Maistas pagal perfekcionistus

Publikuota: 2015-03-24
Atnaujinta 2015-05-29 12:56
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo
„Verslo žinios“

Kai turi būsimo restorano filosofiją ir aiškią koncepciją, verta net metus ieškoti jam patalpų, antratiek laiko jas įrengti, ypač kruopščiai atrinkti komandą, nepraleisti pro akis mažiausios detalės. Tai leidžia pasiųsti lankytojui žinutę, kad čia į maistą žiūrima kiek kitaip.

„Esame prakeikti perfekcionistai. Kartais patys dėl to ant savęs pykstame. Bet kitaip nemokame, negalime. Ir nenorime“, – pasakojimą apie sostinės restoraną „Sweet Root“ pradeda Vilius Žemaitis, UAB „Atviras stalas“ bendraturtis.Restoraną jis su broliu Sigitu ir jo drauge Agne Marcinauskaite atidarė pernai liepą. Tačiau jo idėja brandinta kur kas ilgiau – net 7 metus. Tam palengva buvo ruošiamasi. Tiesa, kad būtų užtvirtinta, jog mintys apie nuosavą restoraną taps kūnu, reikėjo ir kardinalių pokyčių.Pavyzdžiui, p. Sigitas sparčiai kilo karjeros laiptais, dirbo garsiose tarptautinėse bendrovėse. „Bet vieną kartą pamaniau – negi taip bus visą gyvenimą? Kodėl negalėčiau daryti to, ko iš tikrųjų noriu? Tada atsisakiau korporatyvinio darbo ir su Agne išvažiavome į svečias šalis, ten dalyvavome savanorystės programoje ir susipažinome su tų šalių virtuvėmis“, – pasakoja p. Sigitas. Jam yra tekę padirbėti ir padavėju, ir virėju, ir administratoriumi.

Patalpų paieškos

Kitas dalykas, anot pašnekovų, paskatinęs kurti nuosavą restoraną, buvo noras įrodyti sau, kad galima padaryti ką nors tokio, ko kitur nėra.„Mes mėgstame skaniai pavalgyti, domimės maistu, tad esame aplankę daugybę restoranų tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ir visur kas nors neįtikdavo, bent jau kokia detalė užkliūdavo. Tad tarėme sau: jei jau esame tokie gurmanai, jeigu sugebame visus tik kritikuoti, kodėl patys nepadarome, kad viskas būtų tobula“, – šiek tiek saviironizuoja p. Vilius. Jis yra ne tik restorano bendraturtis, bet ir konsultacijų ir mokymų UAB „TMD Partners“ vadovas.Vienas sunkiausių dalykų buvo susirasti tinkamas patalpas. Esminis reikalavimas – kad būtų galima įrengti atvirą virtuvę, kuri buvo numatyta kaip aiški koncepcijos detalė. Kitas kriterijus, kuris buvo sunkiai įgyvendinamas, – gamybinėms patalpoms reikėjo erdvės.„Mes iš karto apsibrėžėme, kad darbuotojams sudarysime geriausias sąlygas. Ir jei paaiškėdavo, kad virtuvės tėra dešimt ar keliolika kvadratinių metrų, galimybės išsinuomoti tas patalpas net nesvarstydavome“, – aiškina p. Agnė.Tinkamą pastatą pavyko rasti Užupio gatvėje. Savininkai pritarė būsimai restorano koncepcijai, net sutiko padaryti numatyto pastato rekonstrukcijos projekto pakeitimus. Nuo nuomos sutarties pasirašymo iki tol, kol buvo atvertos durys restorano lankytojams, praėjo lygiai metai. Į restoraną investuota per 145.00 Eur.„Investavome savas ir bendraminčių sukauptas lėšas, iš bankų skolintis neteko.  Kada investicijos atsipirks, sudėtinga pasakyti. Esame apskaičiavę, bet reikia bent metus išdirbti, kad įsitikintume, ar teisingai skaičiavome. Be to, ne viskas juk pelningumu grįsta – restorano filosofija mums kur kas svarbiau“, – tvirtina p. Vilius.

Lėtojo valgymo šaukliai

Viena iš tos filosofijos dalių – požiūris į komandą. Atrankos kriterijai paprasti – svarbu, kad žmogus atskleistų stipriąsias savo savybes ir norėtų tobulėti.„Mes čia esame tarsi šeima, praleidžianti visą dieną kartu. Todėl kiekvieną dieną visi susėdame prie vieno stalo bendrų pietų. Nieko nėra baisiau, kaip kitur yra tekę matyti, kai virėjas kamputyje suvalgo baltos mišrainės indelį, padavėjas drabužinėje sukemša mėsainį ir iš karto vėl prie darbų. Mums bendri pietūs yra tradicija, per juos ir pajuokaujame, ir problemas aptariame, o kartais paprasčiausiai valgome tylėdami ir galvojame, kaip reikės susitvarkyti su gausybe darbų, kurie šiandien laukia“, – pasakoja p. Marcinauskaitė.Restorano lankytojai dažnai net neįtaria, kad tai, ką per vakarienę mato lėkštėse, ruošiama nuo ankstaus ryto.„Esame modernios lietuviškos virtuvės šaukliai. Bandome rekonstruoti senovinius receptus, tačiau juos pateikiame šiuolaikiškai. Sezoniniai produktai yra stuburas, mūsų stiprybė, tad ir meniu keičiame kas du mėnesius“, – pasakoja p. Vilius.„Mūsų restoranas – vieta ne kiekvienam. Čia lėto valgymo judėjimas: reikia kalbėtis su maistu bent dvi valandas, tada įsiklausai į tai, kas yra lėkštėje, į žmones, aplinką. Tad siūlome užsisakyti vakarienę iš keturių patiekalų. Jei  žmogus užbėgs tik keliolikai minučių ir užsisakys vien užkandį, liks nepavalgęs, o mums bus liūdna, kad jis nesupras mūsų virtuvės koncepcijos“, – antrina brolis Sigitas.

Sekite „Mano verslo“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Mano verslas“

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą MANO VERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Aukštaitijos prekybininkė: verta pagalvoti, ar smulkiųjų gaivinimas nebus naudingas tik didiesiems Premium 2

Iniciatyva uždrausti didiesiems prekybos centrams dirbti sekmadieniais yra priešinga tikslui mažinti kainas.

Į eksportą ant natūralumo bangos: prie beržų sulos pratina ir ekologiška pakuote Premium 3

Į ekologiškiems produktams palankias pasaulines tendencijas atsižvelgė ir Šalčininkų UAB „Straikas“. Gintaras...

Keleiviai įprato pirkti stotyse – prekybininkai dairosi ten ploto Premium 3

Atnaujintose autobusų stotyse veikiantys prekybininkai dar prieš kelerius metus nežinojo, ko tikėtis naujoje...

Klientus laimi sprendimais ir darbų galerija: gamino ir „Spotify“ biurui, ir „Nordea“ valgyklai Premium

Pagaminęs produktą, naudojamą „Spotify“ biure Niujorke, jau turi, ką papasakoti potencialiems užsakovams.

Pramonė
2018.08.13
Kelionių agentūrų regionuose verslo praktika: dėl vietinių tampa ir organizatorėmis Premium

Regionų kelionių agentūros augina pajamas, radusios būdų prisikviesti keliautojų iš didmiesčių, o siekdamos...

Plečiasi „Sodros“ grindų prievolė 8

Nuo šių metų liepos už darbuotojus, kurie negauna minimalios algos, darbdaviai turi primokėti ne tik...

Finansai
2018.08.08
Daugiau įmonių galės taikyti 0% ir 5% pelno mokesčio tarifus 2

Nuo 2019 m. daugiau nedidelių verslų galės taikyti lengvatinius 0% ir 5% pelno mokesčio tarifus, nes...

Finansai
2018.08.07
Dovanų ir indų salonai e. prekyboje pajamų nemato Premium

Prekybininkai, kurių pagrindinis asortimentas – dovanos, indai ir interjero detalės, e. prekyboje didesnių...

Išbandymas plėtra: kaip nepaslysti 2

Kuo įmonė sparčiau auga, kuo įvairesnių veiklų imasi, tuo atsiranda didesnė rizika visko nesužiūrėti,...

Vadyba
2018.08.05
Pasikeitęs pirkėjo paveikslas privertė keisti parduotuvių formatą Premium

Anksčiau agrofirmos „Sėklos“ net 80% asortimento sudarė būtent sėklos, o dabar jų dalis sumažėjo iki 25%.

Agroverslas
2018.08.03
VMI paaiškina, kada kokie GPM tarifai taikomi nuo 2019 m. 12

Valstybinė mokesčių inspekcija paaiškina, kaip nuo 2019 m. keičiasi mokesčių lengvatos, neapmokestinamojo...

Finansai
2018.08.02
Pasiruošimas reformai buksuoja – trukdo neišlukštentas „Sodros“ tarifas Premium

Pagrindiniai mokesčių reformos teisės aktai priimti, tačiau kol kas nepatvirtintas „Sodros“ tarifo...

Finansai
2018.08.02
Skyrė 1.500 Eur rinkodarai – sulaukė klientų iš Australijos antplūdžio Premium 3

Kol valdžios institucijos kuria milijonus eurų kainuojančias strategijas, kaip į Lietuvą pritraukti užsienio...

VMI atsako į klausimus apie patikimo mokesčių mokėtojo kriterijus 1

Valstybinė mokesčių atsako į dažniausiai užduodamus klausimus apie nuo kitų metų įsigaliosiančius patikimo...

Finansai
2018.08.01
Verslą pradėjo prekiaudami antkapiais, dabar valdo trijų įmonių grupę Premium

Pradėję nuo prekybos antkapiais, kuriuos parsigabendavo iš Kinijos, Ukmergės verslininkai laikui bėgant...

Pramonė
2018.08.01
Pirma sukūrė verslą Italijoje, vėliau – Lietuvoje: čia daug sudėtingiau Premium

Kai siūloma paslauga yra naujovė, verta panaudoti visus reklamos kanalus – net pridėti skrajučių aplinkinėse...

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau