„Saint Germain“ – lengvas buržuazijos dvelksmas

Publikuota: 2009-02-06
Atnaujinta 2015-06-03 16:41

Staliuką Vilniaus senamiestyje esančiame
restorane „Saint Germain“ rezervuojame iš anksto. Esame pamokyti – ne kartą
atėjus čia tykų saulėtą vakarą teko bučiuoti duris ir eiti laisvų staliukų
dairytis kitur. Panašu, kad žiemos popietė restoranui ne tokia palanki, kaip
maloniai šilti vakarai. Pirmadienį pietų piko metu esame vienintelės viešnios.
Sakytum, restoranui tai – minusas, bet mes džiaugiamės, padavėjas vien
mūsų paslaugoms, be to, nevaržomos kaimynų ausų galime aptarti reikalus, ir net
tuos, kurie „svarbesni“ nei verslo.

„Saint Germain“ valgiaraštis ilgas: 10 rūšių salotų (19–34 Lt), 20 rūšių užkandžių (21–45 Lt), 15 rūšių pagrindinių patiekalų. Kyla įtarimas, ar restoranui, kuriame vos 10 staliukų, valgiaraštis ne per ilgas, ar nekyla problemų dėl šviežių produktų.Klausiame padavėjo, ar otas bus šaldytas. Taip, otas restorane tik šaldytas. Domimės, kokį patiekalą užsisakyti, kad jis būtų ne iš šaldytų produktų. „Visi kiti produktai, išskyrus otą, yra tik atvėsinti, o ne šaldyti“, – mirkteli padavėjas.Nemažos patiekalų kainos ir padavėjo rekomendacijos kutena smalsumą ir kelia lūkesčių kartelę. Vėl bedame nosis į valgiaraštį – mocarelos sūrio ir pomidorų salotos, gražgarsčių salotos su ožkos sūriu, antienos suktinukai su foie gras, midijos su baltojo vyno ir grietinėlės padažu – populiariausi

Viduržemio jūros virtuvės patiekalai.

„Taip, patiekalai klasikiniai, bet mūsų restorane jie vieni originaliausių Vilniuje. Kitos vyninės juos kopijuoja nuo mūsų“, – aiškina padavėjas. Kalbos malonios, bet ar ne per drąsios? Taip, „Saint Germain“ prieš 4 m. Vilniuje buvo kone vienintelė vyninė, kuri tarp dominuojančių picerijų ir kaimo stiliaus restoranų savo stilingu interjeru ir, sakytum, „lengva buržuazine“ aplinka buvo tarsi gaivaus pavasario dvelksmas. Tačiau per pastaruosius keletą metų vien Vilniuje itališkų „trattoria“ ir prancūziškų „brasserie“ atsirado tiek, kad joms suskaičiuoti nepakaktų dviejų rankų pirštų. Be to, nemažai mūsų per 5 m. gerokai praturtėjome žiniomis apie Viduržemio jūros šalis ir jų virtuvę. Tomis žiniomis pagrindėme ir kelis savo įspūdžius iš pietų „Saint Germain“ restoranėlyje.„Saint Germain“ moliūgų sriuba per švelni, joje dominuoja specifinis grietinėlės saldumas. Virėjas gerokai padaugino grietinėlės, ji užgožė sriubos skonio subtilybes, – vertina kolegė, ragaudama sriubos. – Mėgstu moliūgų sriubą ir pati ją gaminu, tad savikainą žinau. Manau, kad už 17 Lt galima tikėtis ne „šiaip sau“ moliūgų sriubos, bet „ypatingos moliūgų sriubos“.„Sausos ir kietos ėrienos kepenėlės su virtų, po to apkeptų bulvių garnyru tiktų prie bokalo alaus.“
„Visuose patiekaluose vietoj valgiaraštyje žadėtų žalumynų – čiobrelių, krapų, patiekta šakelė rozmarino. Nepasakysi, kad žolelė nederėjo, tačiau – kur žadėtosios?“Šie (gal ir per griežti) „įspūdžiai“ – atsakas į gyrimąsi „mes pirmieji“. Kažin, ar lankytojui tai rūpi. Mieste jau nemažai vyninių, kurios su „Saint Germain“ konkuruoja virtuve, pigesnėmis (ir tikrai neprastesnėmis) užkandėlėmis prie vyno.Vyno korta, be šnekų, – stiprioji „Saint Germain“ pusė. Joje net pretenzingiausias vyno mėgėjas ras ką pasirinkti. „Saint Germain“ podėlyje gausu vyno iš mums dar mažai žinomų, o pasaulyje pripažintų vyno regionų (Puligny Montrachet, Sancerre, vynai iš Austrijos). Be didžiųjų pasaulio vyndarių, nemažai įdomių mažų vyninių produkcijos („Henri Bourgeois“, „Jacquesson“). Nagrinėjant vyno sąrašą kyla mintis, kad jis, ko gero, vienas įspūdingiausių Vilniuje (kita vertus – čia juk vyninė).

Nemažai vyno (net putojančio) pilstoma taurėmis

Kalbant apie vyno kainos ir kokybės santykį, „Saint Germain'e“ geriausiai rinktis aukštesnės kainos vynus, nes jiems čia taikomas santykinai mažesnis antkainis. Juk nesinori už vyną, kainuojantį parduotuvėje 20–30 Lt, restorane mokėti tris kartus daugiau.Apskritai „Saint Germain“ – brangus restoranas, kažin, ar daug yra tokių, kurie čia pietautų bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo neaiškiu metu. Viename iš virtuvei skirtų tinklalapių skelbiama vidutinė jo karštųjų patiekalų kaina – 18 Lt – labai toli nuo teisybės. Kita vertus, vietas visada galima rinktis, – ir pagal nuotaiką, ir pagal kišenę.

Desertą į karalius

Sudėlioję pliusus ir minusus, vertiname, kad popietę praleidome maloniai ir skaniai (mat eidamos jau buvome nusiteikę palikti čia tam tikrą sumą). Ragautas elnienos „carpaccio“ puikiai derėjo su kedrų riešutais, parmezano sūriu ir rozmarinais. Kedro riešutais buvo pagardinta ir moliūgų sriuba. Kedro riešutai – puikus egzotiškas prieskonis, tačiau įsimintinas ir aitrus, tad kai randi jo dviejuose patiekaluose (ir pataikyk taip užsisakyti), atrodo šiek tiek nuobodokai. Moliūgų sriuboje tiktų ir džiovintos moliūgų sėklos, tačiau, žinoma, kokias barstyti į sriubą – virėjo skonio reikalas.
Antienos suktinukai su foie gras ir kepintomis daržovėmis – puikus harmoningas derinys, patiekalo skonį išryškino padavėjo tinkamai parinktas baltasis vynas „Dietrich Alsace Gewurztraminer“. Antiena galėjo būti ir sultingesnė, tačiau prie jos patiekta šviežia sultinga figa šį trūkumą puikiai maskavo. Minėtosios ėrienos kepenėlės buvo patiektos su patiekalo rafinuotumą žudančiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis, tačiau ir čia virėjo ranka padėtį buvo pataisiusi: sultinga kepta kriaušė, subtiliai paskaninta prieskoniais. Prie ėrienos kepenėlių, kaip ir prie elnienos „carpaccio“, buvo patiekta balzamiko padažo. Kažkodėl šis padažas dabar naudojamas kone visuose restoranuose ir kone prie visų patiekalų, jei ir ne kaip pagrindinis padažas, tai juo bent „išpaišomos“ lėkštės.Maloniausia temos apie valgį dalis – „tiramisu“ desertas. „Saint Germain“ restorane jis nenuviltų nė vieno saldumynų mėgėjo. Čia patiekiamo deserto kremas, sakytum, klasikinis: ne per saldus, ne per riebus, lengvutėlis. Plonytis šokoladinis biskvitas taip pat tirpsta burnoje.Gerų žodžių negaila padavėjui – malonus ir, svarbiausia, nefamiliarus.Vienas iš mielesnių Vilniuje ir šio restorano interjeras. Vyninėje dominuoja balta spalva, į akis krenta autentiški baldai, modernūs paveikslai. Interjero magiją tiksliai perteikia jame viešėjusio suomio pažadas atvykti čia dar kartą, – romantiškos vakarienės su žmona.Susirengusiems į „Saint Germain“ restoraną verslo pietų, reiktų įvertinti, kad aptarinėti reikalus vargu ar bus patogu – salikė nedidelė, staliukai sustatyti arti vienas kito, tad atsiriboti nuo kaimynų nepavyks.

„Saint Germain“ 22

Maistas 5
Valgiaraštis 5
Aplinka* 4
Aptarnavimas 5
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas** 4* Vertinama aplinka dalykiniam pokalbiui: ar yra galimybė konfidencialiai pasikalbėti, ar negirdima kaimynų pokalbių ir kt.
** Balas už automobilio statymą į bendrą pažymį neįtrauktas.
*** „VŽ gido“ autoriai restoranus lanko anonimiškai ir už pietus susimoka patys.
Vietų skaičius 40
Adresas Literatų g. 9, Vilnius
Darbo laikas I–VII 11–24 val.
Tel. (5) 262 12 10
E. paštas vynine@vynine.lt
Svetainė www.vynine.lt
SąskaitaPietūs dviem
Moliūgų sriuba – 17 Lt
Elnienos „carpaccio“ – 31 Lt
Karštas antienos užkandis – 54 Lt
Ėrienos kepenėlės – 39 Lt
Taurė vyno – 13 Lt
Desertas „tiramisu“ – 14 Lt
Arbata – 7 Lt
Kava – 5 Lt
Iš viso – 180 Lt

Žinote, ką norite žinoti?
Užsisakykite personalizuotą naujienlaiškį.
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Mėgintuvėlis LT“ įkūrėja: verslo eksperimentas – uždegti mokslu vaikus Premium

Renata Česūnienė, MB „Mėgintuvėlis LT“ įkūrėja, pasitinka savo laboratorijoje. Stalas čia nukrautas...

Laisvalaikis
11:13
Išsiaiškino, kur Shakespeare‘as rašė „Romeo ir Džiuljetą“

Britų istorikas Geoffrey‘is Marshas sako nustatęs, kur gyveno Williamas Shakespeare‘as (1564-1616 m.), kai...

Laisvalaikis
2019.04.17
Jei į Prezidentus kandidatuotų robotas

Vilniuje veikiantis privatus MO muziejus, atkreipdamas dėmesį į balandžio pradžioje atidarytą naują didžiąją...

Laisvalaikis
2019.04.17
Dievo Motinos katedrai verslas aukoja milijonus 1

Nacionaline tragedija vadinamas Paryžiaus Dievo Motinos katedros gaisras sujaudino ne tik tikinčiųjų širdis.

Laisvalaikis
2019.04.17
Futurologas Ch. Kutarna: naujame pasaulyje senos tiesos negalioja Premium

Futurologas dr. Chrisas Kutarna į interviu atvyko beveik parą keliavęs iš Naujosios Zelandijos – per Dohą, o...

Laisvalaikis
2019.04.16
NTAKD riboja tarptautinių „Vyno dienų“ reklamą Premium 8

Didžiausią Baltijos ir Šiaurės Europos šalių vyno parodą „Vyno dienos“ rengiantis „Vyno klubas“ pranešė, jog...

Laisvalaikis
2019.04.16
Paryžiaus katedra: kas prarasta ir kas laukia 7

Pirmadienio vakarą Paryžiaus Dievo Motinos katedrą niokojusį gaisrą pavyko numalšinti. Nors sudegė visas...

Laisvalaikis
2019.04.16
Kakė Makė eina į „Akropolius“ 8

„Alma littera“ pranešė plečianti savo valdomo „Kakės Makės“ prekės ženklo pasaulį – rugpjūtį Vilniaus ir...

Laisvalaikis
2019.04.15
Graikija ir Turkija turistams atvers senovinių laivų sudužimo vietas

Graikija ir Turkija turistams – nardytojams rengiasi atverti naujus povandeninės archeologijos lobynus.

Paslaugos
2019.04.15
Kelionės verslo reikalais – ne į sveikatą 1

Darbo reikalais dažnai keliaujantys žmonės retai kalba apie tokių išvykų romantiką, jiems tai – neišvengiama...

Laisvalaikis
2019.04.14
1940-ųjų ruduo – kelias į „Barbarossą“ Premium

Vos spėjus Vokietijai sutriuškinti Prancūziją ir išmesti iš žemyno britus, 1940 m. vasarą pasaulis ėmėsi...

Verslo klasė
2019.04.13
Savaitgalis Birštone: ką aplankyti ir kokių pramogų siūlo kurortas 5

Birštoną galima vadinti etaloniniu sėkmės pavyzdžiu: dar prieš penkerius metus kaip galimą kurortą poilsiui...

Laisvalaikis
2019.04.13
„Vero Cafe“ tinklo savininkai: krizė – geras laikas pradėti verslą Premium 4

Skamba kiek makabriškai, tačiau yra verslų, kuriuos pradėti geriausias laikas buvo per 2007–2008 m. finansų...

Laisvalaikis
2019.04.12
Mokslininkai nufotografavo juodąją skylę 1

Mokslininkams pirmą kartą pavyko nufotografuoti juodąją skylę, kurią jie aptiko tolimoje galaktikoje M87. Šį...

Laisvalaikis
2019.04.10
VGTU architektūros studentai laimėjo tarptautinį konkursą

Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) architektūros magistrantūros studentai tapo 3-iojo...

Laisvalaikis
2019.04.10
NASA išrinko 3 geriausius Marso buveinių projektus 4

JAV kosmoso tyrimų agentūra NASA išrinko tris konkurso „3D-Printed Habitat Challenge“ finalininkus, kurių...

Laisvalaikis
2019.04.09
Naujas vartojimo standartas – gyvenimas be atliekų Premium 5

Ar galite pasakyti, kokį nešiojamąjį kompiuterį įsigijęs padarysiu mažiau žalos aplinkai? Kaip rinkti šunų...

Laisvalaikis
2019.04.08
Švietimas: kaip mokytojai gali pamatyti pusiau pilną stiklinę

Jolanta Lipkevičienė daug pinigų neuždirba. Tačiau rytais ji keliasi su džiaugsmu ir skuba į darbą mokykloje.

Verslo klasė
2019.04.07
Pakalbėkim apie meną: apgaulingos Meliuzinos vilionės

„Lewben Art Foundation“ (LAF) rubrikoje „Savas kambarys“ šį kartą pristatoma menininkė Laisvydė Šalčiūtė ir...

Laisvalaikis
2019.04.07
A. Puklevičius: Vakcina nuo smegenų skystėjimo 42

Annie Dillard savo knygoje „Pilgrim at Tinker Creek“ („Piligrimas prie skardininko upelio“) pasakoja apie...

Verslo klasė
2019.04.07

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau