Virtuvės šefas pataria: gaminame iš moliūgų

Publikuota: 2015-11-01
Atnaujinta 2015-11-01 13:04
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Moliūgus kai kurie daržininkai vis dar augina dėl įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos mėgtų ir rudenį, jų sezonui atėjus, be paliovos keptų, virtų, marinuotų. Kad ir kaip būtų, amerikietiškoji Helo­vino tradicija jiems padėjo priartėti prie lietuviško stalo, ir ne viena šeimininkė suka galvą, kaip panaudoti moliūgų minkštimą, liku­sį padarius ryškiausius šventės atri­butus – vadinamuosius Džeko ži­bintus. Receptais iš moliūgų su VŽ „Savaitgaliu“ dalijasi Ernestas Žit­kauskas, sostinės restorano „1 Dub­lis“ virėjas.

Kalbą apie šią daržovę derėtų pradėti nuo pagyrų jai. Mokslininkai teigia, kad moliūgas – itin naudinga daržovė, joje yra apie 92% vandens, 5–14% angliavandenių (cukraus, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 % pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Dėl šių savybių moliūgas neretai vadinamas natūraliu polivitaminu.

Gražių žodžių jam negaili ir dietologai – esą moliūguose aptinkamas retas vitaminas T, padedantis organizmui geriau pasisavinti riebų maistą. Dėl šio vitamino moliūgai yra tinkamiausias garnyras prie riebių kiaulienos, avienos ar jautienos patiekalų.

Skaičiuojama, kad 100 g moliūgų minkštimo turi vos 23 kcal, mažiau ir už kopūstus, kurie paprastai karaliauja dietinių daržovių sąrašo viršūnėje.

Prie sriubos – kepenėlės

Ernestas Žitkauskas, dirbantis vyriausiajam virėjui Deivydui Pras­pa­liaus­kui priklausančiame restorane „1 Dub­lis“, prieš tai sėmęsis patirties iš Li­no Samėno, pasakoja, kad tiek restoranuose, tiek namų virtuvėse moliūgas dažniausiai naudojamas tirštsriubėms virti. Daugybę receptų žinančiam virėjui skaniausia moliūgų ir morkų tiršt­sriubė. Jai išvirti reikės 2 kg moliūgo, 0,5 kg morkų, 3 svogūnų.

Sultinyje (geriausia tinka vištienos) p. Ernestas išverda moliūgų ir morkų gabalėlius, svogūnus prieš dėdamas į sriubą pakepina aliejuje arba svieste. Išvirusias daržoves sutrina trintuve, pila grietinėlės. Ji šiek tiek sušvelnina skonį ir suskystina tekstūrą.

Sriubą jis siūlo pagardinti troškintomis ančių kepenėlėmis – jas, kaip ir daugelis virėjų, p. Ernestas ruošia vadinamojoje vandens vonioje: indas su kepenėlėmis dedamas į didesnį puodą su verdančiu vandeniu, kepenėlės troškinamos savo pačių riebaluose maždaug pusvalandį. Taip paruoštas kepenėles galima dėti į dubenėlį su sriuba arba daryti iš jų paštetą ir tepti ant skrebučio.

Prieš patiekiant sriubą reikėtų pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir papuošti moliūgų sėklomis.

Vegetarų džiaugsmas

Iš moliūgo lengva paruošti skanų vegetarišką užkandį: jo gabalėlius reikėtų pakepinti svieste su įvairiomis sėklomis – tiks saulėgrąžų, moliūgų, daiginti kviečiai.

Virėjas pataria moliūgo gabalėlius gerai paskrudinti – svieste jie turi karamelizuotis.

Jau minėjome, kad ši švelnaus skonio daržovė puikiai dera kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Pasak p. Ernesto, paruošti moliūgų košę irgi paprasta: tereikia moliūgų gabalėlius iškepti orkaitėje, sutrinti ir pagardinti druska. Pipirų berti į košę (ir į tirštsriubes) jis nepataria: juodi prieskonių gabalėliai sugadins vaizdą.

Moliūgų košė idealiai dera prie kiaulienos išpjovos, paukštienos patiekalų.

Citrina pagardinta košė derės prie žuvies patiekalų – ypač prie keptos tilapijos ar plekšnės. Skanu bus lęšių ir įvairių grūdų (tinka perlinės, kukurūzų kruopos) košė su moliūgų gabalėliais.

Iš moliūgų galima ruošti ir pagrindinius patiekalus, pavyzdžiui, vegetarišką lazaniją. Visos sudedamosios dalys ir darbo eiga bus tokia pati, kaip ruošiant tradicinę lazaniją, tik faršas pakeičiamas keptų moliūgų, gardintų keptais svogūnais, česnakais ir džiovintų pomidorų gabalėliais, mase.

Iš moliūgų daromi ir skanūs desertai, ypač populiarūs yra keksai. VŽ „Sa­vaitgalio“ skaity­tojams p. Žit­­kaus­kas siū­lo pasi­da­ryti mo­­­liūgų suf­lė.

infogr.am::infogram_0_moliugu_sufle_receptas

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tiesa ar drąsa: vynas veganams, be gliuteno, be alergenų 4

Prieš savaitę apžiūrėjęs vyno butelį vienoje Vilniaus parduotuvėje nustebau – ant etiketės puikavosi iki tol...

Laisvalaikis
2018.10.14
Paskelbė geriausius pasaulio restoranus 1

Šefai, restoranų verslo atstovai ir kritikai išrinko geriausių pasaulio restoranų penkiasdešimtuką. Šiemet jų...

Laisvalaikis
2018.10.08
Išrinko geriausius pasaulio barus

Dešimtą kartą skelbiamo geriausių pasaulio barų penkiasdešimtuke šiemet be konkurencijos karaliauja...

Laisvalaikis
2018.10.05
Amaronės krikštatėvio pėdomis

Italijoje, Veroną supančiame Veneto regione, gausu gero ar net didingo vyno gamintojų, tačiau nė vienas jų...

Laisvalaikis
2018.09.30
„Sweet Root” restorano komanda: esame tokie, kokie norime 2

„Užmiršome svarbiausią taisyklę, kad visų svečių nesukviesi, visų norų nepatenkinsi. Tik po dvejų metų...

Laisvalaikis
2018.09.30
Daugiausiai alkoholio užsienyje perka estai, lietuviai – antri 2

Nyderlandų tyrimų instituto „Regioplan“ ir profesinių paslaugų bendrovės „EY“ atliktas Baltijos šalių...

Laisvalaikis
2018.09.26

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau