Siciliją išgarsino ne vien mafija, bet ir marcipanai

Publikuota: 2019-01-05
Marcipaniniai vaisiai. „Matton“ nuotr.
Marcipaniniai vaisiai. „Matton“ nuotr.

Italijos Sicilijos sala pasaulyje labiausiai tapo žinoma kaip mafijos tėvynė, tačiau iš tikrųjų ją garsinti turėtų nuostabūs marcipanai. Čia jie gaminami tarsi meno kūriniai, o kiekvienas „vaisius“ – tiksli originalo kopija – atrodo tarsi tik ką atvežtas iš Palermo Vucciria turgaus.

Žymiausias Sicilijos salos produktas „apgauk akį“ (pranc. trompe l‘oeil) – saldus „vaisius“ iš marcipanų, rašo „Financial Times“ laisvalaikio priedas „Weekend“.

Legenda pasakoja, jog marcipanai pradėti gaminti Sicilijoje esančiame La Martorana vienuolyne: vieną gražią dieną vienuolės išgirdo, kad jų aplankyti atvyksta vyskupas. Pirmiausia jos nuskubėjo į La Martorana bažnyčią pažiūrėti, ar ji baigta tvarkyti po restauracijos. Tačiau renovacija, po kurios beveik visos Normanų mozaikos buvo pašalintos ir pakeistos gipsiniais angelais bei banaliomis mėlynos spalvos freskomis, vienuoles nuvylė. Tik keli tamsūs bažnyčios kampai vis dar spindėjo raudonomis ir auksinėmis mozaikomis.

Ne ką geresnis vaizdas buvo ir sode, – jis glūdėjo giliame žiemos sąstingyje. Vienuolės susibūrė virtuvėje svarstydamos, kuo nustebinti vyskupą. Besikalbėdamos jos nedykaduoniavo: apvirė ir nulupo migdolus, apipylė juos cukrumi ir sutrynė grūstuvėje. Sutrintą masę sumaišė su nedideliu kiekiu kiaušinio baltymo ir pradėjo marcipanų tešlą kočioti į rutuliukus. Tai pakišo seseriai Eloisai (tokį vardą gavusiai XII a. vienuolyno įkūrėjos Eloisos Martorana garbei) puikią idėją: „Kodėl mums nenudažius marcipanų kaip tikrų vaisių ir nesukabinus jų sode ant medžių?“

Taigi, vienuolės sulipdė spindinčius apelsinus, skaisčias citrinas, rusvus obuolius, smailas dygias kriaušes, mirgančias vyšnias, granatus ir prinokusias figas. Persikai ir abrikosai buvo padengti pilkšvais pūkeliais. Jos prigamino net saldžių kaštainių, tikroviškai truputį išsišovusių iš lukšto. Iš likusios masės padarė migdolinių saldainių.

Vyskupas, vaikštinėdamas vienuolyno sode, negalėjo atsistebėti tokia gausybe įvairių medžių su tiek daug prinokusių vaisių, nors buvo pats viduržiemis. Jis dar labiau apstulbo per vakarienę, kai jo atkąsta sodri „braškė“ pasirodė esanti pagaminta iš marcipanų masės.

Taigi – vienuolės ir toliau gamino marcipaninius vaisius, kurie ir dabar vadinami frutta di martorana. Jos pardavinėjo gaminius prie savo vienuolyno durų, prie kurių horizontaliai buvo pritvirtintas ratas. Pirkėjai padėdavo tuščias pintines ant rato, šis apsisukęs sugrąžindavo jas pilnas marcipaninių vaisių. Prekiaujant tokiu būdu uždaro vienuolių ordino narės niekada nepamatydavo savo susižavėjusių pirkėjų.

Marcipanų rojus

Mūsų laikais La Martorana bažnyčia su trimis raudonais kupolais dar vis stovi, nors vienuolyno jau seniai nebėra, – frutta di martorana gaminimo meną perėmė Palermo kepyklėlės ir užkandinės. Bene geriausiai vertinama užkandinė „Bar Alba“, veikianti San Giovanni Bosco aikštėje, kur siūloma apsilankyti spalio pabaigoje. Mat tuo metu Palerme švenčiama Visų Šventųjų diena (lapkričio 1 ir 2 dienomis), taigi mirusieji šiomis dienomis sugrįžta ir palieka geriems vaikams saldumynų bei dovanų.

Kiekviena pyragaičių parduotuvė stengiasi nurungti savo kaimynes fantastiškai dekoruotomis vitrinomis. Vienos iš jų būna išpuoštos marcipaninėmis žuvimis, kitos – butaforiniu maistu: netikrais marcipaniniais spagečiais, kiaušiniene su geltonais viliojančiais blizgančiais tryniais, mėsainiais bei sumuštiniais su apetitiškai besisunkiančiu įdaru. Iš marcipanų galima pagaminti visus pietus arba tik gabalėlį picos.

Kam gali nepatikti marcipanai, žinant, su kokiu kruopštumu reikia nudažyti, pavyzdžiui, slyvą? Marcipaninės daržovės, nors jos taip pat nepaprastai realistiškos, kai kuriems gali patikti mažiau.

„Man ypač ne prie širdies česnako „skiltelės“, – rašo „Weekend“ straipsnio autorė.

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Verslininkas ir kolekcininkas V. Martikonis Vilniuje atidaro galeriją 1

Verslininkas, politikas, investuotojas ir kolekcininkas Vidmantas Martikonis Vilniuje, Pilies g. 12, liepos...

Laisvalaikis
2019.07.23
Borisas Johnsonas – apie Winstoną Churchillį ir apie save 5

„Žmogaus charakteris sukuria jo likimą, kaip teigė graikai, ir aš pritariu. Jeigu taip ir yra, tai...

Laisvalaikis
2019.07.23
U. Neniškytė: laimę lemia dopamino ir dar trijų elementų balansas Premium 10

Laimė susideda iš skirtingų komponentų: atpildo, atitinkančio mūsų lūkesčius, pasiekiamų tikslų, džiugesio ir...

Rinkodara
2019.07.23
Aukso medalio plaukikas D. Rapšys neteko po teisėjų sprendimo 7

Plaukikas Danas Rapšys Pietų Korėjoje vykstančiame pasaulio čempionate antradienį pirmas įveikė 200 m nuotolį...

Laisvalaikis
2019.07.23
„Apollo 11“ misija ligi šiol vadinama ir didžiausiu melu, ir pasididžiavimo šaltiniu 17

Pastarosiomis dienomis pasaulis prisimena 1969 m. liepos 20-ąją, kai Mėnulio paviršių pirmąsyk palietė...

Laisvalaikis
2019.07.22
„Palmių aliejaus prakeiksmas“ MO muziejuje 10

Vilniuje, MO muziejuje, iki liepos 26 d. rodomas Viktorijos Mickutės virtualios realybės filmas „Palmių...

Laisvalaikis
2019.07.22
Karaliaučiaus turistiniai perlai: nuo „Šokančio miško“ iki povandeninių laivų 14

Nuo liepos 1 d. pradėjus dalinti nemokamas e. vizas į Karaliaučių, ten plūstelėjo Lietuvos turistai.

Paslaugos
2019.07.22
Egipto kurortuose plinta plastiko draudimų banga 3

Vis daugiau Egipto kurortų žengia Hurgados pėdomis ir įveda plastiko draudimą.

Paslaugos
2019.07.22
Švedų vyninės „Arilds Vingard“ pamokos Premium 1

Švedijos pietuose esančiame Skonės (Skåne) regione, Kulabergo pusiasalyje, įsikūrusi didžiausia šalies vyninė...

Laisvalaikis
2019.07.21
Iliustruotoji istorija: Churchillio „angelai“ padegė Europą 3

Dar antrojo pasaulinio karo pradžioje britų kariškiai laikėsi nuomonės, kad vykstant karui steigti...

Laisvalaikis
2019.07.21
Virtuvės šefas M. Paulinas: Lietuvai žiauriai reiktų „Michelin“ žvaigždės Premium 16

Pagaliau ir į mūsų šalį atėjo laikai, kai išrankesniems valgytojams rūpi ne restorano pavadinimas ar...

Laisvalaikis
2019.07.21
Iliustruotoji istorija: Stalino budelis nužudė milijonus 14

Josifo Stalino užmiesčio namas skendi nakties tamsoje, kai 1953 m. kovo 2 d. juodas limuzinas sustoja...

Laisvalaikis
2019.07.20
Knygos: Ginklai, mikrobai ir plienas kviečio draugijoje Premium

Kviečio įtaka žmonijos vystymuisi yra nepaneigiama, tačiau gerokai pervertinta. Atahualpa ir Francisco...

Verslo klasė
2019.07.20
Klimato kaitą jaučiame skrandžiu Premium

Klimato kaitą dar dažnai įsivaizduojame kaip mistinį reiškinį, kuris keičia Žemės veidą, tačiau neliečia mūsų...

Laisvalaikis
2019.07.20
Prieš 50 metų žmonės išsilaipino Mėnulyje 92

Lygiai prieš pusę amžiaus pirmą kartą žmogus žengė Mėnulio paviršiumi. Tai pirmasis ir kol kas vienintelis...

Technologijos
2019.07.20
Siekdami priartėti prie „nulio atliekų“, bando keisti vartojimo įpročius Premium

Jeigu daržovės užaugintos natūraliu būdu, jų išorė neturi reikšmės nei skoniui, nei maistinei vertei, o...

Prekyba
2019.07.20
VŽ rekomenduoja: 10 savaitgalio renginių

Tarsi paklusdami orų prognozėms – sako, bus karšta, savaitgalio renginiai išsklido po atviras erdves visoje...

Laisvalaikis
2019.07.19
Verslumo guru L. Farrellas: dar neturėjome tiek galimybių imtis verslo Premium

„Dar niekada neturėjome tiek galimybių imtis verslo. Verslumo taisyklės yra universalios, bėda ta, kad dažnai...

Laisvalaikis
2019.07.19
Baltijos–Amerikos klinikos savininkė I. Malinauskienė atidarė restoraną 27

Vilniuje, pušyne šalia Nemenčinės plento, atidarytas naujos koncepcijos baras-restoranas „PineWood“. Svečiams...

Laisvalaikis
2019.07.18
Paroda: A. Sutkaus fotografijos Kaune

Kaune, M. Žilinsko dailės galerijoje, atidaryta Antano Sutkaus fotografijų paroda „Pro memoria“, kurioje –...

Laisvalaikis
2019.07.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau