EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Publikuota: 2018-04-10
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos (ES) narės, pasirašydamos Tvarios plėtros programą. Europos Komisija (EK) jau planuoja kovą su šia problema – valstybės, jos atstovų teigimu, veiksmų turės imtis visose maisto pramonės grandinės dalyse.

Kasmet Europoje iššvaistoma 88 mln. tonų maisto – tai 20% viso ES pagaminamo maisto.

„Elektros energija, vanduo, darbo valandos, žemdirbių produkcija, parama žemės ūkiui – reikia ir visa tai suskaičiuoti. Tuomet gaunasi, kad kasmet išmetame 143 mlrd. Eur“, - Lietuvos vartotojų instituto rengtoje konferencijoje „Maisto švaistymas namų ūkiuose: kaip didinti problemos supratimą“ kalba Vytenis Andriukaitis, EK narys, atsakingas už visuomenės sveikatą ir maisto saugą.

Pono Andriukaičio teigimu, norint pasiekti šį tikslą, būtina imtis veiksmų visose maisto pramonės grandinės dalyse.

Nuo ūkininkų iki butų

EK narys pasakojo, kad ūkiuose, pirmoje maisto pramonės grandinės dalyje, pasitaiko dvejopi maisto praradimo atvejai – dalis maisto yra prarandama dėl gamtinių sąlygų, kenkėjų ar kitų trukdžių, bet nemažai maisto yra ir tiesiog iššvaistoma.

„Ypatingai skaudu, kad nemaža dalis užauginamos žemės ūkio produkcijos yra išmetama, nes yra „nekondicijoje“, pavyzdžiui, gumbuotos morkos ar per mažos bulvės. Jeigu jau parduotuvės nenori jomis prekiauti, kodėl negalime atiduoti mokykloms ar ligoninėms?“ – klausia p. Andriukaitis.

Perdirbimo, prekybos grandinės dalyse taip pat iššvaistoma nemažai maisto.

„Prakiurusios pakuotės ar, pavyzdžiui, sulūžę vafliai. Kodėl tokius produktus reikia išmesti?“ – kalba EK narys.

Dar prastesnė situacija namų ūkiuose – būtent čia iššvaistoma didžiausia dalis - 40% - maisto produktų.

Imasi veiksmų

Pono Andriukaičio teigimu, EK jau patvirtino gaires kovoje su maisto švaistymu ir kiekviena bendrijos narė turės imtis veiksmų prie to prisidėti.

„Pirmiausia mes keičiame bendrąją žemės ūkio politiką“, - sako EK narys. Jo teigimu, čia turi būti užfiksuotas principas, kad žemės ūkio produkcija turi būti sunaudojama ir utilizuojama, o ne išmetama.

Sukūrusi Maisto švaistymo platformą, EK jau pateikė ES teisės aktus, kurie laukia pasirašymo.

„Šalys turės pagal parengtas gaires peržiūrėti ir adaptuoti savo teisės aktus, kad būtų palengvintas maisto dovanojimas. Pagal metodologijas kiekviena šalis taip pat turės apskaičiuoti, kiek maisto iššvaistoma kiekvienoje grandinės dalyje“, - kalba EK narys.

EK taip pat ruošiamos gairės dėl netinkamų maisto produktų panaudojimo gyvūnų šėrime.

„Aišku, tai labai komplikuota tema. Žinome, ką reiškia kempinligė ir kodėl buvo tiek daug suvaržymų, bet mes turime kalbėti, kaip, užtikrinus saugą, sugrąžinti išmetamo maisto dalį į šėrimą“, - įsitikinęs p. Andriukaitis.

Daug diskusijų kyla ir dėl maisto ženklinimo.

„Būtina, kad visi žinotų skirtumus tarp frazių „geriausia iki“ ir „tinka vartoti iki“. Apskritai yra pasiūlymų, kad kai kuriems produktams iš viso nereikia galiojimo termino“, - aiškina p. Andriukaitis.

Jo teigimu, kadangi daugiausia maisto iššvaistoma namų ūkiuose, čia būtina ir edukacija.

„Būtina priimti teisingus sprendimus visose grandinės dalyse ir didinti problemos žinomumą bei vartotojų sąmoningumą, nes laikas tiksi – 2030 m. jau ne už kalnų“, - primena p. Andriukaitis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
3 milijonai tonų plastiko 5

Kompanija „Coca-Cola“ pripažino, kad per metus sunaudoja 3 milijonus tonų plastiko pakuotės.

Pramonė
2019.03.15
„Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln. eurų nuostolių

Didžiausia Lietuvoje kiaulių augintoja Danijos kapitalo bendrovė „Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln.

Pramonė
2019.03.15
Lietuvoje yra erdvės ekologiškai produkcijai 2

Pernai Lietuvoje veikė 286 sertifikuotos įmonės, užsiimančios ekologiškų produktų perdirbimu, prekyba bei...

Pramonė
2019.03.15
„Stumbras“ dalį gamybos perkels iš Kauno į Alytų

Gamyklas „Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“ ir „Gubernija“ valdančios bendrovės „MV Group Production“...

Pramonė
2019.03.14
EP patvirtino taisykles, turinčias pažaboti nesąžiningą prekybininkų elgesį 2

Europos Parlamentas (EP) didele balsų dauguma patvirtino teisės aktą, kuris padės apsaugoti ūkininkus ir...

Pramonė
2019.03.14
Grybų karas: visi vienodi – kiekvienas originalus Premium 1

Dėl šokoladinių grybukų dizaino užvirę teisiniai ginčai tarp Vokietijos ir Lietuvos bendrovių parodė, kad...

Pramonė
2019.03.13
Kova dėl 23 mln. Eur – perdirbėjai pasijuto diskriminuojami Premium 1

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) norėtų, kad 23 mln. Eur ES parama, skirta žemės ūkio produkcijos perdirbėjams,...

Pramonė
2019.03.13
Pirkėjų sveikesnių gėrimų paieškos skatina gamintojų išradingumą

Ekologiškų ir natūralių produktų Lietuva eksportuoja daugiausia, palyginti su Latvija ir Estija. Vis...

Gazelė
2019.03.09
Vieni perdirbėjai skaičiavo nuostolius, kiti rado būdų didinti pelną Premium

Nors visi pieno perdirbėjai sutinka, kad praėję metai nebuvo patys lengviausi, bendrovių rezultatai...

Pramonė
2019.03.07
„Delikatesas“ investuoja į paukštieną – galės konkuruoti su lenkais Premium

Nors šalies paukštininkai kalba apie tai, kad konkuruoti su pigesne lenkiška paukštiena darosi vis sunkiau,...

Pramonė
2019.03.06
„Volfas Engelman“ pajamas augino 10% – pirko ir savi, ir kaimynai Premium 4

„Volfas Engelman“ skaičiuoja, kad praėję metai bendrovei buvo rekordiniai – pardavimo pajamas ji augino 9,9%...

Pramonė
2019.03.05
Prakiurdytas produkcijos iš Vietnamo konteineris kainavo 50.000 Eur, bet „Grepo“ plėtros nesustabdė Premium 1

Natūralių gaiviųjų gėrimų gamintojai tvirtina, kad vartotojus vis labiau apimanti sveikatingumo siekiamybė...

Gazelė
2019.03.04
„Auga Group“ 2018 m. patyrė 6,25 mln. Eur nuostolių 12

AB „Auga Group“ pernai dirbo nuostolingai. 2017 m. uždirbusi 5,02 mln. Eur grynojo pelno, 2018 m. bendrovė...

Pramonė
2019.03.01
„Pieno žvaigždės“ 2018 m. nuostolį pakeitė pelnu 3

AB „Pieno žvaigždės“, 2017 m. metus baigusios su 1,73 mln. Eur nuostoliu, pernai dirbo pelningai – bendrovės...

Pramonė
2019.03.01
„Vilkyškių pieninė“ pernai dirbo nuostolingai, bendrovės akcijos pinga 6

AB „Vilkyškių pieninė“ pernai dirbo nuostolingai – bendrovės grynasis nuostolis 2018 m. siekė 101.000 Eur.,...

Pramonė
2019.03.01
„Vilniaus degtinė“ pernai patyrė 0,4 mln. Eur nuostolių 6

Prancūzijos koncerno „Marie Brizard Wine & Spirits“ valdoma alkoholio gamybos bendrovė „Vilniaus degtinė“...

Pramonė
2019.03.01

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau