„Saint Germain“ – lengvas buržuazijos dvelksmas

Publikuota: 2009-02-06
Atnaujinta 2015-06-03 16:41

Staliuką Vilniaus senamiestyje esančiame
restorane „Saint Germain“ rezervuojame iš anksto. Esame pamokyti – ne kartą
atėjus čia tykų saulėtą vakarą teko bučiuoti duris ir eiti laisvų staliukų
dairytis kitur. Panašu, kad žiemos popietė restoranui ne tokia palanki, kaip
maloniai šilti vakarai. Pirmadienį pietų piko metu esame vienintelės viešnios.
Sakytum, restoranui tai – minusas, bet mes džiaugiamės, padavėjas vien
mūsų paslaugoms, be to, nevaržomos kaimynų ausų galime aptarti reikalus, ir net
tuos, kurie „svarbesni“ nei verslo.

„Saint Germain“ valgiaraštis ilgas: 10 rūšių salotų (19–34 Lt), 20 rūšių užkandžių (21–45 Lt), 15 rūšių pagrindinių patiekalų. Kyla įtarimas, ar restoranui, kuriame vos 10 staliukų, valgiaraštis ne per ilgas, ar nekyla problemų dėl šviežių produktų.Klausiame padavėjo, ar otas bus šaldytas. Taip, otas restorane tik šaldytas. Domimės, kokį patiekalą užsisakyti, kad jis būtų ne iš šaldytų produktų. „Visi kiti produktai, išskyrus otą, yra tik atvėsinti, o ne šaldyti“, – mirkteli padavėjas.Nemažos patiekalų kainos ir padavėjo rekomendacijos kutena smalsumą ir kelia lūkesčių kartelę. Vėl bedame nosis į valgiaraštį – mocarelos sūrio ir pomidorų salotos, gražgarsčių salotos su ožkos sūriu, antienos suktinukai su foie gras, midijos su baltojo vyno ir grietinėlės padažu – populiariausi

Viduržemio jūros virtuvės patiekalai.

„Taip, patiekalai klasikiniai, bet mūsų restorane jie vieni originaliausių Vilniuje. Kitos vyninės juos kopijuoja nuo mūsų“, – aiškina padavėjas. Kalbos malonios, bet ar ne per drąsios? Taip, „Saint Germain“ prieš 4 m. Vilniuje buvo kone vienintelė vyninė, kuri tarp dominuojančių picerijų ir kaimo stiliaus restoranų savo stilingu interjeru ir, sakytum, „lengva buržuazine“ aplinka buvo tarsi gaivaus pavasario dvelksmas. Tačiau per pastaruosius keletą metų vien Vilniuje itališkų „trattoria“ ir prancūziškų „brasserie“ atsirado tiek, kad joms suskaičiuoti nepakaktų dviejų rankų pirštų. Be to, nemažai mūsų per 5 m. gerokai praturtėjome žiniomis apie Viduržemio jūros šalis ir jų virtuvę. Tomis žiniomis pagrindėme ir kelis savo įspūdžius iš pietų „Saint Germain“ restoranėlyje.„Saint Germain“ moliūgų sriuba per švelni, joje dominuoja specifinis grietinėlės saldumas. Virėjas gerokai padaugino grietinėlės, ji užgožė sriubos skonio subtilybes, – vertina kolegė, ragaudama sriubos. – Mėgstu moliūgų sriubą ir pati ją gaminu, tad savikainą žinau. Manau, kad už 17 Lt galima tikėtis ne „šiaip sau“ moliūgų sriubos, bet „ypatingos moliūgų sriubos“.„Sausos ir kietos ėrienos kepenėlės su virtų, po to apkeptų bulvių garnyru tiktų prie bokalo alaus.“
„Visuose patiekaluose vietoj valgiaraštyje žadėtų žalumynų – čiobrelių, krapų, patiekta šakelė rozmarino. Nepasakysi, kad žolelė nederėjo, tačiau – kur žadėtosios?“Šie (gal ir per griežti) „įspūdžiai“ – atsakas į gyrimąsi „mes pirmieji“. Kažin, ar lankytojui tai rūpi. Mieste jau nemažai vyninių, kurios su „Saint Germain“ konkuruoja virtuve, pigesnėmis (ir tikrai neprastesnėmis) užkandėlėmis prie vyno.Vyno korta, be šnekų, – stiprioji „Saint Germain“ pusė. Joje net pretenzingiausias vyno mėgėjas ras ką pasirinkti. „Saint Germain“ podėlyje gausu vyno iš mums dar mažai žinomų, o pasaulyje pripažintų vyno regionų (Puligny Montrachet, Sancerre, vynai iš Austrijos). Be didžiųjų pasaulio vyndarių, nemažai įdomių mažų vyninių produkcijos („Henri Bourgeois“, „Jacquesson“). Nagrinėjant vyno sąrašą kyla mintis, kad jis, ko gero, vienas įspūdingiausių Vilniuje (kita vertus – čia juk vyninė).

Nemažai vyno (net putojančio) pilstoma taurėmis

Kalbant apie vyno kainos ir kokybės santykį, „Saint Germain'e“ geriausiai rinktis aukštesnės kainos vynus, nes jiems čia taikomas santykinai mažesnis antkainis. Juk nesinori už vyną, kainuojantį parduotuvėje 20–30 Lt, restorane mokėti tris kartus daugiau.Apskritai „Saint Germain“ – brangus restoranas, kažin, ar daug yra tokių, kurie čia pietautų bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo neaiškiu metu. Viename iš virtuvei skirtų tinklalapių skelbiama vidutinė jo karštųjų patiekalų kaina – 18 Lt – labai toli nuo teisybės. Kita vertus, vietas visada galima rinktis, – ir pagal nuotaiką, ir pagal kišenę.

Desertą į karalius

Sudėlioję pliusus ir minusus, vertiname, kad popietę praleidome maloniai ir skaniai (mat eidamos jau buvome nusiteikę palikti čia tam tikrą sumą). Ragautas elnienos „carpaccio“ puikiai derėjo su kedrų riešutais, parmezano sūriu ir rozmarinais. Kedro riešutais buvo pagardinta ir moliūgų sriuba. Kedro riešutai – puikus egzotiškas prieskonis, tačiau įsimintinas ir aitrus, tad kai randi jo dviejuose patiekaluose (ir pataikyk taip užsisakyti), atrodo šiek tiek nuobodokai. Moliūgų sriuboje tiktų ir džiovintos moliūgų sėklos, tačiau, žinoma, kokias barstyti į sriubą – virėjo skonio reikalas.
Antienos suktinukai su foie gras ir kepintomis daržovėmis – puikus harmoningas derinys, patiekalo skonį išryškino padavėjo tinkamai parinktas baltasis vynas „Dietrich Alsace Gewurztraminer“. Antiena galėjo būti ir sultingesnė, tačiau prie jos patiekta šviežia sultinga figa šį trūkumą puikiai maskavo. Minėtosios ėrienos kepenėlės buvo patiektos su patiekalo rafinuotumą žudančiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis, tačiau ir čia virėjo ranka padėtį buvo pataisiusi: sultinga kepta kriaušė, subtiliai paskaninta prieskoniais. Prie ėrienos kepenėlių, kaip ir prie elnienos „carpaccio“, buvo patiekta balzamiko padažo. Kažkodėl šis padažas dabar naudojamas kone visuose restoranuose ir kone prie visų patiekalų, jei ir ne kaip pagrindinis padažas, tai juo bent „išpaišomos“ lėkštės.Maloniausia temos apie valgį dalis – „tiramisu“ desertas. „Saint Germain“ restorane jis nenuviltų nė vieno saldumynų mėgėjo. Čia patiekiamo deserto kremas, sakytum, klasikinis: ne per saldus, ne per riebus, lengvutėlis. Plonytis šokoladinis biskvitas taip pat tirpsta burnoje.Gerų žodžių negaila padavėjui – malonus ir, svarbiausia, nefamiliarus.Vienas iš mielesnių Vilniuje ir šio restorano interjeras. Vyninėje dominuoja balta spalva, į akis krenta autentiški baldai, modernūs paveikslai. Interjero magiją tiksliai perteikia jame viešėjusio suomio pažadas atvykti čia dar kartą, – romantiškos vakarienės su žmona.Susirengusiems į „Saint Germain“ restoraną verslo pietų, reiktų įvertinti, kad aptarinėti reikalus vargu ar bus patogu – salikė nedidelė, staliukai sustatyti arti vienas kito, tad atsiriboti nuo kaimynų nepavyks.

„Saint Germain“ 22

Maistas 5
Valgiaraštis 5
Aplinka* 4
Aptarnavimas 5
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas** 4* Vertinama aplinka dalykiniam pokalbiui: ar yra galimybė konfidencialiai pasikalbėti, ar negirdima kaimynų pokalbių ir kt.
** Balas už automobilio statymą į bendrą pažymį neįtrauktas.
*** „VŽ gido“ autoriai restoranus lanko anonimiškai ir už pietus susimoka patys.
Vietų skaičius 40
Adresas Literatų g. 9, Vilnius
Darbo laikas I–VII 11–24 val.
Tel. (5) 262 12 10
E. paštas vynine@vynine.lt
Svetainė www.vynine.lt
SąskaitaPietūs dviem
Moliūgų sriuba – 17 Lt
Elnienos „carpaccio“ – 31 Lt
Karštas antienos užkandis – 54 Lt
Ėrienos kepenėlės – 39 Lt
Taurė vyno – 13 Lt
Desertas „tiramisu“ – 14 Lt
Arbata – 7 Lt
Kava – 5 Lt
Iš viso – 180 Lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Radiniai Gedimino kalne – nuo klajoklių genčių strėlių iki Vytauto laikų mūrų

Pernai tvarkant Gedimino kalną archeologai aptiko įdomių radinių iš įvairių istorinių laikotarpių.

Laisvalaikis
2019.01.16
Žiūrimiausias 2018-ųjų filmas Lietuvoje – „Tarp pilkų debesų“ 2

Metų sandūroje paskelbtų tyrimų rezultatai, rodantys, jog 2018-uosius Lietuvos gyventojai įvertino gerai, o...

Laisvalaikis
2019.01.16
Siekdama skaidrumo, „Tiffany & Co“ numeruos deimantus

JAV Juvelyrikos tinklas „Tiffany & Co“ pranešė nuo šiol visus parduodamus deimantus žymėsiantis serijiniu...

Laisvalaikis
2019.01.15
Iliustruotoji istorija: Rokfelerio centras 2

Pačiame Niujorko viduryje stūksantis Rockefellerio centras daugiau nei 80 metų kasmet sulaukia milijonų...

Laisvalaikis
2019.01.13
Įvardijo sveikiausius turistams pasaulio miestus 2

Jei savaitgalio išvykai ieškote miesto, kuriame laiką galima būtų praleisti naudingai sveikatos požiūriu,...

Siūlo darbą švyturio prižiūrėtojams Kalifornijoje už 130.000 USD 1

Jeigu norisi kardinalių pokyčių, galbūt vertėtų pakeisti darbą. Pavyzdžiui, tapti istorinio švyturio...

Vadyba
2019.01.12
Baldų gamintojas P. Narbutas investuoja į futbolo klubą 20

Šių metų pradžioje įkurta viešoji įstaiga – futbolo klubas „Vilnius“, jį įsteigė biuro baldų gamybos...

Laisvalaikis
2019.01.11
„Verslios Lietuvos“ vadovės D. Kleponės portretas: lyderystė carpe diem stiliumi 22

Ruošdamasi pokalbiui su Daina Klepone, VšĮ „Versli Lietuva“ generaline direktore, pamaniau: jos CV būtų...

Laisvalaikis
2019.01.11
Mokslininkai atspausdino už aguonos grūdą mažesnį Vytį

Vilniaus universiteto (VU) Fizikos bei Chemijos ir geomokslų fakultetų mokslininkai kartu su lazerinių...

Laisvalaikis
2019.01.10
„Amazon“ vadovo skyrybos: investuotojai klausia, kaip dalys akcijas 6

Po 25 metų santuokos, turtingiausiu planetos žmogumi tituluojamas Jeffas Bezosas skiriasi su žmona MacKenzie.

Technologijos
2019.01.10
Dirbtinis intelektas genetines ligas išskaito veide 3

Mokslininkai teigia sukūrę dirbtinio intelekto technologiją, kuri gali nufotografuoti paciento veidą ir...

Laisvalaikis
2019.01.10
Londone – Vincento van Gogho darbų paroda 1

Laikas pirkti bilietus: Londone veikianti „Tate Britain“ galerija šių metų kovo 27 d. atidaro olandų...

Laisvalaikis
2019.01.09
Vilniaus garbės piliečių vardas pirmąkart suteiktas šeimai 3

Mecenatų, mokslininkų Viktoro ir Danguolės Butkų šeima, praėjusių metų spalį Vilniuje atidarę MO muziejų, ir...

Laisvalaikis
2019.01.09
Kino kūrėjams – daugiau finansinių galimybių

Nuo sausio 1 d. Lietuvoje įsigaliojusi pataisyta Europos Tarybos (ET) konvencija dėl bendros kino filmų...

Laisvalaikis
2019.01.08
Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena pagal svarbą – po Kalėdų ir Velykų

Pasibaigus 2018-iesiems, Lietuvos valstybingumo atkūrimo 100-čio metams, pradėti skaičiuoti rezultatai.

Laisvalaikis
2019.01.07
VŽ bando: „Panamera GTS“ ir komfortui, ir lenktynių trasai 4

Išrankiausiems klientų norams įtikti siekiantys „Porsche“ gamintojai ir taip gausią „Panameros“ šeimą papildė...

Transportas
2019.01.07
Šeši būdai prarasti Nobelio medalį

Laimėtos Nobelio premijos galima atsisakyti, bet kartą suteikus, ji jau neatimama. Tačiau aukso medaliai,...

Laisvalaikis
2019.01.06
Dantys – Lietuvoje, implantai – Ukrainoje 26

Tiltai tarp šalių kartais yra panašūs į tiltus tarp dantų karūnėlių. Pasaulis, nepaisydamas Donaldo Trumpo...

Verslo klasė
2019.01.06
„Iliustruotoji istorija“: kaip prieš 400 metų buvo kuriama muzika ir kas atvėrė kelią hitams

Prieš 400 metų nebuvo nei „Spotify“, nei „The Voice“, teikiančių galimybę pasiklausyti nemokamos, iš reklamos...

Laisvalaikis
2019.01.05
9 žinomų žmonių įžvalgos apie tai, kas varo verslą į priekį 13

Metų sandūroje ekspertai tradiciškai vardija ateinančių metų tendencijas, o verslas dėlioja planus. VŽ...

Laisvalaikis
2019.01.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau