Maisto pramonės gigantai atsigręžė į startuolius – skatina ne tik altruizmas

Publikuota: 2018-09-18
Wolfgang Rattay („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Wolfgang Rattay („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Pastaruoju metu apie savo startuolių akceleracijos programas pranešė tokie maisto pramonės gigantai kaip „Chipotle“, „Chobani“, „Land O‘Lakes“ ir „Pepsico“.

„Chipotle“ savo programos dalyviams siūlo pagalbą iš garsiojo virtuvės šefo Richardo Blaiso ir verslininko Kimbalo Musko; „Chobani“ ir „Land O‘Lakes“ startuolių veiklos pradžiai skiria po 20.000 USD; „Pepsi“ savo globotiniams siūlo ne tik 20.000 USD paramą, bet ir galimybę laimėti dar 100.000 USD už geriausią pasirodymą.

Nei viena iš šių kompanijų nesiruošia tapti startuolių akcininkėmis. Kaip rašo CNN, visos jos lyg susitarusios kartoja, kad tiesiog nori padėti jaunam verslui suklestėti ir taip grąžinti skolą bendruomenei.

Tiesa, tai ne visa istorija.

Savo startuolių akceleracijos programomis didžiosios maisto pramonės įmonės taip pat tikisi pačios šio to išmokti.

„Maisto pramonės sektorius keičiasi dramatiškai“, – CNN cituoja Peterį Bodenheimerį, maisto startuolių programos „Food-X“ vadovą.

Jo teigimu, anksčiau didžiosios kompanijos diktuodavo, ką žmonės valgo. Dabar jauni konkurentai sugeba pasiūlyti daugybę alternatyvų, be to, labai greitai reaguoja į naujas madas.

„Didelės kompanijos dabar yra „apvalgomos“ smulkiųjų ir turi iš naujo pažinti rinką, kurioje dirba“, – įsitikinęs p. Bodenheimeris.

Panašiai kalba ir R. J. Hottovy, „Morningstar“ analitikas.

„Pasikeitusioje aplinkoje didžiosioms kompanijoms darosi vis sunkiau augti. Investuojant ar bendradarbiaujant su startuoliais, šios bendrovės bando neatsilikti nuo naujų tendencijų“, – teigia jis.

Naudinga patirtis

Vartotojų skoniai šiandien keičiasi kaip niekad greitai, o maisto pramonės kompanijos yra priverstos prie to taikytis. Chrisas Robertsas, „Land O‘Lakes“ vykdomasis direktorius, teigia, kad jaunimas šiandien yra itin linkęs eksperimentuoti su maistu, o bendroves tai verčia nuolat galvoti apie ateitį.

„Tai, kad laimi šiandien, dar nereiškia, kad laimėtoju būsi ir po metų ar dviejų“, – įsitikinęs jis.

Darbas su startuoliais rinkos senbuvėms taip pat gali padėti rasti naujų būdų spręsti senas problemas. Ponas Robertsas pateikia pavyzdį – vienas startuolis pasiūlė naujus produktus išbandyti ūkininkų turgeliuose, o ne atliekant specialius testus ar apklausas.

Daugiau sėkmingų kompanijų taip pat lemia bendrą rinkos plėtrą, o tuo pačiu – daugiau galimybių uždirbti.

„Tai padeda visai pieno pramonei. Kuo daugiau kompanijų, tuo didesnė pirminės žaliavos – pieno – paklausa. O tai naudinga visiems, taip pat ir mūsų akcininkams, tarp kurių nemažai pieno gamintojų“, – aiškina vienas iš „Land O‘Lakes“ vadovų.

Augalai, vabzdžiai ir sula

Nors „Pepsi“ dar tik pranešė apie savo startuolių programos Amerikoje pradžią, ji parengta pagal labai panašią programą, kurią kompanija praėjusiais metais surengė Europoje.

Danielis Grubbsas, „PepsiCo Ventures Group“ vadovas, teigia, kad startuolių akceleratorius padeda bendrovei išsiaiškinti, kokius naujus produktus palankiai vertina vartotojai.

Praėjusiais metais 8 kompanijos Europoje gavo „PepsiCo“ paramą. Tarp startuolių buvo bendrovės, siūlančios plaktų daržovių kokteilius, sulą bei užkandžius, pagamintus iš vabzdžių.

Europos akceleratoriaus laimėtoja tapo kompanija iš Jungtinės Karalsytės „Erbology“, parduodanti iš augalų pagamintus užkandžius bei aliejus.

Tikri altruistai

„Chipotle“ didžiausią dėmesį skiria kompanijoms, kurios kuria žemės ūkio technologijas bei sprendimus, stabdančius maisto švaistymą.

Caitlin Leibert, bendrovės tvarumo vadovė, sako, kad „Chipotle“ parama – visiškai altruistinis gestas.

„Bet mes negalime sakyti, kad investicija į maisto ateitį nebus naudinga visiems, taip pat ir mūsų kompanijai“, – pabrėžia ji.

„Chobani“ tikisi, kad jų startuolių akseleratorius padės daugiau natūralaus maisto pasiūlyti didesniam ratui žmonių.

Peteris McGuinnessas, bendrovės komunikacijos vadovas, sako, kad Hamdi Ulukaya, „Chobani“ vadovas, pats dar visai neseniai buvo tik pradedantysis verslininkas, dėl to šiandien nori padėti kitiems startuojantiems šiame sektoriuje.

Graikišką jogurtą gaminanti bendrovė nesijaudina, kad prasimušę startuoliai atims iš jų klientus.

„Mūsų programoje nedalyvauja jokie jogurto gamintojai“, – pabrėžia p. McGuinnessas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Olandai pradėjo gaminti degtinę iš tulpių 3

Sąrašas dalykų, iš kurių galima gaminti degtinę – ilgas. Ir dabar jis tapo dar ilgesnis, nes viena kompanija...

Agroverslas
2018.11.10
Baimės dėl „Brexit“ – UK sandėliai nebesutalpina maisto atsargų 4

Šaldytų produktų sandėliavimo paslaugas teikianti bendrovė „Wild Water“ sako nebeišgalinti patenkinti visų...

Agroverslas
2018.11.09
Eksporto rinkose – ne pyragai, bet perdirbėjai randa būdų prisitaikyti Premium

Pieno perdirbėjams metų pabaiga – ne pati saldžiausia. Pieno produktų eksporto apimtis traukiasi, o kainos...

Agroverslas
2018.11.09
„Vičiūnų“ grupė į „Baltic fish export“ investuoja 3 mln. Eur 3

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir kitiems akcininkams priklausančios „Vičiūnų“ grupės bendrovė „RREI...

Agroverslas
2018.11.06
Šiemet Lietuvoje realizuota 12% mažiau alkoholio 1

Legalaus alkoholio realizacijos sumažėjimas, remiantis VMI duomenimis, Lietuvoje 2018 metais siekia apie 12%.

Agroverslas
2018.11.06
Pieno produktų eksportas traukiasi 3

Europos pienininkams vis didesnį nerimą kelia tai, kad augant pagamintos produkcijos kiekiui, pieno gaminių...

Agroverslas
2018.11.06
Eksportas į Kiniją: antrąją partiją išsiųsti sunkiau nei pirmąją Premium 3

Kinijos rinka atsiveria lietuviškiems maisto produktams – netrukus leidimus čia eksportuoti turėtų gauti mūsų...

Agroverslas
2018.11.06
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
„Vilniaus degtinė“ turi naują vadovą 5

Gėrimų gamintoja AB „Vilniaus degtinė“ nauju generaliniu direktoriumi paskyrė Roką Mituzą, kuris šiose...

Vadyba
2018.11.05
Cukraus rinka kitąmet gali būti deficitinė

Dvejus metus iš eilės susidūrusi su perprodukcija, dėl žemų kainų Europos ir Brazilijos įmonėms pristabdžius...

Agroverslas
2018.11.02
„Lašų duona“ imasi naujo verslo ir dairosi į Aziją Premium

Rokiškyje įsikūrusi „Lašų duonos“ kepykla žengia į naują nišą ir Utenoje įrengia kruopų gamyklą. Su naująja...

Agroverslas
2018.11.02
G. Surplys: Kinijos rinką domina ekologiniai, nišiniai lietuviški gaminiai

Kinijoje šiuo metu besilankantis Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras, teigia, kad šalies verslas domisi...

Agroverslas
2018.10.31
Išaugusios sąnaudos „Nestle Baltics“ pelną apkarpė tris kartus

Didžiausios pasaulyje maisto gamintojos „Nestle“ valdoma prekybos bendrovės „Nestle Baltics“ pajamas pernai...

Metalo drožlės glaiste: teismas išteisino gamybos vadovę 10

Šokolado ir šokoladinio glaisto gamintojai UAB „Meškėnas“ iš gamybos padalinio vadovės nepavyko prisiteisti...

Pramonė
2018.10.29
EP pritarė vienkartinių plastiko gaminių draudimui  11

Europos Parlamentas pritarė pasiūlymams dėl plastikinių gaminių draudimo bei ribojimo. Parlamentarai balsavo...

Agroverslas
2018.10.24
Vyriausybė: po dviejų savaičių Aplinkos ministerija turi pateikti siūlymus, kaip išspręsti „Metrail“ problemą 2

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės, verslo ir institucijų atstovų susitikime Vyriausybės kancleris Algirdas...

Pramonė
2018.10.24
Duonininkų investicijos – į naujus produktus ir sąnaudų mažinimą Premium

Šalies duonininkai pripažįsta, kad besitraukiančioje rinkoje plėstis nelengva. Augant veiklos sąnaudoms,...

Agroverslas
2018.10.24
Pakuočių tvarkymo sistemos krizė: ar yra vaistų? Premium

Šimtams įmonių panaikintos taršos mokesčio lengvatos, gausybė bylų teismuose, grėsmė neįveikti 2018 m.

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau