Tyrimas: ko iš maisto pramonės lietuviai tikisi 2025?

Publikuota: 2018-11-27
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
svg svg
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Maisto pramonėje artėja pertekliaus amžius. Vartotojai, turėdami kaip niekad daug galimybių rinktis, maistui kelia vis didesnius reikalavimus, tiesa, ir patys yra kiek pasiklydę etikečių vertime.

Naujos vartotojų taisyklės – taip „Puratos Lithuania“ atliktą vartotojų tyrimą apibūdina Stela Sinkevičienė, bendrovės marketingo vadovė. 2015 m. pabaigoje atlikto tyrimo metu daugiau kaip 12.500 respondentų buvo klausiama, kokią jie įsivaizduoja maisto pramonę po dešimtmečio – 2025 m. – ir ko iš jos tikisi patys.

„Nors tyrimas buvo atliktas prieš trejus metus, jame užfiksuotos tendencijos šiandien tik stiprėja“, - asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ surengtoje diskusijoje „Maisto inovacijos – ką valgysime rytoj?“ kalbėjo p. Sinkevičienė.

Ir optimizmas, ir baimės

Kalbėdama apie tai, ko iš maisto ateityje tikisi lietuviai, p. Sinkevičienė išskiria plačią jo įvairovę, galimybę vartoti judesyje, inovatyvumą, globalumą bei plačią įvairovę.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Įdomu tai, kad lietuviai, lyginant su latviais ar estais, yra optimistiškesni maisto atžvilgiu, labiau linkę priimti įvairias inovacijas“, - sako p. Sinkevičienė.

Ir nors inovacijas maisto pramonėje lietuviai vertina pozityviai, išlenda ir vartotojų baimės – ar maistas bus kokybiškas, pakankamai natūralus?

Tiesa, ir čia lietuviai optimistiškesni už Europos vidurkį. Nors 26% apklausą atlikusių lietuvių teigė, kad 2025 m. maistas bus mažiau kokybiškas, tiek pat apklaustųjų nurodė tikintys priešingai – kad maistas kaip tik bus kokybiškesnis.

55% lietuvių baiminasi, kad maistas bus labiau dirbtinis, 70% turi nuogąstavimų dėl maisto šviežumo.

„Šviežumas lietuviams itin svarbu. Švieži gaminiai suvokiami kaip aukštos  kokybės ir mūsų pirkėjai retai renkasi šaldytus gaminius, nors, pavyzdžiui, Olandijoje toks dalykas kaip šaldyta duona yra savaime suprantamas“, - kalba p. Sinkevičienė.

Pasiklydę vertime

Panašiai kaip su kokybe, ir kalbant apie maisto sveikumą lietuviai pasidalina perpus – 35% apklaustųjų teigia, kad 2025 m. maistas bus mažiau sveikas, tačiau tiek pat sako, kad maistas bus sveikesnis.

Tiesa, pats sveikumas ir tai, kaip jį suvokia vartotojai – sąlyginis dalykas.

„Vartotojai yra pasiklydę vertime. Iš vienos pusės ne visuomet mokama suprasti etiketes, iš kitos – visuomenėje daugėja mitų apie įvairius ingredientus“, - aiškina p. Sinkevičienė.

Palmių riebalai ar gliutenas šiandien skamba kaip keiksmažodžiai, nors ne vienas pirkėjas pripažįsta iš tikro nežinantis, kodėl šie ingredientai žalingi.

„Iš vienos pusės gamintojams tai yra galimybė per savo komunikaciją edukuoti vartotojus, iš kitos pusės įvairūs nuomonės lyderiai šiandien turi didelę įtaką vartotojams ir gali net sunaikinti labai stiprius prekės ženklus“, - sako p. Sinkevičienė.

Panašiai ir su tvarumu – nors daugelis lietuvių tai priima kaip svarbų maisto pramonės aspektą, šis žodis jiems mažai asocijuojasi su socialine gerove ar aplinkos tausojimu.

„Tvarumas lietuviams labiausiai susijęs su maisto švaistymo mažinimu, nors ir kažkokio produkto išmetimas pirmiausia susijęs ne su tarša, o su pinginės tuštėjimu“, - aiškina p. Sinkevičienė.

Europoje atidžiai etiketes skaito 89% vartotojų, Lietuvoje – 52%. Vis dėlto, maisto pakuotė ir joje pateikiama informacija – svarbu.

„Vartotojai nori aiškios etiketės. Taip pat vertinama personalizacija, asmeniškumas – 61% lietuvių mano, kad reikia saugoti tradicijas, jie nori žinoti iš kur atkeliauja produktas, kokia jo istorija“, - sako p. Sinkevičienė.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Norite pasiūlyti temą, turite pastabų, pasiūlymų ar klausimų? Parašykite „Verslo žinių“ redaktoriams.

Jei norite suteikti konfidencialios informacijos, rašykite vyr. redaktoriui rolandas.barysas@verslozinios.lt

„Biovela Group“ apyvarta pernai augo 16% iki 172 mln. Eur

Mėsos perdirbimo įmonių grupės „Biovela Group“ konsoliduota apyvarta pernai augo 15,8% ir siekė 171,9 mln.

Pramonė
2022.08.10
Grūdų supirkimo kainos liepos pabaigoje mažėjo

Lietuvos grūdų supirkimo įmonėse liepos 25–31 dienomis kviečiai buvo superkami vidutiniškai po 316,8 Eur už...

Prekyba
2022.08.08
Pirmos ukrainietiškų grūdų siuntos pristatymas į Libaną atidėtas 2

Pirmoji ukrainietiškų grūdų siunta iš Odesos pagal svarbų susitarimą dėl Maskvos jūrinės blokados Juodojoje...

Verslo aplinka
2022.08.07
Sankcijos dėl karo Lietuvos grybų perdirbėjus verčia pasukti galvą

Grybų perdirbėjų veiklą Lietuvoje šiemet sutrikdė ne tik infliacija, bet ir pašliję santykiai su Rusija ir...

Pramonė
2022.08.07
„Kotletukai“ šunims išgelbėjo verslą, nesvarbu, kad jie brangesni už mėsą Premium

Šalutinė veikla gali tapti ne tik pagrindinė, bet ir vienintelė, rodo UAB „Rogių šunys“ pavyzdys. Gaminti...

Gazelė
2022.08.04
„Agrorodeo“ gavo 26 mln. Eur paskolą

Vienai didžiausių grūdų eksportuotojų Baltijos šalyse „Agrorodeo“ SEB bankas ir „Swedbank“ suteikė 26 mln.

Pramonė
2022.08.02
Taivano ekspertai atlieka Lietuvos maisto pramonės gamintojų auditą

Taivano Maisto ir vaistų administracijos ekspertai šią savaitę Lietuvoje atlieka jungtinį Lietuvos kiaušinių,...

Verslo aplinka
2022.07.27
„Švyturys“ pagerino pusmečio rezultatus, nors eksportas į Rusiją bei Baltarusiją nutrauktas

Alaus gamintojo „Švyturio-Utenos alus“ pardavimo pajamos pirmąjį šių metų pusmetį buvo 4% didesnės nei pernai...

Pramonė
2022.07.27
Kai optimistinė perspektyva sudūžta per dieną: sprendimai, išgelbėję verslą Premium

Molėtų MB „Linksmoji undinėlė“ šiemet turėjo perdėlioti strategiją, nes įsibėgėjančią verslo plėtrą kaip...

Gazelė
2022.07.27
„Linas Agro Group“: 4 įmones parduodame, 4 fabrikus statysime Premium 6

Viena didžiausių Baltijos šalių regiono žemės ūkio ir maisto gamybos įmonių grupė AB „Linas Agro Group“,...

Pramonė
2022.07.27
Eksportuotojai lieka skeptiški dėl maisto produktų gabenimo iš Ukrainos uostų susitarimo

Didžiausią nerimą eksportuotojams dėl susitarimo tarp Kyjivo, Maskvos, Ankaros ir Jungtinių Tautų dėl maisto...

Verslo aplinka
2022.07.26
„Boslitos ir Ko“ pelnas pernai sumenko 1,8 karto iki 3,5 mln. Eur

Italijos bendrovės „Bosca“ valdoma Kauno alkoholio gamybos bendrovė „Boslita ir Ko“ praėjusiais metais...

Pramonė
2022.07.26
Ukraina tikisi pradėti eksportuoti maisto produktus iš uostų dar šią savaitę

Nepaisydamas Rusijos smūgių Odesai Kyjivas tikisi, kad pirmieji grūdų kroviniai pagal Jungtinėms Tautoms...

Verslo aplinka
2022.07.25
„Nestle Baltics“ pajamos 2021 m. augo 10% iki 62,2 mln. Eur 1

Didžiausios pasaulyje maisto gamintojos „Nestle“ valdomos prekybos bendrovės „Nestle Baltics“ pajamos pernai...

Pramonė
2022.07.22
Estų maisto pramonė karštligiškai ieško pakaitalo dujoms Premium

Estijos maisto pramonė, kuri yra viena didžiausių dujų vartotojų šalyje, neturi garantijų, kad dujos bus...

Pramonė
2022.07.19
Viso gero, didmiesti! Verslą galima kurti ir kaime Premium 2

Vis daugiau jaunų žmonių kardinaliai pakeičia gyvenimą atsisakydami karjeros ir iš miesto persikeldami...

Gazelė
2022.07.18
Kaimą dar labiau priartino prie miesto: jau veikia ir „Derliaus paštas“ Premium

Miestiečiai vis labiau nori natūralių produktų iš kaimo ir yra linkę už juos mokėti brangiau. Todėl randasi...

Gazelė
2022.07.17
Auditorius abejoja dėl I. Udovickio UAB „Melt water“ tolesnės veiklos Premium 1

Verslininko Igorio Udovickio kontroliuojama stalo vandens UAB „Melt water“ priversta į nuostolius nurašyti...

Pramonė
2022.07.15
Kyjivui ir Maskvai artėjant prie susitarimo dėl maisto eksporto, lieka gausu techninių kliūčių

Rusija ir Ukraina trečiadienį pasiekė reikšmingą pažangą per savo pirmąsias nuo kovo tiesiogines derybas,...

Verslo aplinka
2022.07.14
FAO: maisto kainos pasaulyje birželį mažėjo trečią mėnesį iš eilės 1

Maisto kainos pasaulyje mažėja trečią mėnesį iš eilės, po rekordinio šuolio kovą – per pirmąjį Rusijos...

Rinkos
2022.07.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku