Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje

Publikuota: 2018-11-05
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis pabaiga tam, ką šiandien vadiname maistu“.

Paklausus įprastos maisto pramonės bendrovės vadovo apie tai, kaip jis įsivaizduoja maisto gamybos ateitį, ne vienas pradeda kalbėti apie automatizaciją ir robotiką.

Tačiau, p. Robles teigimu, vartotojų poreikiai šiandien keičiasi taip greitai, kad šios technologijos, nors ir svarbios, yra tik paviršiniai pokyčiai, laukiantys maisto pramonės.

Ruošiasi pokyčiams

Kaip rašo „Food manufacture“, p. Robles yra bendrovės „Reimagine Food“ vadovas. Ši bendrovė siekia sujungti startuolius, verslininkus, investuotojus, šefus bei supažindinti juo su technologijomis, kurios transformuoja tai, kaip visuomenė renkasi, įsigyja ir vartoja maistą.

Pono Robles teigimu, siekiant prisitaikyti prie pokyčių, tipiniai maisto pramonės atstovai taip pat turi pasikeisti – ir to imtis jie turi nelaukiant.

„Reimagine Food“, dirbanti su tokiomis kompanijomis kaip „Danone“, „Nestle“, „PepsiCo“, „Bimbo“, „Carrefour“, „GB Foods“ ir IBM bei siekia populiarinti iniciatyvas, skatinančias permąstyti šiandieninę virtuvę ir maisto pramonę bei sprendžiančias tokias problemas kaip sparčiai didėjantis maisto poreikis pasaulyje bei maisto pramonės įtaka visuomenės sveikatai, tvarumui bei aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir agrokultūros organizacija yra paskelbusi, kad žemės ūkio produkcijos mąstai, norint išmaitinti žmonijos populiaciją, kuri 2050 m. turėtų siekti 10 mlrd., turėtų padidėti 75%.

Pono Robles įsitikinimu, tai yra iššūkis, kurį maisto pramonė turi pradėti spręsti jau šiandien. Ir vis dėlto, tai ne pats svarbiausias dalykas. Vizionierius kalba apie „naujos maisto ideologijos gimimą“, kuri pakeis praktiškai kiekvieną šiandieninės maisto pramonės aspektą, nuo maisto gamybos iki jo pardavimo procesų.

Veganų mafija

Vartotojų galvose jau įsitvirtino ir savaime suprantami tapo tokie dalykai kaip tvarumas, klimato kaita, plastiko žala, gyvūnų teisės. Apibūdinant šiuo pokyčius „Reimagine Food“ sugalvojo terminą „Valgonomika“ (angl. „Eatnomics“), apibūdinantį „naują maisto ekonomiką, kuri pradėjo formuotis prieš dvejus metus ir, kaip prognozuojama, turėtų tęstis iki 2026 m.“.

Terminas buvo sukurtas 4 metus analizuojant maisto pramonę skirtingose šalyse, bendraujant su 500 kompanijomis ir analizuojant 4.000 maisto startuolių duomenis.

Būtent startuoliai bus varomoji jėga naujojoje maisto ekonomikoje. O šie, p. Robles teigimu, šiandien siekia iš maisto pramonės lygties pašalinti gyvulininkystės produkciją.

Vizionierius net kalba apie „veganų mafiją“, kurią jis apibūdina kaip „slaptą investuotojų grupę, kuri siekia formuoti maisto ateitį investuodama į maisto pramonės bendroves, siekiančias pašalinti iš maisto grandinės mėsą“. Jo teigimu, tai aktualu ne vienam finansų sektoriaus atstovui, verslininkui ir biotechnologijų pramonės atstovui.

Ponas Robles teigia, kad ledkalnio viršūnė čia – dabar kaip niekad greitai augantis susidomėjimas įvairiais dirbtiniais mėsos pakaitalais. Jis prognozuoja, kad tai tik pradžia – per dešimtmetį panašūs pokyčiai turėtų prasidėti ir kitose srityse, pirmiausia kalbant apie jūros gėrybes bei pieno produktus.

Pašnekovo teigimu, šiandien tai nebėra judėjimas, vedamas vien Silicio slėnio startuolių ar ekologija susidomėjusių aktyvistų.

„Iki 86% vartotojų, kurie renkasi daržovių proteinus taip pat yra ir mėsos vartotojai. Būtent inovatyvi proteinų industrija yra ateities maisto pramonės verslas. Jei reiktų visas dabartines maisto pramonėje pastebimas tendencijas sudėti į vieną sakinį, jis būtų toks: pamatysime maisto, kaip mes tai suprantame šiandien, pabaigą“, – drąsiai sako vizionierius.

Ekologija - nebe tik mada

Keisis ne tik maistas, kurį valgome, bet ir tai, kaip jis gaminamas – p. Robles prognozuoja, kad ateityje namuose maisto gaminama bus dramatiškai mažiau. Jau dabar pastebimas didelis greito vartojimo produktų populiarumas bei išlaidos, kurias namų ūkiai skiria maistui kavinėse bei restoranuose.

Nors ekologija ir aplinkosauga šiandien neretai pristatoma kaip vartotojus apsėdusi mada, p. Robles įsitikinęs, kad tai keičia žmonių mąstymą ir maisto kilmė ir tvarumas tampa vis svarbesniu dalyku.

„Greitai žmonės suvoks skirtumą tarp maitinimosi savo malonumui ir maitinimosi dėl to, kad to reikia mūsų kūnui“, – sako jis teigdamas, kad tai pakeis visuomenės ryšį ir santykius su maistu.

Pono Robles teigimu, laukia maisto produktų, susijusių su sveikatingumu, revoliucija, o dabar egzistuojantys maisto skoniai bus perkuriami, generuojant naujus skonius.

„Tai mums leis sukurti konkretų skonį ir jo stipriklius – tokius, kuriuose vienu metu maišysis dešimt ar dvidešimt skirtingų jutimų“, – įsitikinęs vizionierius.

Ateityje skonis, prisilietimas ir virtuali realybė taps neatskiriamais maisto pramonės dalimis.

„Įsivaizduokite pasaulį, kuriame išnyko lašiša. Galbūt taip ir atsitiks ir galbūt vartotojai galės džiaugtis virtualiais suši, kurių kvapas ir skonis nesiskirs nuo tikros lašišos, tačiau produkte vietoje jos bus kita žuvis. O galbūt galimybė virtualią realybę praturtinti skoniu leis vartoti sveikesnį maistą – užuosti sultingą mėsainį, kramtant daržovių pyragą“, – prognozuoja p. Robles.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Kėdainiu konservų fabrikas“ į naują gamybos  padalinį investavo 1,5 mln. Eur 1

„Kėdainių konservų fabrikas“ baigė įrengti naują majonezų ir padažų gamybos padalinį, kuris padidins...

Agroverslas
2018.11.14
Olandai pradėjo gaminti degtinę iš tulpių 3

Sąrašas dalykų, iš kurių galima gaminti degtinę – ilgas. Ir dabar jis tapo dar ilgesnis, nes viena kompanija...

Agroverslas
2018.11.10
Baimės dėl „Brexit“ – UK sandėliai nebesutalpina maisto atsargų 4

Šaldytų produktų sandėliavimo paslaugas teikianti bendrovė „Wild Water“ sako nebeišgalinti patenkinti visų...

Agroverslas
2018.11.09
Eksporto rinkose – ne pyragai, bet perdirbėjai randa būdų prisitaikyti Premium

Pieno perdirbėjams metų pabaiga – ne pati saldžiausia. Pieno produktų eksporto apimtis traukiasi, o kainos...

Agroverslas
2018.11.09
„Vičiūnų“ grupė į „Baltic fish export“ investuoja 3 mln. Eur 3

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir kitiems akcininkams priklausančios „Vičiūnų“ grupės bendrovė „RREI...

Agroverslas
2018.11.06
Šiemet Lietuvoje realizuota 12% mažiau alkoholio 1

Legalaus alkoholio realizacijos sumažėjimas, remiantis VMI duomenimis, Lietuvoje 2018 metais siekia apie 12%.

Agroverslas
2018.11.06
Pieno produktų eksportas traukiasi 3

Europos pienininkams vis didesnį nerimą kelia tai, kad augant pagamintos produkcijos kiekiui, pieno gaminių...

Agroverslas
2018.11.06
Eksportas į Kiniją: antrąją partiją išsiųsti sunkiau nei pirmąją Premium 3

Kinijos rinka atsiveria lietuviškiems maisto produktams – netrukus leidimus čia eksportuoti turėtų gauti mūsų...

Agroverslas
2018.11.06
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
„Vilniaus degtinė“ turi naują vadovą 5

Gėrimų gamintoja AB „Vilniaus degtinė“ nauju generaliniu direktoriumi paskyrė Roką Mituzą, kuris šiose...

Vadyba
2018.11.05
Cukraus rinka kitąmet gali būti deficitinė

Dvejus metus iš eilės susidūrusi su perprodukcija, dėl žemų kainų Europos ir Brazilijos įmonėms pristabdžius...

Agroverslas
2018.11.02
„Lašų duona“ imasi naujo verslo ir dairosi į Aziją Premium

Rokiškyje įsikūrusi „Lašų duonos“ kepykla žengia į naują nišą ir Utenoje įrengia kruopų gamyklą. Su naująja...

Agroverslas
2018.11.02
G. Surplys: Kinijos rinką domina ekologiniai, nišiniai lietuviški gaminiai

Kinijoje šiuo metu besilankantis Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras, teigia, kad šalies verslas domisi...

Agroverslas
2018.10.31
Išaugusios sąnaudos „Nestle Baltics“ pelną apkarpė tris kartus

Didžiausios pasaulyje maisto gamintojos „Nestle“ valdoma prekybos bendrovės „Nestle Baltics“ pajamas pernai...

Metalo drožlės glaiste: teismas išteisino gamybos vadovę 10

Šokolado ir šokoladinio glaisto gamintojai UAB „Meškėnas“ iš gamybos padalinio vadovės nepavyko prisiteisti...

Pramonė
2018.10.29
EP pritarė vienkartinių plastiko gaminių draudimui  11

Europos Parlamentas pritarė pasiūlymams dėl plastikinių gaminių draudimo bei ribojimo. Parlamentarai balsavo...

Agroverslas
2018.10.24
Vyriausybė: po dviejų savaičių Aplinkos ministerija turi pateikti siūlymus, kaip išspręsti „Metrail“ problemą 2

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės, verslo ir institucijų atstovų susitikime Vyriausybės kancleris Algirdas...

Pramonė
2018.10.24
Duonininkų investicijos – į naujus produktus ir sąnaudų mažinimą Premium

Šalies duonininkai pripažįsta, kad besitraukiančioje rinkoje plėstis nelengva. Augant veiklos sąnaudoms,...

Agroverslas
2018.10.24
Pakuočių tvarkymo sistemos krizė: ar yra vaistų? Premium

Šimtams įmonių panaikintos taršos mokesčio lengvatos, gausybė bylų teismuose, grėsmė neįveikti 2018 m.

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau