„Saint Germain“ – lengvas buržuazijos dvelksmas

Publikuota: 2009-02-06
Atnaujinta 2015-06-03 16:41

Staliuką Vilniaus senamiestyje esančiame
restorane „Saint Germain“ rezervuojame iš anksto. Esame pamokyti – ne kartą
atėjus čia tykų saulėtą vakarą teko bučiuoti duris ir eiti laisvų staliukų
dairytis kitur. Panašu, kad žiemos popietė restoranui ne tokia palanki, kaip
maloniai šilti vakarai. Pirmadienį pietų piko metu esame vienintelės viešnios.
Sakytum, restoranui tai – minusas, bet mes džiaugiamės, padavėjas vien
mūsų paslaugoms, be to, nevaržomos kaimynų ausų galime aptarti reikalus, ir net
tuos, kurie „svarbesni“ nei verslo.

„Saint Germain“ valgiaraštis ilgas: 10 rūšių salotų (19–34 Lt), 20 rūšių užkandžių (21–45 Lt), 15 rūšių pagrindinių patiekalų. Kyla įtarimas, ar restoranui, kuriame vos 10 staliukų, valgiaraštis ne per ilgas, ar nekyla problemų dėl šviežių produktų.Klausiame padavėjo, ar otas bus šaldytas. Taip, otas restorane tik šaldytas. Domimės, kokį patiekalą užsisakyti, kad jis būtų ne iš šaldytų produktų. „Visi kiti produktai, išskyrus otą, yra tik atvėsinti, o ne šaldyti“, – mirkteli padavėjas.Nemažos patiekalų kainos ir padavėjo rekomendacijos kutena smalsumą ir kelia lūkesčių kartelę. Vėl bedame nosis į valgiaraštį – mocarelos sūrio ir pomidorų salotos, gražgarsčių salotos su ožkos sūriu, antienos suktinukai su foie gras, midijos su baltojo vyno ir grietinėlės padažu – populiariausi

Viduržemio jūros virtuvės patiekalai.

„Taip, patiekalai klasikiniai, bet mūsų restorane jie vieni originaliausių Vilniuje. Kitos vyninės juos kopijuoja nuo mūsų“, – aiškina padavėjas. Kalbos malonios, bet ar ne per drąsios? Taip, „Saint Germain“ prieš 4 m. Vilniuje buvo kone vienintelė vyninė, kuri tarp dominuojančių picerijų ir kaimo stiliaus restoranų savo stilingu interjeru ir, sakytum, „lengva buržuazine“ aplinka buvo tarsi gaivaus pavasario dvelksmas. Tačiau per pastaruosius keletą metų vien Vilniuje itališkų „trattoria“ ir prancūziškų „brasserie“ atsirado tiek, kad joms suskaičiuoti nepakaktų dviejų rankų pirštų. Be to, nemažai mūsų per 5 m. gerokai praturtėjome žiniomis apie Viduržemio jūros šalis ir jų virtuvę. Tomis žiniomis pagrindėme ir kelis savo įspūdžius iš pietų „Saint Germain“ restoranėlyje.„Saint Germain“ moliūgų sriuba per švelni, joje dominuoja specifinis grietinėlės saldumas. Virėjas gerokai padaugino grietinėlės, ji užgožė sriubos skonio subtilybes, – vertina kolegė, ragaudama sriubos. – Mėgstu moliūgų sriubą ir pati ją gaminu, tad savikainą žinau. Manau, kad už 17 Lt galima tikėtis ne „šiaip sau“ moliūgų sriubos, bet „ypatingos moliūgų sriubos“.„Sausos ir kietos ėrienos kepenėlės su virtų, po to apkeptų bulvių garnyru tiktų prie bokalo alaus.“
„Visuose patiekaluose vietoj valgiaraštyje žadėtų žalumynų – čiobrelių, krapų, patiekta šakelė rozmarino. Nepasakysi, kad žolelė nederėjo, tačiau – kur žadėtosios?“Šie (gal ir per griežti) „įspūdžiai“ – atsakas į gyrimąsi „mes pirmieji“. Kažin, ar lankytojui tai rūpi. Mieste jau nemažai vyninių, kurios su „Saint Germain“ konkuruoja virtuve, pigesnėmis (ir tikrai neprastesnėmis) užkandėlėmis prie vyno.Vyno korta, be šnekų, – stiprioji „Saint Germain“ pusė. Joje net pretenzingiausias vyno mėgėjas ras ką pasirinkti. „Saint Germain“ podėlyje gausu vyno iš mums dar mažai žinomų, o pasaulyje pripažintų vyno regionų (Puligny Montrachet, Sancerre, vynai iš Austrijos). Be didžiųjų pasaulio vyndarių, nemažai įdomių mažų vyninių produkcijos („Henri Bourgeois“, „Jacquesson“). Nagrinėjant vyno sąrašą kyla mintis, kad jis, ko gero, vienas įspūdingiausių Vilniuje (kita vertus – čia juk vyninė).

Nemažai vyno (net putojančio) pilstoma taurėmis

Kalbant apie vyno kainos ir kokybės santykį, „Saint Germain'e“ geriausiai rinktis aukštesnės kainos vynus, nes jiems čia taikomas santykinai mažesnis antkainis. Juk nesinori už vyną, kainuojantį parduotuvėje 20–30 Lt, restorane mokėti tris kartus daugiau.Apskritai „Saint Germain“ – brangus restoranas, kažin, ar daug yra tokių, kurie čia pietautų bent kelis kartus per savaitę, ypač šiuo neaiškiu metu. Viename iš virtuvei skirtų tinklalapių skelbiama vidutinė jo karštųjų patiekalų kaina – 18 Lt – labai toli nuo teisybės. Kita vertus, vietas visada galima rinktis, – ir pagal nuotaiką, ir pagal kišenę.

Desertą į karalius

Sudėlioję pliusus ir minusus, vertiname, kad popietę praleidome maloniai ir skaniai (mat eidamos jau buvome nusiteikę palikti čia tam tikrą sumą). Ragautas elnienos „carpaccio“ puikiai derėjo su kedrų riešutais, parmezano sūriu ir rozmarinais. Kedro riešutais buvo pagardinta ir moliūgų sriuba. Kedro riešutai – puikus egzotiškas prieskonis, tačiau įsimintinas ir aitrus, tad kai randi jo dviejuose patiekaluose (ir pataikyk taip užsisakyti), atrodo šiek tiek nuobodokai. Moliūgų sriuboje tiktų ir džiovintos moliūgų sėklos, tačiau, žinoma, kokias barstyti į sriubą – virėjo skonio reikalas.
Antienos suktinukai su foie gras ir kepintomis daržovėmis – puikus harmoningas derinys, patiekalo skonį išryškino padavėjo tinkamai parinktas baltasis vynas „Dietrich Alsace Gewurztraminer“. Antiena galėjo būti ir sultingesnė, tačiau prie jos patiekta šviežia sultinga figa šį trūkumą puikiai maskavo. Minėtosios ėrienos kepenėlės buvo patiektos su patiekalo rafinuotumą žudančiomis virtomis ir apkeptomis bulvėmis, tačiau ir čia virėjo ranka padėtį buvo pataisiusi: sultinga kepta kriaušė, subtiliai paskaninta prieskoniais. Prie ėrienos kepenėlių, kaip ir prie elnienos „carpaccio“, buvo patiekta balzamiko padažo. Kažkodėl šis padažas dabar naudojamas kone visuose restoranuose ir kone prie visų patiekalų, jei ir ne kaip pagrindinis padažas, tai juo bent „išpaišomos“ lėkštės.Maloniausia temos apie valgį dalis – „tiramisu“ desertas. „Saint Germain“ restorane jis nenuviltų nė vieno saldumynų mėgėjo. Čia patiekiamo deserto kremas, sakytum, klasikinis: ne per saldus, ne per riebus, lengvutėlis. Plonytis šokoladinis biskvitas taip pat tirpsta burnoje.Gerų žodžių negaila padavėjui – malonus ir, svarbiausia, nefamiliarus.Vienas iš mielesnių Vilniuje ir šio restorano interjeras. Vyninėje dominuoja balta spalva, į akis krenta autentiški baldai, modernūs paveikslai. Interjero magiją tiksliai perteikia jame viešėjusio suomio pažadas atvykti čia dar kartą, – romantiškos vakarienės su žmona.Susirengusiems į „Saint Germain“ restoraną verslo pietų, reiktų įvertinti, kad aptarinėti reikalus vargu ar bus patogu – salikė nedidelė, staliukai sustatyti arti vienas kito, tad atsiriboti nuo kaimynų nepavyks.

„Saint Germain“ 22

Maistas 5
Valgiaraštis 5
Aplinka* 4
Aptarnavimas 5
Kaina už vertę 3
Automobilio stovėjimas** 4* Vertinama aplinka dalykiniam pokalbiui: ar yra galimybė konfidencialiai pasikalbėti, ar negirdima kaimynų pokalbių ir kt.
** Balas už automobilio statymą į bendrą pažymį neįtrauktas.
*** „VŽ gido“ autoriai restoranus lanko anonimiškai ir už pietus susimoka patys.
Vietų skaičius 40
Adresas Literatų g. 9, Vilnius
Darbo laikas I–VII 11–24 val.
Tel. (5) 262 12 10
E. paštas vynine@vynine.lt
Svetainė www.vynine.lt
SąskaitaPietūs dviem
Moliūgų sriuba – 17 Lt
Elnienos „carpaccio“ – 31 Lt
Karštas antienos užkandis – 54 Lt
Ėrienos kepenėlės – 39 Lt
Taurė vyno – 13 Lt
Desertas „tiramisu“ – 14 Lt
Arbata – 7 Lt
Kava – 5 Lt
Iš viso – 180 Lt

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą LAISVALAIKIO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Pagrindinis latvių kino apdovanojimas – A. Stonio filmui

Lapkričio 12 d. Rygos Nacionaliniuose latvių kino apdovanojimuose „Didysis Kristupas“ režisieriaus Audriaus...

Laisvalaikis
2018.11.13
Rudy Giuliani – nuo gerbiamo Niujorko mero iki Trumpo klouno 14

Donaldo Trumpo advokatas Rudy Giuliani pastaruoju metu nenustoja varstyti teismo salės durų. Jis ne tik...

Laisvalaikis
2018.11.12
Kolekcijos. Logiški Jolantos Kyzikaitės atsitiktinumai 2

„Lewben Art Foundation“ projekte „Savas kambarys“, atidžiau įsižiūrinčiame į moterų dailininkių kūrybą, –...

Laisvalaikis
2018.11.12
Skandalingoji sostinės reklama taikosi į Kanų „liūtą“: kampanijos sėkmė skaičiais Premium 13

Šios vasaros pabaigoje užsienio rinkose akį traukusi ir skirtingų vertinimų sulaukusi reklamos kampanija...

Rinkodara
2018.11.12
XXI amžiaus rykštė: bakterijos pergudrauja antibiotikus

Antibiotikams atsparios bakterijos kasmet pražudo 33.000 europiečių. Ligų prevencijos ekspertai skelbia, kad...

Laisvalaikis
2018.11.11
Tadas Ivanauskas – pasirinkęs dirbti Lietuvai 2

Legendiniu vadinamo akademiko Tado Ivanausko (1882–1970 m.) reikšmingų darbų Lietuvai sąrašas nepaprastai...

Laisvalaikis
2018.11.11
Vidurio ir Rytų Europos regione laurai – Slovėnijai ir Estijai 4

Lenkijos šalies prekės ženklas yra vertingiausias tarp Centrinės ir Rytų Europos valstybių, Slovėnijos –...

Rinkodara
2018.11.11
Kodėl mums nerūpi Pirmasis pasaulinis karas 4

Šiomis dienomis pasaulis mini 100 metų sukaktį nuo Pirmojo pasaulinio karo pabaigos. Lietuva mini tyliai,...

Laisvalaikis
2018.11.11
Jūsų namai toli nuo namų (III) Premium

(Tęsinys. Pradžia – „Verslo klasė“ 2018 m. Nr. 9)

Verslo klasė
2018.11.10
Popiežius patvirtino M. Giedraitį palaimintuoju

XVI a. pradėtas baltųjų augustinų ordino pasauliečio Mykolo Giedraičio beatifikacijos procesas daugiau nei po...

Laisvalaikis
2018.11.09
Kristina Dryža – futurologė, kuriai ateitis neegzistuoja

Australijos lietuvę Kristiną Dryžą vadina viena įtakingiausių pasaulio futurologių, tačiau ji sako, kad...

Laisvalaikis
2018.11.09
Lietuvos šalies ženklo vertę augino ryškioji reklama ir popiežiaus vizitas Premium 1

Lietuvos šalies prekės ženklo vertė per 2018 m. fiksuoja nemenką šuolį – 25%. Vertingiausių pasaulio...

Rinkodara
2018.11.09
„Vilniaus lapai“ pristato Lietuvos ir pasaulio literatūros žvaigždes

Lapkričio 8 d. Vilniuje, geležinkelio stoties perone veikiančiame bare „Peronas“, „apšildomuoju“ renginiu...

Laisvalaikis
2018.11.08
Lietuvos kūrėjai džiaugiasi pergale prieš interneto vagis 5

Seimas priėmė Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo pataisas, kuriomis siekiama numatyti naujas teisių...

Rinkodara
2018.11.08
Mirė aktorius Arūnas Storpirštis 4

Lapkričio 6 d., antradienį, po ligos mirė teatro ir kino aktorius Arūnas Storpirštis. Kaip praneša naujienų...

Laisvalaikis
2018.11.07
Kino teatrus pasieks prieš 46 m. sukurtas filmas apie A. Franklin

Dainininkės Arethos Franklin gerbėjai pagaliau turės progą pamatyti prieš 46 m. sukurtą filmą apie soulo...

Laisvalaikis
2018.11.06
Kaip „Ogmios miestas“ populiarų miestą mieste sukūrė Rėmėjo turinys 6

Daugiau kaip 150 žinomų prekių ženklų ir prekybos įmonių, kavinių bei restoranų, gourmet tipo parduotuvės,...

Muzika: garsai iš atvirkščio pasaulio Premium

Laiškas nuo balčiausio žmogaus Bruklino „Afropunk“ festivalyje.

Verslo klasė
2018.11.05
Londonas mini I-ojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį

Sekmadienio vakarą prie Londono Tauerio sužibo 10.000 žibintų, pagerbiančių karius ir civilius, kurie žuvo...

Laisvalaikis
2018.11.05
Kultūros ministrės komandoje – naujas patarėjas

Kultūros ministrės Lianos Ruokytės-Jonsson patarėjų komandą papildė doc. dr. Juozapas Blažiūnas. Jis...

Laisvalaikis
2018.11.05

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau