„Saint Germain“ – lengvas buržuazijos dvelksmas

Publikuota: 2009-02-06
Atnaujinta 2015-06-03 16:41

Staliuką Vilniaus senamiestyje esančiame
restorane „Saint Germain“ rezervuojame iš anksto. Esame pamokyti – ne kartą
atėjus čia tykų saulėtą vakarą teko bučiuoti duris ir eiti laisvų staliukų
dairytis kitur. Panašu, kad žiemos popietė restoranui ne tokia palanki, kaip
maloniai šilti vakarai. Pirmadienį pietų piko metu esame vienintelės viešnios.
Sakytum, restoranui tai – minusas, bet mes džiaugiamės, padavėjas vien
mūsų paslaugoms, be to, nevaržomos kaimynų ausų galime aptarti reikalus, ir net
tuos, kurie „svarbesni“ nei verslo.

„Saint Germain“ valgiaraštis ilgas: 10 rūšių salotų (19–34 Lt), 20 rūšių užkandžių (21–45 Lt), 15 rūšių pagrindinių patiekalų. Kyla įtarimas, ar restoranui, kuriame vos 10 staliukų, valgiaraštis ne per ilgas, ar nekyla problemų dėl šviežių produktų.Klausiame padavėjo, ar otas bus šaldytas. Taip, otas restorane tik šaldytas. Domimės, kokį patiekalą užsisakyti, kad jis būtų ne iš šaldytų produktų. „Visi kiti produktai, išskyrus otą, yra tik atvėsinti, o ne šaldyti“, – mirkteli padavėjas.Nemažos patiekalų kainos ir padavėjo rekomendacijos kutena smalsumą ir kelia lūkesčių kartelę. Vėl bedame nosis į valgiaraštį – mocarelos sūrio ir pomidorų salotos, gražgarsčių salotos su ožkos sūriu, antienos suktinukai su foie gras, midijos su baltojo vyno ir grietinėlės padažu – populiariausi

Viduržemio jūros virtuvės patiekalai.

„Taip, patiekalai klasikiniai, bet mūsų restorane jie vieni originaliausių Vilniuje. Kitos vyninės juos kopijuoja nuo mūsų“, – aiškina padavėjas. Kalbos malonios, bet ar ne per drąsios? Taip, „Saint Germain“ prieš 4 m. Vilniuje buvo kone vienintelė vyninė, kuri tarp dominuojančių picerijų ir kaimo stiliaus restoranų savo stilingu interjeru ir, sakytum, „lengva buržuazine“ aplinka buvo tarsi gaivaus pavasario dvelksmas. Tačiau per pastaruosius keletą metų vien Vilniuje itališkų „trattoria“ ir prancūziškų „brasserie“ atsirado tiek, kad joms suskaičiuoti nepakaktų dviejų rankų pirštų. Be to, nemažai mūsų per 5 m. gerokai praturtėjome žiniomis apie Viduržemio jūros šalis ir jų virtuvę. Tomis žiniomis pagrindėme ir kelis savo įspūdžius iš pietų „Saint Germain“ restoranėlyje.„Saint Germain“ moliūgų sriuba per švelni, joje dominuoja specifinis grietinėlės saldumas. Virėjas gerokai padaugino grietinėlės, ji užgožė sriubos skonio subtilybes, – vertina kolegė, ragaudama sriubos. – Mėgstu moliūgų sriubą ir pati ją gaminu, tad savikainą žinau. Manau, kad už 17 Lt galima tikėtis ne „šiaip sau“ moliūgų sriubos, bet „ypatingos moliūgų sriubos“.„Sausos ir kietos ėrienos kepenėlės su virtų, po to apkeptų bulvių garnyru tiktų prie bokalo alaus.“
„Visuose patiekaluose vietoj valgiaraštyje žadėtų žalumynų – čiobrelių, krapų, patiekta šakelė rozmarino. Nepasakysi, kad žolelė nederėjo, tačiau – kur žadėtosios?“Šie (gal ir per griežti) „įspūdžiai“ – atsakas į gyrimąsi „mes pirmieji“. Kažin, ar lankytojui tai rūpi. Mieste jau nemažai vyninių, kurios su „Saint Germain“ konkuruoja virtuve, pigesnėmis (ir tikrai neprastesnėmis) užkandėlėmis prie vyno.Vyno korta, be šnekų, – stiprioji „Saint Germain“ pusė. Joje net pretenzingiausias vyno mėgėjas ras ką pasirinkti. „Saint Germain“ podėlyje gausu vyno iš mums dar mažai žinomų, o pasaulyje pripažintų vyno regionų (Puligny Montrachet, Sancerre, vynai iš Austrijos). Be didžiųjų pasaulio vyndarių, nemažai įdomių mažų vyninių produkcijos („Henri Bourgeois“, „Jacquesson“). Nagrinėjant vyno sąrašą kyla mintis, kad jis, ko gero, vienas įspūdingiausių Vilniuje (kita vertus – čia juk vyninė).

Nemažai vyno (net putojančio) pilstoma taurėmis

Kalbant apie vyno kainos ir kokybės santykį, „Saint Germain'e“ geriausiai rinktis aukštesnės kainos vynus, nes jiems čia taikomas santykinai mažesnis antkainis. Juk nesinori už vyną, kainuojantį parduotuvėje 20–30 Lt, restorane mokėti tris kartus daugiau.Apskritai „Saint Germain“ – brangus restoranas, kažin, ar daug yra tokių, kurie čia pietautų bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo neaiškiu metu. Viename iš virtuvei skirtų tinklalapių skelbiama vidutinė jo karštųjų patiekalų kaina – 18 Lt – labai toli nuo teisybės. Kita vertus, vietas visada galima rinktis, – ir pagal nuotaiką, ir pagal kišenę.

Desertą į karalius

Sudėlioję pliusus ir minusus, vertiname, kad popietę praleidome maloniai ir skaniai (mat eidamos jau buvome nusiteikę palikti čia tam tikrą sumą). Ragautas elnienos „carpaccio“ puikiai derėjo su kedrų riešutais, parmezano sūriu ir rozmarinais. Kedro riešutais buvo pagardinta ir moliūgų sriuba. Kedro riešutai – puikus egzotiškas prieskonis, tačiau įsimintinas ir aitrus, tad kai randi jo dviejuose patiekaluose (ir pataikyk taip užsisakyti), atrodo šiek tiek nuobodokai. Moliūgų sriuboje tiktų ir džiovintos moliūgų sėklos, tačiau, žinoma, kokias barstyti į sriubą – virėjo skonio reikalas.
Antienos suktinukai su foie gras ir kepintomis daržovėmis – puikus harmoningas derinys, patiekalo skonį išryškino padavėjo tinkamai parinktas baltasis vynas „Dietrich Alsace Gewurztraminer“. Antiena galėjo būti ir sultingesnė, tačiau prie jos patiekta šviežia sultinga figa šį trūkumą puikiai maskavo. Minėtosios ėrienos kepenėlės buvo patiektos su patiekalo rafinuotumą žudančiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis, tačiau ir čia virėjo ranka padėtį buvo pataisiusi: sultinga kepta kriaušė, subtiliai paskaninta prieskoniais. Prie ėrienos kepenėlių, kaip ir prie elnienos „carpaccio“, buvo patiekta balzamiko padažo. Kažkodėl šis padažas dabar naudojamas kone visuose restoranuose ir kone prie visų patiekalų, jei ir ne kaip pagrindinis padažas, tai juo bent „išpaišomos“ lėkštės.Maloniausia temos apie valgį dalis – „tiramisu“ desertas. „Saint Germain“ restorane jis nenuviltų nė vieno saldumynų mėgėjo. Čia patiekiamo deserto kremas, sakytum, klasikinis: ne per saldus, ne per riebus, lengvutėlis. Plonytis šokoladinis biskvitas taip pat tirpsta burnoje.Gerų žodžių negaila padavėjui – malonus ir, svarbiausia, nefamiliarus.Vienas iš mielesnių Vilniuje ir šio restorano interjeras. Vyninėje dominuoja balta spalva, į akis krenta autentiški baldai, modernūs paveikslai. Interjero magiją tiksliai perteikia jame viešėjusio suomio pažadas atvykti čia dar kartą, – romantiškos vakarienės su žmona.Susirengusiems į „Saint Germain“ restoraną verslo pietų, reiktų įvertinti, kad aptarinėti reikalus vargu ar bus patogu – salikė nedidelė, staliukai sustatyti arti vienas kito, tad atsiriboti nuo kaimynų nepavyks.

„Saint Germain“ 22

Maistas 5
Valgiaraštis 5
Aplinka* 4
Aptarnavimas 5
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas** 4* Vertinama aplinka dalykiniam pokalbiui: ar yra galimybė konfidencialiai pasikalbėti, ar negirdima kaimynų pokalbių ir kt.
** Balas už automobilio statymą į bendrą pažymį neįtrauktas.
*** „VŽ gido“ autoriai restoranus lanko anonimiškai ir už pietus susimoka patys.
Vietų skaičius 40
Adresas Literatų g. 9, Vilnius
Darbo laikas I–VII 11–24 val.
Tel. (5) 262 12 10
E. paštas vynine@vynine.lt
Svetainė www.vynine.lt
SąskaitaPietūs dviem
Moliūgų sriuba – 17 Lt
Elnienos „carpaccio“ – 31 Lt
Karštas antienos užkandis – 54 Lt
Ėrienos kepenėlės – 39 Lt
Taurė vyno – 13 Lt
Desertas „tiramisu“ – 14 Lt
Arbata – 7 Lt
Kava – 5 Lt
Iš viso – 180 Lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Tyrimas rodo: kasdienė aspirino dozė naudos neduoda

Sveikata nesiskundžiantys vyresnio amžiaus žmonės neturėtų jos „gerinti“, kasdien išgerdami dozę aspirino,...

Laisvalaikis
19:02
Pirmuoju „SpaceX“ kosmoso turistu taps milijardierius iš Japonijos

Milijardierius iš Japonijos Yusaku Maezawa (g. 1975 m.), taps pirmuoju bendrovės „Space Exploration...

Laisvalaikis
12:47
Geriausi anglų kalbos kursai pradedantiesiems per vieną mėnesį Rėmėjo turinys

Dorota Dovda parašė knygas „Kova su Kalba “, „Mąstymo Metodika“ , „Mokymosi Strategijos“ Tai pirmos trys jos...

Vadyba
06:00
Italijoje aptiktas aukso monetų lobis

Šiaurės Italijos Komo mieste, buvusio „Cressoni“ teatro rūsyje, archeologai patiko daugiau kaip 300 aukso...

Laisvalaikis
2018.09.17
2017-ieji žmonijai buvo rekordiškai sunkūs 1

2017 metai žmonijai buvo patys blogiausi per pastarąjį dešimtmetį. Taip teigia agentūra „Gallup“, atlikusi...

Laisvalaikis
2018.09.17
Mirė aktorė Nijolė Gelžinytė

Eidama 81-uosius Vilniuje mirė teatro ir kino aktorė Nijolė Gelžinytė (1938–2018).

Laisvalaikis
2018.09.17
Taifūno Filipinuose aukų skaičius pasiekė 28

Per Filiponus šeštadienį nusiaubusį taifūną „Mangkhut“ žuvo ne mažiau, kaip 28 žmonės, sekmadienį pranešė...

Laisvalaikis
2018.09.16
Skrudžo Makdako paieškos 2

Genialus šantažuotojas, žaidžiantis katę ir pelę su Vokietijos policija. Tikriausiai jis viską žino apie...

Laisvalaikis
2018.09.16
Saudo Arabijos sosto įpėdinis žengia Petro I pėdomis Premium 3

2018 m. birželio 21-ąją sukako lygiai metai, kai Mohammadas bin Salmanas, dar žinomas MBS trumpiniu, buvo...

Verslo klasė
2018.09.15
Turkijoje brangsta bilietai į Pamukalę ir kitus turistinius objektus

Nuo spalio 1 d. Turkijos grožybes norintiems apžiūrėti turistams teks plačiau atverti pinigines: bilietai į...

Iliustruotoji istorija: Drugelis gali sukelti tornadą

Prieš 50 metų niekam nežinomas meteorologas Edwardas Lorenzas (1917– 2008 m.) paneigė senas gamtos mokslų...

Laisvalaikis
2018.09.15
Vilniuje atidaryta Sigito Gedos vardo alėja 1

Penktadienį Vilniaus Justiniškių mikrorajone (Taikos g.) iškilmingai atidaryta Nacionalinės kultūros ir meno...

Laisvalaikis
2018.09.14
Nereali realybė: mecenatas už milijoną 3

Pagaliau priimtas ir nuo rugsėjo 1 d. įsigaliojęs Lietuvos Respublikos mecenavimo įstatymas palengvėjimo...

Laisvalaikis
2018.09.14
Rasos Vogelius verslo pamokos: apie bakterijas, danus ir lietuvių kuklumą 2

Rasa Vogelius, probiotikus agroverslui gaminančios danų kapitalo UAB „Bioapplications“ vadovė ir steigėja,...

Laisvalaikis
2018.09.14
Šveicarijos kaimelio eksperimentas: gyventojams mokės po 2.200 Eur 2

Šveicarijos miestelio Rheinau gyventojai balsavimu nutarė, kad verta įsivesti mėnesinių bazinių pajamų...

Vadyba
2018.09.14
Mokykla be klasių ir vadovėlių ugdo pasaulio piliečius Rėmėjo turinys 7

Mokykla be klasių, be skambučio. Be vadovėlių. Tokia, kurios vaikai pasiilgsta jau vasaros viduryje. Skamba...

Vadyba
2018.09.14
Azijos ir JAV pakrantės ruošiasi uraganų smūgiams

Šiuo metu net trys įsisiautėję uraganai grasina miestams ir žmonėms, įsikūrusiems rytinėje ir pietrytinėje...

Laisvalaikis
2018.09.13
Vilnius – įstabiausių Europos vietų sąraše 3

UNESCO ir „National Geographic“ Vilnių įtraukė į tvariam turizmui skirtą kelionių platformą „World Heritage...

Laisvalaikis
2018.09.13
Mokestinė paskata kinui pritraukė 24 mln. eurų užsienio investicijų 3

2014 m. įvesta mokestinė lengvata kinui paskatino šalies verslininkų investicijas į kino sritį – per...

Laisvalaikis
2018.09.13
MO muziejuje atgis legendinės freskos fragmentas

Spalio 18 d. Vilniuje atidaromo MO muziejaus statytojai mecenatai Danguolė ir Viktoras Butkai toliau stebina...

Laisvalaikis
2018.09.12

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau