Lengvinamos sąlygos smulkiems maisto gamintojams

Publikuota: 2019-01-07
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintų higienos reikalavimų maisto tvarkymo subjektams, mažais kiekiais gaminantiems maistą gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį tiesiogiai vartotojams, projektą.

„Esu įsitikinęs, kad šie VMVT rengiami supaprastinti reikalavimai bus didelis stimulas norintiems gaminti, prekiauti bei vartotojams įsigyti namuose pagaminto maisto. Kadangi patalpų paskirties keitimas yra sudėtinga ir brangi biurokratinė procedūra, atsiradusi galimybė nesirūpinti šiuo klausimu – labai svarbi, sprendžiant, ar imtis tokios veiklos. Rekomenduotina būtų ženklinant tokius gaminius, pažymėti, kad jie „pagaminti namuose“.

Vadovaujantis šiais reikalavimais, verslininkams nereikės iš karto investuoti itin daug lėšų, kurių tikrai reikėtų norint įrengti profesionalias maisto tvarkymo patalpas, tolygias didesnei kepyklai ar gamybos cechui”, –VMVT pranešime cituojamas Darius Remeika, tarnybos direktorius.

Anot VMVT vadovo, įvertinus maisto saugos riziką, reikalavimuose atkreiptas dėmesys į pačius svarbiausius maisto tvarkymo aspektus. Pavyzdžiui, – negaminti maisto jaučiant peršalimo, virusinės infekcijos ar apsinuodijimo požymius, sunegalavus artimiems šeimos nariams. Arba priminimas apie tai, kad gaminant maistą, būtina laikytis griežtos asmeninės higienos – atidžiai ir dažnai plauti rankas, nenaudoti nešvarių medžiaginių virtuvės rankšluosčių, nepamiršti reguliariai valyti, plauti ir dezinfekuoti gamybos paviršius, įrankius ir indus, stebėti, kad į maisto ruošimo patalpą nepatektų augintiniai ar pašaliniai asmenys. Be to, rekomenduojama maistą savo šeimai ir tiekiamą rinkai gaminti skirtingu laiku, žaliavas laikyti atskirai.

Minėtame dokumente apibrėžta, kokie gaminamų produktų kiekiai laikomi mažais, taip pat nurodytas leidžiamos gaminti produkcijos asortimentas bei išdėstyti minimalūs higienos reikalavimai užsiimantiems šia veikla.

Dokumento projektas pateiktas derinti visuomenei ir atsakingoms institucijoms.

VMVT buvo paskelbusi vartotojų ir verslininkų apklausą dėl požiūrio į maisto gaminimą namų sąlygomis. Gauta beveik 1.300 atsakymų į anketos klausimus. 90,5% respondentų pritarė leidimui gaminti maisto produktus ir gaminius individualių namų virtuvėse, tačiau šiai veiklai daugiabučių virtuvėse pritarė tik 81,1%.

Kad smulkiojo verslo atstovai, gaminantys patiekalus namuose pagal užsakymus, galėtų suteikti vienodas maisto saugos ir kokybės garantijas kaip ir specializuotos gamybos įmonės, pritarė 85% atsakiusiųjų, o užsisakytų maistą savo ar darbo kolektyvo šventėms iš gaminančių maistą namuose – 91,2% apklausos dalyvių.

63,3% atsakiusiųjų nuomone, vartotojai, perkantys namuose pagamintą maistą, privalo pateikti informaciją apie maisto produktų sudėtyje esančius alergenus.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Verslo idėją parsivežė iš Kanados: produkto skonis – seniai pažįstamas 4

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.19
Išaugus gėrimų vartojimui, į taromatus 2018 m. grąžinta rekordinis kiekis pakuočių 1

Pernai taromatams bei rankinio surinkimo punktams Lietuvos gyventojai grąžino rekordinį gėrimų pakuočių...

Paslaugos
2019.01.18
Pienas: galimybių eksporto plėtrai daug, bet prireiks pagalbos Premium

Europos Komisijos (EK) analitikai, pateikę savo prognozes žemės ūkiui iki 2030 m., regi pasaulinį pieno...

Pramonė
2019.01.16
Auditoriai: ES maisto saugos sistema per daug apkrauta

Remiantis nauja Europos Audito Rūmų ataskaita, nors Europos Sąjungos (ES) sistema, skirta apsaugoti...

Pramonė
2019.01.16
Nusprendė perkelti gamybą: įtakos turi padėtis darbo rinkoje Premium

Baltijos šalių malūnų grupę valdanti AB „Baltic Mill“ perkelia vieną iš savo įmonių „Balti veski“ iš Estijos...

Pramonė
2019.01.14
Stringant GPAIS virš įmonių pakibo naujų baudų grėsmė Premium 8

Pranašystės, kad dėl GPAIS sistemos broko gamintojams ir importuotojams gali tekti mokėti milijonines baudas...

Paslaugos
2019.01.11
Leidę smulkiesiems gaminti maistą namuose, žada dar daugiau palengvinimų Premium 6

Maisto gaminimo veiklą siekiantys pradėti smulkieji laukia, kol ims veikti siūloma paprastesnė tvarka gaminti...

Pramonė
2019.01.10
„Metrail“ votis tvinksi: ministerija laikosi savo Premium 10

Aplinkos ministerija pateikė oficialią poziciją ir argumentus, kodėl garsiajame ginče dėl „Metrail“ nemato...

Finansai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Pramonė
2019.01.08
Viena parduotuvė Lenkijoje gali virsti šimtais tonų pardavimų Premium

Krekenavos agrofirmos parduotuvės Suvalkuose pardavimai viršijo optimistinę mėsos produktų gamintojo prognozę...

Prekyba
2019.01.08
Be lenkiškos kiaulienos nepražūtų Premium 1

Lenkijai uždraudus lietuviškų kiaulių ir kiaulienos importą, Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras,...

Pramonė
2019.01.08
„Roquette Amilina“ prisijungs antrinę įmonę „Lignoterma“ 2

Panevėžio kviečių krakmolo ir glitimo gamybos bendrovė „Roquette Amilina“ prisijungs antrinę bioenergetikos...

Pramonė
2019.01.07
Lengvinamos sąlygos smulkiems maisto gamintojams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintų higienos reikalavimų maisto tvarkymo...

Pramonė
2019.01.07
Prekybos centruose labiausiai skiriasi sūrio, grietinės ir sviesto kainos 11

Viešai pradėjus skelbti penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“ ir „Lidl“ 20-ies...

Pramonė
2019.01.02
Pradėta skelbti oficialią informaciją apie maisto kainas prekybos tinkluose 12

Nuo šių metų pradžios specialiame tinklalapyje pradėta viešai skelbti oficiali informacija apie svarbiausių...

Pramonė
2019.01.02
Lietuviai pagal išlaidas alkoholiui – treti ES 26

Lietuviai pagal išlaidų dalį alkoholiui 2017 metais užėmė trečią vietą Europos Sąjungoje (ES) – Lietuvos...

Pramonė
2019.01.02
Kodėl gamintojams naudingas Paveldo sertifikatas

Produkcija, pažymėta tautinio paveldo ženklu, garantuoja, kad ji yra skani, nes teisę naudoti šį ženklą turi...

Rinkodara
2019.01.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau