Kepsnys mėgintuvėlyje: mėsą jau augina ir mokslininkai

Publikuota: 2018-03-31
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Tikėtina, kad žmonijos populiacija amžiaus pabaigoje pasieks 11 milijardų. Dėl to ūkininkai su laiku jaus vis didėjantį spaudimą maksimaliai išnaudoti žemės plotus, o mokslininkai – pridėti prie pastangų užtikrinti, kad visi prasimaitintų.

Dėl to mėsos produktai pradedami gaminti ne tik ūkiuose, bet ir laboratorijose. „Ateities maistas“, anksčiau vaizduotas mokslinės fantastikos kūriniuose, šiandien jau tampa realybe. Kalifornijos laboratorijoje Joshas Tetrickas su savo komanda „Just“ jau augina vištieną bei ančių kepenėles. Nežinia, galbūt kažkada petri lėkštelėse vešės ir kepsniai.

Laboratorijose auginamas maistas vadinamas kultivuotu, rašo BBC. Vien tokio dalyko egzistavimo faktas rodo potencialą ateičiai, kurioje maisto sektorius nebebus taip priklausomas nuo žemės ūkio. Vietoje to, mėsa galėtų būti laboratorijose „auginama“, pavyzdžiui, iš kamieninių ląstelių.

„Noriu užauginti tuno, kepsnį, vištienos krūtinėlę, pieną ir sviestą“, – drąsius planus vardina p. Tetrickas.

Jis planuoja, kad kompanija „Just“ metų pabaigoje pirmuosius dirbtinius maisto produktus, tikriausiai sintetines kepenėles ar dešreles, pristatys į prekybos tinklus.

Ponas Tetrickas prognozuoja, kad bent artimiausiu metu vartotojai ko gero bus susidomėję tik ta sintetine mėsa, kuri bus labai panaši į jiems įprastus produktus. Bet žvelgiant į ateitį, kai tokie dirbtiniai mėsos produktai ras savo pirkėjus, gali būti, kad mokslininkai pasiūlys dar įdomesnių sprendimų, prognozuoja Erin Kim, ateities maisto tyrimų instituto „New Harvest“ atstovė.

Ji tikina, kad galima sulaukti produktų, kuriuose mėsa jungiama su kitais, pavyzdžiui, augalinės kilmės produktais, taip išgaunant visiškai naujas maisto rūšis. Įsivaizduokite, visas mėsos skonis ir jos proteinai, bet kur kas mažiau riebalų. Panašūs dalykai jau daromi realybėje, tik kiek paprastesniais metodais, pavyzdžiui, neseniai buvo pristatyti mėsainiai, kuriuose mėsa maišoma su pievagrybiais.

Tiesa, kuriant kiekvieną naują maisto produktą vienas didžiausių iššūkių būna sugebėjimas įtikinti vartotoją – pirmiausia paragauti, o paskui ir pamėgti.

„Žmonės nenori valgyti mokslo, jie nori valgyti natūralų maistą“, – BBC cituoja Maxą Elderį, „Institute of the Future“ tyrėją.

Jis tiki, kad ateities maisto gamintojai galėtų sulaukti pasisekimo sukūrę „super individualizuotą“ maistą – sukurtą taip, kad specifiniam žmogui duotų visas jam būtinas maistines medžiagas – ne daugiau ir ne mažiau.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Akvatera“ investuoja 4,3 mln. Eur į gamyklos atnaujinimą

Lietuvių naminių gyvūnų pašarų gamykla „Akvatera“ modernizacijai skiria 4,3 mln. Eur. Už 3,5 mln. Eur jau...

Agroverslas
11:13
Rugpjūtį pieno supirkimo kaina mažėjo 0,1%

Rugpjūčio mėnesį, palyginus su liepa, vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina mažėjo 0,1% ir siekė 257,4...

Agroverslas
07:24
Kinija iš Lietuvos norėtų importuoti daugiau jautienos ir grūdinių produktų

Kinija pasirengusi importuoti daugiau lietuviškos jautienos ir iš grūdinių kultūrų gaminamų produktų, po...

Agroverslas
2018.09.17
Maisto pramonės lyderiai: rezultatus lėmė pasaulinės kainų tendencijos Premium

2017 m. maisto pramonės lyderių sąraše dominuoja pieno, žuvų perdirbėjai ir alkoholinių gėrimų gamintojai.

Agroverslas
2018.09.14
Europos Parlamentas ragina gamintojus užtikrinti vienodą produktų kokybę

Europos Parlamentas (EP) ketvirtadienį paragino gamintojus neklaidinti vartotojų ir užtikrinti, kad...

Žuvų perdirbėjai žaliavų krizę išgyveno, naujas iššūkis – darbo jėga Premium 3

Dėl žaliavų kainų krizės 2016 m. žuvų perdirbėjams nebuvo lengvi. Vis dėlto Lietuvos žuvų perdirbimo...

Agroverslas
2018.09.11
„Nestle“: iki 2025 m. visa mūsų pakuotė bus perdirbama arba daugkartinė 1

Šveicarijos maisto milžinė „Nestle“ skelbia kad iki 2025 m. visa kompanijos naudojama pakuotė bus perdirbama...

Pramonė
2018.09.10
Mėnesio sandoris: „Coca-Cola“ žengia į kavinių verslą 5

JAV gėrimų milžinė „Coca-Cola“ paskutiniąją praėjusios vasaros dieną  pranešė apie 4,3 mlrd. Eur vertės...

Rinkos
2018.09.10
Ekspertų verdiktas, ar reikia užstato sistemos vyno ir degtinės buteliams Premium 8

Seimas rudens sesijoje grįš prie klausimo, ar reikia išplėsti Lietuvoje veikiančią taros užstato sistemą ir...

Pramonė
2018.09.07
Firminės parduotuvės – ne pagrindinis, bet vis dar naudingas prekybos kanalas Premium

Mėsos perdirbėjų nuomonės dėl firminių savo parduotuvių skiriasi. Vienos bendrovės sutinka, kad tai geras...

Agroverslas
2018.09.07
Lietuvos maisto pramonė šiemet eksportavo mažiau: gamintojai gręžiasi į kaimynus 1

Lietuvos maisto ir gėrimų pramonės eksportas pirmąjį šių metų pusmetį mažėjo. Pernai pirmąjį pusmetį...

Agroverslas
2018.09.05
Mažins „pakuotės“ mokestį, apmokestins elektroniką Premium 3

Seime – siūlymai gerokai sumažinti įmonių mokamą mokestį už aplinkos teršimą pakuočių atliekomis. Naujovių...

Danijos „Idavang“ ir „Asgaard“ Lietuvoje užsiims ekologiniu ūkininkavimu

Danijos kiaulių augintoja „Idavang“, Lietuvoje valdanti kelias kiaulių fermas, bei Danijos nekilnojamojo...

Agroverslas
2018.09.04
Prekybos žuvimi bendrovė „Seafish Trade“ pasiekė 200 mln. Eur apyvartą

Didmeninės prekybos žuvimi ir žuvies produktais bendrovė „Seafish Trade“ praėjusiais metais gavo 206,044 mln.

Agroverslas
2018.09.03
Grūdų kaina žlugdo vienintelę Estijos spirito įmonę

Vienintelė Estijos spirito gamykla „Estonian Spirit“ perpus mažina gamybos apimtį ir atleidžia dalį...

Pramonė
2018.09.03
Penktadalis vanilinių ledų – be vanilės, grietinėlės ir šviežio pieno 1

Besikeičiančios maisto sudėties reguliavimo taisyklės skatina gamintojus keisti maisto sudėtį. Vartotojų...

Agroverslas
2018.09.01
„Gubernijos“ nuostoliai toliau auga 4

2018 m. pirmą pusmetį AB „Gubernija“ pardavimai be akcizo sudarė 2,5 mln. Eur, t. y. 17% mažiau, nei 2017 m.

Agroverslas
2018.08.31
Nealkoholinio alaus segmentas: darosi įdomu Premium 12

Dar prieš kelerius metus parduotuvėje buvo galima rasti vos porą rūšių lietuviško nealkoholinio alaus, o ir...

Agroverslas
2018.08.31
„Rokiškio sūrio“ grupė pirmąjį pusmetį patyrė beveik 3,7 mln. Eur nuostolių 9

AB „Rokiškio sūris“ grupės pirmojo pusmečio konsoliduoti neaudituoti rezultatai – 102 mln. Eur pardavimo...

Pramonė
2018.08.31
„Vilkyškių pieninės“ pajamos pirmąjį 2018 m. pusmetį mažėjo 1

Vilkyškių pieninės grupės konsoliduotos neaudituotos 2018 m. pirmo pusmečio pajamos buvo 47,5 mln. Eur -...

Agroverslas
2018.08.31

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau