Ko nedrįsote paklausti apie vyną

Publikuota: 2015-10-31
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Neįtikėtina, kokių keistų klausimų gali išgirsti apie vyną, tačiau, kaip sako tituluotas someljė Narimantas Miežys, nežinoti ir klausti visai ne gėda, – žinodamas niekas negimė. Į VŽ „Savaitgaliui“ užduotus klausimus šįkart atsako Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.

1. Ar užrašas ant vyno etiketės, kad jis kvepia avietėmis, mėlynėmis ir pan., reiškia, jog į jį įpilta tų uogų sirupo?

Tiesa, vynas gali kvepėti avietėm, vanile ir sviestu, rūkyta dešra ir pipirais. Bet nei prieskoniais ar sirupais jis negardintas, – vyno kontrolės įstatymai labai griežti. Tai, ką vyne užuodžiame, didele dalimi priklauso nuo vynuogių veislės. Kiekviena turi jai būdingą natūralų aromatų rinkinį, lyg žmogus charakterį. ‚Chardonnay‘ – tropinių vaisių kokteilis, ‚Sauvignon Blanc‘ – žolė ir agrastai, ‚Cabernet Sauvignon‘ – juodieji, raudonieji serbentai, ‚Syrah‘ – miško uogos ir pipirai ir t. t.

Aromatą lemia ir dirvožemis bei klimatines sąlygos, kaip ir vertintojo uoslė. Nenustebkite, jei neužuosite pažadėtųjų vyšnių. Vertintojas, galbūt, sunokusias vyšnias raško kitam pasaulio gale ir kitaip jas suvokia. Be to, vynas keičiasi! Kol butelis pateko į jūsų rankas, praėjo laiko, ir vyšnios galėjo virsti džiovintais abrikosais. Ir visa tai – jokie burtai ar sirupas, tai natūralus vyno gyvenimas.

2. Tai koks vynas yra geras?

Šimtus kartų esame girdėję, kad geras tas, kuris patinka, ir šia tema galime filosofuoti iki ryto.

Tas, kuris palieka įspūdį kelioms dienoms ar mėnesiui, metams, visam gyvenimui, – geras.

Tas, kurį atvežė lauktuvių, tas, kurį gardu gerti iškylaujant vasaros dieną, tas, kuris retas – labai geras. Man geras vynas yra tas, kuriame pajuntu vyndario meilę, pastangas, suprantu jo idėją.

Žinoma, galime vertinti pasikliaudami griežtomis taisyklėmis, tai nėra sudėtinga. Tereikia pasitreniruoti. Pabandykime įvertinti vyno tipiškumą. Jei jis atspindi veislei būdingas savybes, atpažįstame dirvožemio, klimato įtaką, jis tipiškas – tai vertybė.

Sudėtinga aromatų puokštė – geras vynas. Tą aromatų puokštę galime vynioti lyg siūlų kamuolį ir džiaugtis naujais išsiskleidžiančiais kvapais pusvalandį, valandą ir dvi? Labai geras vynas! Ilgas, tvarus, koncentruotas, subalansuotas, delikatus, ilgaamžis. Arba – įsivaizduokite priešingai – blankus aromatas, po minutės sunkiai beužuodžiame neaiškius vaisius, gomurį erzina žali taninai ar agresyvus alkoholis, trumpas poskonis... Kad ir kaip būtų, gero vyno pasaulyje labai daug. Tereikia paieškoti ir netrukus ragausite tik gerą ir labai gerą. Tiesiog nepirkite, kas papuola po ranka.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Apie evoliuciją, mokslą ir pieną Premium

Jeigu nemiegojote mokykloje per biologijos pamokas, žinote, kad žmogus – tai stuburinis gyvūnas,...

Verslo klasė
2018.12.14
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau