Užsieniečiai Lietuvoje užčiuopė aukso gyslą

Publikuota: 2007-03-14
Atnaujinta 2015-06-04 12:44

Užsieniečiai Lietuvoje pradėjo dairytis greit
paruošiamo maisto ir pusfabrikačių gamintojų. Specialistai prognozuoja, kad
netrukus šių produktų paklausa išaugs ir Lietuvoje, trečiadienį rašo "Verslo
žinios".

Akmenės rajono UAB „Hemiris ir Ko“ virtas daržoves parduoda vokiečiams, estams, latviams, taip pat Airijoje gyvenantiems tautiečiams ir derasi dėl eksporto į Prancūziją. Gaileta Apynienė, UAB „Hemiris ir Ko“ direktorė, apgailestauja, kad be didelių išlaidų reklamai, lentynų ir kitų mokesčių į vietinius prekybos tinklus bendrovės produkcija neprasibrauna.„Pusfabrikačių, greitai pagaminamo maisto poreikis yra ir Lietuvoje, tačiau šiems gaminiams pasiekti prekybos centrų lentynas – neįmanoma. Kiek bandyta – viskas veltui, todėl produkciją eksportuojame į užsienį“, - aiškina bendrovės vadovė.Ekologiškos, galinčios lentynoje išgulėti iki 4 mėnesių virtos bulvės, burokėliai, morkos, kuriuos gamintojai juokais vadina „tinginio“ maistu, užsienyje itin patrauklūs.„Prancūzai prie mūsų tiesiog prilipo, įtikinėja radę aukso gyslą. Jie įsitikino, kad tai ne tik ekologiškai švarus produktas, bet pamatė ir kiek rankų darbo į jį įdėta. Pirminis daržovių apdorojimas vyksta mašinoje, bet kiekviena šeimininkė žino, kiek bulvėse lieka akučių, todėl baigiame lupti rankomis. Lygiai taip pat lupame ir burokėlius ar morkas. Kadangi norime, kad daržovių dydis būtų vienodas, būna, kad iki 70% žaliavos tampa atliekomis“, - tęsia pašnekovė.Pasak jos, rinkos tendencijos tokios, kad bulvių poreikis ES šalyse auga, tad „Hemiris“ pakliuvo ant bangos.„Vietiniai tinklai žudo, o už eurus parduoti – apsimoka“, - neslepia p. Apynienė.
UAB „Jovaigė“, prekybos tinklams tiekianti virtus burokėlius, taip pat rengiasi pirkti įrenginius ir virti įvairesnes daržoves. Gamybos direktorius sako, kad greičiausia imsis bulvių ir morkų.„Poreikis auga“, - pripažįsta Jonas Balčius, „Jovaigės“ gamybos direktorius. Anot jo, virtoms daržovėms pritaikius vakuuminę pakuotę ir iki pusmečio pailgėjus produkcijos galiojimo terminui, buvo įveikta didžiausia problema.Virti, tarkuoti, pjaustyti burokėliai iš Kretingos rajono įmonės keliauja ne tik į Lietuvos, bet ir į Latvijos parduotuves.Tiko tik idėja
UAB „Valdorfo didmenos“ pernai apie pusę pagamintos produkcijos eksportavo. Maždaug pusę eksporto sudarė greitai paruošiamos sriubos ir košės.„Užsieniečiai tvirtina, kad greit pagaminamo maisto poreikis itin sparčiai auga“, - patvirtina Violeta Gylytė, „Valdorfo didmenos“ vykdomoji eksporto vadybininkė.
Prieš ketverius metus įmonėje pradėtos gaminti greit paruošiamos sriubos ir košės eksportuojamos į Švediją, Daniją, Suomiją, Čekiją, Prancūziją.„Kiekvienai šaliai reikia pritaikyti atitnkamą skonį, sukurti pakuotę. Pavyzdžiui, vienam Čekijos prekybos tinklui parduodame sriubas, kurių nenusipirksite Lietuvoje – guliašo ir česnakinės. Jų ir pakuotė mažesnė nei Lietuvoje“,- į šalių skirtumus atkreipia dėmesį eksporto vadybininkė.Pasak jos, į Prancūziją išsiuntę pirmąją partiją, dabar jau derina kitų dviejų partijų datas. Iš pradžių prancūzams tiko tik idėja – sriubos ir košės puodeliuose. Teko tobulinti skonį, iš esmės keitėsi pakuotės dizainas ir spalvos.Vertinamos už kokybę
Rimutė Kėkštienė, Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros Eksporto plėtros ir informacijos departamento direktorė, teigia, kad perdirbtos lietuviškos daržovės užsienyje labai vertinamos, o jų kokybė – ganėtinai aukšta.„Yra šalių, kuriose gamtos sąlygos daržovėms yra palankesnės, jos pigesnės, bet mes galime didžiuotis geresne kokybe. Tokiam produktui vieta – išskirtinėje parduotuvės lentynoje“, - lietuvišką gaminį giria p. Kėkštienė.Ji pabrėžia, kad užsienio parodose pasisekimą turi ir šaldyti produktai: koldūnai, blyneliai, cepelinai. Nors juos vežti gana sudėtinga, atperka netrumpas realizavimo laikas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Dotnuvos eksperimentinis ūkis bus privatizuojamas 6

Žemės ūkio ministerijai priklausantis Dotnuvos eksperimentinis ūkis Kėdainių rajone bus privatizuojamas. 100...

Pramonė
2019.02.19
„Brexit“: kaip keisis prekyba lietuviškais produktais JK

Iki oficialaus Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) likus mažiau nei dvejiems...

Pramonė
2019.02.19
„Arimex“ įkūrėjas A. Jurskis: jau nebesvarbu, ar įmonė uždirbs 4, ar 6 mln. Eur Premium 28

Prieš penkerius metus nuo verslo valdymo atsitraukęs Arnas Jurskis, riešutais ir džiovintais vaisiais...

Pramonė
2019.02.19
Estijos „BaltCap“ leista perimti „Sveikų produktų“ ir „Bio Salos“ kontrolę

Konkurencijos taryba leido vykdyti koncentraciją Estijos bendrovei „BaltCap“ netiesiogiai per fondą „BaltCap...

Pramonė
2019.02.18
Ragina įteisinti pluoštinių kanapių perdirbimą: regi 100-300 mln. Eur pridėtinę vertę 2

Lietuvos ūkininkų sąjunga (LŪS) ragina politikus priimti reikalingas įstatymų pataisas ir taip įteisinti...

Pramonė
2019.02.18
„Coca-cola“ 2019 m. prognozės – ne optimistiškos

„Coca-cola“, prognozuodama, kaip seksis šiemet, nėra nusiteikusi optimistiškai – dėl globalaus ekonomikos...

Pramonė
2019.02.18
ŽŪM kraustynės į Kauną: kur galima sutalpinti 300 darbuotojų Premium 28

Žemės ūkio ministrui skaičiuojant potencialias vietas Kaune, kur galėtų įsikurti apie 300 darbuotojų, rinkos...

Statyba ir NT
2019.02.18
Paramai investicijoms į žemės ūkio valdas – 25 mln. Eur

Ūkininkai ir žemės ūkio veiklą vykdantys juridiniai asmenys nuo kovo gegeužės galės teikti paramos paraiškas...

Pramonė
2019.02.16
EK: produktai su pluoštinių kanapių ekstraktais negali būti tiekiami rinkai

Europos Komisija (EK) paskelbė, kad pluoštinės kanapės ekstraktai ir iš jų gauti produktai, kurių sudėtyje...

Pramonė
2019.02.14
Sprendimas netirti „Agrokoncerno“ trąšų importo – teisėtas 2

Generalinė prokuratūra nusprendė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) sprendimas atsisakyti...

Pramonė
2019.02.14
Į Kauną kol kas kraustys tik ŽŪM, dėl kitų institucijų spręs vėliau 6

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimui į Kauną, tačiau nusprendė, kad jis turėtų būti...

Pramonė
2019.02.13
Smulkiųjų ūkių verslo planams įgyvendinti skirta 10 mln. Eur 4

Nuo kovo smulkieji ūkininkai galės teikti paraiškas gauti paramą, siekiančią iki 15.000 Eur. Iš viso žemės...

Pramonė
2019.02.13
Kauno kaina: baiminamasi milijonų išeitinėms ir sutrikusio ES lėšų skirstymo Premium 9

Šiandien Vyriausybė dar kartą svarstys Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir jai pavaldžių institucijų kraustynių...

Pramonė
2019.02.13
G. Surplys pažadėjo ištirti kraustynių į Kauną poveikį 11

Su Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pavaldžių institucijų darbuotojais dėl iškėlimo į Kauną diskutavęs Giedrius...

Pramonė
2019.02.12
Verslo idėją parsivežė iš JAV: lietuviai nustemba, bet valgomas puokštes perka Premium

Į nematytą produktą pirkėjai žiūri atsargiai, todėl UAB „Vaisiai ir šokoladas“ pasirinko kiek neįprastą...

Gazelė
2019.02.11
„Žuvies pašto“ istorija: susitelkė į filė, o klesti šamo plėšiko kotletai Premium 2

Vartotojai nori skirti mažiau laiko maistui ruošti, bet valgyti kokybiškai. Todėl augintojai kuria naujus...

Gazelė
2019.02.11
Kaip įsitvirtinti perpildytoje rinkoje: kepyklų įkūrėjų patirtis 1

Kuo didesnė konkurencija, tuo labiau išlošia pirkėjas, nes gali rinktis ir pagal kainą, ir pagal kokybę ar...

Gazelė
2019.02.10
Lietuva nepritarė EP raginimui nutraukti ES sutartis su didžiaisiais tabako gamintojais 2

Lietuvos Vyriausybė šią savaitę nusprendė nepritarti Europos Parlamento raginimui nutraukti Europos Sąjungos...

Pramonė
2019.02.08
Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono gali nebelikti 2

Turto bankui nepavykus parduoti dėl finansinių sunkumų nebeveikiančios žuvies perdirbimo bendrovės Klaipėdos...

Pramonė
2019.02.08
Mėsos perdirbėjai nusiteikę pozityviai: investuoja į plėtrą Premium

Nors gausu nepalankių aplinkybių – kiaulių maras, sudėtinga eksporto plėtra ar kaimynų konkurencija, šalies...

Pramonė
2019.02.08

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau