Kai verslininkai nusimeta švarką: Alvydas Naujėkas ir Lina Benetė

Publikuota: 2016-12-18
Alvydas Naujėkas, UAB „Vėjų spektras“ direktorius, ir Lina Benetė, UNESCO biuro Kazachstanui, Kirgizijai, Tadžikistanui ir Uzbekistanui Švietimo skyriaus vadovė.  
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Alvydas Naujėkas, UAB „Vėjų spektras“ direktorius, ir Lina Benetė, UNESCO biuro Kazachstanui, Kirgizijai, Tadžikistanui ir Uzbekistanui Švietimo skyriaus vadovė. Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Į VŽ klausimus apie mėgstamiausias vietas pietauti, poilsį ir žiemos šventes atsako VŽ „Savaitgalio“ temų herojai Alvydas Naujėkas ir Lina Benetė.

Alvydas Naujėkas, UAB „Vėjų spektras“ direktorius

Kur pietaujate su verslo partneriais, draugais?

Džiugu, kad Lietuvoje pamažu formuojasi tradicija pietauti ir vakarieniauti mieste, yra gerų šefų restoranų, siūlančių puikaus maisto už prieinamą kainą. Tačiau man, tiesą sakant, maloniausia valgyti namie. Su verslo partneriais pietaujame ten, kur jie patys pasiūlo. Mano rekomendacijos – Klaipėdos restoranai „Monai“ ir „Grill Momo“.

Mėgstate gaminti?

Labai, bet su žmona virtuvėje nesistumdome. Galiu ir kepsnį iškepti, ir sriubą išvirti. Neseniai puikiai pavyko kalėdinis obuolių pyragas, jį paprasta paruošti. Reikia: grietinės, poros kiaušinių, cukraus, tirpinto sviesto. Viską dedu iš akies principu, nieko nematuoju gramais.

Produktus reikia sukrėsti į dubenį ir pridedant miltų plakti, kol masė bus grietinės konsistencijos. Vėliau supjaustyti nuluptus obuolius ir sluoksniuoti – tešla, obuoliai, tešla, obuoliai. Ant obuolių galima užberti cinamono ir cukraus. Pyragą kepu 175 laipsnių temperatūroje apie 25 min.

Koks mėgstamiausias jūsų patiekalas?

Mano mama puikiai pagamina karpį drebučiuose su burokėliais. Tai tradicinis žydų patiekalas, šio recepto neišduosiu.

Ar turite laiko poilsiui?

Į valias. Vadovaujuosi trijų aštuonetų taisykle: aštuonias valandas miegu, aštuonias – dirbu ir tiek pat „važiuoju“ iš vienos būsenos į kitą. Tada dažniausiai skaitau, žiūriu filmus, keliauju.

Ką svečiams iš užsienio parodote Lietuvoje?

Sėdame į automobilį, iš Klaipėdos važiuojame į Šilutę ir panemuniais toliau. Pirmiau mažieji miesteliai, tada Jurbarkas, kuriame teko gyventi, kai atlikau praktiką dailės mokykloje, ten yra į ką pažiūrėti. Paskiau Raudonė, Seredžius bei Vilkija, čia nuostabūs piliakalniai ir pilys... Užsieniečiai, manau, nori pamatyti tikrą šalį – „neiščiustytą“.

Kaip švenčiate Kalėdas? Kur sutiksite Naujus?

Kartą vienuolis manęs paklausė, ar esu tikintis, jam atsakiau – ne. Iki šiol prisimenu jo žodžius, kad nereikia būti religingam, kad būtum dvasingas, visa širdimi tam pritariu. Jau daug metų prie kalėdinio stalo sėdame su uošviais ir mano tėvais. Miela, kad šeimos bendrauja ir draugauja. Aptariame praėjusius metus, pasidalijame įspūdžiais, sočiai pavalgome, pasijuokiame. O Naujus metus šiemet sutiksime pajūryje.

Lina Benetė, UNESCO biuro Kazachstanui, Kirgizijai, Tadžikistanui ir Uzbekistanui Švietimo skyriaus vadovė.

Nors ji nėra verslininkė, vis kitame pasaulio kampelyje gyvenančios p. Linos patirtys išties įdomios.

Kaip ir kur valgote Kūčias, švenčiate Kalėdas ir Naujuosius metus?

Kūčios ir Kalėdos mūsų šeimai – labai svarbios šventės. Įsitvirtino tradicija Kūčias valgyti pas mano tėvus Klaipėdoje (anksčiau Kaune), o Kalėdas sutinkame su vyro šeima Šiauliuose. Naujuosius – Lietuvoje arba užsienyje.

Kai sūnui sukako vieni metai, o aš buvau motinystės atostogose, pamanėme, kad tai yra gera proga mėnesį pakeliauti po egzotišką Maroką gruodį ir sausį. Marakeše viešbutyje Kūčioms paprašėme paruošti mišrainių ir patiekalų iš žuvų, deja, jie nebuvo tokie, kokių tikėjomės...

Pirmaisiais metais, kai tik persikraustėme į Tailandą, Kalėdų atvyko mano tėvai ir sesė su šeima. Šventėme jas Čiang Majuje, Šiaurės Tailande, o Naujuosius – Ko Lantos saloje. Mano mama buvo atsivežusi silkės ir mūsų šeimos tradicinį pyragą iš Lietuvos, kitus patiekalus gaminomės patys. Papuoštas stalas stovėjo lauke, šeimininkė net atitempė augalą, šiek tiek panašų į eglę, kurį kūrybinga mano sesė papuošė žaisliukais iš popieriaus. Vėliau šeimininkė prasitarė maniusi, kad Kūčios ir Kalėdos yra labai komercinės šventės, tačiau mes jos nuomonę pakeitėme.

Šiemet šventes sutiksime tradiciškai – Lietuvoje, o Naujųjų vyksime į Londoną.

Be kokių patiekalų neapsieina jūsų šventės?

Mano amžinatilsį močiutė, tėčio mama, gamino ypatingus Kūčių patiekalus, vėliau juos pradėjo ruošti mano mama. Matyt, močiutei, gimusiai ir išaugusiai Amerikoje, įtaką darė tarptautinės virtuvės. Be to, Smetonos laikais ji studijavo Ūkio mokykloje Žemaitijoje, kur išmoko įvairių kulinarinių gudrybių. Mes prie jos gardžių patiekalų taip įpratome, kad kitaip neįsivaizduojame švenčių, nors jie nėra tradiciniai Kūčių patiekalai. Pvz., mes gaminame koldūnus su ryžiais ir džiovintais grybais bei sviesto padažu, pieno kisielių ir „Čigoną“ – pyragą su kakava ir džiovintais vaisiais bei riešutais.

Koldūnus ir „Čigoną“ paruošti yra ilgas procesas, tad dažniausiai juos daro visa šeima, tai linksmas ir jaukus laikas kartu. Dar mūsų Kūčių stalas neįsivaizduojamas be marinuotos žuvies, kelių rūšių silkių, keptų salierų su džiovintais vaisiais ir riešutais, burokėlių ir obuolių mišrainių, aguonų plokštainio ir aguonų pieno su spanguolių kisieliumi ir kūčiukais. Visada išeina daugiau nei 12 patiekalų.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Mėgintuvėlis LT“ įkūrėja: verslo eksperimentas – uždegti mokslu vaikus Premium

Renata Česūnienė, MB „Mėgintuvėlis LT“ įkūrėja, pasitinka savo laboratorijoje. Stalas čia nukrautas...

Laisvalaikis
11:13
Išsiaiškino, kur Shakespeare‘as rašė „Romeo ir Džiuljetą“

Britų istorikas Geoffrey‘is Marshas sako nustatęs, kur gyveno Williamas Shakespeare‘as (1564-1616 m.), kai...

Laisvalaikis
2019.04.17
Jei į Prezidentus kandidatuotų robotas

Vilniuje veikiantis privatus MO muziejus, atkreipdamas dėmesį į balandžio pradžioje atidarytą naują didžiąją...

Laisvalaikis
2019.04.17
Dievo Motinos katedrai verslas aukoja milijonus 1

Nacionaline tragedija vadinamas Paryžiaus Dievo Motinos katedros gaisras sujaudino ne tik tikinčiųjų širdis.

Laisvalaikis
2019.04.17
Futurologas Ch. Kutarna: naujame pasaulyje senos tiesos negalioja Premium

Futurologas dr. Chrisas Kutarna į interviu atvyko beveik parą keliavęs iš Naujosios Zelandijos – per Dohą, o...

Laisvalaikis
2019.04.16
NTAKD riboja tarptautinių „Vyno dienų“ reklamą Premium 8

Didžiausią Baltijos ir Šiaurės Europos šalių vyno parodą „Vyno dienos“ rengiantis „Vyno klubas“ pranešė, jog...

Laisvalaikis
2019.04.16
Paryžiaus katedra: kas prarasta ir kas laukia 7

Pirmadienio vakarą Paryžiaus Dievo Motinos katedrą niokojusį gaisrą pavyko numalšinti. Nors sudegė visas...

Laisvalaikis
2019.04.16
Kakė Makė eina į „Akropolius“ 8

„Alma littera“ pranešė plečianti savo valdomo „Kakės Makės“ prekės ženklo pasaulį – rugpjūtį Vilniaus ir...

Laisvalaikis
2019.04.15
Graikija ir Turkija turistams atvers senovinių laivų sudužimo vietas

Graikija ir Turkija turistams – nardytojams rengiasi atverti naujus povandeninės archeologijos lobynus.

Paslaugos
2019.04.15
Kelionės verslo reikalais – ne į sveikatą 1

Darbo reikalais dažnai keliaujantys žmonės retai kalba apie tokių išvykų romantiką, jiems tai – neišvengiama...

Laisvalaikis
2019.04.14
1940-ųjų ruduo – kelias į „Barbarossą“ Premium

Vos spėjus Vokietijai sutriuškinti Prancūziją ir išmesti iš žemyno britus, 1940 m. vasarą pasaulis ėmėsi...

Verslo klasė
2019.04.13
Savaitgalis Birštone: ką aplankyti ir kokių pramogų siūlo kurortas 5

Birštoną galima vadinti etaloniniu sėkmės pavyzdžiu: dar prieš penkerius metus kaip galimą kurortą poilsiui...

Laisvalaikis
2019.04.13
„Vero Cafe“ tinklo savininkai: krizė – geras laikas pradėti verslą Premium 4

Skamba kiek makabriškai, tačiau yra verslų, kuriuos pradėti geriausias laikas buvo per 2007–2008 m. finansų...

Laisvalaikis
2019.04.12
Mokslininkai nufotografavo juodąją skylę 1

Mokslininkams pirmą kartą pavyko nufotografuoti juodąją skylę, kurią jie aptiko tolimoje galaktikoje M87. Šį...

Laisvalaikis
2019.04.10
VGTU architektūros studentai laimėjo tarptautinį konkursą

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) architektūros magistrantūros studentai tapo 3-iojo...

Laisvalaikis
2019.04.10
NASA išrinko 3 geriausius Marso buveinių projektus 4

JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA išrinko tris konkurso „3D-Printed Habitat Challenge“ finalininkus, kurių...

Laisvalaikis
2019.04.09
Naujas vartojimo standartas – gyvenimas be atliekų Premium 5

Ar galite pasakyti, kokį nešiojamąjį kompiuterį įsigijęs padarysiu mažiau žalos aplinkai? Kaip rinkti šunų...

Laisvalaikis
2019.04.08
Švietimas: kaip mokytojai gali pamatyti pusiau pilną stiklinę

Jolanta Lipkevičienė daug pinigų neuždirba. Tačiau rytais ji keliasi su džiaugsmu ir skuba į darbą mokykloje.

Verslo klasė
2019.04.07
Pakalbėkim apie meną: apgaulingos Meliuzinos vilionės

„Lewben Art Foundation“ (LAF) rubrikoje „Savas kambarys“ šį kartą pristatoma menininkė Laisvydė Šalčiūtė ir...

Laisvalaikis
2019.04.07
A. Puklevičius: Vakcina nuo smegenų skystėjimo 42

Annie Dillard savo knygoje „Pilgrim at Tinker Creek“ („Piligrimas prie skardininko upelio“) pasakoja apie...

Verslo klasė
2019.04.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau