Verslo planas – sėkmės raktas

Publikuota: 2013-01-26
Ieva (kairėje) ir Laura Šidlauskaitės, UAB „Seserys“, valdančios restoraną „Shimai sushi & wine“ bendraturtės.
Ieva (kairėje) ir Laura Šidlauskaitės, UAB „Seserys“, valdančios restoraną „Shimai sushi & wine“ bendraturtės. Nuotrauka: Vladimiro Ivanovo
„Verslo žinios“

Nuosavo verslo reikia ne tik norėti, bet ir atsakingai tam pasirengti. Tada ir pirmieji sunkumai nebaisūs, ir pelno vaisius raškyti greičiau tenka.

Seserys Laura ir Ieva Šidlauskaitės visąlaik buvo artimos, todėl nenuostabu, kad jos kartu įkūrė verslą.„Sušių verslas kilo iš aistros šiam maistui. Prieš keletą metų sušius tiekė tik keli restoranai. Be to, jie buvo labai brangūs. Atsimename, kaip taupydavome pinigus ir išskirtinėmis progomis eidavome mėgautis sušiais. Aišku, iš restorano išeidavome alkanos, nes įpirkti daug negalėjome“, – pasakoja merginos, UAB „Seserys“, valdančios restoraną „Shimai sushi&wine“, ir priduria, kad kurdamos verslą siekė, jog sušiai būtų aukštos kokybės, bet pigesni nei prabangiuose restoranuose.

Verslas iš asmeninių lėšų Į verslą seserys nėrė, kai Lietuvoje jau buvo prasidėjęs sunkmetis. Pirmiausia merginos parašė rimtą verslo planą ir mėgino gauti banko paskolą verslo pradžiai. Beje, planas buvo labai naudingas, nes verslininkės numatė daug būsimų grėsmių ir stabdžių. Pavyzdžiui, suplanavo, kaip įveikti sezoniškumą, kaupė apyvartines lėšas.„Prieš pradėdamos verslą, mes atsakingai ruošėmės. Lankėme seminarus mokesčių, darbo, higienos inspekcijose, skirtus pradedantiesiems verslininkams. Aplankėme maitinimo įstaigoms skirtą parodą. Išsiaiškinome, kiek kainuoja indai, technika ir t. t. Svarbiausia netingėti ieškoti informacijos, nes niekas specialiai jūsų į seminarus nekvies, informacijos nesuteiks“, – entuziastingai apie verslo pradžią pasakoja p. Šidlauskaitės.Seserys prašė banko paskolos, tačiau jos gauti nepavyko. Taigi teko investuoti asmenines lėšas.„Laura kurį laiko dirbo vienoje tarptautinėje kompanijoje ir buvo susitaupiusi pinigų, tačiau jų neužteko verslo pradžiai. Mano sutuoktinio tėtis iš pradžių skeptiškai žiūrėjo į ketinimus kurti verslą. Argumentai buvo svarūs: mes niekada neturėjome savo verslo, patirties, be to, laikas buvo netinkamas – sunkmetis. Bet pamatęs mūsų entuziazmą ir ryžtą, perskaitęs verslo planą, paskolino trūkstamą dalį pinigų“, – pasakoja Ieva ir priduria, kad jos sutuoktinis dėl žmonos verslo pardavė net savo motociklą.Pašnekovės – atviros, verslo pradžiai jos turėjo keliasdešimt tūkstančių litų. Didžiausią lėšų dalį verslininkės skyrė sušio meistrų algoms.„Dabar dirba 2 sušio meistrai, 2 padavėjos, virėja, finansininkė. Kai organizuojame didesnius renginius, priimame laikinų darbuotojų“, – personalą pristato seserys, taip pat nevengiančios aptarnauti klientų.Restorano interjerą p. Šidlauskaitės kūrė pačios, į pagalbą taip pat kvietėsi draugų, giminaičių. Užeigos kampe stovi Ievos anytos baldų komplektas „Jotulė“, sienas išpiešė draugė, kėdes ištapė Laura, lubas dažė Ieva su vyru.

Klientų atsivedė pačios 2011 m. sausį duris atvėrė „Shimai sushi&wine“. Pasak p. Šidlauskaičių, atidaryti užeigą – tik pusė darbo. Maitinimo įstaiga yra ne pačioje geriausioje vietoje – pusrūsyje, tad verslininkėms bene kiekvieną klientą teko atsivesti už rankos.Pirmiausia gatvėje praeiviams dalijo skrajutes, tačiau šis būdas nepasiteisino. Vėliau Laura pasiėmė padėklą sušių ir aplankė aplinkinius biurus, ten dirbantiems žmonėms papasakojo apie šeiminį verslą, davė paragauti sušių.„Žmonės susidomėdavo, ragaudavo ir, aišku, vėliau atėjo pas mus. Beje, dažnai nustebdavo, kad pačios siūlome sušių, o ne samdome tam žmonių. Taigi pirmieji lankytojai buvo draugai ir pažįstami, antrieji – aplinkinių biurų darbuotojai“, – atskleidžia p. Šidlauskaitė.Plėsdamos veiklą seserys sugalvojo sušiais prekiauti muzikos festivaliuose.„Pirmąkart sušius tiekėme Japonų dienoms. Pasiruošėme kaip pirmūnės: apgalvojome logistiką, kokių sušių tieksime ir pan. Festivalis puikiai pavyko“, – džiaugiasi seserys.Vėliau p. Šidlauskaitės sušiais prekiavo festivaliuose „Tundra“, „Sūpynės“.„Pirmuose festivaliuose nevengdavome sušiais vaišinti veltui arba prekiaudavome už savikainą. Tačiau toks įdirbis pasiteisino. Vienąkart gerai pasirodai festivalyje, kitais metais rengėjai jau patys skambina ir kviečia dalyvauti“, – pasakoja seserys.Jos džiaugiasi, kad jau pavyko grąžinti skolas giminaičiams. Be to, verslininkės šiemet planuoja plėtrą – steigs dar vieną sušių restoraną.***

Verslą pradėkite pasirengęs Parašykite aiškų verslo planą, išdėstykite veiklos tikslus, numatykite priemones, kaip sieksite tikslų.Planuokite finansus. Turėkite lėšų bent 2 mėnesių verslo išlaidoms: patalpų nuomai, darbuotojų algoms ir t. t.Prieš kurdami verslą įgykite žinių. Pasidomėkite, kokių seminarų pradedantiesiems verslininkams organizuoja valstybinės įstaigos: mokesčių, darbo, higienos inspekcijos.Apsilankykite jūsų verslo pobūdį atitinkančiose parodose. Ten įgysite ne tik naudingų žinių, bet ir galbūt užmegsite verslo kontaktų.Straipsnis publikuotas dienraštyje „Verslo žinios“.

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Prieš Davosą įspėja: pasaulis kapitalizmo nelaiko sočios ateities garantu

Šiuolaikinis kapitalizmas daro daugiau žalos negu kuria naudos. Taip mano 56% pasaulinėje apklausoje „Edelman...

Vadyba
18:33
Vatikano vadovybėje – pirmoji moteris

Pirmą kartą istorijoje į vieną iš postų Vatikano vadovybėje paskirta moteris. Popiežiaus Pranciškaus...

Vadyba
17:11
„Kino pavasario“ vadovybėje – pokyčiai

Keičiasi tarptautinio Vilniaus kino festivalio „Kino pavasaris“ vadovybė. Vykdomojo festivalio direktoriaus...

Vadyba
13:37
„Sodra“ paskelbė 100 daugiausia uždirbančių profesijų atlyginimus Premium 5

Labiausiai 2019 m. padidėjo gydytojų ir tarnautojų atlyginimai, rodo „Sodros“ duomenys. Skaičius reikėtų...

Finansai
05:45
„Procter & Gamble“ vadovo patarimas: inovacijų neieškokite darbo vietoje Premium

Verslui, kuris nori neatsilikti nuo konkurentų, nuolat patariama inovuoti: ieškoti naujų produktų, idėjų,...

Vadyba
05:45
Kokias darbuotojų atrankos klaidas daro įmonės ir kaip jas ištaisyti 4

Per darbo pokalbį su kandidatu įmonė turėtų pagalvoti ir apie tolesnį savo kaip darbdavio įvaizdį. Mat...

Vadyba
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kaip atpažinti tikrąją socialinę atsakomybę?

Pastaruoju metu Lietuvą krečia skandalai. Jie apnuogina socialinės atsakomybės stoką, požiūrį į aplinkosaugą...

Verslo aplinka
2020.01.19
Prie didžiausių Europos bendrovių vairo stovi mažiau nei 5% moterų

Didžiausiose Europos korporacijose tik 4,7% CEO pozicijų užima moterys. Tokius naujus duomenis skelbia...

Vadyba
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Tyrėjai išsiaiškino, kaip pasiekus verslo viršūnę joje išsilaikyti

Užkopti į verslo olimpą yra lengviau nei jame įsitvirtinti. Mokslininkai nustatė, kad nuolatinis budrumas ir...

Vadyba
2020.01.18
Personalo valdymo tendencijos 2020

Produktyvumo problema Lietuvoje, su kuria susiduria didelė dalis vadovų, yra ne tik Lietuvos verslo iššūkis.

Vadyba
2020.01.17
Profsąjungos kritikuoja premjero siūlymus dėl švietimo susitarimų

Šalies švietimo profsąjungos kritikuoja premjero Sauliaus Skvernelio siūlomą susitarimą partijoms dėl...

Verslo aplinka
2020.01.17
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Automobilis verslui – greitai ir be rūpesčių Verslo tribūna

Verslo reikmėms bendrovės dažniausiai naudoja lizingu įgytus automobilius, tačiau šiandien rimta alternatyva...

2020.01.17
20 bendrovių, kurios siūlo nuotolinį darbą visame pasaulyje 2

Galimybių dirbti nuotoliniu būdu kasmet atsiranda vis daugiau. Verslas sumaniai išnaudoja šią tendenciją, nes...

Vadyba
2020.01.16
Advokatų kontoroje „Cobalt“ – vadovų komandos pokyčiai 2

Nuo sausio advokatų kontoros „Cobalt“ vadovų gretas papildė du nauji partneriai ir asocijuotas partneris.

Vadyba
2020.01.16
Vadovai-žvaigždės kartais skaudžiai krinta: kaip išgyventi įmonei Premium

Atpažįstami, aktyviai apie įmonės veiklą pasisakantys, charizmatiški, dažnai ir visuomenės nuomonę...

Vadyba
2020.01.15
Vienkartinės premijos darbuotojams: už ir prieš Premium

Kartą per metus už puikius rezultatus darbuotojams skiriamos premijos gali varijuoti nuo keliasdešimties iki...

Vadyba
2020.01.15

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau