neginčytinai puikus ir skonis, ir vaizdas, tačiau tiršto pistacijų saldumo lengvas „Moscato d‘Asti“ tiesiog nepakėlė. Vien išvardijus 7-ą vietą užėmusios „Ertlio namo“ komandos meduje virtų cidonijų deserto sudedamąsias dalis tįsta seilės, tačiau tų dalių buvo per daug ir vietoj harmoningos dermės su „Chateau Dereszla 3 Puttonyos Tokaji Aszu“ išėjo tokia miela „įvairių daiktų krautuvėlė“. Reikėtų paminėti ir lietuviškiausio deserto laimėtojus „Sweet Root“, jeigu šį vakarą norėčiau deserto, norėčiau būtent jų sukurtojo – lengvo ir elegantiško, su jaukiu namų kvapu prieš Kalėdas.

Beje, visų trijų restoranų komandos vykusiai pristatė desertus, kitaip sakant, juos pardavė ir pagrindė vyno pasirinkimą.

Restoranas „IDW Esperanza“, kaip visada, balansuoja ant banalumo ir meistriškumo ribos. Mintis patiekti desertą stilizuotoje cigarų dėželėje – puiki, bet vaizdas buvo geresnis už skonį. Geras ir jis, bet kai cigaras primena pienišką šokoladą, – nei šis, nei tas.

Treti metai iš eilės vizualumu stebina viešbučio „Kempinski“ restorano „Telegrafas“ komanda. Tiesą sakant, ir doze sveikos ironijos: pernai „Telegrafas“ patiekė iš saldėsių padarytų lietuviškų gėrybių – dešros, sūrio, pomidorų ir duonos. Šiemet – amerikietiškojo burgerio ir prancūziško „Macarons‘o“ „hibridą“ su padažais trijuose mažutėliuose indeliuose ir keptomis „bulvytėmis“. Pritrūko vieno – kad visos tos grožybės būtų ne vien saldžios ir labai saldžios.

Taisyklių nedaug

Someljė Arminas Darasevičius, pirmąsias dvi vietas užėmusių restoranų „Time“ ir „Dine“ bendraturtis, paprašytas paaiškinti, kur slypi tinkamo derinio paslaptis, sako, kad viskas čia aišku ir paprasta – visose knygose parašyta pagrindinė taisyklė, kad vynas turi būti šiek tiek saldesnis už desertą. Kitas dalykas, prideda jis, reikia nuolat ragauti ir žiūrėti, kaip tie skoniai jungiasi. Jeigu derinys pavykęs, jau visai gerai.

Anot p. Armino, labai svarbu tekstūra: deserto svoris turi atitikti vyno sunkumą, intensyvumą: prie lengvo deserto netaikysi saldaus, labai intensyvaus vyno. Tekstūra burnoje, kūnas, turi būti panašūs, tai yra bendroji vyno ir maisto derinimo taisyklė.

„Trečias dalykas – pasidarytą desertą ragauti su vynu, ir jei atrodo, kad derinys geras, bet kai ko dar trūksta, nebijoti keisti. Vyno nebepakeisi, o desertą galima „pakombinuoti“: paryškinti arba tekstūrą, ar kokį nors elementą, kad jis susijungtų su vynu“, – aiškina p. Arminas. Anot jo, pirmoji „Time“ konditerio idėja buvo padaryti obuolių sūrio desertą. Kai pradėta galvoti apie vyną ir buvo ištartas pavadinimas „Eiswein“, komanda prisiminė, kad yra lietuviškas obuolių „Ledo vynas“. „Obuolių deserto skoniai gražiai susijungė su „Ledo vyno“ obuoliais, išreiškė, papildė vienas kitą. Tada bandėme, modifikavome, konstravome. Jei būtume žengę pirmąjį žingsnį ir nieko nebekeitę, nieko gero nebūtų pavykę“, – kalba p. Arminas.

Restoranas „Time“ obuolių desertą su „Ledo vynu“ į savo valgiaraštį įtrauks kitą savaitę. Restorane „Dine“ antrą vietą laimėjusio derinio jau galima ragauti. O mano galva, tai, kad restoranų meniu atsiranda čempionate dalyvaujantieji patiekalai, yra vienas iš didžiausių šio čempionato laimėjimų.

infogr.am::infogram_0_specialieji_prizai

FOTOGALERIJA Vyno ir desertų čempionatas 2015 (19 nuotr.)

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi 2

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
2018.08.14
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau