Šampanės vyndariai tikisi „vintage” šampano

Publikuota: 2015-09-27
Vynuogės šampanui gaminti spaudžiamos senoviniu būdu. Jolantos Smičienės nuotr.
Vynuogės šampanui gaminti spaudžiamos senoviniu būdu. Jolantos Smičienės nuotr.
 

Vynuogių derliaus skynimo interpretacija įvairiausiuose literatūros, kino kūriniuose, matyt, bus prikūrusi stereotipų, kad šis periodas – puikus laikas atostogoms lengvo režimo darbo stovykloje. Keliaujame į Prancūziją, į Šampanę, tuo įsitikinti.

Vos kirtus keliasdešimt kartų lankyto regiono prieigas, krinta į akis, kad šįkart čia kažkas kitaip. Įprastai tušti miesteliai pilni veiksmo. Siaurose gatvelėse grūdasi automobiliai, traktoriai, vilkikai. Nori prasilenkti – turi būti kantrus. Net prie miestelių bažnyčių sienų glaudžiasi dėžės, šventorių kiemeliai užkimšti automobiliais. Dažniausiai uždari kiemų vartai plačiai atlapoti. Aplink zuja žmonės su guminiais batais ir prijuostėmis. Aidi juokas, kai kur – keiksmai, dainos, trimito garsai. Vynuogynuose, kad ir kur pažvelgsi, kyšo vynuogių skynėjų galvos, iš tolo šviečia dėžės su šampano gamintojų logotipais, vingiuotais keliukais zvimbia vynuogių prikrautos priekabos. Keliai, gatvelės nustatytos įspėjamaisiais ženklais „Attention ven­dan­geurs! Patient!“ Tai reiškia, kad vairuotojas turi būti kantrus – pirmenybė šiuo laikotarpiu teikiama vynuogėms.

Tik rankomis

Šampanėje vynuogės renkamos tik rankomis, tai apibrėžta įstatymu. Apmokyti naujai atvykusį skynėją užtrunka keletą dienų. Į krepšelį gali patekti tik visiškai sveika, puvinio nepaliesta ir tinkamai sunokusi kekė. Nukirpti ją galima tik specialiomis žirklėmis ir atitinkamai suimtą.

Pasak Charles‘o Philip­pon­nato, šampano namų „Phi­lipponnat“ vadovo, savo skynėjais, kurie štai jau 12 metų atvyksta iš gretimo Šampanės Šalono miesto, jie patenkinti. Tie žmonės gerbia šampaną, myli vynuoges, žino, kaip su jomis elgtis. Beveik visoje Šampanėje kruopščiausia vynuogių atranka vyksta vynuogyne, todėl namams nereikia papildomų rūšiavimo stalų vyninėje. Pono Charles‘o santykiai su skynėjais artimi, į dienos pabaigą jis šoka į automobilį ir veža jiems šampano, aptaria orų prognozes, derliaus kokybę.

Būna, kad ir sukčiauja

Kito vyndario, Simono Nomine’o iš Villevenard kaimo, klausiu, kaip vis tik pavyksta įtikinti skynėjus nesukčiauti, rinkti tik aukščiausios kokybės kekes. Jis pasakoja kartą paėmęs iš krepšelio supuvusią kekę ir ją nuskynusio žmogaus paklausęs, ar norėtų tokią suvalgyti. Tas pasibjaurėjęs nusisuko.

„Tuomet jam pasakiau, kad ir aš iš šios kekės nenoriu daryti šampano“, – šypteli p. Simonas. Jis pasakoja, kad jų ūkis metai iš metų samdo tą pačią portugalų šeimą. Šie apsigyvena vyndario svečių namuose, tačiau valgo tik savo atsivežtą, pačių ruošiamą portugališką maistą, dažnai vakarienės pasikviečia ir šeimininkus.

Vyndarys Philippe’as Bru­nas ilgus metus samdo lenkų grupelę. Apgyvendina savo namuose, p. Philippe’o žmona ruošia jiems vakarienę. Ji pramokusi keletą lenkiškų frazių, išstudijavusi Lenkijos žemėlapį.

Anot p. Philippe’o, darbuotojams mokama už surinktą kilogramą. Atlygis galiausiai tikrai nemažas, todėl tie patys skynėjai į Šampanę grįžta kasmet. Jie žino apie palankias darbo sąlygas, vyndariai žino apie jų darbo kokybę. Kasmet Šampanėje derliaus skynimo laikotarpiu samdoma apie 120.000 darbuotojų.

Žiūrint į skynėjo darbą, romantiškos nuotaikos garuoja. Susikaupę veidai, tikslūs, greiti judesiai. Pilnas krepšelis pilamas į didesnę dėžę, šią augalotas vyrukas tempia iki priekabos. Pusvalandis ir pilna priekaba išbilda į netoliese esantį spaudimo presų centrą.

Darbo daug, jis sunkus

Centre, tiksliai pasvėrus vynuoges, dėžių turinys keliauja į slėgtuvą. Šampanėje vyrauja dviejų tipų presai. Pirmajam, vertikaliam tradiciniam, reikia daugiausia žmogiškosios jėgos ir darbo. Jo konstrukciją XVIII a. sukūrė Pierre‘as Perignonas. „Ačiū šviesaus atminimo vienuoliui, – šis presas geba švelniausiai ir subtiliausiai išspausti vynuoges. Jis nepakeičiamas!“ – tvirtina p. Brunas. Savo geriausiems šampanams vynuoges spausti jam patiki „Charles Heidsieck“, „Krug“, „Perrier-Jou?t“, „Mo?t & Chandon“ namai.

Į apvalios formos slėgtuvo ertmę vyrukai supila 4.000 kg vynuogių, jas lėtai ima spausti nuleidžiamas dangtis. Per beveik 4 val. išspaudžiama 2.550 l sulčių, per parą – vidutiniškai 7 tokios porcijos.

Pirmojo spaudimo aukščiausios kokybės sultys (cuvee) atskiriamos nuo antrojo spaudimo sulčių (taille). Per pertraukėles keturi vyrai čiumpa šakes, medinius samčius ir maišo spaudžiamas vynuoges. Prakaitas liejasi upeliais, tačiau vis pasigirsta juokelių. „Mūsų presuotojai retkarčiais uždainuoja darbų įkarštyje. O muzika labai naudinga vynui“, – šypsosi p. Nomine’is, stebėdamas filmo vertą veiksmą.

Kitas, modernus horizontalus, slėgtuvas palengvina žmogaus darbą, bet ir čia reikia žvėriškos jėgos, greičio, koncentracijos.

Vyndariai ir patys dalyvauja nuimant derlių. Fabienas Grumier iš Venteuil kaimo pasakoja visiškai pasitikintis savo darbininkais, tad gali skirti laiko vyninę lankantiems svečiams, tačiau kontrolė būtina.

„Štai prieš jums atvykstant sužinojau, kad vienas mano traktoriukų įvirto į upelį, taigi turiu skubiai ieškoti pagalbos“, – šypsosi jis.

Vienas iš nedaugelio biodinaminės vyndarystės atstovų Benoit Lahaye sprendžia kitą problemą – darbų įkarštyje užstrigo presas, technikų laukti užtruko kelias valandas. Vyndarys linksmai pasakoja, kad šiuo metu ūkyje atostogauja tik kumelaitė Tamise, su kuria, kai reikia, jis aparia vynuogynus. Kad kumelaitei nebūtų liūdna, nupirko jai porą asiliukų. Tamise, tarsi patvirtindama atostogautojos statusą, pasimėgauja Grand cru vynuogių keke.

Derlių nuimant presai dirba kone visą parą. Žmonės šalia jų praleidžia tiek pat laiko. Todėl greta įrengti poilsio kambarėliai, kur gali perkąsti sumuštinį, išgerti stiklą šampano, snūstelėti.

„Antra savaitė miegu po 4 val. per parą. Bet šiuo metu taip įprasta, entuziazmas palaiko ūpą! – šypsosi Charles’is Doyard’as, ketvirtosios kartos vyndarys iš Vertuso. – Net mano šuniukas miega atsistojęs, nes nori aktyviai dalyvauti procese.“

Žaliava – fantastinė

Paklausti apie šių metų derliaus kokybę, vyndariai ir vynuogių augintojai beveik sutartinai kartoja, kad šių metų žaliava – fantastinė. Vynuogių kekės sveikos, beveik nepaliestos puvinio. „Jos atrodo kaip žaislinės, odelė standi, sultys koncentruotos, tačiau gaivios“, – glostydamas kekę kalba p. Philipponnatas. Jis džiūgauja it vaikas: „Pažiūrėkite į spaudžiamų sulčių putą! Ji balta, švari, lengva tarsi debesėlis!“

Net įtarusis Philippe’as Brunas, visuomet turintis pastabų, šįkart atlaidus. Tiesdamas ką tik išspaustų sulčių stiklą jis sako, kad ‚Pinot Noir‘ vynuogės – nuostabios, ‚Chardonnay‘ kai kur trūksta rūgšties. Cukringumas labai aukštas, tačiau rūgšties ir cukringumo balansas – neblogas.

Iš tiesų, šių metų sultys be galo saldžios, tačiau rūgštelė prislopina tą pojūtį. Ponui Philipe’ui pritaria kaimynas Etienne’as Goutorbe’as: „Potencialus alkoholio kiekis – apie 10 laipsnių, sirpumas puikus, PH žemas. Derliaus kokybė labai gera. Tačiau kokius vynus iš jo darysime, ar turėsime vintage šampano, bus matyti tik ateityje.“

Philippe’as Wibrotte’as, vienas iš Šampanės vynų regioninio komiteto (CIVC) vadovų, sako, kad šiemet derlius skinamas ramiai, nors oficiali skynimo pradžios data jiems patiems netikėtai buvo nustatyta labai anksti – rugpjūčio 28 d. pietinėje Šampanės dalyje, nors anksčiau manyta, jog tai bus ne anksčiau kaip rugsėjo 10 d. Vyndarių planus sujaukė užplūdę karščiai, tinkama drėgmė. Žinoma, sausas pavasaris, karšta vasara taip pat padarė savo.

Maksimalus nustatytas leistinas derlingumas šiemet – 10.000 kg iš hektaro, tačiau derlius nėra didelis, tad kai kurie augintojai jo gali nepasiekti.

Paskutinėmis derliaus rinkimo dienomis erzelynė neslopsta. Netikėtai užklupę lietūs nuotaikos negadina. Keliukais, gatvelėmis laksto vynuogių lapų vainikais puošti automobiliai, skamba dainos, šokiai iki ryto. Švenčiama Fete du Cochelet – derliaus rinkimo pabaiga. Ore tvyrantis aitrus besifermentuojančio vyno aromatas tarsi liudija, kad netrukus vyndariai nors trumpam galės atsikvėpti.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Michelin“ restoranų rojus – Azija 1

„Michelin“ žvaigždutė prie restorano pavadinimo gurmanams sufleruoja kokybę ir išskirtines patirtis.

Laisvalaikis
2018.12.09
„Stiklių“ restorane – revoliucija

Gera žinia tiems, kurie nekantrauja išbandyti, kuo nustebins vilniškio „Relais & Ch?teaux Stikliai Hotel“...

Laisvalaikis
2018.12.07
Lietuvos virėjai iš pasaulio čempionato parsivežė bronzą 1

Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2018“ Lietuvos nacionalinė šefų...

Laisvalaikis
2018.12.03
Vyno verslas mokys skaičiuoti suvartojamo alkoholio kiekį 3

Pernai lapkritį Lietuvos someljė mokykla (LSM) tapo tarptautinės nepolitinės, atsakingą verslą vienijančios...

Laisvalaikis
2018.12.02
Investicinio vyno kaina auga dešimtimis procentų

Daugiau kaip pusę milijono dolerių – tiek spalio 13 d. anonimu norėjęs likti Azijos vyno kolekcininkas...

Laisvalaikis
2018.11.25
Šalia paminklo tautos patriarchui atidaro restoraną su „Basanavičiaus sale“

Sostinės Senamiestyje, šalia paminklo tautos patriarchui Jonui Basanavičiui, penktadienio vakarą duris...

Laisvalaikis
2018.11.23
Gastronomijos scenos naujokai laimėjo dar vieną konkursą

Savaitės pradžioje Vilniuje vykusiame viename įdomiausių Lietuvoje ir, ko gero, vieninteliame pasaulyje...

Laisvalaikis
2018.11.22
J. Basanavičiaus gimtadienio proga – nuolaidos senamiesčio kavinėse

Lapkričio 23 d., minint 167-ąsias dr. Jono Basanavičiaus gimimo metines, priešais Nacionalinę filharmoniją...

Laisvalaikis
2018.11.20
„The Chinese Tea Company“ Londone įkūrėja ir arbatos žinovė – apie tradicijas, mitus, teisingą vartojimą 3

Juyan Webster, Londone veikiančios bendrovės „The Chinese Tea Company“ įkūrėja ir arbatos žinovė, pasakoja...

Laisvalaikis
2018.11.19
Apie kraujo donorystę primins mineralinis vanduo 2

Nacionalinis kraujo centras pradeda bendradarbiauti su mineralinio vandens gamintoju UAB „Birštono...

Rinkodara
2018.11.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau