Kepsnys mėgintuvėlyje: mėsą jau augina ir mokslininkai

Publikuota: 2018-03-31
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Tikėtina, kad žmonijos populiacija amžiaus pabaigoje pasieks 11 milijardų. Dėl to ūkininkai su laiku jaus vis didėjantį spaudimą maksimaliai išnaudoti žemės plotus, o mokslininkai – pridėti prie pastangų užtikrinti, kad visi prasimaitintų.

Dėl to mėsos produktai pradedami gaminti ne tik ūkiuose, bet ir laboratorijose. „Ateities maistas“, anksčiau vaizduotas mokslinės fantastikos kūriniuose, šiandien jau tampa realybe. Kalifornijos laboratorijoje Joshas Tetrickas su savo komanda „Just“ jau augina vištieną bei ančių kepenėles. Nežinia, galbūt kažkada petri lėkštelėse vešės ir kepsniai.

Laboratorijose auginamas maistas vadinamas kultivuotu, rašo BBC. Vien tokio dalyko egzistavimo faktas rodo potencialą ateičiai, kurioje maisto sektorius nebebus taip priklausomas nuo žemės ūkio. Vietoje to, mėsa galėtų būti laboratorijose „auginama“, pavyzdžiui, iš kamieninių ląstelių.

„Noriu užauginti tuno, kepsnį, vištienos krūtinėlę, pieną ir sviestą“, – drąsius planus vardina p. Tetrickas.

Jis planuoja, kad kompanija „Just“ metų pabaigoje pirmuosius dirbtinius maisto produktus, tikriausiai sintetines kepenėles ar dešreles, pristatys į prekybos tinklus.

Ponas Tetrickas prognozuoja, kad bent artimiausiu metu vartotojai ko gero bus susidomėję tik ta sintetine mėsa, kuri bus labai panaši į jiems įprastus produktus. Bet žvelgiant į ateitį, kai tokie dirbtiniai mėsos produktai ras savo pirkėjus, gali būti, kad mokslininkai pasiūlys dar įdomesnių sprendimų, prognozuoja Erin Kim, ateities maisto tyrimų instituto „New Harvest“ atstovė.

Ji tikina, kad galima sulaukti produktų, kuriuose mėsa jungiama su kitais, pavyzdžiui, augalinės kilmės produktais, taip išgaunant visiškai naujas maisto rūšis. Įsivaizduokite, visas mėsos skonis ir jos proteinai, bet kur kas mažiau riebalų. Panašūs dalykai jau daromi realybėje, tik kiek paprastesniais metodais, pavyzdžiui, neseniai buvo pristatyti mėsainiai, kuriuose mėsa maišoma su pievagrybiais.

Tiesa, kuriant kiekvieną naują maisto produktą vienas didžiausių iššūkių būna sugebėjimas įtikinti vartotoją – pirmiausia paragauti, o paskui ir pamėgti.

„Žmonės nenori valgyti mokslo, jie nori valgyti natūralų maistą“, – BBC cituoja Maxą Elderį, „Institute of the Future“ tyrėją.

Jis tiki, kad ateities maisto gamintojai galėtų sulaukti pasisekimo sukūrę „super individualizuotą“ maistą – sukurtą taip, kad specifiniam žmogui duotų visas jam būtinas maistines medžiagas – ne daugiau ir ne mažiau.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Pieno žvaigždės“ derasi dėl gamybos Rusijoje Premium 1

Lietuvos pieno perdirbimo įmonė „Pieno žvaigždės“ ieško sutartinės gamybos galimybių Rusijoje. Rusijos spauda...

Agroverslas
2018.06.22
Šveicarijos „Hochdorf Group“ pardavė pieno miltelių gamyklą Lietuvoje 3

Nuo 2010 metų Lietuvoje veikusi viena didžiausių Šveicarijos maisto gamybos įmonių „Hochdorf Group“ traukiasi...

Agroverslas
2018.06.20
„Vilniaus duona“ auga, bet apie plėtrą svarsto atsargiai Premium 1

Trupančioje duonos rinkoje „Vilniaus duonai“ augti padeda nauji produktai, inovacijos ir tendencijų...

Agroverslas
2018.06.20
„Mars Lietuva“ dividendams skyrė 40 mln. Eur 3

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.18
„Vikondos“ pajamos smuko 2,1 karto 1

Verslininkės Jolantos Blažytės valdomas koncernas „Vikonda“ praėjusiais metais uždirbo 2,736 mln. Eur...

Pramonė
2018.06.15
„Orkla“ fabrikas Latvijoje: tai bus stambiausia sausainių gamykla Šiaurės šalyse 6

Plataus vartojimo prekių milžinė Šiaurės Europoje ir Baltijos šalyse „Orkla ASA“ priėmė sprendimą statyti...

Pramonė
2018.06.12
Jūra žmonijai grąžina šiukšles: dauguma midijų užterštos plastiku

Jūrų ir vandenynų tarša pradeda neigiamai veikti mūsų valgomo maisto kokybę. Naujas tyrimas parodė, kad...

Laisvalaikis
2018.06.11
Ilzenbergo dvaro ūkis mažina asortimentą ir renkasi naują kryptį Premium 1

Pieno, mėsos, daržovių, duonos gaminiai, konservai – Ilzenbergo dvaro ūkio produktų asortimentą šiandien...

Agroverslas
2018.06.11
Į 250 kambarių viešbutį ir biurus „Tauro“ teritorijoje investuoja 20 mln. Eur 6

Ne vienus metus apleista vienos pirmųjų Vilniaus alaus daryklų teritorija keičia veidą: griaunami seni...

Statyba ir NT
2018.06.08
„Vilniaus pergalė“: 16 naujų gaminių ir beveik 1,5 karto daugiau pelno 2

Vilniaus konditerijos AB „Vilniaus pergalė“, pretenduojanti įsigyti Šiaulių saldumynų fabriką „Naujoji Rūta“,...

Pramonė
2018.06.07
„Minordija“ augo iš duonos bei konditerijos segmentų

Žaliavų duonos gaminiams, konditerijai, pieno ir kitoms pramonės šakoms tiekėjos UAB „Minordija“ pajamos 2017...

Pramonė
2018.06.06
„Mars“ į tvarumą investuoja 1 mlrd. USD: tai atsipirks kelis kartus 3

„Mars“ investuoja 1 mlrd. USD į tvarumo programą. Nors susidomėjimas ekologija ir žemės ateitimi tampa vis...

Agroverslas
2018.06.06
Žuvies perdirbimo „Edega“: į JAV atvedė asmeninės pažintys 1

Žuvies perdirbimo UAB „Edega“ maždaug 6% savo produkcijos eksportuoja į JAV ir tikisi šią eksporto dalį...

Pramonė
2018.06.04
Populiarėjanti, bet vis dar gamintojų neišnaudota niša Premium

Veganiško, vegetariško, pagaminto nenaudojant glitimo ir kitokio sveiko bei saugaus maisto valgytojų daugėja,...

Agroverslas
2018.06.03

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau