Someljė asociacija: iš kiekybės į kokybę

Publikuota: 2015-09-29
Rasa ir Arūnas Starkai, „Vyno klubo“ bendrasavininkiai, vieni iš LSA kūrėjų, sako, jog pirmasis asociacijos veiklos etapas baigtas. Pereinama į etapą, kai kiekybė turės virsti kokybe.  Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Rasa ir Arūnas Starkai, „Vyno klubo“ bendrasavininkiai, vieni iš LSA kūrėjų, sako, jog pirmasis asociacijos veiklos etapas baigtas. Pereinama į etapą, kai kiekybė turės virsti kokybe. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Šią savaitę Lietuvos someljė asociacija paminėjo 10-ies metų sukaktį. Keturių vyno entuziastų – Rasos ir Arūno Starkų, Jurgio Šliogerio ir Modesto Vitkausko – įkurta organizacija dabar užima reikšmingą vietą vyno edukacijos srityje.

„Nė vienas mūsų nebuvo profesionalus someljė, tad ir užsimojome – sukurti Lietuvoje tą profesiją. Kokia motyvacija? – šypteli Arūnas Starkus, dabartinis LSA prezidentas. – Buvome jauni ir norėjome keisti pasaulį į gerąją pusę.“ Anot jo, prieš dešimtmetį restoranuose akivaizdžiai trūko žinių ir profesionalumo – tai buvo vertybės, kurias suskato diegti naujoji organizacija.

Kas yra someljė

Ponas Arūnas prisimena, jog žodžio „someljė“ prieš dešmtmetį lietuvių kalboje oficialiai ir nebuvo, tad pasitelkus Lietuvių kalbos ir literatūros instituto, VU Filologijos fakulteto specialistus, Lietuvių kalbos komisijai teko įrodinėti, kad toks žodis, kaip ir profesija, pasaulyje egzistuoja. Bendriausia prasme, someljė reiškia restorano vynininką, asmenį, kuris viešbučiams ir restoranams parenka gėrimus ir cigarus, pataria, bet neįpiršinėja, svečiams, kokį vyną prie kokio patiekalo geriau pasirinkti. Kitaip sakant, someljė dirba svečiams, tačiau atstovauja vyndarį ir savo įmonę, taigi uždirba pinigus, suteikdamas aptarnavimo paslaugas.

Iš prancūzų kalbos žodžio „Someller“ kilęs lietuviškasis „someljė“ Lietuvių kalbos žodyne radosi 2005 metais.

Kasdienėje vartosenoje – teorinėje ir praktinėje – šis žodis prigijo ne taip greit. Ne vienas VŽ „Savaitgalio“ kalbintas restorano savininkas tuomet teigė, kad tai – tik papildomos išlaidos personalo mokymui ir nepatogumai darbo grafikuose. Dar prieš 7–8 m. Lietuvos restoranuose, ko gero, nedirbo nė vienas profesionalus someljė.

Reikalavimai griežti

Pasak p. Starkaus, 1969 m. įkurta Tarptautinė someljė asociacija (L’ Association de la Sommellerie Internationale - ASI) vienija daugiau nei pusę milijono someljė 60-yje pasaulio valstybių. Anksčiau ASI kriterijai buvo labai griežti: someljė galėjo vadintis tik restorane dirbantis, praktinio aptarnavimo įgūdžių turintis profesionalas. Dabar standartai minkštėja: jau pratinamasi prie minties, kad someljė gali dirbti ir parduotuvėje, ir importo įmonėje, be abejo, praktinio darbo įgūdžių jis privalo turėti.

Anot p. Starkaus, someljė veiklos modelį linkę perimti kitų kategorijų produktų žinovai, taip randasi vandens, alaus, sūrio, cigarų ir kt. someljė.

„Visgi tarptautinė asociacija linkusi teigti, kad yra vienas someljė ir jis viską privalo išmanyti. Someljė darbo apimtis plečiasi, – jis ne tik aptarnauja, bet turi valdyti sandėlį (dalis vyno brangsta arba sensta), privalo restorane būti ir barmenu, ir barista. Todėl tokie terminai, kaip „alaus someljė“, „vandens someljė“ siaurina idėją, kaip ir „namų someljė“, nes tai prieštarauja profesiniam someljė pašaukimui“, – aiškina p. Starkus.

Pirmiausia – žinios

Pirmąjį žingsnį edukacijos kryptimi asociacija žengė paskelbusi apie Someljė mokyklos steigimą 2006-aisiais, iki šių metų joje mokėsi apie 700 žmonių. 2009 m. LSA tapus ASI tikraisiais nariais, p. Starkus ASI Edukaciniame komitete, nustatančiame profesijos žinių standartus, atstovauja Centrinę ir Rytų Europą, tad tie standartai į Lietuvą ateina „iš pirmų lūpų“.

2006 m. LSA pradėjo rengti nacionalinį someljė čempionatą, jau dveji metai jis yra atvirasis, taigi – tarptautinis. Pirmuoju čempionu 2006 m. tapo Dainius Vasiliauskas, restorano „Saint Germain“ savininkas. Penkerius metus čempiono pozicijos neužleido Arminas Darasevičius – restoranų „Time“ ir „Dine“ bendrasavininkis, nuo 2012 m. nenugalėtas čempionas – Narimantas Miežys, nuo pat atidarymo dirbantis „Kempinski Cathedral Square“ restorane „Telegrafas“.

Pasak p. Starkaus, per tuos metus Someljė čempionate, be užsieniečių, varžėsi 47 gėrimus išmanantys Lietuvos profesionalai. Nuo 2009-ųjų Lietuvos atstovai dalyvauja (ir teisėjauja) estų, lenkų norvegų, latvių, regioniniuose ir kontinentiniuose, nacionaliniuose konkursuose. 2016 m. Mendozoje (Argentina) vyksiančiame Pasaulio someljė čempionate dalyvaus N. Miežis.

Čempionatas – rinkodarai

LSA kartu su paroda „Vyno dienos“ rengia Vyno čempionatą. Per 10 metų jame buvo įvertinti 2.366 vynai, juos pateikė 46 vyno tiekėjai, vertino – 63 vyno ekspertai. Pasak p. Starkaus, Vyno čempionatas būtų puikiausias metraštis, kokios importuotojų įmonės Lietuvoje atsirado, kurios iš jų sėkmingai gyvuoja, o kurios – išnyko. Kita vertus, jis yra puiki rinkodaros priemonė, padedanti vartotojui susigaudyti gana neseklioje vyno jūroje: medalius laimėjusieji vynai vienokiu ar kitokiu būdu patenka į vartotojų akiratį. Nuo 2010 m. čempionatui vynų pateikia ir Lietuvos vyndariai, tai, įsitikinęs renginio komisaras p. Šliogeris, suteikia jiems daugiau pasitikėjimo.

LSA renginių tvarkaraštyje – ir Vyno ir desertų derinių čempionatas.

Someljė armija gausėja

Anot p. Starkaus, LSA vienija per 100 aktyvių, apie 250 baigusių mokslus profesionalų ir per 400 mėgėjų, kurie bet kurią akimirką gali tapti someljė. „Taigi, dabar mūsų – apie pusę tūkstančio rimtai išmanančių vyną žmonių“, – sako p. Arūnas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Kalifornijos restoranai nebeduos plastikinių šiaudelių, jei nepaprašysite

Jei norėsite gerti gėrimą per šiaudelį Kalifornijoje (JAV), turėsite jo paprašyti. Priešingu atveju kavinėje...

Vadyba
2018.09.22
„Auga Group“ vadovas: ekologiškas maistas nėra prabangos prekė 10

Kęstutis Juščius, „Auga Group“ valdybos pirmininkas, įsitikinęs, kad gamintojams atėjo puikus laikas...

Agroverslas
2018.09.22
Pacų viešbutyje Vilniuje atidarytas dar vienas restoranas 6

Vilniuje, restauruotuose istoriniuose Pacų rūmuose, atidarytas dar vienas restoranas – „Nineteen18“. Jo...

Laisvalaikis
2018.09.19
Restoranų pajamas augina ne tik kylančios kainos Premium

Restoranams ir kavinėms 2018-ieji žada būti dar vieni geri metai. Statistikos duomenimis, šiemet sausį–liepą...

TOP 20 restoranų pagal 2017–ųjų pelną ir pajamas Premium 6

2017-ieji kavinėms ir restoranams taip pat buvo geri. Pajamas didino 17-a iš 20-ies į VŽ sudarytą didžiausių...

Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.17
Alksta kas devintas Žemės gyventojas 3

Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, 2017 m. pasaulyje maisto trūksta 821 mln. žmonių arba vienam iš...

15 pigiausių „Michelin“ restoranų 1

Dvejomis „Michelin“ žvaigždutėmis įvertintas Ibizoje esantis restoranas „SubliMotion“ vadinamas brangiausiu...

Laisvalaikis
2018.09.15
Birštonas muša kulinarijos korta – vietų pavalgyti vis daugiau

Visai neseni laikai, kai, neskaičiuojant sanatorijų valgyklų ir Kultūros centro bufeto, Birštone veikė vos...

Laisvalaikis
2018.09.14
Už užkandžiavimą Florencijos gatvėse – bauda iki 500 Eur

Gurmanų puikiai vertinamas Florencijos sumuštinių baras „All’Antico Vinaio“, vadinamas „maisto išsinešti...

Laisvalaikis
2018.09.10
CNN kuria filmą apie Anthony Bourdainą

JAV televizijos transliuotojui CNN priklausanti kompanija „CNN Films“ kuria dokumentinį filmą apie virtuvės...

Laisvalaikis
2018.09.07
Už pietus atsiskaityti ne grynaisiais galima 52 šalies mokyklose 6

Tik 6,5% šalies bendrojo lavinimo mokyklų už maistą valgyklose suteikia galimybę atsiskaityti ne grynaisiais...

Laisvalaikis
2018.09.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau