Nuo „aklų“ degustacijų iki laboratorinių tyrimų: „Iki“ pasidalijo produktų kokybės užtikrinimo patirtimi

Kaskart į savo pirkinių krepšelį dėdamas mėgstamus produktus pirkėjas tikisi, kad jie pasižymės tokiomis pat skonio, aromato ir išvaizdos savybėmis. Todėl siekiant vartotojams kasdien pasiūlyti aukštos kokybės produktus, prekybos tinkle Iki nuolat vyksta kokybės kontrolės procedūros. Kas užtikrinama jų metu ir su kokiais iššūkiais tvarkytis sunkiausia, pasakoja prekybos tinklo kokybės ekspertė Aldona Čepulis.
Tam, kad parduotuvės lentynose kasdien būtų siūlomi tik kokybiški produktai, yra atliekama daugybė sudėtingų procedūrų, tai nematoma, bet turbūt esminė prekybos tinklo darbo dalis. Siekiant užtikrinti maisto saugą, reikia įdėti daug pastangų visoje produktų tiekimo grandinėje turi būti griežtai valdomi gamybos, logistikos ir pardavimo procesai, o nustatyti maisto saugos rodikliai nuolat tikrinami laboratoriniais tyrimais. Negana to, pirkėjai tikisi, kad jų mėgstami produktai visuomet pasižymės tokiomis pat skonio ir aromato savybėmis, tad, siekiant užtikrinti kokybės pastovumą, didelė reikšmė tenka ne tik produktų atrinkimui, bet ir vidinėms degustacijoms, pažymi A. Čepulis.
Vadovaujasi ir teisiniais reglamentais, ir jusliniais rodikliais
Anot pašnekovės, bendrąja prasme produkto kokybė yra atitiktis nustatytiems reikalavimams. Vieni jų yra esminiai, reglamentuojami teisės aktais ir privalomi. Tai mikrobiologiniai, cheminės taršos rodikliai, ribojamų maisto priedų kiekis produkto sudėtyje. Kitaip tariant, jie užtikrina, kad bet kuris maisto produktas būtų saugus, nesužalotų ar kitaip neigiamai nepaveiktų vartotojo sveikatos. Tiesa, tai ne vieninteliai kokybės rodikliai.
nuotrauka::1 left
Vartotojas greičiausiai prastai vertintų produktą, kuris kaskart įsigijus būtų vis kitokio skonio, aromato ar išvaizdos. Todėl kiekvienam maisto produktui yra nustatyti ir specifiniai neišmatuojami jusliniai, ir išmatuojami rodikliai bei jų ribos, kurios negali būti peržengtos. Siekiant užtikrinti kokybės pastovumą, visi šie rodikliai nuolat tikrinami laboratoriniais tyrimais, sako A. Čepulis ir priduria, kad visi prekybos tinklo Iki asortimentą sudarantys privačių prekių ženklų produktai yra tiriami laboratorijose pagal patvirtintą tyrimų grafiką.
Tikrina ir aklomis degustacijomis
Ekspertė pažymi, kad vienas iš svarbių produktų kokybės užtikrinimo etapų yra vidinės degustacijos. Jų dažnumas priklauso nuo produktų grupės. Pavyzdžiui, kiekviena šviežių vaisių ir daržovių partija gali skirtis savo kokybe, todėl jų degustacijos vykdomos kas savaitę. Parduotuvėje ruošiamų kepinių kokybė labiau priklauso nuo kepimo proceso, todėl šie produktai degustuojami kartą per mėnesį, tikrinama procesų atitiktis procedūroms.
Visi privačių prekių ženklų produktai degustuojami bent kartą per metus. Vykdomos aklos degustacijos produktai yra sunumeruoti, neatskleidžiant jų paėmimo vietos. Degustacijų metu vertiname išvaizdą, kvapą, skonį ir konsistenciją. Kiekvieną juslinį rodiklį vertiname penkiabale sistema, sumuojame visų degustatorių skirtus įvertinimus ir apskaičiuojame vertinimo vidurkį. Naudojamės specialiu įrankiu aplikacija, tad degustatoriui tereikia įvesti vertinimo balą ir nurodyti pastebėtus defektus iš pateikto meniu, o galutinė degustacijos ataskaita formuojama automatiškai, tikina A. Čepulis.
Gauti degustacijos rezultatai naudojami specifiškai pagal produktų grupes. Pavyzdžiui, vaisių ir daržovių rezultatai naudojami koreguojant užsakomų produktų kokybę. Kepinių degustacijų rezultatai parodo kepimo proceso trūkumus. Priklausomai nuo vertinimo rezultatų, atliekami papildomi mokymai darbuotojams arba keičiamas kepimo procesas.
Vienoda kokybė visame tinkle
Siekiant, kad tiekėjų pristatomi maisto produktai neprarastų savo kokybės prekybos tinkle, itin svarbus kitas etapas atidžiai stebimi, kontroliuojami ir nuolat tobulinami logistikos ir pardavimo procesai. Tai pastatų, patalpų, infrastruktūros priežiūra, higienos bei kenkėjų valdymas, kokybės kontrolė ir laboratoriniai tyrimai, neatitiktinio produkto valdymas, gamybinių procesų valdymas, darbuotojų mokymai ir kitos procedūros.
Prekybos tinkle Iki yra 228 parduotuvės, tad svarbiausia užtikrinti, kad visos procedūros būtų atliekamos vienodai kiekvienoje iš jų. Todėl kartą per ketvirtį visose tinklo parduotuvėse atliekamas itin išsamus kokybės auditas, kuriuo tikrinamos visos veiklos ir procesai, atkreipia dėmesį A. Čepulis.
Paklausta, kuri prekių kategorija kelia daugiausiai sunkumų, pašnekovė pažymi, jog visų be išimties produktų kokybė vienodai svarbi, o jos valdymui pasitelkiamos specifinės procedūros. Pavyzdžiui, šviežiems, greitai gendantiems produktams labai svarbu užtikrinti reikalingą temperatūrą, todėl yra įdiegtos automatinio valdymo sistemos, bet temperatūra šaldytuvuose, vitrinose sandėliavimo patalpose papildomai matuojama kasdien. Kambario temperatūroje laikomiems produktams svarbesnis ne oro temperatūros monitoringas, o kenkėjų valdymo procedūra. Taip pat visiems produktams itin reikšminga aplinkos higiena, siekiant užkirsti kelią kryžminei taršai.
Į ką atkreipti dėmesį vartotojams
Norėdami išsirinkti aukščiausios kokybės produktus, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į produkto ženklinimo informaciją, pateiktą etiketėje ar ant pakuotės. Pavyzdžiui, to paties pavadinimo karšto rūkymo produktas gali būti ir aukščiausios rūšies, ir antros rūšies. Skirsis ne tik jų kaina, bet ir sudėtis antros rūšies produkte bus vandens ir daugiau maisto priedų. Taip pat reikia įvertinti pakuotės sandarumą produkto kokybė nebus užtikrinta iki tinkamo vartoti termino pabaigos, jei pakuotė pažeista.
Kiekvienas vartotojas turi asmeninius prioritetus, kuriais vadovaudamasis ir pildo savo pirkinių krepšelį. Bet maisto kokybė visuomet turėtų būti vienas svarbiausių pasirinkimo kriterijų. Be to, atidžiai dairantis tiek po parduotuvės lentynas, tiek patyrinėjus etiketes, gali nudžiuginti nauji atradimai, pažymi A. Čepulis.
nuotrauka::2
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti