„Kalnapilis“ skatina namų aludarius kurti

Publikuota: 2014-04-29
Atnaujinta 2015-06-01 13:25
 

Praėjusį savaitgalį naujame sostinės bare „Dirty Duck Pub“ susirinko gausus namų aludarių ir alaus tinkaraštininkų būrys. Susitikimo tikslas – ne tik pabendrauti, bet ir degustuoti bei vertinti pačių virtą kvietinį alų, kurį virė iš „Kalnapilio“ suteiktų
belgiškų kvietinio „White Select“ alaus mielių. 

„Idėja namų aludariams pabandyti išvirti kvietinį mūsų „White select“ alaus tema kilo bendraujant su jais po šio alaus pristatymo. Be galo džiugu, kad namų alaus bendruomenė tokia iniciatyvi – noriai bando naujoves, o savo atradimais dalinasi tarpusavyje. Džiaugiuosi, kad galime kažkiek jiems padėti ir prisidėti, dalindamiesi savo patirtimi, kartu smagu betarpiškai pabendrauti ir padiskutuoti apie visų bendrą pomėgį – alų“, – renginio metu sakė „Kalnapilio“ vyriausiasis aludaris Ričardas Barakūnas.Pirmosios vietos laimėtojas „Kalnapilio“ mikrobravore, greta pagrindinės daryklos Panevėžyje, galės įgyvendinti alaus pagal bet kurį savo receptų. Šiame bravore galima virti 30 litrų alaus – čia eksperimentuojant gimsta dešimtys naujų alaus rūšių ir tik geriausios atrenkamos ir pristatomos vartotojams. Gedimino pasirinktam alui „Kalnapilis“ užsakys visus reikiamus ingredientus, vyriausias „Kalnapilio“ aludaris nugalėtojui teiks konsultacijas ir pagalbą, o išvirus alų atliks išsamią jo analizę – nustatys stiprumą, kartumą, ištirs kitas charakteristikas.Beje, geriausią kvietinį alų iš „Kalnapilio“ suteiktų mielių išviręs aludaris šį alų pavadino „Bergschloschen WIT“. „Bergschloschen“ išvertus iš vokiečių kalbos reiškia „pilaitė ant kalvos“. Būtent toks yra pirmasis „Kalnapilio“ daryklos pavadinimas, kurį pačioje XX a. pradžioje savo įkurtam bravorui davė vokiečių kilmės dvarininkas Albertas Foigtas. „Wit“ – „Witbier“ sutrumpinimas, kas išvertus iš olandų kalbos reiškia „kvietinis alus“.„Alaus pavadinimams teikiu didelę reikšmę, todėl virdamas alų „Kalnapiliui“ pasidomėjau ir jo istorija. Ant kai kurių savo alaus etikečių dedu ir brūkšninius QR kodus, kuriuos nufotografavus telefonu galima sužinoti alaus receptus – jais namų aludarių bendruomenėje aktyviai dalinamės ir tobuliname“, – sako Gedinimas Navickas, namų aludaris ir tinklaraščio Apiealu.lt autorius. Kokį alų virs „Kalnapilio“ mikrobravore sakosi dar pagalvosiantis – labiausiai aludaris mėgsta kartesnį, sunkesnį, tamsesnį alų – anglišką, airišką, amerikietišką elį.Komisiją, kuri ir išrinko nugalėtojus, sudarė alaus žinovas, taip pat namų aludaris ir tinklaraštininkas, „Alaus brolijos“ seniūnas Vidmantas Laurinavičius, apynių augintojas ir namų aludaris Povilas Kripas (Pofkė), „Kalnapilio“ vyriausiasis aludaris Ričardas Barakūnas ir technologė Asta Briedienė.Komisijos narys V. Laurinavičius sakė, ir pats rengiantis alaus degustacijas, sako, kad namų aludarių išvirto alaus degustacijos – visuomet įdomios, o tokie renginiai skatina jų tobulėjimą. „Namų aludariai į alaus virimą žiūri labai kūrybiškai ir noriai bando virti naujas alaus rūšis. Kartais tie eksperimentai būna sėkmingesni, kartais – mažiau sėkmingi. Dėl to tokie susitikimai, pastabos ir rekomendacijos jiems labai naudingi – juk daugumą atradimų jie padaro praktikuodami“, – pasakojo V. Laurinavičius.Savo pirmąjį kvietinį alų „White Select“ „Kalnapilis“ pristatė šių metų vasario pabaigoje. Naujasis „White Select“ sukurtas pasirinkus belgišką šimtmečius skaičiuojantį „Ch?teau Wheat Blanc“ kviečių salyklą, taip pat iš Belgijos atkeliavusias aukštutinės fermentacijos mieles ir švelniai karčius, kilmingaisiais vadinamus, „Select“ apynius. Ragaudami „White Select“ juntamas lengvas kartumas, gvazdikėlių, citrusinių vaisių ir subtiliai salsvas kviečių salyklo poskoniai.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku