Alaus akademija ėmėsi griauti mitus apie lietuvišką alų

Publikuota: 2009-07-17

Liepos 18 d. švenčiamos pasaulinės aludarių dienos proga „Lietuvos aludarių gildijos“ įsteigta Alaus akademija Vilniuje surengė pirmą edukacinį renginį, kurio metu buvo demaskuoti sklandantys mitai apie lietuvišką alų.

bdquo;Lietuvi scaron;kas alus gaminamas i scaron; miltelių ldquo;, bdquo;alus skiedžiamas vandentiekio vandeniu arba spiritu ldquo;, bdquo;į alų pridedama chemijos ldquo; ndash; scaron;iuos ir kitus mitus renginio metu žymiausi Lietuvos aludariai paneigė ir pateikė faktų, kodėl taip nėra ir negali būti, jei kalbama apie alų atitinkantį visus jam keliamus Lietuvos ir tarptautinius kokybės reikalavimus. bdquo;Neatsitiktinai pasirinkome būtent scaron;ią temą pirmajam Alaus akademijos renginiui. Mitai apie alų, sklandantys Lietuvoje, kilę dėl alaus amato ir gamybos niuansų nei scaron;manymo. Tai kelia pavojų visai Lietuvos alaus pramonei, nes mūsų aludariai dažnai nepelnytai nuvertinami ar kaltinami i scaron;galvotomis nuodėmėmis ldquo;, - sakė bdquo;Lietuvos aludarių gildijos ldquo; vadovas Saulius Galadauskas. Pasak aludarių, mitas bdquo;alus gaminamas i scaron; miltelių rdquo; tikriausiai kilo dėl to, kad sumaltas salyklas i scaron;vaizda yra pana scaron;us į bdquo;miltelius ldquo;. Mitas apie bdquo;pagreitintą ldquo; brandinimą taip pat laužtas i scaron; pir scaron;to ndash; visas bdquo;Lietuvos aludarių gildijos ldquo; daryklų alus yra natūraliai brandinamas nuo 2 iki 4 sav., pridėjus dar savaitę fermentacijos ndash; alaus gamyba nuo virimo iki i scaron;pilstymo trunka mažiausiai tris savaites. Save gerbiantys aludariai niekada nenaudoja jokių fermentacijos ar brandinimo bdquo;pagreitinimo ldquo; technologijų. Kai kurių, i scaron;siskirti trok scaron;tančių daryklų vartojamas reklaminis scaron;ūkis bdquo;natūraliai brandintas ldquo; neturi prasmės, nes visas Lietuvoje gaminamas alus yra brandinamas natūraliai. Diskusijos apie bdquo;gyvą ldquo; ir bdquo;negyvą ldquo; alų taip pat mėgėji scaron;kos ndash; visas pagamintas, bet nepasterizuotas alus yra gyvas, nepriklausomai ar jį gamina mažieji, ar didieji aludariai. Gyvu alumi laikomas tas alus, kuriame po brandinimo, nusodinimo ir filtravimo dar liko gyvų mielių. Toks yra prakti scaron;kai visas mūsų baruose parduodamas lietuvi scaron;kas alus statinėse. Sustabdyti mielių veikimą galima dviem būdais ndash; mikrofiltruojant arba pasterizuojant. Dažniausiai Lietuvoje pasterizuoto alaus galiojimo laikas yra 4-6 mėn. Jeigu galioja kelis kartus ilgiau (pvz.: importinis alus), vadinasi alus yra žymiai intensyviau pasterizuotas ir jame nelikę bdquo;gyvumo ldquo; bei kai kurių skonio savybių. Renginio metu aludariai kategori scaron;kai parei scaron;kė, kad Alaus gildijos nariai į alų nededa nei konservantų, nei jokių kitų sintetinių priedų ar medžiagų. bdquo;Jokių cheminių priedų į alų dėti neleidžia Lietuvoje galiojantis Alaus gamybos reglamentas ndash; pagrindinis alaus gamybos dokumentas. Ar laikomasi reglamento griežtai tikrina Žemės ūkio ministerija, o už jo nesilaikymą numatytos sankcijos, o kai kuriais atvejais galima netgi prarasti alaus gamybos licenciją. Alus likęs vienu i scaron; paskutinių maisto produktų, kuriame yra tik natūralios medžiagos ldquo;, - pabrėžė Lietuvos aludarių gildijos vadovas Saulius Galadauskas. Degustavo, ar scaron;viežias alus Renginio metu taip pat vyko akla degustacija, kuri atskleidė, kad vienas svarbiausių alaus skonį veikiančių faktorių ndash; jo scaron;viežumas. Paai scaron;kėjo, kad didžioji dalis Lietuvoje parduodamo importinio alaus nėra scaron;viežias, mat galioja metus ir dar daugiau. bdquo;Toks alus negali būti pilnaverčio skonio, labai gaila, kad kai kurie mūsų alaus mėgėjai save klaidina manydami, kad jei parduotuvėje perka čeki scaron;ką ar voki scaron;ką alų, jis automati scaron;kai bus bdquo;geresnis ldquo; už lietuvi scaron;ką. Tai įvaizdžio klausimas. Importinis alus taroje niekada neprilygs savo scaron;viežumu lietuvi scaron;kam alui ldquo;, - vieningai tvirtino renginyje susirinkę aludariai. Liepos 18 d. pasaulyje minima kaip pasaulinė aludarių diena. Tai Scaron;v. Arnoldo diena, jo teisė ir pareiga danguje užtarti visus aludarius. Siekdamos i scaron;saugoti Lietuvos aludarystės tradicijas ir skatinti visuomenę pažvelgti į alų, kaip į unikalų kultūrinį paveldą, vasaros pradžioje scaron;alies alaus bendrovės susitelkė į bdquo;Lietuvos aludarių gildiją ldquo;, kurią sudaro bdquo;Gubernija ldquo;, bdquo;Kalnapilio-Tauro grupė ldquo;, bdquo;Ragutis ldquo;, bdquo;Rinku scaron;kiai ldquo; ir bdquo; Scaron;vyturys-Utenos alus ldquo;. Alaus akademijos tikslas ndash; scaron;viesti visuomenę alaus gamybos, kultūros, vartojimo klausimais, puoselėti supratimą ir pagarbą lietuvi scaron;kam alui. Akademiją sudaro vyriausieji gildijai priklausančių bendrovių aludariai. ### Daugiau informacijos: Saulius Galadauskas, Lietuvos aludarių gildijos vadovas, tel. (+370 5) 2498 495, mob. (+370) 611 16 046, saulius.galadauskas@aludariai.lt. Martynas Rusteika, UAB BVRG, Mėsinių g. 5/2, 01133 Vilnius, tel. (+370 5) 215 3377, faks. (+370 5) 261 3181, martynas@bvrg.lt.

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Valdyti slapukus