Ko nedrįsote paklausti apie vyną

Publikuota: 2015-10-31
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Neįtikėtina, kokių keistų klausimų gali išgirsti apie vyną, tačiau, kaip sako tituluotas someljė Narimantas Miežys, nežinoti ir klausti visai ne gėda, – žinodamas niekas negimė. Į VŽ „Savaitgaliui“ užduotus klausimus šįkart atsako Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.

1. Ar užrašas ant vyno etiketės, kad jis kvepia avietėmis, mėlynėmis ir pan., reiškia, jog į jį įpilta tų uogų sirupo?

Tiesa, vynas gali kvepėti avietėm, vanile ir sviestu, rūkyta dešra ir pipirais. Bet nei prieskoniais ar sirupais jis negardintas, – vyno kontrolės įstatymai labai griežti. Tai, ką vyne užuodžiame, didele dalimi priklauso nuo vynuogių veislės. Kiekviena turi jai būdingą natūralų aromatų rinkinį, lyg žmogus charakterį. ‚Chardonnay‘ – tropinių vaisių kokteilis, ‚Sauvignon Blanc‘ – žolė ir agrastai, ‚Cabernet Sauvignon‘ – juodieji, raudonieji serbentai, ‚Syrah‘ – miško uogos ir pipirai ir t. t.

Aromatą lemia ir dirvožemis bei klimatines sąlygos, kaip ir vertintojo uoslė. Nenustebkite, jei neužuosite pažadėtųjų vyšnių. Vertintojas, galbūt, sunokusias vyšnias raško kitam pasaulio gale ir kitaip jas suvokia. Be to, vynas keičiasi! Kol butelis pateko į jūsų rankas, praėjo laiko, ir vyšnios galėjo virsti džiovintais abrikosais. Ir visa tai – jokie burtai ar sirupas, tai natūralus vyno gyvenimas.

2. Tai koks vynas yra geras?

Šimtus kartų esame girdėję, kad geras tas, kuris patinka, ir šia tema galime filosofuoti iki ryto.

Tas, kuris palieka įspūdį kelioms dienoms ar mėnesiui, metams, visam gyvenimui, – geras.

Tas, kurį atvežė lauktuvių, tas, kurį gardu gerti iškylaujant vasaros dieną, tas, kuris retas – labai geras. Man geras vynas yra tas, kuriame pajuntu vyndario meilę, pastangas, suprantu jo idėją.

Žinoma, galime vertinti pasikliaudami griežtomis taisyklėmis, tai nėra sudėtinga. Tereikia pasitreniruoti. Pabandykime įvertinti vyno tipiškumą. Jei jis atspindi veislei būdingas savybes, atpažįstame dirvožemio, klimato įtaką, jis tipiškas – tai vertybė.

Sudėtinga aromatų puokštė – geras vynas. Tą aromatų puokštę galime vynioti lyg siūlų kamuolį ir džiaugtis naujais išsiskleidžiančiais kvapais pusvalandį, valandą ir dvi? Labai geras vynas! Ilgas, tvarus, koncentruotas, subalansuotas, delikatus, ilgaamžis. Arba – įsivaizduokite priešingai – blankus aromatas, po minutės sunkiai beužuodžiame neaiškius vaisius, gomurį erzina žali taninai ar agresyvus alkoholis, trumpas poskonis... Kad ir kaip būtų, gero vyno pasaulyje labai daug. Tereikia paieškoti ir netrukus ragausite tik gerą ir labai gerą. Tiesiog nepirkite, kas papuola po ranka.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Lietuvos vyno rinka: be aiškaus judėjimo viena kryptimi

Pigesnių vynų pardavimai mažėja, brangesnių – laikosi tame pačiame lygmenyje. Po Alkoholio kontrolės įstatymo...

Laisvalaikis
12:00
Nekenksmingiausia aplinkai – tirpioji kava

Tiems, kuriuos iš ryto pažadina tik puodelis kavos, tyrėjai turi žinių: jei norite mažiau kenkti aplinkai,...

Laisvalaikis
2018.08.11
Ant prancūzų stalų – mėlynas vynas

Gurmanus stebinęs oranžinis vynas Prancūzijoje vietą užleidžia kitai vaivorykštės spalvai. Į rinką su...

Laisvalaikis
2018.08.10
Gėrimų importuotojų portfeliuose – galingas pokytis 7

Viena svarbiausių visos gėrimų rinkos naujienų šį pusmetį yra ta, jog bene populiariausi gėrimų prekių...

Rinkodara
2018.08.10
Samavičių šeimos verslas: po naują restoraną – kas trejus metus 3

Klaipėdiškis Vytautas Samavičius su kūrybingos virtuvės bistro „La Cle“ į kulinarijos sceną išėjo...

Laisvalaikis
2018.08.10
Rinks geriausius Lietuvos barus 4

Šią liepą buvo paskelbtas trečiasis 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas, taigi kolekcionuojantys...

Laisvalaikis
2018.08.08
Mirė virtuvės legenda Joelis Robuchonas

Sulaukęs 73-ejų Ženevoje nuo vėžio mirė daugiausia „Michelin“ žvaigždučių per karjerą surinkęs šefas Joelis...

Laisvalaikis
2018.08.06
Tėvai su vaikais dažniausiai pykstasi dėl mitybos

Tyrėjai suskaičiavo, kad tėvai su vaikais kasmet susikivirčija po 2.184 kartus. Daugiau nei pusė visų ginčų...

Laisvalaikis
2018.08.05
Virtuvė: kiniškai, su stipriu lietuvišku akcentu Premium 2

Niekada nebuvau Kinijoje ir tik teoriškai žinau, kad joje daugybė virtuvių, kurios smarkiai skiriasi viena...

Verslo klasė
2018.08.04
Pamirškite auksą. Metas investuoti į viskį 5

Viskis šiuo metu išgyvena aukso amžių. Pasaulyje nuolat atsidaro naujų daryklų, o pardavimų kreivė kyla...

Laisvalaikis
2018.07.29
Maisto užsakymų į namus pikas visame pasaulyje – 19 valanda 2

Maisto užsakymų į namus pikas yra 19 val. Tai atskleidė tarptautinis interneto srauto tyrimas.

Laisvalaikis
2018.07.27
Vilniuje – mėsainių valgytojų šventė 8

Vilniuje, Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41), vyksta gurmaniškų mėsainių...

Laisvalaikis
2018.07.26
10 geriausių Neapolio picerijų

Nė patys italai nesiginčija, jog populiariausio pasaulyje itališko patiekalo picos gimtinė yra Neapolis.

Laisvalaikis
2018.07.25

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau