Suirutė Europos cukraus rinkoje: išgyvens tik stipriausieji

Publikuota: 2018-04-10
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Iš gamybos kvotų kokono „išvaduoti“ Europos cukraus gamintojai dabar kovoja, kad galėtų išgyventi konkurencijos ir mažėjančių kainų aplinkoje.

Didžiausias Europos cukraus gamintojas, Vokietijos bendrovė „Suedzucker“ pranešė 2018-2019 m. planuojanti patirti 100-200 mln. Eur veiklos nuostolių. Konkurentai taip pat kalba apie atėjusius sunkius laikus.

Dirbti pelningai - sunku

„Esant dabartinėms kainoms Europoje turbūt nėra nei vienos kompanijos, kuri dar gali veikti pelningai“, - „Reuters“ cituoja kompanijos „Nordzucker“ atstovą.

2017 m., Europoje panaikinus cukraus gamybos kvotas, gamybos mastai šoko į viršų - regionui atsirado proga tapti vienu pagrindinių cukraus eksportuotoju.

Deja, gamyba augti pradėjo tuo metu, kai apetitas cukrui visame pasaulyje mažėja, o europietiškos kainos prieš kvotų panaikinimą buvo gerokai aukštesnės už globalų vidurkį.

„Cukrus, kai kurių žmonių akyse, dabar yra tarsi naujasis tabakas“, - įsitikinęs  Fintanas Ryanas, „Berenberg“ analitikas.

Jo teigimu, Europoje cukraus paklausa nedidėja jau kuris laikas – globalų rinkos augimą skatina tik augantis cukraus vartojimas besivystančiose rinkose.

„Visi galėjo gaminti tiek, kiek nori, ir visos kompanijos stengėsi sumažinti sąnaudas didindamos gamybos mastus. Bet niekas nepagalvojo apie tai, kad kainos nučiuoš žemyn, jeigu visi pagrindiniai žaidėjai darys tą patį ir gamins daugiau“, - „Reuters“ cituoja Stefaną Uhlenbrocką, rinkos tyrimų kompanijos  „F.O. Licht“ atstovą.

Jo teigimu, būtent tai ir atsitiko cukraus rinkoje ir dabar gamintojai turi veikti tokiomis sąlygomis, kuriose išgyventi galės tik stipriausi.

Rinka adaptuojasi

ES cukraus kainos ilgą laiką buvo stiprinamos produkcijos kvotomis ir importo tarifais, dėl kurių kainos šioje rinkoje dažnai laikėsi gerokai aukščiau globalaus vidurkio.

Europos Komisijos duomenimis, vidutinė balto cukraus kaina Europoje sausio mėnesį siekė 374 Eur už toną – tai 26 Eur mažesnė kaina nei gruodį ir mažiausia cukraus  kaina nuo 2006 m.

„Tai leidžia suprasti greitį, kuriuo Europos rinka artėja prie pasaulinio vidurkio. Dabar, kai Londone cukraus kaina siekia 280 Eur už toną, gali būti, kad nuo sausio mėnesio kainos dar labiau sumažėjo“, - „Reuters“ cituoja Francois Thaury, kompanijos „Agritel“ cukraus analitiką.

Ekspertai prognozuoja, kad globali cukraus rinka perteklių jaus dar bent du sezonus, o augantys gamybos mastai, ypač Indijoje ir Tailande, šį laikotarpį gali dar labiau prailginti.

Nemažai ES gamintojų jau dabar yra sutarę su ūkininkais dėl didelio kiekio cukrinių runkelių pirkimo ateinančiam sezonui.

„Kol kas kainų signalas nepasiekė ūkininkų, nes didžioji dalis sandorių nėra tiesiogiai susiję su rinkos kainomis“, - aiškina Timothe Masson, Prancūzijos cukrinių runkelių augintojų asociacijos CGB atstovas.

Jis prognozuoja, kad cukrinių runkelių rinka šį sezoną pokyčių nepajus – jie augintojus turėtų pasiekti kitąmet.

Situaciją stebi

„Dalis cukraus turės būti perkelta ar saugoma, turint omenyje, kad globali rinka yra perteklinė. Klausimas, ar Europos Komisija šioje situacijoje imsis konkrečių veiksmų, tokių kaip parama privačiam produkcijos saugojimui“, - „Reuters“ cituoja Joshą Rossato, „Green Pool“ analitiką.

Tiesa, Europos Komisija, nors pripažįsta, kad regiono rinka patiria spaudimą, kontrolės veiksmų kol kas neplanuoja.

„Šiuo metu Komisija neturi planų dėl konkrečių veiksmų, bet stebi situaciją rinkoje“, - teigia naujienų agentūros šaltinis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Pieno žvaigždės“ derasi dėl gamybos Rusijoje Premium 1

Lietuvos pieno perdirbimo įmonė „Pieno žvaigždės“ ieško sutartinės gamybos galimybių Rusijoje. Rusijos spauda...

Agroverslas
2018.06.22
Šveicarijos „Hochdorf Group“ pardavė pieno miltelių gamyklą Lietuvoje 3

Nuo 2010 metų Lietuvoje veikusi viena didžiausių Šveicarijos maisto gamybos įmonių „Hochdorf Group“ traukiasi...

Agroverslas
2018.06.20
„Vilniaus duona“ auga, bet apie plėtrą svarsto atsargiai Premium 1

Trupančioje duonos rinkoje „Vilniaus duonai“ augti padeda nauji produktai, inovacijos ir tendencijų...

Agroverslas
2018.06.20
„Mars Lietuva“ dividendams skyrė 40 mln. Eur 3

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.18
„Vikondos“ pajamos smuko 2,1 karto 1

Verslininkės Jolantos Blažytės valdomas koncernas „Vikonda“ praėjusiais metais uždirbo 2,736 mln. Eur...

Pramonė
2018.06.15
„Orkla“ fabrikas Latvijoje: tai bus stambiausia sausainių gamykla Šiaurės šalyse 6

Plataus vartojimo prekių milžinė Šiaurės Europoje ir Baltijos šalyse „Orkla ASA“ priėmė sprendimą statyti...

Pramonė
2018.06.12
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Ilzenbergo dvaro ūkis mažina asortimentą ir renkasi naują kryptį Premium 1

Pieno, mėsos, daržovių, duonos gaminiai, konservai – Ilzenbergo dvaro ūkio produktų asortimentą šiandien...

Agroverslas
2018.06.11
Į 250 kambarių viešbutį ir biurus „Tauro“ teritorijoje investuoja 20 mln. Eur 6

Ne vienus metus apleista vienos pirmųjų Vilniaus alaus daryklų teritorija keičia veidą: griaunami seni...

Statyba ir NT
2018.06.08
„Vilniaus pergalė“: 16 naujų gaminių ir beveik 1,5 karto daugiau pelno 2

Vilniaus konditerijos AB „Vilniaus pergalė“, pretenduojanti įsigyti Šiaulių saldumynų fabriką „Naujoji Rūta“,...

Pramonė
2018.06.07
„Minordija“ augo iš duonos bei konditerijos segmentų

Žaliavų duonos gaminiams, konditerijai, pieno ir kitoms pramonės šakoms tiekėjos UAB „Minordija“ pajamos 2017...

Pramonė
2018.06.06
„Mars“ į tvarumą investuoja 1 mlrd. USD: tai atsipirks kelis kartus 3

„Mars“ investuoja 1 mlrd. USD į tvarumo programą. Nors susidomėjimas ekologija ir žemės ateitimi tampa vis...

Agroverslas
2018.06.06
Žuvies perdirbimo „Edega“: į JAV atvedė asmeninės pažintys 1

Žuvies perdirbimo UAB „Edega“ maždaug 6% savo produkcijos eksportuoja į JAV ir tikisi šią eksporto dalį...

Pramonė
2018.06.04
Populiarėjanti, bet vis dar gamintojų neišnaudota niša Premium

Veganiško, vegetariško, pagaminto nenaudojant glitimo ir kitokio sveiko bei saugaus maisto valgytojų daugėja,...

Agroverslas
2018.06.03

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau