„Saint Germain“ – lengvas buržuazijos dvelksmas

Publikuota: 2009-02-06
Atnaujinta 2015-06-03 16:41

Staliuką Vilniaus senamiestyje esančiame
restorane „Saint Germain“ rezervuojame iš anksto. Esame pamokyti – ne kartą
atėjus čia tykų saulėtą vakarą teko bučiuoti duris ir eiti laisvų staliukų
dairytis kitur. Panašu, kad žiemos popietė restoranui ne tokia palanki, kaip
maloniai šilti vakarai. Pirmadienį pietų piko metu esame vienintelės viešnios.
Sakytum, restoranui tai – minusas, bet mes džiaugiamės, padavėjas vien
mūsų paslaugoms, be to, nevaržomos kaimynų ausų galime aptarti reikalus, ir net
tuos, kurie „svarbesni“ nei verslo.

„Saint Germain“ valgiaraštis ilgas: 10 rūšių salotų (19–34 Lt), 20 rūšių užkandžių (21–45 Lt), 15 rūšių pagrindinių patiekalų. Kyla įtarimas, ar restoranui, kuriame vos 10 staliukų, valgiaraštis ne per ilgas, ar nekyla problemų dėl šviežių produktų.Klausiame padavėjo, ar otas bus šaldytas. Taip, otas restorane tik šaldytas. Domimės, kokį patiekalą užsisakyti, kad jis būtų ne iš šaldytų produktų. „Visi kiti produktai, išskyrus otą, yra tik atvėsinti, o ne šaldyti“, – mirkteli padavėjas.Nemažos patiekalų kainos ir padavėjo rekomendacijos kutena smalsumą ir kelia lūkesčių kartelę. Vėl bedame nosis į valgiaraštį – mocarelos sūrio ir pomidorų salotos, gražgarsčių salotos su ožkos sūriu, antienos suktinukai su foie gras, midijos su baltojo vyno ir grietinėlės padažu – populiariausi

Viduržemio jūros virtuvės patiekalai.

„Taip, patiekalai klasikiniai, bet mūsų restorane jie vieni originaliausių Vilniuje. Kitos vyninės juos kopijuoja nuo mūsų“, – aiškina padavėjas. Kalbos malonios, bet ar ne per drąsios? Taip, „Saint Germain“ prieš 4 m. Vilniuje buvo kone vienintelė vyninė, kuri tarp dominuojančių picerijų ir kaimo stiliaus restoranų savo stilingu interjeru ir, sakytum, „lengva buržuazine“ aplinka buvo tarsi gaivaus pavasario dvelksmas. Tačiau per pastaruosius keletą metų vien Vilniuje itališkų „trattoria“ ir prancūziškų „brasserie“ atsirado tiek, kad joms suskaičiuoti nepakaktų dviejų rankų pirštų. Be to, nemažai mūsų per 5 m. gerokai praturtėjome žiniomis apie Viduržemio jūros šalis ir jų virtuvę. Tomis žiniomis pagrindėme ir kelis savo įspūdžius iš pietų „Saint Germain“ restoranėlyje.„Saint Germain“ moliūgų sriuba per švelni, joje dominuoja specifinis grietinėlės saldumas. Virėjas gerokai padaugino grietinėlės, ji užgožė sriubos skonio subtilybes, – vertina kolegė, ragaudama sriubos. – Mėgstu moliūgų sriubą ir pati ją gaminu, tad savikainą žinau. Manau, kad už 17 Lt galima tikėtis ne „šiaip sau“ moliūgų sriubos, bet „ypatingos moliūgų sriubos“.„Sausos ir kietos ėrienos kepenėlės su virtų, po to apkeptų bulvių garnyru tiktų prie bokalo alaus.“
„Visuose patiekaluose vietoj valgiaraštyje žadėtų žalumynų – čiobrelių, krapų, patiekta šakelė rozmarino. Nepasakysi, kad žolelė nederėjo, tačiau – kur žadėtosios?“Šie (gal ir per griežti) „įspūdžiai“ – atsakas į gyrimąsi „mes pirmieji“. Kažin, ar lankytojui tai rūpi. Mieste jau nemažai vyninių, kurios su „Saint Germain“ konkuruoja virtuve, pigesnėmis (ir tikrai neprastesnėmis) užkandėlėmis prie vyno.Vyno korta, be šnekų, – stiprioji „Saint Germain“ pusė. Joje net pretenzingiausias vyno mėgėjas ras ką pasirinkti. „Saint Germain“ podėlyje gausu vyno iš mums dar mažai žinomų, o pasaulyje pripažintų vyno regionų (Puligny Montrachet, Sancerre, vynai iš Austrijos). Be didžiųjų pasaulio vyndarių, nemažai įdomių mažų vyninių produkcijos („Henri Bourgeois“, „Jacquesson“). Nagrinėjant vyno sąrašą kyla mintis, kad jis, ko gero, vienas įspūdingiausių Vilniuje (kita vertus – čia juk vyninė).

Nemažai vyno (net putojančio) pilstoma taurėmis

Kalbant apie vyno kainos ir kokybės santykį, „Saint Germain'e“ geriausiai rinktis aukštesnės kainos vynus, nes jiems čia taikomas santykinai mažesnis antkainis. Juk nesinori už vyną, kainuojantį parduotuvėje 20–30 Lt, restorane mokėti tris kartus daugiau.Apskritai „Saint Germain“ – brangus restoranas, kažin, ar daug yra tokių, kurie čia pietautų bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo neaiškiu metu. Viename iš virtuvei skirtų tinklalapių skelbiama vidutinė jo karštųjų patiekalų kaina – 18 Lt – labai toli nuo teisybės. Kita vertus, vietas visada galima rinktis, – ir pagal nuotaiką, ir pagal kišenę.

Desertą į karalius

Sudėlioję pliusus ir minusus, vertiname, kad popietę praleidome maloniai ir skaniai (mat eidamos jau buvome nusiteikę palikti čia tam tikrą sumą). Ragautas elnienos „carpaccio“ puikiai derėjo su kedrų riešutais, parmezano sūriu ir rozmarinais. Kedro riešutais buvo pagardinta ir moliūgų sriuba. Kedro riešutai – puikus egzotiškas prieskonis, tačiau įsimintinas ir aitrus, tad kai randi jo dviejuose patiekaluose (ir pataikyk taip užsisakyti), atrodo šiek tiek nuobodokai. Moliūgų sriuboje tiktų ir džiovintos moliūgų sėklos, tačiau, žinoma, kokias barstyti į sriubą – virėjo skonio reikalas.
Antienos suktinukai su foie gras ir kepintomis daržovėmis – puikus harmoningas derinys, patiekalo skonį išryškino padavėjo tinkamai parinktas baltasis vynas „Dietrich Alsace Gewurztraminer“. Antiena galėjo būti ir sultingesnė, tačiau prie jos patiekta šviežia sultinga figa šį trūkumą puikiai maskavo. Minėtosios ėrienos kepenėlės buvo patiektos su patiekalo rafinuotumą žudančiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis, tačiau ir čia virėjo ranka padėtį buvo pataisiusi: sultinga kepta kriaušė, subtiliai paskaninta prieskoniais. Prie ėrienos kepenėlių, kaip ir prie elnienos „carpaccio“, buvo patiekta balzamiko padažo. Kažkodėl šis padažas dabar naudojamas kone visuose restoranuose ir kone prie visų patiekalų, jei ir ne kaip pagrindinis padažas, tai juo bent „išpaišomos“ lėkštės.Maloniausia temos apie valgį dalis – „tiramisu“ desertas. „Saint Germain“ restorane jis nenuviltų nė vieno saldumynų mėgėjo. Čia patiekiamo deserto kremas, sakytum, klasikinis: ne per saldus, ne per riebus, lengvutėlis. Plonytis šokoladinis biskvitas taip pat tirpsta burnoje.Gerų žodžių negaila padavėjui – malonus ir, svarbiausia, nefamiliarus.Vienas iš mielesnių Vilniuje ir šio restorano interjeras. Vyninėje dominuoja balta spalva, į akis krenta autentiški baldai, modernūs paveikslai. Interjero magiją tiksliai perteikia jame viešėjusio suomio pažadas atvykti čia dar kartą, – romantiškos vakarienės su žmona.Susirengusiems į „Saint Germain“ restoraną verslo pietų, reiktų įvertinti, kad aptarinėti reikalus vargu ar bus patogu – salikė nedidelė, staliukai sustatyti arti vienas kito, tad atsiriboti nuo kaimynų nepavyks.

„Saint Germain“ 22

Maistas 5
Valgiaraštis 5
Aplinka* 4
Aptarnavimas 5
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas** 4* Vertinama aplinka dalykiniam pokalbiui: ar yra galimybė konfidencialiai pasikalbėti, ar negirdima kaimynų pokalbių ir kt.
** Balas už automobilio statymą į bendrą pažymį neįtrauktas.
*** „VŽ gido“ autoriai restoranus lanko anonimiškai ir už pietus susimoka patys.
Vietų skaičius 40
Adresas Literatų g. 9, Vilnius
Darbo laikas I–VII 11–24 val.
Tel. (5) 262 12 10
E. paštas vynine@vynine.lt
Svetainė www.vynine.lt
SąskaitaPietūs dviem
Moliūgų sriuba – 17 Lt
Elnienos „carpaccio“ – 31 Lt
Karštas antienos užkandis – 54 Lt
Ėrienos kepenėlės – 39 Lt
Taurė vyno – 13 Lt
Desertas „tiramisu“ – 14 Lt
Arbata – 7 Lt
Kava – 5 Lt
Iš viso – 180 Lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai atguls Valstybės vadovų panteone 2

Neseniai rasti pokario partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago palaikai bus palaidoti šiemet spalį Vilniaus...

Laisvalaikis
17:23
Ernestas Parulskis: Irklai ir žuvėdros Premium 1

Kol dzūkas skambino seseriai, žiūrėjau į Merkio ir Nemuno santaką. Statistiškai dėliojant, pagal joje (ar ant...

Verslo klasė
2018.06.24
Alžyras kasdien 2 valandoms išjungia internetą, kad nesukčiautų studentai

Alžyre ir Irane šiomis dienomis kasdien kelioms valandoms išjungiamas internetas. Šių šalių vyriausybės tokį...

Laisvalaikis
2018.06.24
Jurga Vilpišauskaitė: švarūs Tokijo pirštai 2

Tokijo metro. Traukinių ir autobusų kostiumuoti žmonės laukia sustoję lygia eile. Jie išsirikiuoja ant...

Verslo klasė
2018.06.23
Dėl nykstančių ungurių išteklių kalti gali būti narkotikų vartotojai 2

Dėl Europoje mažėjančių ungurių išteklių kalti gali būti kokaino vartotojai. Tai atskleidė naujas tyrimas,...

Laisvalaikis
2018.06.23
Portretas: verslo lyderystės islandus moko lietuvė, niekada nenorėjusi būti lydere

„Niekada nelaikiau savęs ypatinga lydere, bet turiu savybę tiesiog imti ir daryti, jei matau, kad padaryti...

Laisvalaikis
2018.06.22
Nidos kopose – Sartre‘o vizitą atkartojanti skulptūra 3

Kultūrinį Neringos kraštovaizdį papildys dar vienas akcentas – skulptūra „Prieš vėją“, vaizduojanti per vėjo...

Laisvalaikis
2018.06.20
VU šešiems mokslininkams suteikė išskirtinių profesorių statusą 4

Vilniaus universitetas (VU) pirmą kartą šešiems mokslininkams suteiks išskirtinių profesorių statusą. Toks...

Laisvalaikis
2018.06.19
Geriausi miestai, jei norite mažai dirbti ir daug uždirbti 10

Liuksemburgas pagal darbo laiko trukmės ir pajamų santykį yra palankiausias miestas darbuotojams, rodo naujas...

Laisvalaikis
2018.06.18
Kaip Gianni Agnelli gelbėjo Italiją nuo komunizmo Premium

 „FIAT yra Italija. Italija yra FIAT. O FIAT ir Italija – tai aš“, – kadaise sakė Gianni Agnelli.

Verslo klasė
2018.06.17
Keliaujantiems į N. Zelandiją teks sumokėti mokestį 1

Nuo kitų metų keliaujantieji į Naująją Zelandiją turės sumokėti vienkartinį mokestį. Surinktos lėšos bus...

Vadyba
2018.06.16
Būdas lietuvio po šimto metų Premium

Vasario 16-ąją pasitikdami atkurtos Lietuvos šimtmetį rašėme apie lietuvio kodą prieš šimtą metų. Gediminas...

Verslo klasė
2018.06.16
Menininkė G. Vos – apie šviesos paminklą „olandų Sugiharai“

Daugiau kaip du tūkstančius žydų Antrojo pasaulinio karo metais išgelbėjusio olando Jano Zwartendijko...

Laisvalaikis
2018.06.16
Virtuvės šefas Lapinskas ir someljė Darasevičius – apie 9-ių restoranų verslo pradžią, sėkmę ir iššūkius

Virtuvės šefas Egidijus Lapinskas ir someljė Arminas Darasevičius, ko gero, yra vienintelis toks restoranų...

Laisvalaikis
2018.06.15
Raudonpadžių „Louboutino“ batelių gamintojas apgynė savo prekės ženklą

Europos Teisingumo Teismas priėmė sprendimą Prancūzų dizainerio Christiano Louboutino naudai – nusprendė...

Rinkodara
2018.06.14
„Adidas“ per futbolo čempionatą kalbės savo prekės ženklo ambasadorių lūpomis 1

Sporto prekių gamintoja „Adidas“ po kelių dienų prasidėsiančiam pasaulio futbolo čempionatui pasirinko...

Rinkodara
2018.06.12
„Media bitės“ rankose – kino teatras „Pasaka“

Žurnalą „Žmonės“ ir kitus leidinius valdanti UAB „Media bitės“ nuo šiol valdys kino teatrą „Pasaka“ Vilniuje.

Rinkodara
2018.06.12
Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija skirta Tomui Kavaliauskui

Autoritetingos komisijos sprendimu, šiais metais respublikinė Grigorijaus Kanovičiaus literatūrinė premija...

Laisvalaikis
2018.06.11
Kas yra mokyklos šeimininkas Premium

Esate mokyklos direktorius. Dešimta valanda ryto, eilinis pirmadienis. Per kūno kultūros pamoką mokinė...

Verslo klasė
2018.06.10
Iliustruotoji istorija: tikrovės Frankenšteinas

Didžiulė Londono karališkojo chirurgų koledžo auditorija sausakimša. Miesto elitas sėdi žibalinėmis lempomis...

Laisvalaikis
2018.06.10

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau