Kebabai Lietuvoje guldo ant menčių mėsainius ir dešrainius

Publikuota: 2007-08-21
Atnaujinta 2015-06-04 12:46

Užsienio greito maisto restoranų tinklams,
atsargiai bandantiems įžengti į Lietuvos rinką, už akių užbėga kasmet
dešimtimis dygstančios kebabinės. Prieš necivilizuotą prekybą kebabais kioskuose
stoja ir kavinių savininkai, ir maisto inspektoriai, antradienį rašo "Verslo
žinios".

„Nieko keisto – kebabai populiariausias verslas visame pasaulyje, tad jie vis labiau mėgiami ir Lietuvoje. Mes siūlome šviežią ir skanų maistą. Jau dabar pas mus kebabų pasirinkimas toks, kokį sunkiai surasite ir užsienyje“, – didžiuodamasis sako Genadijus Šišanovas, UAB „Vambra“, turinčios dvi kavines sostinės centre ir senamiestyje, vadovas.Jis apgailestauja, kad kebabų įvaizdį gadina kioskai, kuriuose maistas ruošiamas pasibaisėtinomis sąlygomis ir iš neaiškių produktų.„Su kioskais nieko bendra neturime ir nenorime turėti. Tokiomis sąlygomis dirbti negalima ir negalima taip elgtis su maistu – maistą ruošianti įmonė turi gaminti kokybišką produktą, o tokio pagaminti kioske neįmanoma“, – kategoriškai teigia p. Šišanovas.Nors skeptikai įsitikinę, kad kebabų mada praeis, kaip išnyko vežimėliai su čeburekais ir beliašais, „Vambra“ vadovo įsitikinimu, pasaulyje kebabų populiarumas nemažėja, ir įmonė investuos į plėtrą.Kioskų era
Vilniaus mieste yra 76 prekybos kebabais vietos. Pasak Margaritos ??ėplytės, Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjo pavaduotojos, vien tik kebabais prekiaujančių kioskų skaičius per pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su praėjusių metu analogišku laikotarpiu, išaugo 15%.„Dabar yra įregistruota apie 60 kebabais prekiaujančių ūkio subjektų. Yra kelios stacionarios vietos, bet dauguma įsikūrusi kioskuose, nameliuose ant ratų, vadinamuose treileriuose. Tačiau nebėra tokio augimo, kaip prieš trejetą metų, kai kasmet buvo atidaroma po dešimtį ar daugiau naujų prekybos vietų“, – skaičiuoja Petras Tarvydas, Kauno miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjas.Jo manymu, garbės miestui nedaranti prekyba maistu kioskuose pamažu išnyks, juolab kad inspektoriai nelinkę nuolaidžiauti. Šį mėnesį patikrinus 47 ūkio subjektus, 18 nustatyti pažeidimai – pažeistos maisto produktų laikymo sąlygos, nėra dezinfekcinių priemonių, nėra karšto vandens, rasta produktų su pasibaigusiu vartojimo terminu, nešvarūs šaldymo įrengimai ir pan.„Siekiant užtikrinti realizuojamų kebabų saugą, tarnybos specialistai dažniau tikrins šias įmones, nustačius pažeidimus bus taikomos griežtesnės poveikio priemonės“, – įspėja inspektoriai.

Žvalgytuvės
„Rinkos sąlygos visiems vienodos, todėl kuris greito maisto restoranas ar restoranų tinklas prigis, priklauso tik nuo vartotojo pasirinkimo“, – mano Loreta Charčenkienė, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos vykdančioji direktorė.
Pasak jos, veikiausiai lietuviams kebabai įtinka todėl, kad tai – gana sotus maistas su mėsa.„Ir labai gerai, kad greitas maistas neprigijo. O mūsų picerijos populiarios, nes jose galima surasti ne tik picų, bet ir salotų, sriubos. Be to, lietuviai kuo toliau, tuo labiau paiso sveikos mitybos rekomendacijų ir ši tendencija nuolat ryškėja“, – tvirtina Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė.Tačiau konkurencijos picerijoms ir kebabinėms padaugės: apie verslo pradžią Vilniuje yra paskelbęs suomių greito maisto tinklas „Hesburger“, kuriam šiuo metu priklauso virš 200 greito maisto restoranų Suomijoje ir Baltijos šalyse.Apie restoranų atidarymą praneša ir amerikietiški greito maisto restoranas „Kentucky fried chicken“ (KFC) bei picerijų tinklas „Pizza Hut“.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Parama „kaimo startuoliams“ – ir staklėms, ir paspirtukams, ir cukraus vatos aparatams pirkti Premium 1

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pasiūlius pačią paprasčiausią iki šiol paramą verslo pradžiai kaime,...

Pramonė
2019.03.19
Patvirtinta inovatyvaus BASF fungicido Revysol® registracija Europoje Verslo tribūna 6

·         Didžiausias pranašumas ūkininkams – itin didelis Revysol® efektyvumas.

Pramonė
2019.03.19
„Agtech“: investuotojai nusitaikė į žemės ūkio startuolius Premium

Modernių kompiuterinių technologijų pritaikymas žemės ūkyje per paskutinius kelerius metus tampa vis...

Pramonė
2019.03.18
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
3 milijonai tonų plastiko 5

Kompanija „Coca-Cola“ pripažino, kad per metus sunaudoja 3 milijonus tonų plastiko pakuotės.

Pramonė
2019.03.15
„Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln. eurų nuostolių

Didžiausia Lietuvoje kiaulių augintoja Danijos kapitalo bendrovė „Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln.

Pramonė
2019.03.15
AKM ir kiaulių supirkimo kainos neleido „Idavang“ dirbti pelningai

Po dvejų pelningų metų kiaulių augintoja „Idavang“ praneša patyrusi nuostolių. 2018 m. „Idavang“ pardavimo...

Pramonė
2019.03.15
Lietuvoje yra erdvės ekologiškai produkcijai 2

Pernai Lietuvoje veikė 286 sertifikuotos įmonės, užsiimančios ekologiškų produktų perdirbimu, prekyba bei...

Pramonė
2019.03.15
„Stumbras“ dalį gamybos perkels iš Kauno į Alytų

Gamyklas „Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“ ir „Gubernija“ valdančios bendrovės „MV Group Production“...

Pramonė
2019.03.14
EP patvirtino taisykles, turinčias pažaboti nesąžiningą prekybininkų elgesį 2

Europos Parlamentas (EP) didele balsų dauguma patvirtino teisės aktą, kuris padės apsaugoti ūkininkus ir...

Pramonė
2019.03.14
Grybų karas: visi vienodi – kiekvienas originalus Premium 1

Dėl šokoladinių grybukų dizaino užvirę teisiniai ginčai tarp Vokietijos ir Lietuvos bendrovių parodė, kad...

Pramonė
2019.03.13
Kova dėl 23 mln. Eur – perdirbėjai pasijuto diskriminuojami Premium 1

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) norėtų, kad 23 mln. Eur ES parama, skirta žemės ūkio produkcijos perdirbėjams,...

Pramonė
2019.03.13
Pirkėjų sveikesnių gėrimų paieškos skatina gamintojų išradingumą

Ekologiškų ir natūralių produktų Lietuva eksportuoja daugiausia, palyginti su Latvija ir Estija. Vis...

Gazelė
2019.03.09
Vieni perdirbėjai skaičiavo nuostolius, kiti rado būdų didinti pelną Premium

Nors visi pieno perdirbėjai sutinka, kad praėję metai nebuvo patys lengviausi, bendrovių rezultatai...

Pramonė
2019.03.07
ES teismo generalinis advokatas: Lietuvos pieno kainų reguliavimas prieštarauja ES teisei 1

Lietuvoje įtvirtinta žaliavinio pieno supirkimo tvarka, draudžianti mokėti skirtingą kainą tos pačios grupės...

Pramonė
2019.03.07
„Delikatesas“ investuoja į paukštieną – galės konkuruoti su lenkais Premium

Nors šalies paukštininkai kalba apie tai, kad konkuruoti su pigesne lenkiška paukštiena darosi vis sunkiau,...

Pramonė
2019.03.06
40 mln. Eur investuojanti „Fazer“ iš avižų luobelių gamins saldiklį 7

„Fazer“ ruošiasi žengti į saldiklių rinką. Bendrovė pranešė investuojanti 40 mln. Eur į ksilitolio, dar...

Pramonė
2019.03.06
„Volfas Engelman“ pajamas augino 10% – pirko ir savi, ir kaimynai Premium 4

„Volfas Engelman“ skaičiuoja, kad praėję metai bendrovei buvo rekordiniai – pardavimo pajamas ji augino 9,9%...

Pramonė
2019.03.05
STT perspėja dėl korupcijos rizikos sertifikuojant ekologinius ūkius 

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pakoregavus ekologinių ūkių sertifikavimo taisykles, esama korupcijos rizikos,...

Pramonė
2019.03.05
FNTT tyrimas Panevėžyje: įmonės pinigai į kišenę, bendrovė – į bankrotą 6

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba, vadovaujant...

Pramonė
2019.03.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau