Kepsnys mėgintuvėlyje: mėsą jau augina ir mokslininkai

Publikuota: 2018-03-31
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Tikėtina, kad žmonijos populiacija amžiaus pabaigoje pasieks 11 milijardų. Dėl to ūkininkai su laiku jaus vis didėjantį spaudimą maksimaliai išnaudoti žemės plotus, o mokslininkai – pridėti prie pastangų užtikrinti, kad visi prasimaitintų.

Dėl to mėsos produktai pradedami gaminti ne tik ūkiuose, bet ir laboratorijose. „Ateities maistas“, anksčiau vaizduotas mokslinės fantastikos kūriniuose, šiandien jau tampa realybe. Kalifornijos laboratorijoje Joshas Tetrickas su savo komanda „Just“ jau augina vištieną bei ančių kepenėles. Nežinia, galbūt kažkada petri lėkštelėse vešės ir kepsniai.

Laboratorijose auginamas maistas vadinamas kultivuotu, rašo BBC. Vien tokio dalyko egzistavimo faktas rodo potencialą ateičiai, kurioje maisto sektorius nebebus taip priklausomas nuo žemės ūkio. Vietoje to, mėsa galėtų būti laboratorijose „auginama“, pavyzdžiui, iš kamieninių ląstelių.

„Noriu užauginti tuno, kepsnį, vištienos krūtinėlę, pieną ir sviestą“, – drąsius planus vardina p. Tetrickas.

Jis planuoja, kad kompanija „Just“ metų pabaigoje pirmuosius dirbtinius maisto produktus, tikriausiai sintetines kepenėles ar dešreles, pristatys į prekybos tinklus.

Ponas Tetrickas prognozuoja, kad bent artimiausiu metu vartotojai ko gero bus susidomėję tik ta sintetine mėsa, kuri bus labai panaši į jiems įprastus produktus. Bet žvelgiant į ateitį, kai tokie dirbtiniai mėsos produktai ras savo pirkėjus, gali būti, kad mokslininkai pasiūlys dar įdomesnių sprendimų, prognozuoja Erin Kim, ateities maisto tyrimų instituto „New Harvest“ atstovė.

Ji tikina, kad galima sulaukti produktų, kuriuose mėsa jungiama su kitais, pavyzdžiui, augalinės kilmės produktais, taip išgaunant visiškai naujas maisto rūšis. Įsivaizduokite, visas mėsos skonis ir jos proteinai, bet kur kas mažiau riebalų. Panašūs dalykai jau daromi realybėje, tik kiek paprastesniais metodais, pavyzdžiui, neseniai buvo pristatyti mėsainiai, kuriuose mėsa maišoma su pievagrybiais.

Tiesa, kuriant kiekvieną naują maisto produktą vienas didžiausių iššūkių būna sugebėjimas įtikinti vartotoją – pirmiausia paragauti, o paskui ir pamėgti.

„Žmonės nenori valgyti mokslo, jie nori valgyti natūralų maistą“, – BBC cituoja Maxą Elderį, „Institute of the Future“ tyrėją.

Jis tiki, kad ateities maisto gamintojai galėtų sulaukti pasisekimo sukūrę „super individualizuotą“ maistą – sukurtą taip, kad specifiniam žmogui duotų visas jam būtinas maistines medžiagas – ne daugiau ir ne mažiau.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
E. cigaretės, kaip elektromobiliai, ir traukia, ir baido investuotojus 1

„Philip Morris International“, didžiausios pasaulyje tabako bendrovės, akcijos biržoje ketvirtadienį...

Rinkos
2018.04.21
Ekologiški produktai: paklausa skatina gamybą Premium

Susidomėjimas sveika gyvensena ir mados augina ekologiškų maisto produktų paklausą. Bet tendencijos skiriasi:...

Agroverslas
2018.04.20
Darželiuose ir mokyklose neliks rūkytos mėsos, patiekalų džiuvėsėliuose, dalies padažų 1

Nuo rugsėjo įsigalios naujos vaikų maitinimo taisyklės: darželiuose ir mokyklose negalės būti siūloma pieno...

Agroverslas
2018.04.19
Internetinei prekybai ekologiškais produktais – nauji reikalavimai

Norintiems ekologiškais maisto produktais prekiauti nuotoliniu būdu, įsigalioja nauji reikalavimai. Balandžio...

Agroverslas
2018.04.19
Latvijos „Maximose“ neliks „Borjomi“ 15

Šiandien išplatintame pranešime „Maxima Latvija“ skelbia apie nutraukiamą sutartį su Gruzijos mineralinio...

Ekologiško pieno rinka plečiasi: daugiau moka ir perdirbėjai, ir pirkėjai 2

Ekologiškų pieno produktų rinka Lietuvoje plečiasi. Tokių gaminių pagaminama vis daugiau. Anksčiau ekologiškų...

Agroverslas
2018.04.16
JAV – salmoneliozės protrūkis: iš rinkos pašalinta 207 mln. kiaušinių

Amerikoje apie 207 mln. kiaušinių, tiektų vienos fermos Šiaurės Karolinoje, buvo pašalinti iš rinkos.

Agroverslas
2018.04.16
Skaitmeninė maisto pramonė: į „blockchain“ jau sujungė ir vištas

Prancūzijos prekybos tinklas „Carrefour“ savo vartotojams siūlo „vištas su istorija“ – pasitelkusi...

Agroverslas
2018.04.14
EK kyla į kovą su nesąžiningos prekybos praktikomis

„Mažesni veiklos vykdytojai, tarp jų ir ūkininkai, kenčia nuo kitų grandinės partnerių taikomos nesąžiningos...

Agroverslas
2018.04.13
EK nori drausti dvejopos kokybės maisto produktus, gamintojai nežino, kas tai yra Premium

Europos Komisija pristatė pasiūlymą, kuriuo siekiama Bendrijoje uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus,...

Agroverslas
2018.04.13
Per ketvirtį Lietuvoje sulaikytos 66 t nesaugių maisto produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių neatitikimų...

Agroverslas
2018.04.12
Padažų gamintojai šoka pagal sveikos gyvensenos madas Premium

Ekologijos ir sveikos gyvensenos mados palietė ir padažų sektorių – parduotuvėse jau galima įsigyti ir...

Agroverslas
2018.04.12
EK siekia uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus

Europos Komisija (EK) trečiadienį pateikė pasiūlymą dėl Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkinio,...

Agroverslas
2018.04.12
EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos...

Agroverslas
2018.04.10
„Lidl“ mažina leistiną pesticidų likučių kiekį savo asortimente 7

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ paskelbė vaisių ir daržovių asortimento pirkimų strategiją. Viena iš...

Agroverslas
2018.04.10
Suirutė Europos cukraus rinkoje: išgyvens tik stipriausieji 1

Iš gamybos kvotų kokono „išvaduoti“ Europos cukraus gamintojai dabar kovoja, kad galėtų išgyventi...

Agroverslas
2018.04.10
T. Barštys: turėsime vieną pajėgiausių įmonių Europoje 9

Alytaus savivaldybei du sklypus Pramonės parke išnuomojus AB „Kauno grūdai“, netrukus prasidės greitai...

Pramonė
2018.04.09
Verslas su japonais: pasitiki, bet pakontroliuoja 1

Nuo importo priklausoma Japonijos maisto pramonė Lietuvos įmonėms – saldus kąsnis, nors nelengvai...

Agroverslas
2018.04.07
Japonijos IKEA lankytojai bus maitinami lietuviška sriuba 2

Bendrovė „Auga Group“ sutarė dėl bendradarbiavimo su prekybos tinklu IKEA – Japonijoje esančių parduotuvių...

Agroverslas
2018.04.06
Dėl sveikesnio produkto „Nestle“ pakeitė naudojamo cukraus struktūrą 1

„Nestle“ pranešė, kad nuo šiol jos gaminamuose batonėliuose „Milkybar Wowsomes“ bus 30% mažiau cukraus nei...

Agroverslas
2018.04.04

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau