Pirmiausia prie šamų pratina lietuvius
Gintautas Ramanauskas, UAB „jFish“ generalinis direktorius:
**
„Turime ES galiojančius tarptautinius sertifikatus, todėl galime žuvis eksportuoti. Dabar vyksta derybos su prekybos partneriais.“ INDRĖS SESARTĖS NUOTR.
12 Tiek milijonų litų siekė „jFish“ investicijos. Kauno rajone pernai birželį veiklą pradėjusi UAB „jFish“ pagal gamybos pajėgumą (360 t žuvų per metus) taiko tapti stambiausia Baltijos šalyse afrikinius šamus veisiančia ir auginančia akvakultūros įmone. Anot Gintauto Ramanausko, „jFish“ generalinio direktoriaus ir akcininko, šiuo metu Lietuvoje tarp šamų augintojų yra didelė konkurencija, įmonės vykdo plėtros projektus, tačiau, kaip skaičiuoja p. Ramanauskas, didžiausi šio verslo atstovai per metus esą gali išauginti iki 20 t šių žuvų. Į plyno lauko projektą „jFish“ investavo 12 mln. Lt – tai įmonės akcininkų (Registrų centro duomenimis, įmonės akcijas valdo Lietuvos ir Rusijos piliečiai) ir ES paramos lėšos. Už šias lėšas buvo įsigytas sklypas šalia automagistralės Vilnius–Klaipėda ties Kaunu, jame pastatyta 2.260 kv. m ploto šamų veisimo ir auginimo įmonė, įdiegta reikiama įranga, technologijos. Pasak p. Ramanausko, diegiant technologijas naujoje šamų veisimo ir auginimo įmonėje Kauno rajone, teko patiems ieškotis informacijos ir technologinės įrangos tiekėjų, nes tokių kompanijų Europoje savininkai, atstovai kruopščiai saugo šio verslo paslaptis. „Vieni atstovai iš mūsų paprašė didelės sumos vien už galimybę susitikti, dar net nežadėdami informacijos apie technologinius procesus. Ši informacija yra labai saugoma arba brangiai kainuoja. Todėl nusprendėme patys susirasti reikiamos informacijos, tiekėjų, daug domėjomės, galiausiai pastatėme ir įrengėme įmonę. Įrangos tiekėjai ir gamintojai yra iš viso pasaulio, taip pat ir iš Lietuvos“, – kalba p. Ramanauskas.
Tiekiama Kauno restoranams
Įmonėje įrengtos šamų veisimo, auginimo talpyklos, sumontuoti vandens valymo ir paruošimo įrenginiai, turintys mechaninių ir biologinių filtrų. Patalpose įrengta ventiliacijos sistema, o joms šildyti galima pasitelkti tris gamybos šaltinius: kietojo kuro katilą, saulės kolektorius, šilumos siurblius. Įmonėje įrengtas ir rezervinis elektros generatorius. Šamai yra šiltus vandenis mėgstančios žuvys, todėl vandens temperatūra rezervuaruose, kuriuose jie veisiami ir auginami, siekia 24 laipsnius šilumos, o patalpose palaikoma maždaug 26 laipsnių temperatūra. Šamai nemėgsta triukšmo, o kadangi ūsuotosioms žuvims nepatinka šviesa – patalpose yra prieblanda. Pakaunės įmonėje išaugintos žuvys gali būti čia pat apdorojamos ir tiekiamos prekybos tinklams. Šiuo metu akcininkai analizuoja galimybes šviežius ir rūkytus šamus tiekti Lietuvos mažmeninės prekybos tinklams. „Pas mus įrengtas šamų perdirbimo cechas, yra rūkykla, todėl turime reikiamas sąlygas tokios produkcijos tiekimui užtikrinti“, – sako p. Ramanauskas. Afrikiniai šamai Kauno rajone pradėti veisti iš Olandijos atsivežtos motininės bandos paimtų ikrų. Šamai „jFish“ akvakultūros įmonėje auginami penkiais ciklais, per pusantrų metų užauga iki 3 kilogramų. Visi ciklai, anot p. Ramanausko, yra uždari, tai sudaro galimybę kontroliuoti veisimo ir auginimo procesą ir laiku pašalinti konkrečiame cikle kilusius nesklandumus.
Atidarys šviežių žuvų restoraną
„Turime reikiamus ES galiojančius tarptautinius šamų veisimo, auginimo, perdirbimo sertifikatus, galime žuvis eksportuoti“, – kalba „jFish“ akcininkas. Šamų akvakultūros lyderiai Europoje yra olandai, o didžiausia šių žuvų paklausa, p. Ramanausko teigimu, yra Vokietijoje. Ši šalis labiausiai ir domina Kauno rajone įsikūrusius šamų augintojus. „jFish“ metinis pajėgumas siekia apie 360 t šamų per metus, tačiau planuojama čia išveistą mailių parduoti auginti vietos ūkiams, jiems tiekti pašarus ir suprojektuoti uždarų recirkuliacinių sistemų technologines linijas, o vėliau išaugintas šviežias žuvis supirkti ir eksportuoti. „Siekiame orientuotis į inžineriją – konsultuoti naujus šamų augintojus, kurie imtųsi šios veiklos, pasidalinti turima patirtimi“, – sako p. Ramanauskas.
Kol su potencialiais eksporto partneriais svarstomos šamų tiekimo sąlygos, Kauno rajono įmonė šviežias žuvis jau pristato Kauno restoranams. „Kol kas tiekiame tik Kauno restoranams, nors yra užklausų ir iš Vilniaus, Klaipėdos. Jas nagrinėjame, tačiau nėra ekonomiška į Vilnių vežti 3 kg žuvų, reikia užsitikrinti didesnių užsakymų, tada tieksime ir sostinei savo išaugintus šamus“, – kalba „jFish“ vadovas. Šiomis dienomis, gavus reikiamus visuomeninio maitinimo organizavimo leidimus, prie „jFish“ bus atidarytas ir šviežių žuvų restoranas „Šaminė“. Restorano patalpos jau įrengtos, virtuvėje sukiojasi „Šaminės“ šefas prancūzas Patrickas Olejniczakas. Virtuvės šefo teigimu, šamai – vertingas maistas dėl didelio omega 3 rūgščių kiekio, šios žuvys turi daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų, aukštos kokybės baltymų, šamų mėsa yra liesa. „Šaminėje“ bus gaminami patiekalai iš šamų, deramasi ir su sraigių augintojais dėl patiekalų iš jų gaminimo šiame restorane. Ką tik pagautų šamų galima čia pat ir nusipirkti – 1 kg kainuoja 20 Lt.
**
„Turime ES galiojančius tarptautinius sertifikatus, todėl galime žuvis eksportuoti. Dabar vyksta derybos su prekybos partneriais.“ INDRĖS SESARTĖS NUOTR.
12 Tiek milijonų litų siekė „jFish“ investicijos. Kauno rajone pernai birželį veiklą pradėjusi UAB „jFish“ pagal gamybos pajėgumą (360 t žuvų per metus) taiko tapti stambiausia Baltijos šalyse afrikinius šamus veisiančia ir auginančia akvakultūros įmone. Anot Gintauto Ramanausko, „jFish“ generalinio direktoriaus ir akcininko, šiuo metu Lietuvoje tarp šamų augintojų yra didelė konkurencija, įmonės vykdo plėtros projektus, tačiau, kaip skaičiuoja p. Ramanauskas, didžiausi šio verslo atstovai per metus esą gali išauginti iki 20 t šių žuvų. Į plyno lauko projektą „jFish“ investavo 12 mln. Lt – tai įmonės akcininkų (Registrų centro duomenimis, įmonės akcijas valdo Lietuvos ir Rusijos piliečiai) ir ES paramos lėšos. Už šias lėšas buvo įsigytas sklypas šalia automagistralės Vilnius–Klaipėda ties Kaunu, jame pastatyta 2.260 kv. m ploto šamų veisimo ir auginimo įmonė, įdiegta reikiama įranga, technologijos. Pasak p. Ramanausko, diegiant technologijas naujoje šamų veisimo ir auginimo įmonėje Kauno rajone, teko patiems ieškotis informacijos ir technologinės įrangos tiekėjų, nes tokių kompanijų Europoje savininkai, atstovai kruopščiai saugo šio verslo paslaptis. „Vieni atstovai iš mūsų paprašė didelės sumos vien už galimybę susitikti, dar net nežadėdami informacijos apie technologinius procesus. Ši informacija yra labai saugoma arba brangiai kainuoja. Todėl nusprendėme patys susirasti reikiamos informacijos, tiekėjų, daug domėjomės, galiausiai pastatėme ir įrengėme įmonę. Įrangos tiekėjai ir gamintojai yra iš viso pasaulio, taip pat ir iš Lietuvos“, – kalba p. Ramanauskas.
Tiekiama Kauno restoranams
Įmonėje įrengtos šamų veisimo, auginimo talpyklos, sumontuoti vandens valymo ir paruošimo įrenginiai, turintys mechaninių ir biologinių filtrų. Patalpose įrengta ventiliacijos sistema, o joms šildyti galima pasitelkti tris gamybos šaltinius: kietojo kuro katilą, saulės kolektorius, šilumos siurblius. Įmonėje įrengtas ir rezervinis elektros generatorius. Šamai yra šiltus vandenis mėgstančios žuvys, todėl vandens temperatūra rezervuaruose, kuriuose jie veisiami ir auginami, siekia 24 laipsnius šilumos, o patalpose palaikoma maždaug 26 laipsnių temperatūra. Šamai nemėgsta triukšmo, o kadangi ūsuotosioms žuvims nepatinka šviesa – patalpose yra prieblanda. Pakaunės įmonėje išaugintos žuvys gali būti čia pat apdorojamos ir tiekiamos prekybos tinklams. Šiuo metu akcininkai analizuoja galimybes šviežius ir rūkytus šamus tiekti Lietuvos mažmeninės prekybos tinklams. „Pas mus įrengtas šamų perdirbimo cechas, yra rūkykla, todėl turime reikiamas sąlygas tokios produkcijos tiekimui užtikrinti“, – sako p. Ramanauskas. Afrikiniai šamai Kauno rajone pradėti veisti iš Olandijos atsivežtos motininės bandos paimtų ikrų. Šamai „jFish“ akvakultūros įmonėje auginami penkiais ciklais, per pusantrų metų užauga iki 3 kilogramų. Visi ciklai, anot p. Ramanausko, yra uždari, tai sudaro galimybę kontroliuoti veisimo ir auginimo procesą ir laiku pašalinti konkrečiame cikle kilusius nesklandumus.
Atidarys šviežių žuvų restoraną
„Turime reikiamus ES galiojančius tarptautinius šamų veisimo, auginimo, perdirbimo sertifikatus, galime žuvis eksportuoti“, – kalba „jFish“ akcininkas. Šamų akvakultūros lyderiai Europoje yra olandai, o didžiausia šių žuvų paklausa, p. Ramanausko teigimu, yra Vokietijoje. Ši šalis labiausiai ir domina Kauno rajone įsikūrusius šamų augintojus. „jFish“ metinis pajėgumas siekia apie 360 t šamų per metus, tačiau planuojama čia išveistą mailių parduoti auginti vietos ūkiams, jiems tiekti pašarus ir suprojektuoti uždarų recirkuliacinių sistemų technologines linijas, o vėliau išaugintas šviežias žuvis supirkti ir eksportuoti. „Siekiame orientuotis į inžineriją – konsultuoti naujus šamų augintojus, kurie imtųsi šios veiklos, pasidalinti turima patirtimi“, – sako p. Ramanauskas.
Kol su potencialiais eksporto partneriais svarstomos šamų tiekimo sąlygos, Kauno rajono įmonė šviežias žuvis jau pristato Kauno restoranams. „Kol kas tiekiame tik Kauno restoranams, nors yra užklausų ir iš Vilniaus, Klaipėdos. Jas nagrinėjame, tačiau nėra ekonomiška į Vilnių vežti 3 kg žuvų, reikia užsitikrinti didesnių užsakymų, tada tieksime ir sostinei savo išaugintus šamus“, – kalba „jFish“ vadovas. Šiomis dienomis, gavus reikiamus visuomeninio maitinimo organizavimo leidimus, prie „jFish“ bus atidarytas ir šviežių žuvų restoranas „Šaminė“. Restorano patalpos jau įrengtos, virtuvėje sukiojasi „Šaminės“ šefas prancūzas Patrickas Olejniczakas. Virtuvės šefo teigimu, šamai – vertingas maistas dėl didelio omega 3 rūgščių kiekio, šios žuvys turi daug kalcio, amino rūgščių ir vitaminų, aukštos kokybės baltymų, šamų mėsa yra liesa. „Šaminėje“ bus gaminami patiekalai iš šamų, deramasi ir su sraigių augintojais dėl patiekalų iš jų gaminimo šiame restorane. Ką tik pagautų šamų galima čia pat ir nusipirkti – 1 kg kainuoja 20 Lt.
Žinios, vertos jūsų laiko
- Esminių naujienų santrauka kasdien
- Podkastai - patogu keliaujant, sportuojant ar tiesiog norint išnaudoti laiką produktyviau
- Manopinigai.lt - praktiški patarimai apie investavimą, realūs dienoraščiai