VŽ vertina „Osteria da Luca“ – Italijos norisi daugiau

Publikuota: 2015-10-04
Šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ nuo pat įsikūrimo yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ nuo pat įsikūrimo yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Į „Osteria da Luca“ Vilniaus senamiestyje užsukame neplanuotai: sukdami ratus pasistatyti automobilį prie kitos maitinimo įstaigos, prie šios pamatome laisvų vietų. Tai ar verta kvaršinti galvą – restoranėlis turi neblogą vardą, VŽ „Savaitgalio“ pašnekovas, šampano ekspertas Martynas Žemavičius mėgsta italų virtuvę, pats puikiai gamina ir, sako, jam visada smagu pabandyti ką nors netikėto.

Kas čia lankosi, žino: šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ Pranciškonų gatvėje nuo pat įsikūrimo prieš gerus ketverius ar net daugiau metų yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta – baltų staltiesių čia niekas nekloja, baldeliai metams bėgant šiursta (tai tai pat asocijuojasi su mielumu), virtuvei, kai ten dirba šeimininkas Luca, sekasi puikiai. Kartais ir ne taip puikiai, galbūt Luca tuomet būna iškeliavęs į savo gražiąją Italiją.

Valgiaraščio – per daug

Kaip dauguma prie valgytojų įgeidžių prisitaikiusių maitinimo įstaigų, „Osteria Da Luca“ siūlo dienos pietus. Jų kaina ir pasirinkimas aiškūs – du patiekalai, 4,50 Eur. Su pagrindiniu valgiaraščiu kiek sudėtingiau. Kai kas galėtų džiaugtis įvairove, bet aš pritariu p. Martyno nuomonei: jis per ilgas. Ne vien todėl, kad alkanam bus sunku: jis norės ir to, ir ano, bet ir todėl, kad ilgesnis valgiaraštis virtuvei sudaro sunkumų po ranka nuolat turėti šviežių produktų: šviežios jautienos, vištienos, antienos, vilkešerių... Nors skamba neblogai.

Daugiau yra mažiau

Čia prisimenu vyndarį Ermi Bagnį, su kuriuo pietavome užeigoje „Osteria di Rubbiara“ Nonantoloje, netoli Modenos (Italija). Jis klastingai paklausė, kuo osterija skiriasi nuo restorano. Ogi restorane patiekalą iš valgiaraščio išsirenki pats, o osterijoje (ir tratorijoje) valgai tai, kas tą dieną pagaminta. (Negana to, osterijoje maisto iš bendros lėkštės pirmiausia įsideda vyrai, tuomet – moterys.) Taigi – arba osteria, arba ilgas valgiaraštis. Egzistuoja taisyklė: daugiau yra mažiau. Taip galėtų būti ir čia: gamink mažiau, būk autentiškesnis, nebandyk įtikti visiems – ir tiems, kurie nori jautienos didkepsnio, ir tiems, kurie nori itališkų virtinukų ar spagečių.

O kalbant apie vynų sąrašą, priešingai, pasiūlos norėtųsi įvairesnės. Sąrašas tarsi neblogas, jame – vien Italija, bet vėlgi – maždaug 70% pasiūlos sudaro trijų gamintojų vynai. Vis dėlto įdomiau būtų ilgesnis vyno sąrašas ir trumpesnis valgiaraštis.

Maistas

Tačiau sriubą išsirinkti nebuvo sunku, pagrindiniame valgiaraštyje jų siūlomos dvi. Abu norime kreminės baravykų (4 Eur), bet ladies first, taigi baravykų gaunu aš. Ponas Martynas per 15 metų, praleistų Didžiojoje Britanijoje, aiškiai tapo džentelmenas: jis sako, kad visada svajojo paragauti bulvių sriubos su krevetėmis ir šafranu, 4 Eur (ne šampanu!). Sėdim, valgom. Mano svečias tarsteli, kad šafrano, kurį labai mėgsta, jis visai nejaučiąs. Jaučia bulves, jaučia per daug druskos ir per daug vandeningą sriubos struktūrą, bet gal šefas ir norėjo būtent tokią išvirti.

„Šitą sriubą vadinčiau „bulvių ir čiobrelių su keliais mažais krevečių trupinėliais.“ Jaučiu čiobrelius, tai skanu“, – sako p. Martynas, kramtydamas prieskonio stiebelį. Jis pats labai mėgsta virti tokias kremines sriubas, bevalgant pažeria kelias nesudėtingas jų paslaptis ir sako, kad šiuo atveju gali būti kritikas.

„Ar sriuba skani? Taip. Ar įdomi? Visiškai ne“, – su savim pasikalba p. Martynas. Paskiau paaiškina: maloni, bet nuobodi, kaip didelių namų bazinis šampanas. Ar jis malonus? Taip. Ar įdomus? Ne...

Manoji baravykų pasirodo geresnė, bet vėlgi, perdėm koncentruotas baravykų skonis kelia įtarimų. Kad sriuboje jų yra, tai faktas. Ar tikrųjų baravykų skonis nebus pastiprintas kokiu koncentratu, – klausimas.

Tą patį netikrą skonį p. Martynas aptinka savo daugiaryžyje su džiovintais baravykais (8,50 Eur). Paragauju ir aš, tikrai, skonis stiprus. Bet gal čia mes išsidirbinėjame, gal į patiekalą buvo smarkiai nepagailėta džiovintų grybų, ir tiek?

Užtai salotos su karamelizuota kriauše ir ožkų sūriu (7,50 Eur) puikios. Vos pašildytas švelnaus skonio sūris dera su salsva kriauše, savo natelę sugroja baltojo vyno actas, salotos šviežios, net girgžda. Kramtau ir jaučiu, kad dėl vertinimo kils ginčų. Bandau palenkti pašnekovą į savo pusę ir klausiu, su kuo gi jis užgertų savo daugiaryžį.

„Aišku, su barolo“, – šypteli p. Martynas. Dar priduria, kad ryžiai išvirti tinkamai – nepervirti (al dante), tačiau iš penkių balų juos vertintų 3,5, t. y. patenkinamai. „O kaip vertinti. Keturiais, penkiais? – nustebęs klausia. – O kai nueisi į daug geresnį restoraną, kiek balų skirsi?“ Traukiu savo argumentus: malūnėlyje – rožinė Himalajų druska. Pipirai, taip pat iš malūnėlio, kvepia pipirais, o ne dulkėmis, kaip kartais būna. Balzaminis actas – sertifikuotas Modenos. Svečias nusileidžia, bet tik šiek tiek: jeigu kas paklaustų, rekomenduočiau „Osteria da Luca“ pietums pavalgyti. Nors ir be mūsų rekomendacijų žmonių per pietus čia daug, visi staliukai ir viduje, ir lauke užimti.

Aptarnavimas – be priekaištų

Aptarnavimas čia geras. Padavėjas lankytojo tarsi nepastebi, bet jauti, kad mato, kai tau ko nors prireikia, – viskas jam pavyksta natūraliai, draugiškai, dalykiškai.

Prakalbus apie aplinką, p. Martynas šypteli: jam visai nepatiko tas šaldytuvas, kurį, vos įžengęs pro duris, pamatai ant baro. Be abejo, reiktų pradėti nuo to, kad „Osteria da Luca“ nėra vadinamasis baltų staltiesių restoranas. Savo kategorijoje – paprastas, kasdieninis – jis turi žavesio. Gali ateiti čia be jokių įsipareigojimų, bet vėlgi, pabrėžia p. Martynas, itališkumo norisi daugiau, Italijos vėliava jo neatstos.

Vertinimas

  • Maistas 3,5
  • Valgiaraštis 3,5
  • Aptarnavimas 5
  • Kaina už vertę 4
  • Aplinka 4
  • Automobilio statymas 3

„Osteria da Luca“

  • Adresas Trakų g. 11-8 / Pranciškonų g. 2-8, Vilnius
  • Dirba 11–00 val.
  • Telefonas: 8 679 59420

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06
Britai už alų moka gerokai daugiau nei kaina, kurią laiko priimtina

Britų aludžių lankytojai už pintą alaus vidutiniškai moka 60 pensų daugiau nei kaina, kurią jie patys...

Laisvalaikis
2018.06.02

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau