2015-03-13 01:01

Ekrane – kulinariniai filmai

Festivalis „Kino pavasaris“, vyksiantis kovo 19 – balandžio 2 d., kviečia žiūrovus į „Kulinarinių filmų“ programą. Šįsyk ją sudaro keturi dokumentiniai filmai, pristatantys platų kulinarijos pasaulį ir jo užkulisius.
Šios programos pristatymą lydėjo italo virtuvės šefo Giano Lucos Demarco, „Kulinarijos studijos“ Vilniuje vadovo, paruošti perujietiški patiekalai, įkvėpti režisierės Julios Patricios Perez dokumentinio filmo „Atrandant Gastoną
“ („Finding Gaston“). „Šis filmas, – sako p. Luca, – mano favoritas šių metų kulinarinėje programoje, o Gastonas Acurio, vadinantis save virėju, o ne šefu, yra pats tikriausias profesionalas, iš kurio kiekvienas turėtume ko pasimokyti.“
„Surask Gastoną“
Režisierė Julia Patricia Perez Peru, 2014 Pasaulyje yra daug virtuvės šefų, ir tik vienas jų laikomas nacionaliniu herojumi. Tai Gastónas Acurio, Peru pasididžiavimas, ikona ir geriausias šalies ambasadorius. Anot „Washington Post“, Peru sostinės Limos istorija (net ne kulinarijos, o visa!) skirstoma į dvi dalis: prieš Gastóną ir po jo. Era prieš Gastóną buvo kupina tamsos, sutrikimo ir ketčupo. 1994 m. Gastónui atidarius pirmąjį restoraną, niūrioji Lima lėtai, bet užtikrintai išsikovojo teisę vadintis Pietų Amerikos kulinarijos sostine. Gastóno franšizės restoranų skaičius visame pasaulyje artėja prie 50, jis vadinamas žymiausiu Peru eksporto prekės ženklu, tačiau didžiausią darbą tebeatlieka tėvynėje. Pasitelkęs kulinariją ir besąlygišką tikėjimą gerais darbais, jis pakeitė šalį. Geriausiai tai įrodo jauni žmonės, norintys būti tokie kaip Gastónas: išmintingi, plačios širdies, reiklūs vizionieriai. Filmas – tai pažintis su Peru virtuve ir žmogaus ambicijomis, kurios svajones paverčia tikrove. „Steiko (r)evoliucija“
Režisierius Franck Ribiere’as
Prancūzija, 2014
Kur pasaulyje galima rasti skaniausią jautienos kepsnį? Uždavę sau šį klausimą, prancūzai kino prodiuseris Franckas Ribiere’as ir jo draugas mėsininkas Yves Marie Le Bourdonnecas tiesiogine žodžio prasme išsirengia į kelionę aplink pasaulį. Jie neketina lankyti milžiniškų fermų, kuriose tūkstančiai gyvulių auginami intensyviu būdu. Tandemo taikinys – degantys aistra darbui, išmintingi, etiški ir gamtą tausojantys ūkininkai, originaliais būdais auginantys ypatingus jaučius, jie ir yra pagrindiniai šio filmo herojai. Ne antrame plane lieka ir kulinarai, gerai išmanantys, kaip paruošti tuos ypatingus produktus. Gero didkepsnio mėgėjai čia išvys ir kai kurių jaučių auginimo legendų patvirtinimą (taip, Japonijoje gyvuliai masažuojami) ir patirs daugybę atradimų (norėtumėte paragauti 16 metų auginto jaučio mėsos?). Savo ruožtu, mėsos vartojimo skeptikai pažiūrėję filmą turėtų progą iš naujo apsvarstyti savo įsitikinimus.
52795
130817
52791