Virtuvės šefas pataria: gaminame iš moliūgų

Publikuota: 2015-11-01
Atnaujinta 2015-11-01 13:04
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Pasak Ernesto Žitkausko, restorano „1 Dublis“ virėjo, iš moliūgų galima ruošti įvairius patiekalus: pradedant užkandžiais, baigiant desertais. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
 

Moliūgus kai kurie daržininkai vis dar augina dėl įspūdingų formų ir grožio, o ne dėl to, kad labai juos mėgtų ir rudenį, jų sezonui atėjus, be paliovos keptų, virtų, marinuotų. Kad ir kaip būtų, amerikietiškoji Helo­vino tradicija jiems padėjo priartėti prie lietuviško stalo, ir ne viena šeimininkė suka galvą, kaip panaudoti moliūgų minkštimą, liku­sį padarius ryškiausius šventės atri­butus – vadinamuosius Džeko ži­bintus. Receptais iš moliūgų su VŽ „Savaitgaliu“ dalijasi Ernestas Žit­kauskas, sostinės restorano „1 Dub­lis“ virėjas.

Kalbą apie šią daržovę derėtų pradėti nuo pagyrų jai. Mokslininkai teigia, kad moliūgas – itin naudinga daržovė, joje yra apie 92% vandens, 5–14% angliavandenių (cukraus, krakmolo, ląstelienos), 1,1–1,7 % pektinų, mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, seleno, cinko druskų), vitaminų (C, B1 , B2 , PP, karoteno). Dėl šių savybių moliūgas neretai vadinamas natūraliu polivitaminu.

Gražių žodžių jam negaili ir dietologai – esą moliūguose aptinkamas retas vitaminas T, padedantis organizmui geriau pasisavinti riebų maistą. Dėl šio vitamino moliūgai yra tinkamiausias garnyras prie riebių kiaulienos, avienos ar jautienos patiekalų.

Skaičiuojama, kad 100 g moliūgų minkštimo turi vos 23 kcal, mažiau ir už kopūstus, kurie paprastai karaliauja dietinių daržovių sąrašo viršūnėje.

Prie sriubos – kepenėlės

Ernestas Žitkauskas, dirbantis vyriausiajam virėjui Deivydui Pras­pa­liaus­kui priklausančiame restorane „1 Dub­lis“, prieš tai sėmęsis patirties iš Li­no Samėno, pasakoja, kad tiek restoranuose, tiek namų virtuvėse moliūgas dažniausiai naudojamas tirštsriubėms virti. Daugybę receptų žinančiam virėjui skaniausia moliūgų ir morkų tiršt­sriubė. Jai išvirti reikės 2 kg moliūgo, 0,5 kg morkų, 3 svogūnų.

Sultinyje (geriausia tinka vištienos) p. Ernestas išverda moliūgų ir morkų gabalėlius, svogūnus prieš dėdamas į sriubą pakepina aliejuje arba svieste. Išvirusias daržoves sutrina trintuve, pila grietinėlės. Ji šiek tiek sušvelnina skonį ir suskystina tekstūrą.

Sriubą jis siūlo pagardinti troškintomis ančių kepenėlėmis – jas, kaip ir daugelis virėjų, p. Ernestas ruošia vadinamojoje vandens vonioje: indas su kepenėlėmis dedamas į didesnį puodą su verdančiu vandeniu, kepenėlės troškinamos savo pačių riebaluose maždaug pusvalandį. Taip paruoštas kepenėles galima dėti į dubenėlį su sriuba arba daryti iš jų paštetą ir tepti ant skrebučio.

Prieš patiekiant sriubą reikėtų pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir papuošti moliūgų sėklomis.

Vegetarų džiaugsmas

Iš moliūgo lengva paruošti skanų vegetarišką užkandį: jo gabalėlius reikėtų pakepinti svieste su įvairiomis sėklomis – tiks saulėgrąžų, moliūgų, daiginti kviečiai.

Virėjas pataria moliūgo gabalėlius gerai paskrudinti – svieste jie turi karamelizuotis.

Jau minėjome, kad ši švelnaus skonio daržovė puikiai dera kaip garnyras prie mėsos patiekalų. Pasak p. Ernesto, paruošti moliūgų košę irgi paprasta: tereikia moliūgų gabalėlius iškepti orkaitėje, sutrinti ir pagardinti druska. Pipirų berti į košę (ir į tirštsriubes) jis nepataria: juodi prieskonių gabalėliai sugadins vaizdą.

Moliūgų košė idealiai dera prie kiaulienos išpjovos, paukštienos patiekalų.

Citrina pagardinta košė derės prie žuvies patiekalų – ypač prie keptos tilapijos ar plekšnės. Skanu bus lęšių ir įvairių grūdų (tinka perlinės, kukurūzų kruopos) košė su moliūgų gabalėliais.

Iš moliūgų galima ruošti ir pagrindinius patiekalus, pavyzdžiui, vegetarišką lazaniją. Visos sudedamosios dalys ir darbo eiga bus tokia pati, kaip ruošiant tradicinę lazaniją, tik faršas pakeičiamas keptų moliūgų, gardintų keptais svogūnais, česnakais ir džiovintų pomidorų gabalėliais, mase.

Iš moliūgų daromi ir skanūs desertai, ypač populiarūs yra keksai. VŽ „Sa­vaitgalio“ skaity­tojams p. Žit­­kaus­kas siū­lo pasi­da­ryti mo­­­liūgų suf­lė.

infogr.am::infogram_0_moliugu_sufle_receptas

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau