Kovoti su klimato kaita galima peržiūrėjus savo racioną

Publikuota: 2019-08-18
Ne visi pietums kertami kepsniai klimato kaitą skatina vienodai. „Matton“ nuotr.
Ne visi pietums kertami kepsniai klimato kaitą skatina vienodai. „Matton“ nuotr.

Jungtinės Tautos (JT) perspėja, kad Vakarų šalių gyventojų pomėgis šaldytuvus ir pilvus prikimšti mėsos ir pieno produktų prisideda prie greitesnio klimato šilimo. Sprendimas? Į mitybą įtraukti kuo daugiau vaisių, daržovių, augalinės kilmės produktų ir atidžiau stebėti, kas keliauja į šiukšlių dėžę.

JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos komisija (TKKK), kurią sudaro 107 mokslininkai, akcentuoja ir tai, kad žmogaus mitybos paliekamą anglies dioksido pėdsaką, kuris yra viena pagrindinių klimato kaitos ir šiltnamio efekto priežasčių, būtų galima sumažinti atidžiau peržiūrėjus suvartojamo maisto racioną. Visgi mokslininkai sako, kad visiems tapti veganais ar vegetarais nėra išeitis.

„Neteigiame, kad žmonija turėtų visiškai atsisakyti mėsos, ne visi turi tokią galimybę. Tačiau akivaizdu, kad Vakarų pasaulis mėsos suvartoja pernelyg daug“, – komentuoja komisijai priklausantis mokslininkas Pete’as Smithas, Jungtinės Karalystės Aberdyno universiteto aplinkosaugos profesorius.

Oksfordo universitete atlikto tyrimo duomenimis, dėl maisto gamybos išskiriama ketvirtadalis visų šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Tačiau ne visi maisto produktai daro vienodą poveikį klimato kaitai.

„Daugiausia įtakos klimato kaitai turi mėsa ir kita gyvulinės kilmės produkcija, nors iš šių maisto produktų gauname tik penktadalį visų suvalgomų ir išgeriamų kalorijų, – žurnale „Science“ skelbia mokslininkai. – Jeigu iš savo raciono pašalintume mėsos ir pieno produktus, vieno žmogaus paliekamas anglies dioksido pėdsakas iškart sumenktų dviem trečdaliais.“

JT ne pirmą kartą perspėja: jeigu per artimiausius 12 metų žmonija nesiims visų įmanomų priemonių klimato kaitai sustabdyti, kelio atgal nebebus. Nustatyta, kad saugią ribą, kai visuotinis atšilimas viršys 1,5 laipsnio Celsijaus, peržengti galime jau 2030-aisiais. Peteris Stevensonas, organizacijos „Compassion in World Farming“ specialistas, BBC komentuoja, kad, atsižvelgiant į šias rekomendacijas, pirmiausia reikia sumažinti būtent suvartojamos mėsos kiekį. Tačiau JT žinutė pasiekia ne visus vartotojus. BBC rašo, kad, pvz., Kinijoje mėsos suvartojimo rodikliai auga keletą metų iš eilės, nepaisant vyriausybės pastangų skatinti tradicinę kinų virtuvę, kurios pagrindas nėra mėsa.

Mažiau išmesti

Įdomu, kad ne visi pietums kertami kepsniai klimato kaitą skatina vienodai – iš visų Oksfordo mokslininkų tirtų produktų daugiausia neigiamos įtakos aplinkai daro jautiena ir ėriena, šios dvi mėsos rūšys ir jos gaminiai „atsakingi“ už pusę viso maisto pramonės procesų metu išskiriamo šiltnamio efektą didinančių dujų kiekio.

TKKK rekomenduoja ne tik mažiau vartoti mėsos, sviesto, pieno ar sūrių, bet ir rečiau maistu maitinti šiukšlių dėžę. Skaičiuojama, kad dabar fermose ir šeimos ūkiuose kasmet išmetama apie 1,3 mlrd. tonų maisto, kuris yra „atsakingas“ už 8–10% visos pasaulinės anglies dioksido emisijos.
Komisija pataria kuo daugiau išmetamo maisto atiduoti gyvuliams arba, jeigu jis tinkamas, labdaros organizacijoms. Šveicarijoje tokius produktus sėkmingai perdirba „Partage“.

„Parduotuvių išmetamus produktus organizacija dalija vietos šeimoms, iš sukietėjusios duonos gamina sausainius, džiovina vaisius ir konservuoja daržoves. Visa tai leidžia sumažinti neigiamą įtaką klimatui“, – rašo BBC.

JAV panašiu principu su klimato kaita kovoja bendrovė „Imperfect Produce“. Ji prekiauja vaisiais, daržovėmis ir kitais produktais, kurie neatitinka prekybos centrų estetikos standartų. VŽ rašė, kad tokių iniciatyvų netrūksta ir Lietuvoje. Pvz., didiesiems prekybos tinklams daržoves tiekianti „Kietaviškių gausa“, siekdama priartėti prie nulio atliekų idėjos ir paremti kitus socialiai atsakingus verslus Lietuvoje, nuo birželio visas sveikas nestandartinių formų daržoves dovanoja salotų barui „Mano Guru“.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Didžiausias Vilniaus bunkeris bus išsaugotas

Po nugriautais „Profsąjungų rūmais“ rastas bunkeris bus išsaugotas, nes jo griovimas grėstų paties Tauro...

Laisvalaikis
09:41
Prieš krepšinio aistras „Žalgirio“ arenoje – naudingos verslo pamokos Verslo tribūna

Ar įmanoma suderinti smagiai praleistą vakarą stebint aukščiausio lygio krepšinį ir naudingą verslo...

Kinijos tikslas – pralenkti Holivudą

JAV mažėjant pajamoms už Holivudo filmus – dėl piratavimo ir tokių turinio platformų kaip „Netflix“ arba...

Laisvalaikis
2019.11.11
Medijos – ir streso, ir atsipalaidavimo šaltinis Premium

Šiandieniame technologijų pasaulyje medijomis naudojamės vis daugiau, o prekių ženklams tai atveria didesnių...

Rinkodara
2019.11.11
Graikijos masalas investuotojams – mokesčių rojus

Graikija, bandydama išbristi iš užsitęsusios ekonominės krizės, meta iššūkį Londonui, Monakui ir...

Laisvalaikis
2019.11.10
Iliustruotoji istorija: aferos baigėsi bankrotu 1

Apie greitą praturtėjimą nepajudinus nė piršto svajoja ir aukštuomenė, ir prastuomenė. Ankstesniais laikais...

Laisvalaikis
2019.11.10
„Social Media Fest 2019“: renka įtakingiausiuosius socialiniuose tinkluose

Socialinių tinklų atradimų festivalio „Social Media Fest 2019“ komisija įvertino Lietuvos influencerius,...

Rinkodara
2019.11.10
Moterys Lietuvos kino industrijoje. Kokia problema? Premium 1

Jei skaitote šio straipsnio pavadinimą ir jus ima šioks toks irzuliukas, kad šis tekstas apskritai...

Verslo klasė
2019.11.09
Baltijos šalių Jaunojo tapytojo prizas iškeliavo į Latviją

Lietuvos, Latvijos ir Estijos meno pasaulio profesionalų, kolekcininkų ir mėgėjų smalsumas patenkintas: šių...

Laisvalaikis
2019.11.09
Mokslu grįstas apsipirkimo gidas: kaip neišleisti per daug 

Pasiklydę tarp lentynose sumaniai perdėliotų prekių, suvilioti akcijų, prisirinkę per daug ar ne to, ko iš...

Laisvalaikis
2019.11.09
LIONS prezidentas: mes – stiprūs, nes skirtingi Premium

1917 m. Melvinas Jonesas, garsus Čikagos verslininkas, draudikas, kartą per mėnesį lankydavosi verslininkų...

Verslo klasė
2019.11.09
Berlyno sienos griūties 30-metis: geležinė uždanga ir kiti piknikai Premium

Lygiai prieš 30 metų, 1989-ųjų lapkričio 9 d., griuvusi Berlyno siena iš esmės išjudino Rytų ir Vidurio...

Laisvalaikis
2019.11.09
„Fredos“ vadovas A. Ėmužis – apie baldų pramonės ateitį, robotus, vartojimą, lyderystę Premium 1

Antanas Ėmužis, vienos stambiausių šalyje baldų gamybos AB „Freda“ generalinis direktorius ir vienas...

Laisvalaikis
2019.11.08
Kampanija „Lietuvos DNR“ pelnė tarptautinį apdovanojimą

Vyriausybės kanceliarijos Lietuvos įvaizdžio grupės inicijuota komunikacinė kampanija „Lietuvos DNR“...

Rinkodara
2019.11.08
„NAPA Baltic 2019“ – daugiausia laimėjimų Lietuvos dizaineriams

Kasmetiniuose Baltijos ir Šiaurės šalių pakuotės dizaino renginyje „NAPA Baltic 2019“ išrinkti geriausi...

Rinkodara
2019.11.07
„Vilniaus lapai“ kviečia kalbėtis apie istoriją

Lapkričio 7–10 d. sostinėje – vėl „Vilniaus lapai“. Vos ketvirtus metus rengiamas tarptautinis festivalis...

Laisvalaikis
2019.11.07
Kultūros ministras apie situaciją Zapyškyje: tai – labai agresyvus sprendimas 1

Aplinkos tvarkymo sprendimas šalia Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo yra agresyvus ir netinkamas, teigia Kultūros...

Verslo aplinka
2019.11.06
Vilniui – turizmo „Oskaras“ už „G-spot“ reklaminę kampaniją 4

Vilniaus turizmo rinkodaros kampanija „Vilnius – the G-spot of Europe“ (liet. „Vilnius – Europos G taškas“)...

Rinkodara
2019.11.06
„Vienos kėdės istorija“: neįgyvendinti lūkesčiai ir neplanuota pabaiga

Vilniaus Katedros aikštėje nuo rugsėjo vidurio vyksta paramos fondo „Mamų unija“ projektas „Vienos kėdės...

Rinkodara
2019.11.05
Rūkyti Neringos karšiai – Seimo rankose

Neringiškiai sujudo: jeigu nebus pakeisti įstatymai ar priimtos jų pataisos, kyla grėsmė išnykti pamario...

Laisvalaikis
2019.11.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau