Norėjo būti prekybininkais, tapo gamintojais

Publikuota: 2014-02-19
Atnaujinta 2015-06-01 12:53
Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo
„Verslo žinios“

Jei norima importuoti prekė pernelyg brangi, vargu ar vietos rinkoje rasi pirkėjų. Tačiau jei iš importuotojo tampama gamintoju, verslas gali greitai įgauti didesnes apsukas.

„Draugai, gyvenantys Jungtinėse Amerikos Valstijose, atsiuntė paskanauti saldainių, pagamintų iš vaisių sulčių. Nebuvau nieko panašaus ragavusi, todėl kartu su broliu pagalvojome, kad galėtume imtis tokių saldėsių importo. Patyrinėjus rinką, paaiškėjo, kad Amerikoje mus sudominę saldainiai nėra tokie pigūs, todėl apskaičiavę visas išlaidas, supratome, kad Lietuvos rinkai galėtume siūlyti nors ir kokybišką, bet brangų produktą. Juk ne kiekvienas pirktų 20 gramų saldainių už 8 Lt. Nusprendėme saldumynus gaminti patys“, – verslo pradžią prisimena vilnietė Erika Prasauskienė, prekių ženklo „Veri Beri“, kuris priklauso UAB „Berryco“, vadovė.

Gilinosi į technologiją

Verslininkė prisimena, jog manymas, kad saldainių gamyba – lengvas užsiėmimas, greitai išgaravo kaip dūmas. Kartu su broliu pirmiausia ieškojo tinkamų saldainiams žaliavų, vėliau namų virtuvėje mėgino saldumynus gaminti.„Eksperimentai tęsėsi daugiau nei metus. Užtruko, kol suradome tinkamas žaliavas, išsiaiškinome gamybos technologiją. Konsultavomės su maisto technologais, nes kas pavyko namų virtuvėje, tas nepavyko įsigijus specialią įrangą“, – veiklos pradžią prisimena p. Prasauskienė.Dabar įmonė gamina 4 rūšių saldainius: vyšnių, braškių, aviečių ir juodųjų serbentų.„Žaliavas, tai yra vaisių sulčių koncentratą, vaisių tyres perkame iš tiekėjų Austrijoje, Italijoje, Vokietijoje. Pirmiesiems saldainiams pasirinkome lietuviams artimus skonius. Vėliau, kai pirkėjai pažins gaminį, siūlysime ir kitokių“, – pasakoja verslininkė.Saldumynais prekiauti verslininkai pirmiausia pasiūlė nedidelėms parduotuvėms „LTaste“, „Senamiesčio krautuvei“. Sulaukus pirkėjų palankių vertinimų, imtasi gaminti didesnius saldėsių kiekius. Dabar vaisinių juostelių galima įsigyti ir prekybos centruose „Maxima“ ir „Rimi“. 50 g saldainių pakuotė kainuoja 3,99 Lt.

Išnaudojo galimybes

Padidėjus gamybos apimčiai, verslininkams teko samdyti darbuotojų. Įmonė pasinaudojo Darbo biržos programa ir įdarbino 5 žmones. Pasak verslininkės, pasirinkti darbuotojai tikrai pateisino viltis.„Verslą pradėjome savomis lėšomis. Nors ir nesinorėjo, vėliau teko skolintis. Pavyko gauti 86.000 Lt paskolą su INVEGA garantija. Daugiausia investuoti teko į įrenginius“, – skaičiuoja p. Prasauskienė.Kol kas saldėsiai parduodami tik Lietuvos rinkoje, tačiau galvojama apie eksporto galimybes.„Kurdami prekių ženklą, specialiai rinkomės nelietuvišką pavadinimą. „Veri Beri“ – reiškia labai uogiškas, tik pavadinimas užrašytas taip, kaip tariama, o ne taisyklinga anglų kalba. Pavadinimą gali suprasti ir lietuviai, ir anglakalbiai. Lietuvos rinka nėra itin didelė, todėl, kai geriau apšilsime kojas čia, viliamės rasti eksporto rinkų. Būtent todėl reikėjo tarptautinio prekių ženklo“, – paaiškina verslininkė.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Tema „Gazelė“
Prasidėjo skaidrumo savaitė „Šioje šalyje nėra vietos šešėliui“ 1

Renkantis produktą ar paslaugą, vis stipresnę įtaką daro dar vienas kriterijus – vertinama, ar įmonė dirba...

Gazelė
2022.05.16
Išbandyti patarimai, kaip įmonei pritraukti užsienio talentų

Aukštos kvalifikacijos specialistų stygius Lietuvoje pastebimas įvairiuose sektoriuose, tad įmonės vis...

Vadyba
2022.05.15
Teismas pritaria, kad Gariūnų žemės nuomą galima nutraukti, turgavietės valdytojos ginklų nesudeda Premium 2

Dar vienas nepalankus teismo sprendimas valstybinės svarbos statuso netekusioms Vilniaus Gariūnų turgavietės...

Statyba ir NT
2022.05.14
Šeimos verslas: iš patarimų išauga naujų idėjų, o pirmųjų guzų galima susirinkti ir savarankiškai Premium

Šeimos verslo klasika – ilgainiui į vairininko vietą stoja jaunoji karta, o vaikams įsiliejus į tėvų įmones,...

Gazelė
2022.05.12
Seimas: restoranai neprivalo klientams duoti vandens iš čiaupo 2

Restoranai, kavinės ir barai ir toliau neprivalės pageidaujantiems klientams nei veltui, nei už atlygį duoti...

Verslo aplinka
2022.05.12
Neakivaizdžioji konkurencija bankų sektoriuje: ne turtas svarbiausia Premium 1

Specializuoti bankai ir rinkos naujokai sparčiai didina savo turtą, tačiau pagal šį rodiklį vis dar sudaro...

Rinkos
2022.05.12
Persiorientuojant į Vakarus, vežėjams neužteks vien atnaujinti automobilių parką Premium

Užsidarius Rytų rinkai, nežinomybėje atsidūrė vežėjai, dirbę tik Rusijos ir Baltarusijos kryptimis. Išeitis...

Logistika
2022.05.12
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Mažesnis atlygis dirbant iš namų – ar tokia taktika gali ateiti ir į Lietuvą? Premium 26

Viena Londono advokatų kontora pasiūlė darbuotojams galimybę nuolat dirbti iš namų, tačiau šis patogumas...

Vadyba
2022.05.11
Savininkas ar vadovas Ukrainoje, o deklaracijas teikti reikia: ką pataria institucijos Premium

Dalis iš 1.800 Lietuvoje veikiančių Ukrainos piliečių valdomų ar vadovaujamų įmonių susiduria su iššūkiais...

Gazelė
2022.05.11
37% pasvarsto apie nuosavą verslą, įkurti ketina 5%

37% gyventojų yra svarstę apie nuosavą verslą ar dirbti savarankiškai, o svarbiausias motyvas – galimybė...

Gazelė
2022.05.10
Susipažinkite: mokslo žvaigždės iš Lietuvos – „Forbes“ įtakingiausiųjų sąraše Premium 1

Baltymų inžinerijos startuolio „Biomatter Designs“ autoriai – 27-erių Laurynas Karpus, 25-erių Irmantas...

Gazelė
2022.05.10
Finansavimo paieškos rizikos kapitalo fonduose: kam pasiruošti

Dairantis finansavimo augančiam verslui, vienas iš kelių veda į rizikos kapitalo fondus. Tačiau tokia...

Gazelė
2022.05.08
Keliai veda į Kauną: modernizmo architektūros perlus aprodo netikėtai Premium

Kauniečiai patvirtina, kad, nors „Europos kultūros sostinės“ titulas Kaunui priklauso šiemet, miestas...

Gazelė
2022.05.08
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
CUP vadovė apie susitraukusį pelną: tai pandemijos suvaldymo sprendimų atspindys Premium 1

Sostinės centre šalia Baltojo tilto įsikūrusio 14.000 kv. m prekybos centro CUP grynasis pelnas 2021 m. siekė...

Prekyba
2022.05.05
„Rekvizitai.lt“ – nauja duomenų analizės paslauga ir dovana VŽ prenumeratoriams 6

Portalą „rekvizitai.lt“ papildo nauja „Premium“ rubrika, kurioje vartotojai galės parsisiųsti „rekvizitai.lt“...

Prekyba
2022.05.05
Kauno tarpukario NT renesansas: verslas atkūrė, ko reikia kultūros turizmui Premium 1

Šiemet Kaunui tapus Europos kultūros sostine, miesto verslininkai nepraleidžia atsiradusios galimybės. Juolab...

Gazelė
2022.05.05
Audra dėl vandens restoranų stiklinėje: kokie galimi sprendimai ir VMVT patarimai Premium

Sprendžiant dėl įpareigojimo viešojo maitinimo įstaigoms patiekti svečiams nemokamai geriamojo vandens iš...

Gazelė
2022.05.04
Prekybininkus kviečia į „eBay“ akademiją Lietuvoje: kaip pasiekti 150 mln. pirkėjų

Gegužės viduryje prasidės pirmoji Baltijos šalyse nemokama „eBay“ akademija smulkiajam ir vidutiniam verslui...

Gazelė
2022.05.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku