VŽ vertina „Osteria da Luca“ – Italijos norisi daugiau

Publikuota: 2015-10-04
Šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ nuo pat įsikūrimo yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ nuo pat įsikūrimo yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
„Verslo žinios“

Į „Osteria da Luca“ Vilniaus senamiestyje užsukame neplanuotai: sukdami ratus pasistatyti automobilį prie kitos maitinimo įstaigos, prie šios pamatome laisvų vietų. Tai ar verta kvaršinti galvą – restoranėlis turi neblogą vardą, VŽ „Savaitgalio“ pašnekovas, šampano ekspertas Martynas Žemavičius mėgsta italų virtuvę, pats puikiai gamina ir, sako, jam visada smagu pabandyti ką nors netikėto.

Kas čia lankosi, žino: šeimyninis restoranėlis „Osteria da Luca“ Pranciškonų gatvėje nuo pat įsikūrimo prieš gerus ketverius ar net daugiau metų yra savotiška namų maisto ir namų šilumos vieta – baltų staltiesių čia niekas nekloja, baldeliai metams bėgant šiursta (tai tai pat asocijuojasi su mielumu), virtuvei, kai ten dirba šeimininkas Luca, sekasi puikiai. Kartais ir ne taip puikiai, galbūt Luca tuomet būna iškeliavęs į savo gražiąją Italiją.

Valgiaraščio – per daug

Kaip dauguma prie valgytojų įgeidžių prisitaikiusių maitinimo įstaigų, „Osteria Da Luca“ siūlo dienos pietus. Jų kaina ir pasirinkimas aiškūs – du patiekalai, 4,50 Eur. Su pagrindiniu valgiaraščiu kiek sudėtingiau. Kai kas galėtų džiaugtis įvairove, bet aš pritariu p. Martyno nuomonei: jis per ilgas. Ne vien todėl, kad alkanam bus sunku: jis norės ir to, ir ano, bet ir todėl, kad ilgesnis valgiaraštis virtuvei sudaro sunkumų po ranka nuolat turėti šviežių produktų: šviežios jautienos, vištienos, antienos, vilkešerių... Nors skamba neblogai.

Daugiau yra mažiau

Čia prisimenu vyndarį Ermi Bagnį, su kuriuo pietavome užeigoje „Osteria di Rubbiara“ Nonantoloje, netoli Modenos (Italija). Jis klastingai paklausė, kuo osterija skiriasi nuo restorano. Ogi restorane patiekalą iš valgiaraščio išsirenki pats, o osterijoje (ir tratorijoje) valgai tai, kas tą dieną pagaminta. (Negana to, osterijoje maisto iš bendros lėkštės pirmiausia įsideda vyrai, tuomet – moterys.) Taigi – arba osteria, arba ilgas valgiaraštis. Egzistuoja taisyklė: daugiau yra mažiau. Taip galėtų būti ir čia: gamink mažiau, būk autentiškesnis, nebandyk įtikti visiems – ir tiems, kurie nori jautienos didkepsnio, ir tiems, kurie nori itališkų virtinukų ar spagečių.

O kalbant apie vynų sąrašą, priešingai, pasiūlos norėtųsi įvairesnės. Sąrašas tarsi neblogas, jame – vien Italija, bet vėlgi – maždaug 70% pasiūlos sudaro trijų gamintojų vynai. Vis dėlto įdomiau būtų ilgesnis vyno sąrašas ir trumpesnis valgiaraštis.

Maistas

Tačiau sriubą išsirinkti nebuvo sunku, pagrindiniame valgiaraštyje jų siūlomos dvi. Abu norime kreminės baravykų (4 Eur), bet ladies first, taigi baravykų gaunu aš. Ponas Martynas per 15 metų, praleistų Didžiojoje Britanijoje, aiškiai tapo džentelmenas: jis sako, kad visada svajojo paragauti bulvių sriubos su krevetėmis ir šafranu, 4 Eur (ne šampanu!). Sėdim, valgom. Mano svečias tarsteli, kad šafrano, kurį labai mėgsta, jis visai nejaučiąs. Jaučia bulves, jaučia per daug druskos ir per daug vandeningą sriubos struktūrą, bet gal šefas ir norėjo būtent tokią išvirti.

„Šitą sriubą vadinčiau „bulvių ir čiobrelių su keliais mažais krevečių trupinėliais.“ Jaučiu čiobrelius, tai skanu“, – sako p. Martynas, kramtydamas prieskonio stiebelį. Jis pats labai mėgsta virti tokias kremines sriubas, bevalgant pažeria kelias nesudėtingas jų paslaptis ir sako, kad šiuo atveju gali būti kritikas.

„Ar sriuba skani? Taip. Ar įdomi? Visiškai ne“, – su savim pasikalba p. Martynas. Paskiau paaiškina: maloni, bet nuobodi, kaip didelių namų bazinis šampanas. Ar jis malonus? Taip. Ar įdomus? Ne...

Manoji baravykų pasirodo geresnė, bet vėlgi, perdėm koncentruotas baravykų skonis kelia įtarimų. Kad sriuboje jų yra, tai faktas. Ar tikrųjų baravykų skonis nebus pastiprintas kokiu koncentratu, – klausimas.

Tą patį netikrą skonį p. Martynas aptinka savo daugiaryžyje su džiovintais baravykais (8,50 Eur). Paragauju ir aš, tikrai, skonis stiprus. Bet gal čia mes išsidirbinėjame, gal į patiekalą buvo smarkiai nepagailėta džiovintų grybų, ir tiek?

Užtai salotos su karamelizuota kriauše ir ožkų sūriu (7,50 Eur) puikios. Vos pašildytas švelnaus skonio sūris dera su salsva kriauše, savo natelę sugroja baltojo vyno actas, salotos šviežios, net girgžda. Kramtau ir jaučiu, kad dėl vertinimo kils ginčų. Bandau palenkti pašnekovą į savo pusę ir klausiu, su kuo gi jis užgertų savo daugiaryžį.

„Aišku, su barolo“, – šypteli p. Martynas. Dar priduria, kad ryžiai išvirti tinkamai – nepervirti (al dante), tačiau iš penkių balų juos vertintų 3,5, t. y. patenkinamai. „O kaip vertinti. Keturiais, penkiais? – nustebęs klausia. – O kai nueisi į daug geresnį restoraną, kiek balų skirsi?“ Traukiu savo argumentus: malūnėlyje – rožinė Himalajų druska. Pipirai, taip pat iš malūnėlio, kvepia pipirais, o ne dulkėmis, kaip kartais būna. Balzaminis actas – sertifikuotas Modenos. Svečias nusileidžia, bet tik šiek tiek: jeigu kas paklaustų, rekomenduočiau „Osteria da Luca“ pietums pavalgyti. Nors ir be mūsų rekomendacijų žmonių per pietus čia daug, visi staliukai ir viduje, ir lauke užimti.

Aptarnavimas – be priekaištų

Aptarnavimas čia geras. Padavėjas lankytojo tarsi nepastebi, bet jauti, kad mato, kai tau ko nors prireikia, – viskas jam pavyksta natūraliai, draugiškai, dalykiškai.

Prakalbus apie aplinką, p. Martynas šypteli: jam visai nepatiko tas šaldytuvas, kurį, vos įžengęs pro duris, pamatai ant baro. Be abejo, reiktų pradėti nuo to, kad „Osteria da Luca“ nėra vadinamasis baltų staltiesių restoranas. Savo kategorijoje – paprastas, kasdieninis – jis turi žavesio. Gali ateiti čia be jokių įsipareigojimų, bet vėlgi, pabrėžia p. Martynas, itališkumo norisi daugiau, Italijos vėliava jo neatstos.

Vertinimas

  • Maistas 3,5
  • Valgiaraštis 3,5
  • Aptarnavimas 5
  • Kaina už vertę 4
  • Aplinka 4
  • Automobilio statymas 3

„Osteria da Luca“

  • Adresas Trakų g. 11-8 / Pranciškonų g. 2-8, Vilnius
  • Dirba 11–00 val.
  • Telefonas: 8 679 59420

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 6

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau