Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje

Publikuota: 2018-11-05
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis pabaiga tam, ką šiandien vadiname maistu“.

Paklausus įprastos maisto pramonės bendrovės vadovo apie tai, kaip jis įsivaizduoja maisto gamybos ateitį, ne vienas pradeda kalbėti apie automatizaciją ir robotiką.

Tačiau, p. Robles teigimu, vartotojų poreikiai šiandien keičiasi taip greitai, kad šios technologijos, nors ir svarbios, yra tik paviršiniai pokyčiai, laukiantys maisto pramonės.

Ruošiasi pokyčiams

Kaip rašo „Food manufacture“, p. Robles yra bendrovės „Reimagine Food“ vadovas. Ši bendrovė siekia sujungti startuolius, verslininkus, investuotojus, šefus bei supažindinti juo su technologijomis, kurios transformuoja tai, kaip visuomenė renkasi, įsigyja ir vartoja maistą.

Pono Robles teigimu, siekiant prisitaikyti prie pokyčių, tipiniai maisto pramonės atstovai taip pat turi pasikeisti – ir to imtis jie turi nelaukiant.

„Reimagine Food“, dirbanti su tokiomis kompanijomis kaip „Danone“, „Nestle“, „PepsiCo“, „Bimbo“, „Carrefour“, „GB Foods“ ir IBM bei siekia populiarinti iniciatyvas, skatinančias permąstyti šiandieninę virtuvę ir maisto pramonę bei sprendžiančias tokias problemas kaip sparčiai didėjantis maisto poreikis pasaulyje bei maisto pramonės įtaka visuomenės sveikatai, tvarumui bei aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir agrokultūros organizacija yra paskelbusi, kad žemės ūkio produkcijos mąstai, norint išmaitinti žmonijos populiaciją, kuri 2050 m. turėtų siekti 10 mlrd., turėtų padidėti 75%.

Pono Robles įsitikinimu, tai yra iššūkis, kurį maisto pramonė turi pradėti spręsti jau šiandien. Ir vis dėlto, tai ne pats svarbiausias dalykas. Vizionierius kalba apie „naujos maisto ideologijos gimimą“, kuri pakeis praktiškai kiekvieną šiandieninės maisto pramonės aspektą, nuo maisto gamybos iki jo pardavimo procesų.

Veganų mafija

Vartotojų galvose jau įsitvirtino ir savaime suprantami tapo tokie dalykai kaip tvarumas, klimato kaita, plastiko žala, gyvūnų teisės. Apibūdinant šiuo pokyčius „Reimagine Food“ sugalvojo terminą „Valgonomika“ (angl. „Eatnomics“), apibūdinantį „naują maisto ekonomiką, kuri pradėjo formuotis prieš dvejus metus ir, kaip prognozuojama, turėtų tęstis iki 2026 m.“.

Terminas buvo sukurtas 4 metus analizuojant maisto pramonę skirtingose šalyse, bendraujant su 500 kompanijomis ir analizuojant 4.000 maisto startuolių duomenis.

Būtent startuoliai bus varomoji jėga naujojoje maisto ekonomikoje. O šie, p. Robles teigimu, šiandien siekia iš maisto pramonės lygties pašalinti gyvulininkystės produkciją.

Vizionierius net kalba apie „veganų mafiją“, kurią jis apibūdina kaip „slaptą investuotojų grupę, kuri siekia formuoti maisto ateitį investuodama į maisto pramonės bendroves, siekiančias pašalinti iš maisto grandinės mėsą“. Jo teigimu, tai aktualu ne vienam finansų sektoriaus atstovui, verslininkui ir biotechnologijų pramonės atstovui.

Ponas Robles teigia, kad ledkalnio viršūnė čia – dabar kaip niekad greitai augantis susidomėjimas įvairiais dirbtiniais mėsos pakaitalais. Jis prognozuoja, kad tai tik pradžia – per dešimtmetį panašūs pokyčiai turėtų prasidėti ir kitose srityse, pirmiausia kalbant apie jūros gėrybes bei pieno produktus.

Pašnekovo teigimu, šiandien tai nebėra judėjimas, vedamas vien Silicio slėnio startuolių ar ekologija susidomėjusių aktyvistų.

„Iki 86% vartotojų, kurie renkasi daržovių proteinus taip pat yra ir mėsos vartotojai. Būtent inovatyvi proteinų industrija yra ateities maisto pramonės verslas. Jei reiktų visas dabartines maisto pramonėje pastebimas tendencijas sudėti į vieną sakinį, jis būtų toks: pamatysime maisto, kaip mes tai suprantame šiandien, pabaigą“, – drąsiai sako vizionierius.

Ekologija - nebe tik mada

Keisis ne tik maistas, kurį valgome, bet ir tai, kaip jis gaminamas – p. Robles prognozuoja, kad ateityje namuose maisto gaminama bus dramatiškai mažiau. Jau dabar pastebimas didelis greito vartojimo produktų populiarumas bei išlaidos, kurias namų ūkiai skiria maistui kavinėse bei restoranuose.

Nors ekologija ir aplinkosauga šiandien neretai pristatoma kaip vartotojus apsėdusi mada, p. Robles įsitikinęs, kad tai keičia žmonių mąstymą ir maisto kilmė ir tvarumas tampa vis svarbesniu dalyku.

„Greitai žmonės suvoks skirtumą tarp maitinimosi savo malonumui ir maitinimosi dėl to, kad to reikia mūsų kūnui“, – sako jis teigdamas, kad tai pakeis visuomenės ryšį ir santykius su maistu.

Pono Robles teigimu, laukia maisto produktų, susijusių su sveikatingumu, revoliucija, o dabar egzistuojantys maisto skoniai bus perkuriami, generuojant naujus skonius.

„Tai mums leis sukurti konkretų skonį ir jo stipriklius – tokius, kuriuose vienu metu maišysis dešimt ar dvidešimt skirtingų jutimų“, – įsitikinęs vizionierius.

Ateityje skonis, prisilietimas ir virtuali realybė taps neatskiriamais maisto pramonės dalimis.

„Įsivaizduokite pasaulį, kuriame išnyko lašiša. Galbūt taip ir atsitiks ir galbūt vartotojai galės džiaugtis virtualiais suši, kurių kvapas ir skonis nesiskirs nuo tikros lašišos, tačiau produkte vietoje jos bus kita žuvis. O galbūt galimybė virtualią realybę praturtinti skoniu leis vartoti sveikesnį maistą – užuosti sultingą mėsainį, kramtant daržovių pyragą“, – prognozuoja p. Robles.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Nusprendė perkelti gamybą: įtakos turi padėtis darbo rinkoje Premium

Baltijos šalių malūnų grupę valdanti AB „Baltic Mill“ perkelia vieną iš savo įmonių „Balti veski“ iš Estijos...

Pramonė
2019.01.14
Stringant GPAIS virš įmonių pakibo naujų baudų grėsmė Premium 7

Pranašystės, kad dėl GPAIS sistemos broko gamintojams ir importuotojams gali tekti mokėti milijonines baudas...

Leidę smulkiesiems gaminti maistą namuose, žada dar daugiau palengvinimų Premium 6

Maisto gaminimo veiklą siekiantys pradėti smulkieji laukia, kol ims veikti siūloma paprastesnė tvarka gaminti...

Agroverslas
2019.01.10
„Metrail“ votis tvinksi: ministerija laikosi savo Premium 10

Aplinkos ministerija pateikė oficialią poziciją ir argumentus, kodėl garsiajame ginče dėl „Metrail“ nemato...

Finansai
2019.01.09
Iš arbatos grybo gamina nekaltą limonadą Premium 2

„Nekaltas limonadas“, – taip savo kuriamą gėrimą pristato kombučios „Būkčia“ gamintojai Laurynas Sužiedėlis...

Agroverslas
2019.01.08
Viena parduotuvė Lenkijoje gali virsti šimtais tonų pardavimų Premium

Krekenavos agrofirmos parduotuvės Suvalkuose pardavimai viršijo optimistinę mėsos produktų gamintojo prognozę...

Be lenkiškos kiaulienos nepražūtų Premium 1

Lenkijai uždraudus lietuviškų kiaulių ir kiaulienos importą, Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras,...

Agroverslas
2019.01.08
„Roquette Amilina“ prisijungs antrinę įmonę „Lignoterma“ 2

Panevėžio kviečių krakmolo ir glitimo gamybos bendrovė „Roquette Amilina“ prisijungs antrinę bioenergetikos...

Agroverslas
2019.01.07
Lengvinamos sąlygos smulkiems maisto gamintojams

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) parengė supaprastintų higienos reikalavimų maisto tvarkymo...

Agroverslas
2019.01.07
Prekybos centruose labiausiai skiriasi sūrio, grietinės ir sviesto kainos 11

Viešai pradėjus skelbti penkių didžiausių prekybos tinklų „Maxima“, „Iki“, „Norfa“, „Rimi“ ir „Lidl“ 20-ies...

Agroverslas
2019.01.02
Pradėta skelbti oficialią informaciją apie maisto kainas prekybos tinkluose 12

Nuo šių metų pradžios specialiame tinklalapyje pradėta viešai skelbti oficiali informacija apie svarbiausių...

Agroverslas
2019.01.02
Lietuviai pagal išlaidas alkoholiui – treti ES 26

Lietuviai pagal išlaidų dalį alkoholiui 2017 metais užėmė trečią vietą Europos Sąjungoje (ES) – Lietuvos...

Agroverslas
2019.01.02
Kodėl gamintojams naudingas Paveldo sertifikatas

Produkcija, pažymėta tautinio paveldo ženklu, garantuoja, kad ji yra skani, nes teisę naudoti šį ženklą turi...

Rinkodara
2019.01.01
Mėsą augaliniu maistu keičia kas dešimtas lietuvis 29

Apie 10% Lietuvos gyventojų suvartoja mažiau mėsos produktų arba jų iš viso atsisako, parodė šių metų rugsėjį...

Agroverslas
2018.12.30
Lietuviško maisto eksportas: kur pasiekėme proveržį ir į kokias rinkas dairysimės kitąmet 6

Lietuvos maisto pramonės gaminama produkcija šiemet pasiekė daugiau kaip 130 pasaulio valstybių. Nors...

Agroverslas
2018.12.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau