Lengvinamos sąlygos smulkiems maisto gamintojams

Publikuota: 2019-01-07
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintų higienos reikalavimų maisto tvarkymo subjektams, mažais kiekiais gaminantiems maistą gyvenamosios paskirties patalpose ir tiekiantiems jį tiesiogiai vartotojams, projektą.

„Esu įsitikinęs, kad šie VMVT rengiami supaprastinti reikalavimai bus didelis stimulas norintiems gaminti, prekiauti bei vartotojams įsigyti namuose pagaminto maisto. Kadangi patalpų paskirties keitimas yra sudėtinga ir brangi biurokratinė procedūra, atsiradusi galimybė nesirūpinti šiuo klausimu – labai svarbi, sprendžiant, ar imtis tokios veiklos. Rekomenduotina būtų ženklinant tokius gaminius, pažymėti, kad jie „pagaminti namuose“.

Vadovaujantis šiais reikalavimais, verslininkams nereikės iš karto investuoti itin daug lėšų, kurių tikrai reikėtų norint įrengti profesionalias maisto tvarkymo patalpas, tolygias didesnei kepyklai ar gamybos cechui”, –VMVT pranešime cituojamas Darius Remeika, tarnybos direktorius.

Anot VMVT vadovo, įvertinus maisto saugos riziką, reikalavimuose atkreiptas dėmesys į pačius svarbiausius maisto tvarkymo aspektus. Pavyzdžiui, – negaminti maisto jaučiant peršalimo, virusinės infekcijos ar apsinuodijimo požymius, sunegalavus artimiems šeimos nariams. Arba priminimas apie tai, kad gaminant maistą, būtina laikytis griežtos asmeninės higienos – atidžiai ir dažnai plauti rankas, nenaudoti nešvarių medžiaginių virtuvės rankšluosčių, nepamiršti reguliariai valyti, plauti ir dezinfekuoti gamybos paviršius, įrankius ir indus, stebėti, kad į maisto ruošimo patalpą nepatektų augintiniai ar pašaliniai asmenys. Be to, rekomenduojama maistą savo šeimai ir tiekiamą rinkai gaminti skirtingu laiku, žaliavas laikyti atskirai.

Minėtame dokumente apibrėžta, kokie gaminamų produktų kiekiai laikomi mažais, taip pat nurodytas leidžiamos gaminti produkcijos asortimentas bei išdėstyti minimalūs higienos reikalavimai užsiimantiems šia veikla.

Dokumento projektas pateiktas derinti visuomenei ir atsakingoms institucijoms.

VMVT buvo paskelbusi vartotojų ir verslininkų apklausą dėl požiūrio į maisto gaminimą namų sąlygomis. Gauta beveik 1.300 atsakymų į anketos klausimus. 90,5% respondentų pritarė leidimui gaminti maisto produktus ir gaminius individualių namų virtuvėse, tačiau šiai veiklai daugiabučių virtuvėse pritarė tik 81,1%.

Kad smulkiojo verslo atstovai, gaminantys patiekalus namuose pagal užsakymus, galėtų suteikti vienodas maisto saugos ir kokybės garantijas kaip ir specializuotos gamybos įmonės, pritarė 85% atsakiusiųjų, o užsisakytų maistą savo ar darbo kolektyvo šventėms iš gaminančių maistą namuose – 91,2% apklausos dalyvių.

63,3% atsakiusiųjų nuomone, vartotojai, perkantys namuose pagamintą maistą, privalo pateikti informaciją apie maisto produktų sudėtyje esančius alergenus.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
JAV vegetariško maisto gamintojos siekia leidimo vadinti savo gaminius „mėsainiais“

JAV teismas sustabdė įstatymą, draudžiantį vegetariškų pakaitinių patiekalų gamintojams vartoti žodį „mėsa“...

Paslaugos
2019.12.13
„Volfas Engelman“ pajamos šiemet padidėjo 12% iki 37,7 mln. Eur 1

Suomijos bendrovės „Olvi“ grupei priklausančios Kauno alaus gamybos įmonės „Volfas Engelman“ apyvarta per šių...

Pramonė
2019.12.11
„Linas Agro Group“ paukštynas – didžiausias Latvijoje

„Linas Agro Group“ valdomas paukštynas Latvijoje „Putnu Fabrika Kekava“ – didžiausia pagal apyvartą...

Pramonė
2019.12.10
V. Kantauskas grįžo vadovauti „Biovelos“ valdytojai  3

Verslininkas Virginijus Kantauskas grįžo vadovauti mėsos perdirbimo įmonės „Biovela“ valdytojai „Biovela...

Pramonė
2019.12.10
„Pieno žvaigždžių“ pajamos šiemet sumažėjo 1,5%

Preliminariais neaudituotais duomenimis, AB „Pieno žvaigždės“ pardavimų pajamos per šių metų pirmus devynis...

Pramonė
2019.11.27

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau