Someljė asociacija: iš kiekybės į kokybę

Publikuota: 2015-09-29
Rasa ir Arūnas Starkai, „Vyno klubo“ bendrasavininkiai, vieni iš LSA kūrėjų, sako, jog pirmasis asociacijos veiklos etapas baigtas. Pereinama į etapą, kai kiekybė turės virsti kokybe.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Rasa ir Arūnas Starkai, „Vyno klubo“ bendrasavininkiai, vieni iš LSA kūrėjų, sako, jog pirmasis asociacijos veiklos etapas baigtas. Pereinama į etapą, kai kiekybė turės virsti kokybe. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šią savaitę Lietuvos someljė asociacija paminėjo 10-ies metų sukaktį. Keturių vyno entuziastų – Rasos ir Arūno Starkų, Jurgio Šliogerio ir Modesto Vitkausko – įkurta organizacija dabar užima reikšmingą vietą vyno edukacijos srityje.

„Nė vienas mūsų nebuvo profesionalus someljė, tad ir užsimojome – sukurti Lietuvoje tą profesiją. Kokia motyvacija? – šypteli Arūnas Starkus, dabartinis LSA prezidentas. – Buvome jauni ir norėjome keisti pasaulį į gerąją pusę.“ Anot jo, prieš dešimtmetį restoranuose akivaizdžiai trūko žinių ir profesionalumo – tai buvo vertybės, kurias suskato diegti naujoji organizacija.

Kas yra someljė

Ponas Arūnas prisimena, jog žodžio „someljė“ prieš dešmtmetį lietuvių kalboje oficialiai ir nebuvo, tad pasitelkus Lietuvių kalbos ir literatūros instituto, VU Filologijos fakulteto specialistus, Lietuvių kalbos komisijai teko įrodinėti, kad toks žodis, kaip ir profesija, pasaulyje egzistuoja. Bendriausia prasme, someljė reiškia restorano vynininką, asmenį, kuris viešbučiams ir restoranams parenka gėrimus ir cigarus, pataria, bet neįpiršinėja, svečiams, kokį vyną prie kokio patiekalo geriau pasirinkti. Kitaip sakant, someljė dirba svečiams, tačiau atstovauja vyndarį ir savo įmonę, taigi uždirba pinigus, suteikdamas aptarnavimo paslaugas.

Iš prancūzų kalbos žodžio „Someller“ kilęs lietuviškasis „someljė“ Lietuvių kalbos žodyne radosi 2005 metais.

Kasdienėje vartosenoje – teorinėje ir praktinėje – šis žodis prigijo ne taip greit. Ne vienas VŽ „Savaitgalio“ kalbintas restorano savininkas tuomet teigė, kad tai – tik papildomos išlaidos personalo mokymui ir nepatogumai darbo grafikuose. Dar prieš 7–8 m. Lietuvos restoranuose, ko gero, nedirbo nė vienas profesionalus someljė.

Reikalavimai griežti

Pasak p. Starkaus, 1969 m. įkurta Tarptautinė someljė asociacija (L’ Association de la Sommellerie Internationale - ASI) vienija daugiau nei pusę milijono someljė 60-yje pasaulio valstybių. Anksčiau ASI kriterijai buvo labai griežti: someljė galėjo vadintis tik restorane dirbantis, praktinio aptarnavimo įgūdžių turintis profesionalas. Dabar standartai minkštėja: jau pratinamasi prie minties, kad someljė gali dirbti ir parduotuvėje, ir importo įmonėje, be abejo, praktinio darbo įgūdžių jis privalo turėti.

Anot p. Starkaus, someljė veiklos modelį linkę perimti kitų kategorijų produktų žinovai, taip randasi vandens, alaus, sūrio, cigarų ir kt. someljė.

„Visgi tarptautinė asociacija linkusi teigti, kad yra vienas someljė ir jis viską privalo išmanyti. Someljė darbo apimtis plečiasi, – jis ne tik aptarnauja, bet turi valdyti sandėlį (dalis vyno brangsta arba sensta), privalo restorane būti ir barmenu, ir barista. Todėl tokie terminai, kaip „alaus someljė“, „vandens someljė“ siaurina idėją, kaip ir „namų someljė“, nes tai prieštarauja profesiniam someljė pašaukimui“, – aiškina p. Starkus.

Pirmiausia – žinios

Pirmąjį žingsnį edukacijos kryptimi asociacija žengė paskelbusi apie Someljė mokyklos steigimą 2006-aisiais, iki šių metų joje mokėsi apie 700 žmonių. 2009 m. LSA tapus ASI tikraisiais nariais, p. Starkus ASI Edukaciniame komitete, nustatančiame profesijos žinių standartus, atstovauja Centrinę ir Rytų Europą, tad tie standartai į Lietuvą ateina „iš pirmų lūpų“.

2006 m. LSA pradėjo rengti nacionalinį someljė čempionatą, jau dveji metai jis yra atvirasis, taigi – tarptautinis. Pirmuoju čempionu 2006 m. tapo Dainius Vasiliauskas, restorano „Saint Germain“ savininkas. Penkerius metus čempiono pozicijos neužleido Arminas Darasevičius – restoranų „Time“ ir „Dine“ bendrasavininkis, nuo 2012 m. nenugalėtas čempionas – Narimantas Miežys, nuo pat atidarymo dirbantis „Kempinski Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“.

Pasak p. Starkaus, per tuos metus Someljė čempionate, be užsieniečių, varžėsi 47 gėrimus išmanantys Lietuvos profesionalai. Nuo 2009-ųjų Lietuvos atstovai dalyvauja (ir teisėjauja) estų, lenkų norvegų, latvių, regioniniuose ir kontinentiniuose, nacionaliniuose konkursuose. 2016 m. Mendozoje (Argentina) vyksiančiame Pasaulio someljė čempionate dalyvaus N. Miežis.

Čempionatas – rinkodarai

LSA kartu su paroda „Vyno dienos“ rengia Vyno čempionatą. Per 10 metų jame buvo įvertinti 2.366 vynai, juos pateikė 46 vyno tiekėjai, vertino – 63 vyno ekspertai. Pasak p. Starkaus, Vyno čempionatas būtų puikiausias metraštis, kokios importuotojų įmonės Lietuvoje atsirado, kurios iš jų sėkmingai gyvuoja, o kurios – išnyko. Kita vertus, jis yra puiki rinkodaros priemonė, padedanti vartotojui susigaudyti gana neseklioje vyno jūroje: medalius laimėjusieji vynai vienokiu ar kitokiu būdu patenka į vartotojų akiratį. Nuo 2010 m. čempionatui vynų pateikia ir Lietuvos vyndariai, tai, įsitikinęs renginio komisaras p. Šliogeris, suteikia jiems daugiau pasitikėjimo.

LSA renginių tvarkaraštyje – ir Vyno ir desertų derinių čempionatas.

Someljė armija gausėja

Anot p. Starkaus, LSA vienija per 100 aktyvių, apie 250 baigusių mokslus profesionalų ir per 400 mėgėjų, kurie bet kurią akimirką gali tapti someljė. „Taigi, dabar mūsų – apie pusę tūkstančio rimtai išmanančių vyną žmonių“, – sako p. Arūnas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Geriausiuose pasaulio restoranuose - sakės renesansas

Pasaulio gastronomijos sostinėse – Honkonge, Niujorke, Londone, Kopenhagoje, San Sebastiane ir net Paryžiuje...

Laisvalaikis
2018.06.23
Iliustruotoji istorija: išradimas, palengvinęs buitį 1954 m.

1954-aisiais amerikiečių namus užplūdo trijų skyrių aliuminio folijos indeliai. Naujas reiškinys „TV pietūs“...

Laisvalaikis
2018.06.23
Molekulinė virtuvė jūsų namuose Premium

Jei pažvelgtume šimtus metų į praeitį ir iki dabar, maisto gamyba ne taip jau smarkiai ir keitėsi. Esminiai...

Verslo klasė
2018.06.23
Paskelbti 50 geriausių pasaulio restoranų: triumfavo italai

Kasmetiniuose prestižiniuose geriausių pasaulio restoranų 50-uko rinkimuose („The World‘s 50 Best...

Laisvalaikis
2018.06.20
„Kempinski Hotels” vyriausiųjų šefų gretas papildė pirmasis lietuvis 2

Vilniaus viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ naujuoju vyriausiuoju virtuvės šefu tapo Vytautas...

Laisvalaikis
2018.06.15
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kepsniai ant grotelių: 5 geriausieji 1

Sakoma – kiek šeimininkių, tiek receptų. Neabejotinai, kiekvienas žino, kaip geriausiai išsikepti kepsnį.

Laisvalaikis
2018.06.09
30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąraše – 8 nauji vardai 7

„Gero maisto akademija“ (GMA) pranešė, jog šių metų 30-ies geriausių Lietuvos restoranų sąrašas jau...

Laisvalaikis
2018.06.07
Ar esame priklausomi nuo nesveikų produktų

Esame priklausomi nuo daugybės dalykų, pradedant socialiniais tinklais, baigiant nesveiku, sūriu, riebiu,...

Laisvalaikis
2018.06.06

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau