EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Publikuota: 2018-04-10
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos (ES) narės, pasirašydamos Tvarios plėtros programą. Europos Komisija (EK) jau planuoja kovą su šia problema – valstybės, jos atstovų teigimu, veiksmų turės imtis visose maisto pramonės grandinės dalyse.

Kasmet Europoje iššvaistoma 88 mln. tonų maisto – tai 20% viso ES pagaminamo maisto.

„Elektros energija, vanduo, darbo valandos, žemdirbių produkcija, parama žemės ūkiui – reikia ir visa tai suskaičiuoti. Tuomet gaunasi, kad kasmet išmetame 143 mlrd. Eur“, - Lietuvos vartotojų instituto rengtoje konferencijoje „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą“ kalba Vytenis Andriukaitis, EK narys, atsakingas už visuomenės sveikatą ir maisto saugą.

Pono Andriukaičio teigimu, norint pasiekti šį tikslą, būtina imtis veiksmų visose maisto pramonės grandinės dalyse.

Nuo ūkininkų iki butų

EK narys pasakojo, kad ūkiuose, pirmoje maisto pramonės grandinės dalyje, pasitaiko dvejopi maisto praradimo atvejai – dalis maisto yra prarandama dėl gamtinių sąlygų, kenkėjų ar kitų trukdžių, bet nemažai maisto yra ir tiesiog iššvaistoma.

„Ypatingai skaudu, kad nemaža dalis užauginamos žemės ūkio produkcijos yra išmetama, nes yra „nekondicijoje“, pavyzdžiui, gumbuotos morkos ar per mažos bulvės. Jeigu jau parduotuvės nenori jomis prekiauti, kodėl negalime atiduoti mokykloms ar ligoninėms?“ – klausia p. Andriukaitis.

Perdirbimo, prekybos grandinės dalyse taip pat iššvaistoma nemažai maisto.

„Prakiurusios pakuotės ar, pavyzdžiui, sulūžę vafliai. Kodėl tokius produktus reikia išmesti?“ – kalba EK narys.

Dar prastesnė situacija namų ūkiuose – būtent čia iššvaistoma didžiausia dalis - 40% - maisto produktų.

Imasi veiksmų

Pono Andriukaičio teigimu, EK jau patvirtino gaires kovoje su maisto švaistymu ir kiekviena bendrijos narė turės imtis veiksmų prie to prisidėti.

„Pirmiausia mes keičiame bendrąją žemės ūkio politiką“, - sako EK narys. Jo teigimu, čia turi būti užfiksuotas principas, kad žemės ūkio produkcija turi būti sunaudojama ir utilizuojama, o ne išmetama.

Sukūrusi Maisto švaistymo platformą, EK jau pateikė ES teisės aktus, kurie laukia pasirašymo.

„Šalys turės pagal parengtas gaires peržiūrėti ir adaptuoti savo teisės aktus, kad būtų palengvintas maisto dovanojimas. Pagal metodologijas kiekviena šalis taip pat turės apskaičiuoti, kiek maisto iššvaistoma kiekvienoje grandinės dalyje“, - kalba EK narys.

EK taip pat ruošiamos gairės dėl netinkamų maisto produktų panaudojimo gyvūnų šėrime.

„Aišku, tai labai komplikuota tema. Žinome, ką reiškia kempinligė ir kodėl buvo tiek daug suvaržymų, bet mes turime kalbėti, kaip, užtikrinus saugą, sugrąžinti išmetamo maisto dalį į šėrimą“, - įsitikinęs p. Andriukaitis.

Daug diskusijų kyla ir dėl maisto ženklinimo.

„Būtina, kad visi žinotų skirtumus tarp frazių „geriausia iki“ ir „tinka vartoti iki“. Apskritai yra pasiūlymų, kad kai kuriems produktams iš viso nereikia galiojimo termino“, - aiškina p. Andriukaitis.

Jo teigimu, kadangi daugiausia maisto iššvaistoma namų ūkiuose, čia būtina ir edukacija.

„Būtina priimti teisingus sprendimus visose grandinės dalyse ir didinti problemos žinomumą bei vartotojų sąmoningumą, nes laikas tiksi – 2030 m. jau ne už kalnų“, - primena p. Andriukaitis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Šalies gamintojai įžvelgia naujų galimybių Japonijos rinkoje

Įsigaliojus šią savaitę pasirašytai Europos Sąjungos (ES) ir Japonijos laisvos prekybos sutarčiai,...

Agroverslas
2018.07.19
Sezono įkarštyje Ukrainos gėrimų pramonėje – sumaištis 2

Skysto chloro ir druskos rūgšties gamybą nutraukusi „Dniproazot“ gamykla sukėlė sumaištį Ukrainos gėrimų...

Pramonė
2018.07.19
Lietuviška mėsa bus eksportuojama į Honkongą 3

Honkongo kompetentinga institucija atsiuntė patvirtinimą, kad 10 Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių gali...

Agroverslas
2018.07.18
Cukraus rinka: ES gamintojai griebiasi už galvos, lietuviai laikosi gerai Premium

Iš kvotų kokono išsivadavę Europos cukraus gamintojai puolė didinti gamybos mastus, o tai privertė kainas...

Agroverslas
2018.07.11
Dainų šventės dalyvių maitinimu suskubo rūpintis verslai 2

Kilus susirūpinimui dėl galimai netinkamai ruošiamo maisto Dainų šventės dalyviams, Remigijus Šimašius,...

Agroverslas
2018.07.04
Investuojantys „Kauno grūdai“ šiemet tikisi 338 mln. Eur pajamų

Verslininko Tautvydo Barščio valdoma grūdų perdirbimo AB „Kauno grūdai“ praėjusiais metais gavo 310,942...

Agroverslas
2018.07.03
GPAIS pereinamąjį laikotarpį pratęsė dar trims mėnesiams 14

Aplinkos ministras liepos 2 d. pasirašė įsakymą, kuriuo dar trims mėnesiams – iki spalio 1 d. – pratęsė...

Finansai
2018.07.03
„Vičiūnų grupė“ pelną didino 56% 8

„VG holding“, valdanti maisto gamybos grupę „Vičiūnų grupė“, savo pajamas praėjusiais metais augino 19%, o...

Agroverslas
2018.06.30
„Mars Lietuva“ į plėtrą investuoja 18 mln. eurų

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.29
Auga ruginės duonos pardavimai 1

Nors kvietinė duona išlieka populiariausia, Lietuvoje auga ir ruginės duonos pardavimai. „Vilniaus duona“ tai...

Agroverslas
2018.06.28

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau