Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje

Publikuota: 2018-11-05
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
svg svg
Michaela Rehle („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis pabaiga tam, ką šiandien vadiname maistu“.

Paklausus įprastos maisto pramonės bendrovės vadovo apie tai, kaip jis įsivaizduoja maisto gamybos ateitį, ne vienas pradeda kalbėti apie automatizaciją ir robotiką.

Tačiau, p. Robles teigimu, vartotojų poreikiai šiandien keičiasi taip greitai, kad šios technologijos, nors ir svarbios, yra tik paviršiniai pokyčiai, laukiantys maisto pramonės.

Ruošiasi pokyčiams

Kaip rašo „Food manufacture“, p. Robles yra bendrovės „Reimagine Food“ vadovas. Ši bendrovė siekia sujungti startuolius, verslininkus, investuotojus, šefus bei supažindinti juo su technologijomis, kurios transformuoja tai, kaip visuomenė renkasi, įsigyja ir vartoja maistą.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Pono Robles teigimu, siekiant prisitaikyti prie pokyčių, tipiniai maisto pramonės atstovai taip pat turi pasikeisti – ir to imtis jie turi nelaukiant.

„Reimagine Food“, dirbanti su tokiomis kompanijomis kaip „Danone“, „Nestle“, „PepsiCo“, „Bimbo“, „Carrefour“, „GB Foods“ ir IBM bei siekia populiarinti iniciatyvas, skatinančias permąstyti šiandieninę virtuvę ir maisto pramonę bei sprendžiančias tokias problemas kaip sparčiai didėjantis maisto poreikis pasaulyje bei maisto pramonės įtaka visuomenės sveikatai, tvarumui bei aplinkai.

Jungtinių Tautų maisto ir agrokultūros organizacija yra paskelbusi, kad žemės ūkio produkcijos mąstai, norint išmaitinti žmonijos populiaciją, kuri 2050 m. turėtų siekti 10 mlrd., turėtų padidėti 75%.

Pono Robles įsitikinimu, tai yra iššūkis, kurį maisto pramonė turi pradėti spręsti jau šiandien. Ir vis dėlto, tai ne pats svarbiausias dalykas. Vizionierius kalba apie „naujos maisto ideologijos gimimą“, kuri pakeis praktiškai kiekvieną šiandieninės maisto pramonės aspektą, nuo maisto gamybos iki jo pardavimo procesų.

Veganų mafija

Vartotojų galvose jau įsitvirtino ir savaime suprantami tapo tokie dalykai kaip tvarumas, klimato kaita, plastiko žala, gyvūnų teisės. Apibūdinant šiuo pokyčius „Reimagine Food“ sugalvojo terminą „Valgonomika“ (angl. „Eatnomics“), apibūdinantį „naują maisto ekonomiką, kuri pradėjo formuotis prieš dvejus metus ir, kaip prognozuojama, turėtų tęstis iki 2026 m.“.

Terminas buvo sukurtas 4 metus analizuojant maisto pramonę skirtingose šalyse, bendraujant su 500 kompanijomis ir analizuojant 4.000 maisto startuolių duomenis.

Būtent startuoliai bus varomoji jėga naujojoje maisto ekonomikoje. O šie, p. Robles teigimu, šiandien siekia iš maisto pramonės lygties pašalinti gyvulininkystės produkciją.

Vizionierius net kalba apie „veganų mafiją“, kurią jis apibūdina kaip „slaptą investuotojų grupę, kuri siekia formuoti maisto ateitį investuodama į maisto pramonės bendroves, siekiančias pašalinti iš maisto grandinės mėsą“. Jo teigimu, tai aktualu ne vienam finansų sektoriaus atstovui, verslininkui ir biotechnologijų pramonės atstovui.

Ponas Robles teigia, kad ledkalnio viršūnė čia – dabar kaip niekad greitai augantis susidomėjimas įvairiais dirbtiniais mėsos pakaitalais. Jis prognozuoja, kad tai tik pradžia – per dešimtmetį panašūs pokyčiai turėtų prasidėti ir kitose srityse, pirmiausia kalbant apie jūros gėrybes bei pieno produktus.

Pašnekovo teigimu, šiandien tai nebėra judėjimas, vedamas vien Silicio slėnio startuolių ar ekologija susidomėjusių aktyvistų.

„Iki 86% vartotojų, kurie renkasi daržovių proteinus taip pat yra ir mėsos vartotojai. Būtent inovatyvi proteinų industrija yra ateities maisto pramonės verslas. Jei reiktų visas dabartines maisto pramonėje pastebimas tendencijas sudėti į vieną sakinį, jis būtų toks: pamatysime maisto, kaip mes tai suprantame šiandien, pabaigą“, – drąsiai sako vizionierius.

Ekologija - nebe tik mada

Keisis ne tik maistas, kurį valgome, bet ir tai, kaip jis gaminamas – p. Robles prognozuoja, kad ateityje namuose maisto gaminama bus dramatiškai mažiau. Jau dabar pastebimas didelis greito vartojimo produktų populiarumas bei išlaidos, kurias namų ūkiai skiria maistui kavinėse bei restoranuose.

Nors ekologija ir aplinkosauga šiandien neretai pristatoma kaip vartotojus apsėdusi mada, p. Robles įsitikinęs, kad tai keičia žmonių mąstymą ir maisto kilmė ir tvarumas tampa vis svarbesniu dalyku.

„Greitai žmonės suvoks skirtumą tarp maitinimosi savo malonumui ir maitinimosi dėl to, kad to reikia mūsų kūnui“, – sako jis teigdamas, kad tai pakeis visuomenės ryšį ir santykius su maistu.

Pono Robles teigimu, laukia maisto produktų, susijusių su sveikatingumu, revoliucija, o dabar egzistuojantys maisto skoniai bus perkuriami, generuojant naujus skonius.

„Tai mums leis sukurti konkretų skonį ir jo stipriklius – tokius, kuriuose vienu metu maišysis dešimt ar dvidešimt skirtingų jutimų“, – įsitikinęs vizionierius.

Ateityje skonis, prisilietimas ir virtuali realybė taps neatskiriamais maisto pramonės dalimis.

„Įsivaizduokite pasaulį, kuriame išnyko lašiša. Galbūt taip ir atsitiks ir galbūt vartotojai galės džiaugtis virtualiais suši, kurių kvapas ir skonis nesiskirs nuo tikros lašišos, tačiau produkte vietoje jos bus kita žuvis. O galbūt galimybė virtualią realybę praturtinti skoniu leis vartoti sveikesnį maistą – užuosti sultingą mėsainį, kramtant daržovių pyragą“, – prognozuoja p. Robles.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Maskva toliau grasina pasauline maisto krize, jei nebus atšauktos sankcijos 3

Siekiant išvengti pasaulinės maisto krizės, turi būti atšauktos tarptautinės sankcijos Rusijai, įvestos jai...

Pramonė
15:35
Lietuva buria šalių koaliciją Ukrainos grūdams saugiai išplukdyti 3

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako buriantis šalių koaliciją Ukrainos grūdams...

Verslo aplinka
2022.05.24
Prekyba karo zonoje: ukrainiečių tinklas „Silpo“ kliaujasi slaptais sandėliais, stokoja vilkikų Premium

Mažmeninės prekybos įmonės Ukrainoje anksčiau yra patyrusios įvairių iššūkių, bet sąlygos, kuriomis tenka...

Prekyba
2022.05.24
Ukrainos druskos gamintojos „Artiomsol“ vadovas: šalyje teks naudoti iš užsienio atvežtą druską

Viena didžiausių Europos druskos bendrovių „Artiomsol“ dėl karo veiksmų balandį nutraukė veiklą, o įmonės...

Pramonė
2022.05.23
„Borjomi“ gamyklas perima Sakartvelo vyriausybė 1

Sakartvelo vyriausybė iš Rusijos „Alfa Group“, kuriai taikomos sankcijos, neatlygintinai perima vienos iš...

Pramonė
2022.05.23
Rusija šantažuoja toliau blokuoti maisto eksportą, jei nebus panaikintos sankcijos 7

Dmitrijus Medvedevas, anksčiau vieną kadenciją Vladimirą Putiną pakeitęs Rusijos prezidento poste, o dabar...

Pramonė
2022.05.20
„Samsono“ pelnas pernai mažėjo 3,6 karto

Kauno mėsos perdirbimo bendrovė „Samsonas“ praėjusiais metais uždirbo 275.900 grynojo pelno – 3,6 karto...

Pramonė
2022.05.19
Kuo virto „Vytauto“ avantiūra su krepšininkais Ballais Premium 6

Lietuvoje su savo šeima ir kūrybine komanda viešėjęs JAV krepšinio veikėjas LaVaras Ballas paskelbė į Ameriką...

Pramonė
2022.05.17
VMVT leidžia įmonėms sunaudoti turimas produktų pakuotes iki kol bus pagamintos naujos

Dėl karo Ukrainoje stringant kai kurių žaliavų tiekimui, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT)...

Pramonė
2022.05.13
„Orkla“ sausainių gamyklą perkelia į Latviją 4

Uždarius gamyklas Švedijoje ir kitur, maisto gamintoja „Orkla Group“ planuoja visą sausainių ir vaflių gamybą...

Pramonė
2022.05.12
Grūdų derlius kitą sezoną gali būti prastesnis

Tarptautinė grūdų taryba (IGC) prognozuoja, kad 2022–2023 m. pasaulinis grūdų derlius bus 12,7 mln. t...

Pramonė
2022.05.11
TOP 20 daugiausia mokesčių sumokėjusių restoranų: COVID-19 lengvatų aidai Premium

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia TOP 50 apgyvendinimo ir maitinimo paslaugas teikiančių įmonių,...

Prekyba
2022.05.10
M. Skuodis siūlo svarstyti koridorių per Baltarusiją ukrainietiškiems grūdams transportuoti 7

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad yra tik du realūs būdai iš karo apimtos Ukrainos išvežti...

Verslo aplinka
2022.05.10
Saldėsių gamintojams pirmasis ketvirtis įkvepia optimizmo

Sausio–kovo mėnesiai atnešė didesnius saldumynų pardavimus ir tai lyg atgaiva po pernai ne itin finansiškai...

Pramonė
2022.05.08
Kaišiadorių paukštyne neliko beveik 350 darbuotojų 1

Žemės ūkio ir maisto pramonės grupės „Linas Agro Group“ valdomam Kaišiadorių paukštynui pernai lapkritį...

Pramonė
2022.05.07
Kyla pokyčių vėjas Lietuvos saldumynų sektoriuje, stabdoma įmonės „Rūta Latvija“ veikla Premium 1

Dėl karo Ukrainos konditerijos gaminių korporacija „Roshen“ priversta mažinti gamybos apimtis ir tai gali...

Pramonė
2022.05.05
Perrinkta „Pieno žvaigždžių“ valdyba

Vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių šalyje „Pieno žvaigždės“ akcininkai perrinko bendrovės valdybą, jai...

Vadyba
2022.05.05
TOP 20 maisto ir gėrimų pramonės įmonių, I ketvirtį sumokėjusių daugiausia mokesčių Premium

Per šių metų pirmąjį ketvirtį TOP 20 Lietuvos maisto ir gėrimų pramonės įmonės valstybei pervedė daugiau nei...

Pramonė
2022.05.03
Paukštininkystės asociacijos vadovas: valstybės parama gelbės tik kelis mėnesius

Žemės ūkio ministerijai numačius 5,8 mln. Eur viščiukų broilerių ir dedeklių laikytojams, Lietuvos...

Pramonė
2022.05.01
Sutelktinio finansavimo platformose pirmasis ketvirtis skilo į dvi dalis Premium

Sutelktinio finansavimo platformose investuotojų skaičiaus augimo, finansuojamų sumų didėjimo ir grąžos...

Rinkos
2022.04.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku