Ko nedrįsote paklausti apie vyną

Publikuota: 2015-10-31
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Neįtikėtina, kokių keistų klausimų gali išgirsti apie vyną, tačiau, kaip sako tituluotas someljė Narimantas Miežys, nežinoti ir klausti visai ne gėda, – žinodamas niekas negimė. Į VŽ „Savaitgaliui“ užduotus klausimus šįkart atsako Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.

1. Ar užrašas ant vyno etiketės, kad jis kvepia avietėmis, mėlynėmis ir pan., reiškia, jog į jį įpilta tų uogų sirupo?

Tiesa, vynas gali kvepėti avietėm, vanile ir sviestu, rūkyta dešra ir pipirais. Bet nei prieskoniais ar sirupais jis negardintas, – vyno kontrolės įstatymai labai griežti. Tai, ką vyne užuodžiame, didele dalimi priklauso nuo vynuogių veislės. Kiekviena turi jai būdingą natūralų aromatų rinkinį, lyg žmogus charakterį. ‚Chardonnay‘ – tropinių vaisių kokteilis, ‚Sauvignon Blanc‘ – žolė ir agrastai, ‚Cabernet Sauvignon‘ – juodieji, raudonieji serbentai, ‚Syrah‘ – miško uogos ir pipirai ir t. t.

Aromatą lemia ir dirvožemis bei klimatines sąlygos, kaip ir vertintojo uoslė. Nenustebkite, jei neužuosite pažadėtųjų vyšnių. Vertintojas, galbūt, sunokusias vyšnias raško kitam pasaulio gale ir kitaip jas suvokia. Be to, vynas keičiasi! Kol butelis pateko į jūsų rankas, praėjo laiko, ir vyšnios galėjo virsti džiovintais abrikosais. Ir visa tai – jokie burtai ar sirupas, tai natūralus vyno gyvenimas.

2. Tai koks vynas yra geras?

Šimtus kartų esame girdėję, kad geras tas, kuris patinka, ir šia tema galime filosofuoti iki ryto.

Tas, kuris palieka įspūdį kelioms dienoms ar mėnesiui, metams, visam gyvenimui, – geras.

Tas, kurį atvežė lauktuvių, tas, kurį gardu gerti iškylaujant vasaros dieną, tas, kuris retas – labai geras. Man geras vynas yra tas, kuriame pajuntu vyndario meilę, pastangas, suprantu jo idėją.

Žinoma, galime vertinti pasikliaudami griežtomis taisyklėmis, tai nėra sudėtinga. Tereikia pasitreniruoti. Pabandykime įvertinti vyno tipiškumą. Jei jis atspindi veislei būdingas savybes, atpažįstame dirvožemio, klimato įtaką, jis tipiškas – tai vertybė.

Sudėtinga aromatų puokštė – geras vynas. Tą aromatų puokštę galime vynioti lyg siūlų kamuolį ir džiaugtis naujais išsiskleidžiančiais kvapais pusvalandį, valandą ir dvi? Labai geras vynas! Ilgas, tvarus, koncentruotas, subalansuotas, delikatus, ilgaamžis. Arba – įsivaizduokite priešingai – blankus aromatas, po minutės sunkiai beužuodžiame neaiškius vaisius, gomurį erzina žali taninai ar agresyvus alkoholis, trumpas poskonis... Kad ir kaip būtų, gero vyno pasaulyje labai daug. Tereikia paieškoti ir netrukus ragausite tik gerą ir labai gerą. Tiesiog nepirkite, kas papuola po ranka.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
13:52
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
07:54
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 26

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Kavos krizė: nukritus pupelių kainoms, ieško sprendimo, kaip išsaugoti industriją Premium 2

Dėl rekordinio derliaus nukritus kavos pupelių kainai, pasaulį gali ištikti kavos krizė – daugybei augintojų...

Pramonė
2019.07.17
Nauja technologija: „Nestle“ iš kakavmedžio atliekų gamins šokoladą be pridėtinio cukraus

Vartotojams ieškant sveikatai palankesnių produktų, „Nestle“ rado būdą, kaip sukurti šokoladą be jokio...

Pramonė
2019.07.16
Ėmėsi verslo pamatęs, kiek gero maisto išmetama universiteto valgykloje 1

Grožis visais laikais buvo pelningas, tačiau amerikietis Benas Simonas mano, kad užsidirbti galima ir iš...

Laisvalaikis
2019.07.14
Virtuvės meistrai pataria, ko nekepti ant grotelių

Vasara – kepsnių ant grotelių metas. Pastaraisiais metais tapo madinga kepti kone viską – nuo tradicinių...

Laisvalaikis
2019.07.13
P. Jurkevičius: noriu prezidento, pietaujančio prie balta staltiese uždengto stalo! Premium

Žiniasklaidos iškeltas klausimas – reikia, o gal nelabai Daukanto aikštės rūmuose restorano arba kavinės,...

Verslo klasė
2019.07.13
Stiklinė sulčių artina vėžį 7

Mokslininkai teigia, kad vėžiu dažniau suserga tie, kas vartoja daug cukraus turinčių gėrimų, tokių kaip...

Laisvalaikis
2019.07.11
Vilnius pradėjo žymėti lauko kavinių ribas 1

Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė pasekusi Diuseldorfo pavyzdžiu ir pradėjusi žymėti lauko kavinių ribas.

Laisvalaikis
2019.07.05
Vyriausybė pritarė pluoštinių kanapių produktų įteisinimui 2

Vyriausybė trečiadienį pritarė Seime svarstomoms įstatymų pataisoms, kuriomis produktų gamybai būtų leista...

Laisvalaikis
2019.07.03
„Pet-Nat“ – natūrali (r)evoliucija? 1

„Pet-Nat“, arba nesutrumpintai „petillant-naturel“, yra lengvai putojantis, dažnai šiek tiek drumstas ir...

Laisvalaikis
2019.06.30
Europa grumiasi su milijardiniu ungurių kontrabandos verslu

Europos policijos biuras (Europolas) praneša, kad vien pernai iš kontrabandininkų buvo perimta 15 mln.

Laisvalaikis
2019.06.29
Artimos ateities mėsa – iš mėgintuvėlio Premium 9

Savaitgalį grilyje čirškinant kepsnius, sunku įsivaizduoti, kad jau 2040 m. didžioji dalis pasaulyje...

Laisvalaikis
2019.06.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau