Klientus sudomina dviguba nauda

Publikuota: 2014-05-06
Atnaujinta 2015-06-01 12:55
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo
„Verslo žinios“

Smulkusis verslas ne tik lankstus, bet ir išradingas – vis daugiau įmonių sugeba užsidirbti iš atliekų. Taip klientai ne tik gali taupyti, bet ir prisidėti prie aplinkos tausojimo.

Klientų dėmesį UAB „Green Service“ patraukia unikalia technologija: įmonė gamina organinių maisto atliekų perdirbimo įrenginius – bioreaktorius, kurie iš maisto atliekų pagamina vertingų trąšų – komposto.  Anot Viktoro Vaitiekaus, bendrovės direktoriaus, nauda pirkėjams  – dviguba. Jie atsikrato maisto atliekų, kurias draudžiama mesti į bendrą komunalinių atliekų srautą. Kartu pasigamina vertingų trąšų, kurios rinkoje, beje, nepigiai kainuoja. Be to, ne visas kompostas, kuris parduodamas parduotuvėse, yra tikrai geros kokybės.

Para lygu metams

Įmonės klientai – visi, kas valgo ir gamina valgį: darželiai, mokyklos, kavinės, restoranai ir, žinoma, privatūs asmenys.„Mes galime pasiūlyti nuo mažiausios mašinėlės – buitinio modelio – iki didžiausios, kurios pakanka ir stambiai maitinimo įstaigai ar pramoninei bazei, kur susikaupia daug atliekų. Mažiausias įrenginys telpa po kriaukle, jos dydis – maždaug pusė šiukšlių dėžės“, – nurodo p. Vaitiekus.Šiuose įrenginiuose galima perdirbti vaisius ir daržoves, mėsą, žuvis ir paukštieną, paukščių ir žuvų kaulus, kiaušinių lukštus, popierines nosinaites, visas daržo ir sodo atliekas.Gaminant kompostą, masė intensyviai maišoma ir vėdinama, šildoma, taip pat pasterizuojama pagal visus veterinarijos reikalavimus.Bakterijos tokioje terpėje dauginasi greitai ir per 24 valandas pagamina tokį patį produktą, kokį gautume per metus, jei kompostuotume lauke neuždengtoje kompostavimo duobėje.„Patys sukūrėme technologiją, leidžiančią iš maisto atliekų pagaminti kompostą. Mūsų  gaminys patentuotas, turime konkurentų užsienyje, tačiau mūsiškis įrenginys pažangesnis – vyksta vadinamasis trečiosios kartos kompostavimas, kai masė papildomai šildoma ir vėdinama, automatiškai maišoma. Todėl komposto gamybos procesas gerokai sutrumpėja“, – aiškina įmonės vadovas.Anot jo, kompostuoti maisto atliekas vietoje yra geriausias jų tvarkymo būdas: sąvartyne irdamos organinės atliekos neigiamai veikia ir aplinką, ir ekonomiką. Tokias atliekas paprasčiausiai atskyrus nuo kitų atliekų, kiltų problemų dėl kvapo ir musių, o ir vietos reikėtų ne ką mažiau. Be to, natūralus irimas trunka ilgai.

Trūksta sąmoningumo

Įmonė jau yra pagaminusi ir pardavusi apie 100.000 bioreaktorių. Didžiąją dalį įrenginių „Green Service“ parduoda užsienyje, daugiausia į Švediją, Lenkija, Čekiją, Vokietiją.„Tose šalyse pagrindiniai mūsų pirkėjai, paklausa nuolat auga. Esame tokių įrenginių pardavę  Maldyvuose, kur buvo iškilę rimtų problemų su atliekų tvarkymu, kitose tolimose šalyse“, – vardija p. Vaitiekus.Vis dėlto verslininkas apgailestauja, kad Lietuvoje šių įrenginių paklausa kol kas  nėra didelė.„Vietos rinka dar menkai susiformavus, be to, žmonės stokoja sąmoningumo. Pasitaiko, kad maitinimo įstaiga perka mažo galingumo įrenginius, nors norint susitvarkyti su visomis jos maisto atliekomis jau reikėtų gerokai didesnių. O inspektoriams rodo mažą mašinytę ir aiškina, kad su ja visas atliekas sutvarko, nors iš tikrųjų didžiąją jų dalį meta į konteinerius. Jei būtų rimtesnė kontrolė, o žmonės – sąmoningesni, neabejoju, kad pardavimai augtų ir Lietuvoje“, – sako pašnekovas.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Infliacija perskirsto turtą: kas vakar buvo vargšas, šiandien – turtuolis ir atvirkščiai Premium 1

Daug kalbama apie žalingą infliacijos poveikį, jos padarinius, it pelių graužiamas santaupas, tačiau kainų...

Finansai
05:45
Pilnėjantys restoranai – tik pagražintas atspindys, realybėje – gresiantys bankrotai Premium

Kredito rizikos vertinimas rodo, kad maitinimo sektoriaus įmonių padėtis per metus šiek tiek gerėjo, dalis...

Prekyba
05:45
IT specialistė kaime rado laimę: sukūrė tradicinį verslą, bet kitaip Premium

Sostinė siūlo apsčiai galimybių, tačiau vis daugiau šeimų ją palieka ir keliasi gyventi į kaimą. Nors...

Gazelė
2022.05.25
Jauno verslo formulė: rėmėsi mokslu, augo 10 kartų ir neatsigina investuotojų Premium

Kosmetikos ir odos priežiūros priemonių prekės ženklas „Math Scientific“ antraisiais metais šovė į viršų 10...

Gazelė
2022.05.24
Verslininkas, kuris bijo baubo po lova 10

Savo kasdienėje veikloje analizuodami informaciją, įvairius duomenis ir rašydami straipsnius dažniausiai...

VŽ požiūris
2022.05.23
Verslas sukūrė platformą „Svetingi.lt“: kaip pakviesti vakarienės ukrainiečius ir prasmingai įtraukti darbuotojus Premium

Verslas ir visuomenė nuo pat karo Ukrainoje pradžios vasario 24 d. skyrė visokeriopą paramą: kuriam laikui...

Gazelė
2022.05.23
Seime svarstomas draudimas skirti 1,2% GPM biudžetinėms įstaigoms

Iš valstybės biudžeto išlaikomus vaikų darželius, mokyklas, bibliotekas ar gydymo įstaigas, taip pat garažų,...

Finansai
2022.05.22
Į dviračių saugyklas Tauragėje investuota per 700.000 Eur 24

Tauragėje pradėjo veikti dviračių saugyklos. Panašūs darnaus judumo projektai pasaulyje – ne naujiena,...

Gazelė
2022.05.22
Saulę įdarbino per 1.000 įmonių: domisi ir smulkiausieji 1

Lietuvoje saulės elektrines įsirengę maždaug 1.100 įmonių, o didėjant sąskaitoms už elektros energiją,...

Gazelė
2022.05.22
„Invega“ primena: finansavimo galimybės rizikingam, bet visiems naudingam verslui

Socialinis verslas ir socialinio poveikio projektų vykdytojai gali pasinaudoti ir valstybės pagalba –...

Gazelė
2022.05.22
Kaip auginti verslą: 13-oje „Spiečių“ praktinė verslo akceleravimo programa

13-oje Lietuvos miestų veikiančiuose „Spiečiuose“ gegužę ir birželį prasideda verslo akceleravimo programa,...

Gazelė
2022.05.21
Kai verslininkai „apvalgo“ prie stalo sėdinčius kolegas Premium 2

Nuslėptais mokesčiais ne tik apvagiama valstybė, bet ir sukuriama nesąžininga konkurencija. Ypač didelis...

Gazelė
2022.05.21
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Estų bendrovė augina kriptovištas. Įmonės savininkas vadiną ją „kolūkiu 2.0“ Premium 6

Prieš trejus metus Tanelis Tangas Saremos saloje įkūrė bendrovę „Saaremaa Mahemunad“ (liet. – Saremos...

Finansai
2022.05.19
Efektyvus įsigijimas: kaip „Rivilė“ pasiekė startuolio spurto į sparčiausiai augusių Europoje sąrašą Premium

Trisdešimtmetį veikiančios įmonės sukaupta patirtis ir žinios kartu su nauju požiūriu į darbuotoją ir klientą...

Gazelė
2022.05.19
„Invega“ paskolos itin daug susidomėjimo iš vežėjų nesulaukė Premium

Pirmadienį baigėsi terminas teikti paraiškas „Invega“ teikiamoms lengvatinėms paskoloms apyvartinėms lėšoms...

Logistika
2022.05.19
Užderėjo startuolių sandorių: ko reikia Lietuvai, kad galėtų pasileisti plaukus Premium

Rekordiniais 2021 m. lietuviški startuoliai pritraukė daugiau nei 430 mln. Eur investicijų, tačiau šie metai...

Inovacijos
2022.05.19
Pokalbis apie psichinę darbuotojo sveikatą: pasitikėjimo vadovu ženklas Premium

Pokalbiai apie psichikos sveikatą tarp vadovo ir kitų komandos narių turėtų būti normalizuoti – teiginiui...

Vadyba
2022.05.19
Subsidijos Ukrainos verslui: už įsikūrimą Lietuvoje – 10.000 Eur 1

Ukrainos verslai, po vasario 24 d. pradėję veiklą Lietuvoje, galės gauti subsidijas už įsikūrimą ir darbo...

Gazelė
2022.05.18
„Atvažiuojamasis“ verslas Palangoje: kai kurie vietas vaikams rezervavo dar pernai Premium

Vasaros sezoną pajūryje pradeda ne tik vietinis verslas, bet ir atvykstantieji, kurie, pritrūkę paslaugų...

Gazelė
2022.05.18

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku