Lietuvių mitybos įpročiai kinta – vis dažniau kiaulienos kepsnį keičia žuvis

Publikuota: 2014-05-20
Atnaujinta 2015-06-01 13:16
 

Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Tiesa,
situacija pastaruoju metu gerėja: pasak „Charlie Pizza“ restorano prekės ženklo vadovės Natalijos Juralevič, patiekalų pardavimo analizė rodo, kad įprastą lietuvišką stalą užkariavusius mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.

Mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto tyrimo duomenimis, tik penktadalis Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Tiesa, situacija pastaruoju metu gerėja: pasak „Charlie Pizza“ restorano prekės ženklo vadovės Natalijos Juralevič, patiekalų pardavimo analizė rodo, kad įprastą lietuvišką stalą užkariavusius mėsos patiekalus restoranuose vis dažniau keičia žuvis ir jūros gėrybės.„Žuvis – vertingas baltymų ir mineralinių medžiagų šaltinis, jos valgyti reikėtų 3 kartus per savaitę, bet įvairūs skelbiami tyrimai rodo, kad lietuviai žuvies vis dar valgo per mažai. Tiesa, neseniai išanalizavę UAB „Amber food“ priklausančių restoranų pardavimų rezultatus, atkreipėme dėmesį, kad žuvies ir jūros gėrybių patiekalų mūsų klientai užsisako daugiau nei anksčiau. Tai pastebėjome išleidę pavasariui-vasarai skirtus sezoninius meniu, kuriuose dominuoja lengvesni bei sveikesni patiekalai su žuvimi bei jūros gėrybėmis. Pastebime, kad, atšilus orams, tokių patiekalų populiarumas kasmet vis labiau išauga – pavasarį visi būna išsiilgę lengvo maisto, ima rūpintis savo kūno linijomis ir sveikata,“ – sako „Amber Food“ priklausančio restorano „Charlie Pizza“ prekės ženklo vadovė N. Juralevič.Vilniaus universiteto medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto medikų atlikto Lietuvos gyventojų mitybos įpročių 2013 metais tyrimo duomenimis, 1-2 kartus per savaitę neriebią žuvį ir jos produktus vartoja 49,2 proc. žmonių – 52,7 proc. vyrų ir 46 proc. moterų. Riebią žuvį valgo rečiau nei kartą per savaitę arba visai jos nevartoja 64 proc. lietuvių: 63,5 proc. jų sudaro vyrai ir 64,5 proc. moterys. Dažniau žuvis vartoti linkę vyrai, vyresnio amžiaus žmonės ir savo verslą sukūrę lietuviai, tuo tarpu vėžiagyvius dažniau renkasi 35 metų amžiaus, turintys aukštąjį išsilavinimą ir didesnes pajamas gaunantys žmonės.„UAB „Amber Food“ tinklo restoranuose per mėnesį parduodame daugiau nei 700 jūros gėrybių ir beveik 2 tūkst. žuvies patiekalų vien tik iš naujojo pavasario-vasaros meniu, – sako N. Juralevič. – Pastebėjome, kad mūsų klientai tapo drąsesni, vis dažniau užsisako netradicinių patiekalų: vidutiniškai per mėnesį 265 lankytojai užsisako picą su sultenėmis ir krevetėmis, midijų su kokoso pienu – daugiau nei 180, 170 lankytojų pasirenka žuvų ir tigrinių krevečių šašlyką, daugiau nei pusšimtis – šaltą pomidorų sriubą su krevetėmis. Atrodo, kad sveikatingumo kultas po truputį įsitvirtina ir Lietuvoje, tradiciniams pietums įprastą mėsą ir bulves nustumdamas į antrą planą.“Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), žmogaus sveikata 40-60 proc. priklauso nuo jo gyvensenos, 30-40 proc. – nuo aplinkos, 10-15 proc. – nuo paveldėjimo ir tik 8-10 proc. – nuo sveikatos apsaugos. Sveikos mitybos įpročiai net 25-30 proc. lemia sveikatą, bet visuomenės sveikatos instituto tyrimo rezultatai parodė, kad tik 21,3 proc. Lietuvos gyventojų rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui, didesnę svarbą turi produkto kaina ir skonis – atitinkamai 36,8 ir 27,9 proc.UAB „Amber Food“ valdo 25 picerijas „Charlie pizza“, 10 blyninių „La Crepe“, 5 restoranus „Katpėdėlė“, 3 restoranus „Carskoje Selo“, barų zonas Žalgirio Arenoje, kavos ir ledų kavinę „Ice Cafe“. Latvijoje nuo 2011 metų atidarytos 3 picerijos „Charlie pizza“.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

G. Nausėda pakvietė UNESCO vadovę į „Kauno – Europos kultūros sostinės“ atidarymą

Paryžiuje viešintis prezidentas Gitanas Nausėda antradienį pakvietė UNESCO generalinę direktorę Audrey...

Laisvalaikis
2021.11.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku