„Stakliškių“ midus turės geografinės nuorodos ženklą

Publikuota: 2013-11-26
Atnaujinta 2015-06-01 13:41
Nuotrauka: Bendrovės
„Verslo žinios“

Po trijų metų laukimo midui „Stakliškės“ leista pasipuošti Saugomos geografinės nuorodos ženklu .

„Midus „Stakliškės“ – tai skaidrus gintarinės spalvos alkoholinis gėrimas, kuris gaminamas tradiciniu būdu natūraliai fermentuojant midaus misą su augalinių žaliavų (apynių, liepų žiedų, kadagio uogų) priedu. Visas etilo alkoholis miduje gaunamas tik natūralios fermentacijos būdu. Gaminant midų nenaudojama cukraus ar kitų saldinimo medžiagų, dažiklių, aromatinių medžiagų ar konservantų“, - taip „Stakliškių“ midus apibūdinamas  EK pateiktoje paraiškoje.Egidijus Valiukevičius, UAB „Lietuviškas midus“ direktorius, yra minėjęs, jog visos šalys stengiasi užregistruoti pagal senovinę receptūrą gaminamą produkciją – tai didina prekės žinomumą.„Paraišką teikiame labiau reklamos tikslais, nes su pateikta paraiška susipažįsta kitos Europos šalys, kiti gamintojai. Be to, jei bus leista midų ženklinti Saugomos kilmės vietos nuoroda, tai suteiks solidumo“, – aiškina  vadovas.VŽ dar 2008 m. rašė, kad aplenkę lietuvius lenkai suskubo registruoti pagal senąsias tradicijas gaminamas midaus rūšis „Dwojniak“, „Poltorak“ „Trojniak“ „Czworniak“, kurių gamybai reikalingos tam tikros vandens arba sulčių ir medaus proporcijos. Pavyzdžiui, pavadinimas „Czworniak“ kilęs nuo skaitvardžio 4 (lenkiškai „cztery“) ir yra tiesiogiai susijęs su produkto sudėtimi: jį sudaro viena dalis medaus ir trys dalys vandens.Istorija liudija, kad  Stakliškių miestelio vardas pirmą kartą paminėtas 1375 m. kryžiuočių kronikose, jis kilęs iš žodžio „Stokielyšek“. Pasak istorijos, tarp ponų per medžioklę įvyko ginčas, kas išgers 100 stikliukų midaus. Vienas ponas išgėrė ir iš nuostabos sušuko „Stokielyšek“, taip kraštą pradėta vadinti Stokielyček – Stakliškės.Midus tapo savotiška legenda, kurią naujai atgaivinti pabandyta jau XX a. pradžioje, kai Stakliškių midaus gamyklos inžinierius technologas Aleksandras Sinkevičius užsibrėžė atkurti senovėje (XV–XVIII amžiuje) gaminto iš laukinių bičių medaus ir įvairių žolelių midaus receptą ir atnaujinti tradicinio, natūralaus, nespirituoto midaus, kuris tuo metu nebebuvo gaminamas nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse, gamybą.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Temos:

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau