Virtuvės šefas pataria: gaminame iš moliūgų

Publikuota: 2015-11-01
Atnaujinta 2015-11-01 13:04
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Moliūgus kai kurie daržininkai vis dar augina dėl įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos mėgtų ir rudenį, jų sezonui atėjus, be paliovos keptų, virtų, marinuotų. Kad ir kaip būtų, amerikietiškoji Helo­vino tradicija jiems padėjo priartėti prie lietuviško stalo, ir ne viena šeimininkė suka galvą, kaip panaudoti moliūgų minkštimą, liku­sį padarius ryškiausius šventės atri­butus – vadinamuosius Džeko ži­bintus. Receptais iš moliūgų su VŽ „Savaitgaliu“ dalijasi Ernestas Žit­kauskas, sostinės restorano „1 Dub­lis“ virėjas.

Kalbą apie šią daržovę derėtų pradėti nuo pagyrų jai. Mokslininkai teigia, kad moliūgas – itin naudinga daržovė, joje yra apie 92% vandens, 5–14% angliavandenių (cukraus, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 % pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Dėl šių savybių moliūgas neretai vadinamas natūraliu polivitaminu.

Gražių žodžių jam negaili ir dietologai – esą moliūguose aptinkamas retas vitaminas T, padedantis organizmui geriau pasisavinti riebų maistą. Dėl šio vitamino moliūgai yra tinkamiausias garnyras prie riebių kiaulienos, avienos ar jautienos patiekalų.

Skaičiuojama, kad 100 g moliūgų minkštimo turi vos 23 kcal, mažiau ir už kopūstus, kurie paprastai karaliauja dietinių daržovių sąrašo viršūnėje.

Prie sriubos – kepenėlės

Ernestas Žitkauskas, dirbantis vyriausiajam virėjui Deivydui Pras­pa­liaus­kui priklausančiame restorane „1 Dub­lis“, prieš tai sėmęsis patirties iš Li­no Samėno, pasakoja, kad tiek restoranuose, tiek namų virtuvėse moliūgas dažniausiai naudojamas tirštsriubėms virti. Daugybę receptų žinančiam virėjui skaniausia moliūgų ir morkų tiršt­sriubė. Jai išvirti reikės 2 kg moliūgo, 0,5 kg morkų, 3 svogūnų.

Sultinyje (geriausia tinka vištienos) p. Ernestas išverda moliūgų ir morkų gabalėlius, svogūnus prieš dėdamas į sriubą pakepina aliejuje arba svieste. Išvirusias daržoves sutrina trintuve, pila grietinėlės. Ji šiek tiek sušvelnina skonį ir suskystina tekstūrą.

Sriubą jis siūlo pagardinti troškintomis ančių kepenėlėmis – jas, kaip ir daugelis virėjų, p. Ernestas ruošia vadinamojoje vandens vonioje: indas su kepenėlėmis dedamas į didesnį puodą su verdančiu vandeniu, kepenėlės troškinamos savo pačių riebaluose maždaug pusvalandį. Taip paruoštas kepenėles galima dėti į dubenėlį su sriuba arba daryti iš jų paštetą ir tepti ant skrebučio.

Prieš patiekiant sriubą reikėtų pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir papuošti moliūgų sėklomis.

Vegetarų džiaugsmas

Iš moliūgo lengva paruošti skanų vegetarišką užkandį: jo gabalėlius reikėtų pakepinti svieste su įvairiomis sėklomis – tiks saulėgrąžų, moliūgų, daiginti kviečiai.

Virėjas pataria moliūgo gabalėlius gerai paskrudinti – svieste jie turi karamelizuotis.

Jau minėjome, kad ši švelnaus skonio daržovė puikiai dera kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Pasak p. Ernesto, paruošti moliūgų košę irgi paprasta: tereikia moliūgų gabalėlius iškepti orkaitėje, sutrinti ir pagardinti druska. Pipirų berti į košę (ir į tirštsriubes) jis nepataria: juodi prieskonių gabalėliai sugadins vaizdą.

Moliūgų košė idealiai dera prie kiaulienos išpjovos, paukštienos patiekalų.

Citrina pagardinta košė derės prie žuvies patiekalų – ypač prie keptos tilapijos ar plekšnės. Skanu bus lęšių ir įvairių grūdų (tinka perlinės, kukurūzų kruopos) košė su moliūgų gabalėliais.

Iš moliūgų galima ruošti ir pagrindinius patiekalus, pavyzdžiui, vegetarišką lazaniją. Visos sudedamosios dalys ir darbo eiga bus tokia pati, kaip ruošiant tradicinę lazaniją, tik faršas pakeičiamas keptų moliūgų, gardintų keptais svogūnais, česnakais ir džiovintų pomidorų gabalėliais, mase.

Iš moliūgų daromi ir skanūs desertai, ypač populiarūs yra keksai. VŽ „Sa­vaitgalio“ skaity­tojams p. Žit­­kaus­kas siū­lo pasi­da­ryti mo­­­liūgų suf­lė.

infogr.am::infogram_0_moliugu_sufle_receptas

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau