Tyrimas: ko iš maisto pramonės lietuviai tikisi 2025?

Publikuota: 2018-11-27
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.
Vladimiro Ivanovo (VŽ) nuotr.

Maisto pramonėje artėja pertekliaus amžius. Vartotojai, turėdami kaip niekad daug galimybių rinktis, maistui kelia vis didesnius reikalavimus, tiesa, ir patys yra kiek pasiklydę etikečių vertime.

Naujos vartotojų taisyklės – taip „Puratos Lithuania“ atliktą vartotojų tyrimą apibūdina Stela Sinkevičienė, bendrovės marketingo vadovė. 2015 m. pabaigoje atlikto tyrimo metu daugiau kaip 12.500 respondentų buvo klausiama, kokią jie įsivaizduoja maisto pramonę po dešimtmečio – 2025 m. – ir ko iš jos tikisi patys.

„Nors tyrimas buvo atliktas prieš trejus metus, jame užfiksuotos tendencijos šiandien tik stiprėja“, - asociacijos „Lietuvos maisto pramonė“ surengtoje diskusijoje „Maisto inovacijos – ką valgysime rytoj?“ kalbėjo p. Sinkevičienė.

Ir optimizmas, ir baimės

Kalbėdama apie tai, ko iš maisto ateityje tikisi lietuviai, p. Sinkevičienė išskiria plačią jo įvairovę, galimybę vartoti judesyje, inovatyvumą, globalumą bei plačią įvairovę.

„Įdomu tai, kad lietuviai, lyginant su latviais ar estais, yra optimistiškesni maisto atžvilgiu, labiau linkę priimti įvairias inovacijas“, - sako p. Sinkevičienė.

Ir nors inovacijas maisto pramonėje lietuviai vertina pozityviai, išlenda ir vartotojų baimės – ar maistas bus kokybiškas, pakankamai natūralus?

Tiesa, ir čia lietuviai optimistiškesni už Europos vidurkį. Nors 26% apklausą atlikusių lietuvių teigė, kad 2025 m. maistas bus mažiau kokybiškas, tiek pat apklaustųjų nurodė tikintys priešingai – kad maistas kaip tik bus kokybiškesnis.

55% lietuvių baiminasi, kad maistas bus labiau dirbtinis, 70% turi nuogąstavimų dėl maisto šviežumo.

„Šviežumas lietuviams itin svarbu. Švieži gaminiai suvokiami kaip aukštos  kokybės ir mūsų pirkėjai retai renkasi šaldytus gaminius, nors, pavyzdžiui, Olandijoje toks dalykas kaip šaldyta duona yra savaime suprantamas“, - kalba p. Sinkevičienė.

Pasiklydę vertime

Panašiai kaip su kokybe, ir kalbant apie maisto sveikumą lietuviai pasidalina perpus – 35% apklaustųjų teigia, kad 2025 m. maistas bus mažiau sveikas, tačiau tiek pat sako, kad maistas bus sveikesnis.

Tiesa, pats sveikumas ir tai, kaip jį suvokia vartotojai – sąlyginis dalykas.

„Vartotojai yra pasiklydę vertime. Iš vienos pusės ne visuomet mokama suprasti etiketes, iš kitos – visuomenėje daugėja mitų apie įvairius ingredientus“, - aiškina p. Sinkevičienė.

Palmių riebalai ar gliutenas šiandien skamba kaip keiksmažodžiai, nors ne vienas pirkėjas pripažįsta iš tikro nežinantis, kodėl šie ingredientai žalingi.

„Iš vienos pusės gamintojams tai yra galimybė per savo komunikaciją edukuoti vartotojus, iš kitos pusės įvairūs nuomonės lyderiai šiandien turi didelę įtaką vartotojams ir gali net sunaikinti labai stiprius prekės ženklus“, - sako p. Sinkevičienė.

Panašiai ir su tvarumu – nors daugelis lietuvių tai priima kaip svarbų maisto pramonės aspektą, šis žodis jiems mažai asocijuojasi su socialine gerove ar aplinkos tausojimu.

„Tvarumas lietuviams labiausiai susijęs su maisto švaistymo mažinimu, nors ir kažkokio produkto išmetimas pirmiausia susijęs ne su tarša, o su pinginės tuštėjimu“, - aiškina p. Sinkevičienė.

Europoje atidžiai etiketes skaito 89% vartotojų, Lietuvoje – 52%. Vis dėlto, maisto pakuotė ir joje pateikiama informacija – svarbu.

„Vartotojai nori aiškios etiketės. Taip pat vertinama personalizacija, asmeniškumas – 61% lietuvių mano, kad reikia saugoti tradicijas, jie nori žinoti iš kur atkeliauja produktas, kokia jo istorija“, - sako p. Sinkevičienė.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Fonterra“ atsisako dalies partnerysčių, bet su lietuviais planuoja plėtrą Premium

Didžiausia pasaulyje pieno eksportuotoja Naujosios Zelandijos „Fonterra“ praneša apie didžiausius nuostolius...

Pramonė
2019.08.21
Teismas: „Pontem“ gali tiekti pieną Vilniaus darželiams

Konkursą laimėjusi didmeninės prekybos bendrovė „Pontem“ gali tiekti pieną ir jo produktus Vilniaus...

Paslaugos
2019.08.19
JK gamintojai įspėja: po „Brexit“ šalyje gali pritrūks kai kurių produktų 5

Jungtinės Karalystės maisto ir gėrimų pramonės atstovai teigia, kad „kietojo Brexit“ atveju šalyje kelias...

Pramonė
2019.08.17
Grūdininkams šiemet vagonų turėtų užtekti 2

Lietuvoje baigiantis javapjūtei, grūdininkai ir vežėjai sako, kad grūdai eksportui per Klaipėdos uostą šiemet...

Pramonė
2019.08.17
Rusijos subsidijomis žemės ūkiui sugebėjo pasinaudoti ir lietuviai Premium

Rusija pratęsė maisto produktų embargą iki 2020 m. pabaigos, nors teigiamas efektas, anot analitikų, baigėsi,...

Pramonė
2019.08.14
Mirusio verslininko R. Karpavičiaus įmonių akcijas perima jo brolis 16

Mirus Lietuvos verslininkui Raimondui Karpavičiui, jo valdomų įmonių akcijas perima jo brolis Henrikas...

Pramonė
2019.08.11
„Kraft Heinz“ krizei pabaigos kol kas nematyti

Maisto pramonės gigantei „Kraft Heinz“ sunkūs laikai ir panašu, kad pabaigos jiems dar nematyti. Bendrovė...

Pramonė
2019.08.10
Išbrangus avokadams, restoranai imasi gudrybių  1

Smarkiai išaugusi paklausa ir prastas derlius taip pabrangino avokadus, kad kai kurie restoranai nebeišgali...

Pramonė
2019.08.08
Sertifikatų reikia ne tik eksportui, bet ir specializacijai įtvirtinti Premium

Panevėžio UAB „Geld Baltic“, dirbanti su liofilizuotų – šaltyje džiovintų – uogų ir vaisių užkandžių prekės...

Gazelė
2019.08.08
„Domino‘s“ picerijos ruošiasi „Brexit“ – apsirūpino priedais už 7 mln. GBP 5

Jungtinės Karalystės picerijų tinklas „Domino‘s Pizza“, besiruošdama kietojo „Brexit“ scenarijui apsirūpino...

Pramonė
2019.08.07
Kauno meras V. Matijošaitis pažeidė įstatymus, konstatavo VTEK 11

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, miesto taryboje balsuodamas dėl specialiųjų planų keitimo, supainiojo...

Verslo aplinka
2019.08.07
Tarptautinė alaus diena: kas jo pagamina, importuoja ir išgeria daugiausia 4

Pasaulis mini Tarptautinę alaus dieną. Europos Komisija (EK) siūlo pažvelgti į su alumi susijusią statistiką...

Pramonė
2019.08.02

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau