Kelionės po Lietuvą: tradicinė Šlyninkos malūno duona

Publikuota: 2017-06-18
 

Prieš tris šimtus metų pastatytas Šlyninkos vandens malūnas yra vienas seniausių Lietuvoje veikiančių. Daugiau nei dešimt metų malūne šeimininkaujantis Stasys Sutkauskis džiaugiasi, kad per tiek metų pavyko išsaugoti didžiąją dalį autentiškų mechanizmų. Tiesa, po kažkurio potvynio sugriuvo ir nebebuvo atstatyta užtvanka, todėl malūnas varomas elektra.

„Štai, ragaukite“, - p. Sutkauskis tiesia samtuką su skirtingų rūšių miltais. - Bendradarbiaujame su penkiais ekologiškus grūdus auginančiais ūkininkais. Grūdus dar papildomai tiriame. Malūnas burzgia kiekvieną dieną. Mūsų miltų nerasite jokiose parduotuvėse, tik pas mus, vietoje. Žiemą pragyvename maldami grūdus, vasarą - iš edukacinių programų.“

Malūne vyksta pusantros ir trijų valandų edukacinės „Duonos kelio“ programos. Norintys išsikepti duonos patys, turėtų imti ilgesnę programą, kad sulauktų savo minkytos ir iškeptos produkcijos.

Malūno šeimininkė Regina Veselienė dalijasi duonos kepimo tradicijomis: „Duoną kepame kasdien, išskyrus sekmadieniais. Anksčiau kepdavo aštuonis kepalus ir, pradėjus valgyti paskutinį kepalą, raugdavo duoną kitam kepimui. Didžiuliame duonkubilyje kartu su nuo praėjusio kepimo likusiu raugu tešla minkoma ne mažiau kaip valandą. Kai duona būdavo kepama kartą per mėnesį, minkydavo šeimininkė. Dabar kasdien pusė penkių ryte keliasi ir duoną minko malūnininkas, nes turi daugiau sveikatos.“

Išminkius, tešlos paviršius sulyginamas, kumščiu iki dugno padaroma skylė ir kubilas užklojamas šiltai, kad tešla pakiltų. Duona kepama be cukraus, dedami tik miltai, vanduo, truputis druskos ir kmynų. Ruginei duonai dalis miltų yra užplikomi, todėl palaikius kelias valandas apsąla ir nereikia dėti cukraus.

Tuomet formuojamas didelis aukštas kepalas, nes kepant susidaro beveik piršto storio pluta. Kepant krosnyje būna apie 300 laipsnių karštis, o susiformavusi stora pluta neleidžia duonai sudegti. Kepimo metu duonos viduje po pluta būna tik apie 20 laipsnių.

Labai svarbu gerai ir taisyklingai pakurti krosnį, teigia malūno šeimininkai. Pradžioje dedamos spygliuočių malkos, nes nuo jų susidaro didelė liepsna. O vėliau iš didelio glėbio malkų būtinai turi būti bent kelios beržinės ar ąžuolinės, kad susidarytų kaitra.

Suformuoti kepalėliai dedami ant klevo lapais išklotos ližės ir pašaunami 3–4 valandoms į krosnį. Taip iškepta duona gali gulėti iki trijų mėnesių – ji nesupelys ir nesužiedės.

Edukacinės programos metu lankytojai gamina mažesnius kepalėlius, kurie iškepa per keturiasdešimt minučių.

„Taip pat prašome visų atvykusių į duonos kepimo programą nevėluoti, nes iki atvykimo pusantros valandos ruošiame krosnį ir jai išsikūrenus nebegalime laukti. Per penkiolika minučių būtinai turime pašauti duoną į krosnį“, - aiškina malūno šeimininkai.

Atsisveikinant p. Sutkauskis pasidalija skaniausios manų košės receptu: „Visos šeimininkės kruopas deda į verdantį vandenį. O viską reikia dėti į šaltą vandenį. Pilame į puodą vandenį, pieną, kruopas, druską ir truputį cukraus, statome ant ugnies. Kai tik užverda, košė padaro „bulkt“, iškart išjungiame ugnį ir paliekame dešimčiai minučių pastovėti. Tokia košė neprisvyla ir būna pati skaniausia.“

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Skaičiai: du nauji arbatos regionai Premium

Vienas populiariausių gėrimų pasaulyje po vandens yra arbata. Tradicinėse rinkose ja mėgaujamasi itin dažnai.

Venecija apsisprendė, nuo kada apmokestins įėjimą į miestą

Venecijos parlamentas patvirtino datą, nuo kada bus įvestas mokestis už įėjimą į miestą.

Paslaugos
2019.10.18
„Chanel“ mados namai gamins rožinį vyną 2

Gaminti vyną ar bent turėti nuosavą vynuogyną yra madinga: žiniasklaidoje vis sušmėžuoja pranešimų apie...

Laisvalaikis
2019.10.18
JK leiboristų partijos šešėlinis kancleris J. McDonnellis: pokyčiai neišvengiami Premium

Europai, o ir visam pasauliui laukiant, kada ir kaip pasibaigs „Brexit“, Johnas McDonnellis, Jungtinės...

Laisvalaikis
2019.10.18
Atveriami nauji Vilniaus katedros požemių maršrutai

Šį savaitgalį Vilniaus arkikatedroje bazilikoje lankytojams atveriami daugiau nei 100 metų nejudinti...

Laisvalaikis
2019.10.18
VŽ rekomenduoja: 10 renginių savaitgalį

Šio savaitgalio kultūrinis ženklas – šiuolaikinė ir džiazo muzika. Mėgstantiems sportuoti gamtoje – bekelės...

Laisvalaikis
2019.10.18
Dvi Lietuvos mokyklos apdovanotos prestižiniu verslumo apdovanojimu – už ką jis teikiamas? Verslo tribūna

Kai mokinys parsiveža prizinę vietą iš matematikos ar chemijos olimpiados – jis turi akivaizdų savo pasiekimų...

Laisvalaikis
2019.10.18
„Muziką iš Mėnulio“ gros ir legendinis roko gitaristas BJ Cole

Spalio 18 d. aktualiosios muzikos festivalio „Gaida“ programoje – kūrinys, skirtas JAV kosminio laivo...

Laisvalaikis
2019.10.17
„Litexpo“ prasidėjo „Baltic fashion & textile Vilnius“ paroda

Spalio 17–19 d. Vilniuje, parodų centre „Litexpo“ vyksta 28-oji tarptautinė specializuota aprangos, tekstilės...

Laisvalaikis
2019.10.17
Pirmieji MO muziejaus metai: nuostolius vertina teigiamai 12

Pirmuosius veiklos metus spalio 18-ąją minintis privatus MO muziejus skelbia sulaukęs 200.000 lankytojų ir...

Laisvalaikis
2019.10.17
„Vilnius Jazz“ atveža tikrų legendų 1

Vilniuje prasidėjo 32-asis tarptautinis šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalis „Vilnius...

Laisvalaikis
2019.10.16
TOP10 „YouTube“ influencerių Lietuvoje 19

Skaitmeninio turinio agentūros „SuperYou“ sudarytame Lietuvos influencerių reitinge įtaigiausiu nuomonės...

Rinkodara
2019.10.16
Renovuota Nacionalinė filharmonija parodė savo naująjį rūbą 2

Tarp viešųjų pirkimų konkursų Scilės ir Charibdės praplaukusi ir beveik 3 mln. Eur kainavusią renovaciją...

Laisvalaikis
2019.10.16
Paryžiaus Luvre – brangiausias pasaulio paveikslas

Spalio 24 d. Paryžiaus Luvre atidaroma vienu didžiausiu šių metų pasaulio meno įvykiu vadinama Leonardo Da...

Laisvalaikis
2019.10.15
„Išmani Lietuva“: apie mus ir technologijas 2

Estija praėjusią savaitę pradėjo siūlyti viešąsias paslaugas piliečiams, dar prieš jiems kreipiantis. Apie...

Technologijos
2019.10.15
Lietuvos gastronomijos forume – 14 „Michelin“ žvaigždėmis įvertintų šefų 3

Forumas – Lietuvos, svečiai – užjūrio. Taip knieti pavadinti gastronomijos renginį Vilniuje, kuriame...

Laisvalaikis
2019.10.15
„Booker“ premijos komisija sulaužė taisykles

2019-ųjų „Man Booker“ pasidalijo dvi rašytojos – Margaret Atwood ir Bernardine Evaristo. Bene svarbiausia...

Laisvalaikis
2019.10.15
„Džokeris“ muša pasaulio rekordus 7

Nors spalis tik įpusėjo, į didžiuosius pasaulio ekranus mėnesio pradžioje išleistas „Džokeris“ (Joker)...

Laisvalaikis
2019.10.14
2019 m. Nobelio ekonomikos premija – už skurdo tyrimus 2

Švedijos karališkoji mokslų akademija 2019 m. Nobelio ekonomikos premiją skyrė JAV mokslininkams Abhijitui...

Laisvalaikis
2019.10.14
Ką skaito pasaulio milijardieriai 2

Elonas Muskas, inovacijų kūrėjas ir inžinierius, „Tesla“ ir „SpaceX“ įkūrėjas, į klausimą, kaip jis išmoko...

Laisvalaikis
2019.10.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau