„Stakliškių“ midus turės geografinės nuorodos ženklą

Po trijų metų laukimo midui Stakliškės leista pasipuošti Saugomos geografinės nuorodos ženklu .
Midus Stakliškės tai skaidrus gintarinės spalvos alkoholinis gėrimas, kuris gaminamas tradiciniu būdu natūraliai fermentuojant midaus misą su augalinių žaliavų (apynių, liepų žiedų, kadagio uogų) priedu. Visas etilo alkoholis miduje gaunamas tik natūralios fermentacijos būdu. Gaminant midų nenaudojama cukraus ar kitų saldinimo medžiagų, dažiklių, aromatinių medžiagų ar konservantų, - taip Stakliškių midus apibūdinamas EK pateiktoje paraiškoje.Egidijus Valiukevičius, UAB Lietuviškas midus direktorius, yra minėjęs, jog visos šalys stengiasi užregistruoti pagal senovinę receptūrą gaminamą produkciją tai didina prekės žinomumą.Paraišką teikiame labiau reklamos tikslais, nes su pateikta paraiška susipažįsta kitos Europos šalys, kiti gamintojai. Be to, jei bus leista midų ženklinti Saugomos kilmės vietos nuoroda, tai suteiks solidumo, aiškina vadovas.VŽ dar 2008 m. rašė, kad aplenkę lietuvius lenkai suskubo registruoti pagal senąsias tradicijas gaminamas midaus rūšis Dwojniak, Poltorak Trojniak Czworniak, kurių gamybai reikalingos tam tikros vandens arba sulčių ir medaus proporcijos. Pavyzdžiui, pavadinimas Czworniak kilęs nuo skaitvardžio 4 (lenkiškai cztery) ir yra tiesiogiai susijęs su produkto sudėtimi: jį sudaro viena dalis medaus ir trys dalys vandens.Istorija liudija, kad Stakliškių miestelio vardas pirmą kartą paminėtas 1375 m. kryžiuočių kronikose, jis kilęs iš žodžio Stokielyšek. Pasak istorijos, tarp ponų per medžioklę įvyko ginčas, kas išgers 100 stikliukų midaus. Vienas ponas išgėrė ir iš nuostabos sušuko Stokielyšek, taip kraštą pradėta vadinti Stokielyček Stakliškės.Midus tapo savotiška legenda, kurią naujai atgaivinti pabandyta jau XX a. pradžioje, kai Stakliškių midaus gamyklos inžinierius technologas Aleksandras Sinkevičius užsibrėžė atkurti senovėje (XVXVIII amžiuje) gaminto iš laukinių bičių medaus ir įvairių žolelių midaus receptą ir atnaujinti tradicinio, natūralaus, nespirituoto midaus, kuris tuo metu nebebuvo gaminamas nei Lietuvoje, nei kaimyninėse šalyse, gamybą.
Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos Verslo žiniose, Sodros, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti
Prisijungti