Ko nedrįsote paklausti apie vyną

Publikuota: 2015-10-31
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.  Algimanto Kalvaičio nuotr.
Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė. Algimanto Kalvaičio nuotr.
„Verslo žinios“

Neįtikėtina, kokių keistų klausimų gali išgirsti apie vyną, tačiau, kaip sako tituluotas someljė Narimantas Miežys, nežinoti ir klausti visai ne gėda, – žinodamas niekas negimė. Į VŽ „Savaitgaliui“ užduotus klausimus šįkart atsako Jurga Karinauskaitė, daugybę vyno ūkių aplankiusi vyno žinovė, vyno baro „Achtung, Baby!“ Klaipėdoje bendraturtė.

1. Ar užrašas ant vyno etiketės, kad jis kvepia avietėmis, mėlynėmis ir pan., reiškia, jog į jį įpilta tų uogų sirupo?

Tiesa, vynas gali kvepėti avietėm, vanile ir sviestu, rūkyta dešra ir pipirais. Bet nei prieskoniais ar sirupais jis negardintas, – vyno kontrolės įstatymai labai griežti. Tai, ką vyne užuodžiame, didele dalimi priklauso nuo vynuogių veislės. Kiekviena turi jai būdingą natūralų aromatų rinkinį, lyg žmogus charakterį. ‚Chardonnay‘ – tropinių vaisių kokteilis, ‚Sauvignon Blanc‘ – žolė ir agrastai, ‚Cabernet Sauvignon‘ – juodieji, raudonieji serbentai, ‚Syrah‘ – miško uogos ir pipirai ir t. t.

Aromatą lemia ir dirvožemis bei klimatines sąlygos, kaip ir vertintojo uoslė. Nenustebkite, jei neužuosite pažadėtųjų vyšnių. Vertintojas, galbūt, sunokusias vyšnias raško kitam pasaulio gale ir kitaip jas suvokia. Be to, vynas keičiasi! Kol butelis pateko į jūsų rankas, praėjo laiko, ir vyšnios galėjo virsti džiovintais abrikosais. Ir visa tai – jokie burtai ar sirupas, tai natūralus vyno gyvenimas.

2. Tai koks vynas yra geras?

Šimtus kartų esame girdėję, kad geras tas, kuris patinka, ir šia tema galime filosofuoti iki ryto.

Tas, kuris palieka įspūdį kelioms dienoms ar mėnesiui, metams, visam gyvenimui, – geras.

Tas, kurį atvežė lauktuvių, tas, kurį gardu gerti iškylaujant vasaros dieną, tas, kuris retas – labai geras. Man geras vynas yra tas, kuriame pajuntu vyndario meilę, pastangas, suprantu jo idėją.

Žinoma, galime vertinti pasikliaudami griežtomis taisyklėmis, tai nėra sudėtinga. Tereikia pasitreniruoti. Pabandykime įvertinti vyno tipiškumą. Jei jis atspindi veislei būdingas savybes, atpažįstame dirvožemio, klimato įtaką, jis tipiškas – tai vertybė.

Sudėtinga aromatų puokštė – geras vynas. Tą aromatų puokštę galime vynioti lyg siūlų kamuolį ir džiaugtis naujais išsiskleidžiančiais kvapais pusvalandį, valandą ir dvi? Labai geras vynas! Ilgas, tvarus, koncentruotas, subalansuotas, delikatus, ilgaamžis. Arba – įsivaizduokite priešingai – blankus aromatas, po minutės sunkiai beužuodžiame neaiškius vaisius, gomurį erzina žali taninai ar agresyvus alkoholis, trumpas poskonis... Kad ir kaip būtų, gero vyno pasaulyje labai daug. Tereikia paieškoti ir netrukus ragausite tik gerą ir labai gerą. Tiesiog nepirkite, kas papuola po ranka.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
11:45
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau