Siciliją išgarsino ne vien mafija, bet ir marcipanai

Publikuota: 2019-01-05
Marcipaniniai vaisiai. „Matton“ nuotr.
Marcipaniniai vaisiai. „Matton“ nuotr.

Italijos Sicilijos sala pasaulyje labiausiai tapo žinoma kaip mafijos tėvynė, tačiau iš tikrųjų ją garsinti turėtų nuostabūs marcipanai. Čia jie gaminami tarsi meno kūriniai, o kiekvienas „vaisius“ – tiksli originalo kopija – atrodo tarsi tik ką atvežtas iš Palermo Vucciria turgaus.

Žymiausias Sicilijos salos produktas „apgauk akį“ (pranc. trompe l‘oeil) – saldus „vaisius“ iš marcipanų, rašo „Financial Times“ laisvalaikio priedas „Weekend“.

Legenda pasakoja, jog marcipanai pradėti gaminti Sicilijoje esančiame La Martorana vienuolyne: vieną gražią dieną vienuolės išgirdo, kad jų aplankyti atvyksta vyskupas. Pirmiausia jos nuskubėjo į La Martorana bažnyčią pažiūrėti, ar ji baigta tvarkyti po restauracijos. Tačiau renovacija, po kurios beveik visos Normanų mozaikos buvo pašalintos ir pakeistos gipsiniais angelais bei banaliomis mėlynos spalvos freskomis, vienuoles nuvylė. Tik keli tamsūs bažnyčios kampai vis dar spindėjo raudonomis ir auksinėmis mozaikomis.

Ne ką geresnis vaizdas buvo ir sode, – jis glūdėjo giliame žiemos sąstingyje. Vienuolės susibūrė virtuvėje svarstydamos, kuo nustebinti vyskupą. Besikalbėdamos jos nedykaduoniavo: apvirė ir nulupo migdolus, apipylė juos cukrumi ir sutrynė grūstuvėje. Sutrintą masę sumaišė su nedideliu kiekiu kiaušinio baltymo ir pradėjo marcipanų tešlą kočioti į rutuliukus. Tai pakišo seseriai Eloisai (tokį vardą gavusiai XII a. vienuolyno įkūrėjos Eloisos Martorana garbei) puikią idėją: „Kodėl mums nenudažius marcipanų kaip tikrų vaisių ir nesukabinus jų sode ant medžių?“

Taigi, vienuolės sulipdė spindinčius apelsinus, skaisčias citrinas, rusvus obuolius, smailas dygias kriaušes, mirgančias vyšnias, granatus ir prinokusias figas. Persikai ir abrikosai buvo padengti pilkšvais pūkeliais. Jos prigamino net saldžių kaštainių, tikroviškai truputį išsišovusių iš lukšto. Iš likusios masės padarė migdolinių saldainių.

Vyskupas, vaikštinėdamas vienuolyno sode, negalėjo atsistebėti tokia gausybe įvairių medžių su tiek daug prinokusių vaisių, nors buvo pats viduržiemis. Jis dar labiau apstulbo per vakarienę, kai jo atkąsta sodri „braškė“ pasirodė esanti pagaminta iš marcipanų masės.

Taigi – vienuolės ir toliau gamino marcipaninius vaisius, kurie ir dabar vadinami frutta di martorana. Jos pardavinėjo gaminius prie savo vienuolyno durų, prie kurių horizontaliai buvo pritvirtintas ratas. Pirkėjai padėdavo tuščias pintines ant rato, šis apsisukęs sugrąžindavo jas pilnas marcipaninių vaisių. Prekiaujant tokiu būdu uždaro vienuolių ordino narės niekada nepamatydavo savo susižavėjusių pirkėjų.

Marcipanų rojus

Mūsų laikais La Martorana bažnyčia su trimis raudonais kupolais dar vis stovi, nors vienuolyno jau seniai nebėra, – frutta di martorana gaminimo meną perėmė Palermo kepyklėlės ir užkandinės. Bene geriausiai vertinama užkandinė „Bar Alba“, veikianti San Giovanni Bosco aikštėje, kur siūloma apsilankyti spalio pabaigoje. Mat tuo metu Palerme švenčiama Visų Šventųjų diena (lapkričio 1 ir 2 dienomis), taigi mirusieji šiomis dienomis sugrįžta ir palieka geriems vaikams saldumynų bei dovanų.

Kiekviena pyragaičių parduotuvė stengiasi nurungti savo kaimynes fantastiškai dekoruotomis vitrinomis. Vienos iš jų būna išpuoštos marcipaninėmis žuvimis, kitos – butaforiniu maistu: netikrais marcipaniniais spagečiais, kiaušiniene su geltonais viliojančiais blizgančiais tryniais, mėsainiais bei sumuštiniais su apetitiškai besisunkiančiu įdaru. Iš marcipanų galima pagaminti visus pietus arba tik gabalėlį picos.

Kam gali nepatikti marcipanai, žinant, su kokiu kruopštumu reikia nudažyti, pavyzdžiui, slyvą? Marcipaninės daržovės, nors jos taip pat nepaprastai realistiškos, kai kuriems gali patikti mažiau.

„Man ypač ne prie širdies česnako „skiltelės“, – rašo „Weekend“ straipsnio autorė.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Nuotekų tyrimai rodo, kokie narkotikai vartojami Lietuvoje

2018 m. europiečiai vartojo daugiau narkotinių stimuliacinių medžiagų, tokių kaip amfetaminas, kokainas ir...

Laisvalaikis
18:36
Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejui vadovaus Nideta Jarockienė

Kultūros ministerijos konkursą eiti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus direktoriaus pareigas laimėjo...

Laisvalaikis
18:12
Mirė partizanas V. Balsys-Uosis  2

Pirmadienį mirė Lietuvos partizaninio judėjimo dalyvis Vytautas Balsys-Uosis, pranešė LRT radijas.

Lankytojų muziejuose pernai padaugėjo penktadaliu

2018 m. Lietuvos muziejuose apsilankė per 5 mln. žmonių. Palyginti su 2017 m., apsilankymų skaičius išaugo...

Laisvalaikis
2019.03.18
 „eDriver4u“ – kai reikia asmeninio vairuotojo patikimai pasiekti tikslą Verslo tribūna 10

Sostinės gyventojams ir svečiams pasiūlyta naujos koncepcijos keleivių vežimo paslauga „eDriver4u“. Tai tarsi...

Paslaugos
2019.03.18
Demokratija versle, arba Bučkis „Caffeine’ui“ Premium

12.27. „Kaip manai, kiek versle demokratijos?“ – klausiu draugės verslininkės feisbuko „Messenger“. „Jei...

Verslo klasė
2019.03.17
Istorija: murzinas ir brangus XIX–XX a. sandūros Vilnius Premium

XIX a. pabaiga – XX a. pradžia siejama su ypač svarbiais mūsų šaliai įvykiais – pradedant lietuvių tautiniu...

Laisvalaikis
2019.03.17
Muzika: netikėtas žvilgsnis į jidiš pasaulį Premium

Laikau tenoro Rafailo Karpio ir pianisto Dariaus Mažinto niekur nepaminėtą kompaktinį diską „Yiddish Songs“ –...

Verslo klasė
2019.03.17
Viešbučio naujovė – savaime išsivalantys kambariai 5

Technologinė pažanga nesustodama skverbiasi ir į viešbučių industriją. Šviežiausia technologinė inovacija –...

Paslaugos
2019.03.17
Vilniuje pridygs dar daugiau meno instaliacijų

Sostinės savivaldybė tęsia meno projektų ir instaliacijų iniciatyvą „Kuriu Vilnių“ – ką tik paskelbti dar 13...

Laisvalaikis
2019.03.16
Lutherio tviteris brukamas per Tapino–Overtono langą Premium

Kaip ir kodėl visuomenėje vyksta permainos? Ar pažiūros ir papročiai keičiasi todėl, kad kokie nors...

Verslo klasė
2019.03.16
Prastą socialinio kredito reitingą turintys kinai nebegali keliauti 10

2018 m. kelionių planus turėjo atšaukti milijonai kinų – valdžia jiems tiesiog neleido įsigyti bilietų...

Laisvalaikis
2019.03.16
Kino pavasaris: Vaizduotei išbudinti Premium

Jis ir vėl čia. Pagrobs laiką, bet mainais žada įjungti vaizduotę, pametamą beskubant. Kovo 21 d. prasideda...

Verslo klasė
2019.03.16
Pirtis, neradusi patalpų Vilniaus senamiestyje, įsikūrė ten, kur šildytis malkomis įprasta 10

Pirtį „Ivanas muša gongą“ ryškiai geltonai perdažytame name Kalvarijų gatvėje prieš kelias dienas atidaręs...

Gazelė
2019.03.16
Įspūdžiai prieš keliones po „Kino pavasarį“ 1

Liko mažiau nei savaitė iki didžiausio filmų festivalio Lietuvoje „Kino pavasaris“. Čia – keletas įspūdžių...

Laisvalaikis
2019.03.15
„Lietuvos geležinkelių“ vadovas M. Bartuška: išlieku ramus, kai kitiems reikia valerijonų Premium 27

Mantas Bartuška, AB „Lietuvos geležinkeliai“ generalinis direktorius, sako, kad jau porą metų keliaudamas po...

Laisvalaikis
2019.03.15
VŽ rekomenduoja – 10 savaitgalio renginių

Šį savaitgalį netruks renginių, tačiau reikės atlikti ir pareigą. Sekmadienį daugeliui šalies piliečių antrą...

Laisvalaikis
2019.03.15
Lietuvos miestai – žvaigždės, pernai sulaukę daugiausiai turistų 2

VšĮ „Keliauk Lietuvoje“, remdamasi statistikos duomenimis, sudarė daugiausiai vietinių ir užsienio turistų...

Paslaugos
2019.03.14
Vilnius – pigiausias turistams Europos miestas 16

Jungtinės Karalystės (JK) Pašto tarnyba paskelbė kasmetinį Miestų kainų barometrą, kuriame aiškinasi, kiek...

Laisvalaikis
2019.03.13
„Nemuno žiedo“ rekonstrukcijai norima ieškoti koncesininko 1

Vienintelės Lietuvoje žiedinių lenktynių trasos „Nemuno žiedas“ rekonstrukcijai gali prireikti 10-12 mln.

Statyba ir NT
2019.03.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau