Sūris „Liliputas“ tapo išskirtiniu europietišku produktu

Publikuota: 2015-02-27
Atnaujinta 2015-05-29 11:59
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo („Verslo žinios“)
„Verslo žinios“

Lietuviškas sūris „Liliputas“ įtrauktas į Europos Sąjungos saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą. Suteikta teisę šį produktą žymėti specialiu ženklu, kurį pripažįsta visos ES šalys, penktadienį pranešė Europos Komisijos atstovybė Vilniuje.

Septintasis lietuviškas išskirtinumas

Tai jau 7-asis lietuviškas produktas, kuriam suteikiama speciali ES apsauga. Iki šiol tradiciniais ir išskirtiniais gaminiais, kurie gali būti specialiai ženklinami, Europos Komisija buvo pripažinusi šešis Lietuvoje gaminamus produktus: Daujėnų naminę duoną, žemaitišką kastinį, Stakliškių midų, lietuvišką varškės sūrį, Seinų–Lazdijų krašto medų ir lietuvišką skilandį.Visoje ES tokių produkte sąraše yra daugiau kaip 1.200 įvairių sūrio, mėsos, vaisių ir daržovių, konditerijos gaminių. Daugiausiai jų įregistravusios Italija ir Prancūzija.Komisijos reglamente, kuriuo nutarta, kad pavadinimą „Liliputas“ reikėtų įregistruoti kaip saugomą geografinę nuorodą, nurodyta, jog, nors pavadinimo „Liliputas“ kilmę lėmė mažas sūrio, kurį jis apibūdina, dydis, ir pats pavadinimas neturi geografinio aspekto, Lietuvoje jis asocijuojamas su gamybos vietove.„Lietuvoje pavadinimas „Liliputas“ yra neabejotinai susijęs su rankų darbo puskiečiu fermentuotu aukštos kokybės Belvederio kaime gaminamu sūriu. Specifinį skonį ir kvapą jam suteikia nokinimas mažose galvose, veikiant vidinei mikroflorai ir „Penicillium pallidum Smith“ mikroskopiniam grybui, kuris susidaro geografinės vietovės rūsiuose. Šis Belvederio kaimo rūsiams būdingas grybas suteikia sūriui „Liliputas“ savitą pienarūgštį, gaivų skonį ir kvapą. Reglamente nurodoma, kad šioje vietovėje susidarė specialios šiam grybui išlikti reikalingos sąlygos. Be to, tai, kad sūris yra rankų darbo ir gaminamas nemechaniniu būdu, taip pat padeda išsaugoti grybą ir jam atsirasti“, – rašoma Europos Komisijos pranešime spaudai.

Įsigalios nuo kovo vidurio

Į saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą yra įtraukiami produktai, pasižymintys tam tikru išskirtinumu – jų kilmė susijusi su konkrečiu geografiniu regionu (pavyzdžiui, Parmos kumpis, Bordo vynas, sūris „Parmigiano Regiano“) ir išskirtinumą lemia tos geografinės vietovės ypatybės pavyzdžiui, klimatas, augančių augalų savybės ir kt. ES lygmeniu suteikiant tam tikriems produktams išskirtinę apsaugą, yra pripažįstama ES valstybių narių ir jose pagal istoriškai susiformavusias tradicijas gaminamų produktų įvairovė, akcentuojamas šalies ar tam tikro jos regiono autentiškumas.„Specialus ženklinimas suteikia vartotojui patikimą informaciją apie produkto gamybos vietą, metodą ir kilmę, taip pat užtikrina sąžiningą konkurenciją gamintojams. Tokiu būdu stiprinamas gamintojų ir šalies įvaizdis, puoselėjamos valstybių narių senosios tradicijos“, – teigiama pranešime spaudai.Komisijos reglamentas, kuriuo į saugomų kilmės vietos nuorodų ir saugomų geografinių nuorodų registrą įtraukiamas pavadinimas „Liliputas“, priimtas 2015 m. vasario 24 d., ES oficialiajame leidinyje paskelbtas vasario 25 d., įsigalios dvidešimtą dieną po jo paskelbimo, tai yra nuo kovo vidurio.

Buvo kilę nesusipratimų su lenkais

VŽ ne kartą rašė, kad lietuviško sūrio „Liliputas“ gamintojai jau prieš kurį laiką kreipėsi į ES institucijas, kad šiam produktui būtų suteiktas išskirtinumas. Dėl tokio prašymo net buvo kilę nesusipratimų su kaimynais lenkais, kurie irgi turi tradicinį sūrį „Liliput“.Kaip VŽ informavo 2013 m. gruodį, pateikusi paraišką registracijai Jurbarko rajone įsikūrusi „Lukšių pieninė“ stengiasi įrodyti, jog sūris „Liliputas“ yra vienintelis ir išskirtinis. Mat jam būdingas savybes suteikia Belvederio sūrinės cecho rūsyje, kuriame nokinamas sūris, natūraliai augantis unikalus mikroskopinis grybas. Pasakojama, kad būta bandymų šio grybo nuvežti į kitas įmones ar net į užsienį, bet nesėkmingai – grybas išsigimdavo ir sugadindavo sūrį.Pieninės laborantės tikino, kad grybas augti gali tik Belvederio dvaro parke esančios sūrinės rūsyje, kuriame nuolat tvyro 10–14 °C temperatūra ir 93–94% drėgmė. Bijodami mikroskopiniam grybui pakenkti, įmonės šeimininkai nokinimo patalpose daro tik kosmetinį remontąNedideli, 0,5 kg, sūriai, kuriems iš karto prigijo pavadinimas „Liliputas“, Belvederio sūrinėje daromi nuo 1958 m. Vienu metu sūrinėje pagaminama vos iki tonos „Liliputo“, beveik visas parduodamas Lietuvoje.Tačiau pateikus paraišką Europos Komisijai, paaiškėjo, kad sūrį „Liliput“ – tradicinį gaminį - turi ir lenkai. Lietuvai įregistravus „Liliputą“, kaip saugomos geografinės nuorodos ženklą, lenkai produkto su analogišku pavadinimu gamybą turėtų nutraukti. Tai lenkų verslui grėstų nuostoliais.Bet tuomet Lietuvos Žemės ūkio ministerijos reiškė viltį, kad susitarti su kaimynais pavyks gražiuoju.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Temos:
EK: produktai su pluoštinių kanapių ekstraktais negali būti tiekiami rinkai

Europos Komisija (EK) paskelbė, kad pluoštinės kanapės ekstraktai ir iš jų gauti produktai, kurių sudėtyje...

Pramonė
2019.02.14
Sprendimas netirti „Agrokoncerno“ trąšų importo – teisėtas 2

Generalinė prokuratūra nusprendė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) sprendimas atsisakyti...

Pramonė
2019.02.14
Į Kauną kol kas kraustys tik ŽŪM, dėl kitų institucijų spręs vėliau 6

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) perkėlimui į Kauną, tačiau nusprendė, kad jis turėtų būti...

Pramonė
2019.02.13
Smulkiųjų ūkių verslo planams įgyvendinti skirta 10 mln. Eur 4

Nuo kovo smulkieji ūkininkai galės teikti paraiškas gauti paramą, siekiančią iki 15.000 Eur. Iš viso žemės...

Pramonė
2019.02.13
Kauno kaina: baiminamasi milijonų išeitinėms ir sutrikusio ES lėšų skirstymo Premium 9

Šiandien Vyriausybė dar kartą svarstys Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) ir jai pavaldžių institucijų kraustynių...

Pramonė
2019.02.13
G. Surplys pažadėjo ištirti kraustynių į Kauną poveikį 11

Su Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pavaldžių institucijų darbuotojais dėl iškėlimo į Kauną diskutavęs Giedrius...

Pramonė
2019.02.12
Verslo idėją parsivežė iš JAV: lietuviai nustemba, bet valgomas puokštes perka Premium

Į nematytą produktą pirkėjai žiūri atsargiai, todėl UAB „Vaisiai ir šokoladas“ pasirinko kiek neįprastą...

Gazelė
2019.02.11
„Žuvies pašto“ istorija: susitelkė į filė, o klesti šamo plėšiko kotletai Premium 1

Vartotojai nori skirti mažiau laiko maistui ruošti, bet valgyti kokybiškai. Todėl augintojai kuria naujus...

Gazelė
2019.02.11
Kaip įsitvirtinti perpildytoje rinkoje: kepyklų įkūrėjų patirtis 1

Kuo didesnė konkurencija, tuo labiau išlošia pirkėjas, nes gali rinktis ir pagal kainą, ir pagal kokybę ar...

Gazelė
2019.02.10
Lietuva nepritarė EP raginimui nutraukti ES sutartis su didžiaisiais tabako gamintojais 2

Lietuvos Vyriausybė šią savaitę nusprendė nepritarti Europos Parlamento raginimui nutraukti Europos Sąjungos...

Pramonė
2019.02.08
Klaipėdos žuvininkystės produktų aukciono gali nebelikti 2

Turto bankui nepavykus parduoti dėl finansinių sunkumų nebeveikiančios žuvies perdirbimo bendrovės Klaipėdos...

Pramonė
2019.02.08
Mėsos perdirbėjai nusiteikę pozityviai: investuoja į plėtrą Premium

Nors gausu nepalankių aplinkybių – kiaulių maras, sudėtinga eksporto plėtra ar kaimynų konkurencija, šalies...

Pramonė
2019.02.08
„Vilniaus pergalės“ patirtis: svarbu išdrįsti išeiti iš komforto zonos Premium 10

Saldumynų gamintoja „Vilniaus pergalė“ nuėjo ilgą bandymų kelią jungdama ir vėl atskirdama įmonės rinkodaros...

Rinkodara
2019.02.08
Kepyklėlių bumas sugrįžta: kaip šiame versle nenusvilti Premium 6

Nedidelė kepykla – verslas, kuris reikalauja palyginti nedaug investicijų, o prekės čia greito apyvartumo.

Gazelė
2019.02.06
Ūkininkams surengė išskirtinę pramogą – nugalėtojas keliauja į Malaiziją Verslo tribūna 3

Kompleksinių sprendimų žemės ūkiui UAB „Scandagra“ ir viena didžiausių žemės ūkio technikos tiekėjų šalyje AB...

Pramonė
2019.02.05
Tendencijos gaiviųjų gėrimų pramonėje: grožio ir skonio nebeužtenka Premium

Gaiviųjų gėrimų pramonėje skonio ar dailaus pakuotės dizaino nebepakanka – vartotojai vis dažniau daugiau...

Pramonė
2019.02.04
Džiovintų vaisių ir riešutų pardavėjų plėtra: vieni į Skandinaviją, kiti – į Rytus Premium

Džiovintų vaisių ir riešutų pardavėjams praėję metai buvo sėkmingi – savo apyvartą bendrovės didino 10–13%.

Pramonė
2019.02.04
Pasaulio futbolo čempionatas alaus pardavimų Rusijoje nepadidino 1

Alaus ir alaus gėrimų Rusijos Federacijoje 2018 m. buvo parduota mažiau nei prieš metus – aludariams nepadėjo...

Verslo aplinka
2019.02.03
Suomiai veržiasi į Laplandiją piemenauti 1

Galimybė vieną vasaros savaitę padirbėti piemeniu Laplandijoje, kurią siūlo Suomijos miškų tarnyba, kasmet...

Pramonė
2019.02.02
Žemės ūkio ministras pasirašė įsakymą dėl „Ekoagros“ vadovo atleidimo 1

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys penktadienį pasirašė įsakymą dėl Gintauto Labanausko, už ekologiškų...

Pramonė
2019.02.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau