Kepsnys mėgintuvėlyje: mėsą jau augina ir mokslininkai

Publikuota: 2018-03-31
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Michael Buholzer („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Tikėtina, kad žmonijos populiacija amžiaus pabaigoje pasieks 11 milijardų. Dėl to ūkininkai su laiku jaus vis didėjantį spaudimą maksimaliai išnaudoti žemės plotus, o mokslininkai – pridėti prie pastangų užtikrinti, kad visi prasimaitintų.

Dėl to mėsos produktai pradedami gaminti ne tik ūkiuose, bet ir laboratorijose. „Ateities maistas“, anksčiau vaizduotas mokslinės fantastikos kūriniuose, šiandien jau tampa realybe. Kalifornijos laboratorijoje Joshas Tetrickas su savo komanda „Just“ jau augina vištieną bei ančių kepenėles. Nežinia, galbūt kažkada petri lėkštelėse vešės ir kepsniai.

Laboratorijose auginamas maistas vadinamas kultivuotu, rašo BBC. Vien tokio dalyko egzistavimo faktas rodo potencialą ateičiai, kurioje maisto sektorius nebebus taip priklausomas nuo žemės ūkio. Vietoje to, mėsa galėtų būti laboratorijose „auginama“, pavyzdžiui, iš kamieninių ląstelių.

„Noriu užauginti tuno, kepsnį, vištienos krūtinėlę, pieną ir sviestą“, – drąsius planus vardina p. Tetrickas.

Jis planuoja, kad kompanija „Just“ metų pabaigoje pirmuosius dirbtinius maisto produktus, tikriausiai sintetines kepenėles ar dešreles, pristatys į prekybos tinklus.

Ponas Tetrickas prognozuoja, kad bent artimiausiu metu vartotojai ko gero bus susidomėję tik ta sintetine mėsa, kuri bus labai panaši į jiems įprastus produktus. Bet žvelgiant į ateitį, kai tokie dirbtiniai mėsos produktai ras savo pirkėjus, gali būti, kad mokslininkai pasiūlys dar įdomesnių sprendimų, prognozuoja Erin Kim, ateities maisto tyrimų instituto „New Harvest“ atstovė.

Ji tikina, kad galima sulaukti produktų, kuriuose mėsa jungiama su kitais, pavyzdžiui, augalinės kilmės produktais, taip išgaunant visiškai naujas maisto rūšis. Įsivaizduokite, visas mėsos skonis ir jos proteinai, bet kur kas mažiau riebalų. Panašūs dalykai jau daromi realybėje, tik kiek paprastesniais metodais, pavyzdžiui, neseniai buvo pristatyti mėsainiai, kuriuose mėsa maišoma su pievagrybiais.

Tiesa, kuriant kiekvieną naują maisto produktą vienas didžiausių iššūkių būna sugebėjimas įtikinti vartotoją – pirmiausia paragauti, o paskui ir pamėgti.

„Žmonės nenori valgyti mokslo, jie nori valgyti natūralų maistą“, – BBC cituoja Maxą Elderį, „Institute of the Future“ tyrėją.

Jis tiki, kad ateities maisto gamintojai galėtų sulaukti pasisekimo sukūrę „super individualizuotą“ maistą – sukurtą taip, kad specifiniam žmogui duotų visas jam būtinas maistines medžiagas – ne daugiau ir ne mažiau.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Kėdainiu konservų fabrikas“ į naują gamybos  padalinį investavo 1,5 mln. Eur 1

„Kėdainių konservų fabrikas“ baigė įrengti naują majonezų ir padažų gamybos padalinį, kuris padidins...

Agroverslas
17:16
Olandai pradėjo gaminti degtinę iš tulpių 3

Sąrašas dalykų, iš kurių galima gaminti degtinę – ilgas. Ir dabar jis tapo dar ilgesnis, nes viena kompanija...

Agroverslas
2018.11.10
Baimės dėl „Brexit“ – UK sandėliai nebesutalpina maisto atsargų 4

Šaldytų produktų sandėliavimo paslaugas teikianti bendrovė „Wild Water“ sako nebeišgalinti patenkinti visų...

Agroverslas
2018.11.09
Eksporto rinkose – ne pyragai, bet perdirbėjai randa būdų prisitaikyti Premium

Pieno perdirbėjams metų pabaiga – ne pati saldžiausia. Pieno produktų eksporto apimtis traukiasi, o kainos...

Agroverslas
2018.11.09
„Vičiūnų“ grupė į „Baltic fish export“ investuoja 3 mln. Eur 3

Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui ir kitiems akcininkams priklausančios „Vičiūnų“ grupės bendrovė „RREI...

Agroverslas
2018.11.06
Šiemet Lietuvoje realizuota 12% mažiau alkoholio 1

Legalaus alkoholio realizacijos sumažėjimas, remiantis VMI duomenimis, Lietuvoje 2018 metais siekia apie 12%.

Agroverslas
2018.11.06
Pieno produktų eksportas traukiasi 3

Europos pienininkams vis didesnį nerimą kelia tai, kad augant pagamintos produkcijos kiekiui, pieno gaminių...

Agroverslas
2018.11.06
Eksportas į Kiniją: antrąją partiją išsiųsti sunkiau nei pirmąją Premium 3

Kinijos rinka atsiveria lietuviškiems maisto produktams – netrukus leidimus čia eksportuoti turėtų gauti mūsų...

Agroverslas
2018.11.06
Maisto pramonės vizionierius: apie veganų mafiją, „maistonomiką“ ir tai, kaip valgysime ateityje 9

Marius Robles, maisto pramonės vizionierius, įsitikinęs, kad ateinantis dešimtmetis bus laikas, kai „ateis...

Agroverslas
2018.11.05
„Vilniaus degtinė“ turi naują vadovą 5

Gėrimų gamintoja AB „Vilniaus degtinė“ nauju generaliniu direktoriumi paskyrė Roką Mituzą, kuris šiose...

Vadyba
2018.11.05
Cukraus rinka kitąmet gali būti deficitinė

Dvejus metus iš eilės susidūrusi su perprodukcija, dėl žemų kainų Europos ir Brazilijos įmonėms pristabdžius...

Agroverslas
2018.11.02
„Lašų duona“ imasi naujo verslo ir dairosi į Aziją Premium

Rokiškyje įsikūrusi „Lašų duonos“ kepykla žengia į naują nišą ir Utenoje įrengia kruopų gamyklą. Su naująja...

Agroverslas
2018.11.02
G. Surplys: Kinijos rinką domina ekologiniai, nišiniai lietuviški gaminiai

Kinijoje šiuo metu besilankantis Giedrius Surplys, žemės ūkio ministras, teigia, kad šalies verslas domisi...

Agroverslas
2018.10.31
Išaugusios sąnaudos „Nestle Baltics“ pelną apkarpė tris kartus

Didžiausios pasaulyje maisto gamintojos „Nestle“ valdoma prekybos bendrovės „Nestle Baltics“ pajamas pernai...

Metalo drožlės glaiste: teismas išteisino gamybos vadovę 10

Šokolado ir šokoladinio glaisto gamintojai UAB „Meškėnas“ iš gamybos padalinio vadovės nepavyko prisiteisti...

Pramonė
2018.10.29
EP pritarė vienkartinių plastiko gaminių draudimui  11

Europos Parlamentas pritarė pasiūlymams dėl plastikinių gaminių draudimo bei ribojimo. Parlamentarai balsavo...

Agroverslas
2018.10.24
Vyriausybė: po dviejų savaičių Aplinkos ministerija turi pateikti siūlymus, kaip išspręsti „Metrail“ problemą 2

Trečiadienį vykusiame Vyriausybės, verslo ir institucijų atstovų susitikime Vyriausybės kancleris Algirdas...

Pramonė
2018.10.24
Duonininkų investicijos – į naujus produktus ir sąnaudų mažinimą Premium

Šalies duonininkai pripažįsta, kad besitraukiančioje rinkoje plėstis nelengva. Augant veiklos sąnaudoms,...

Agroverslas
2018.10.24
Pakuočių tvarkymo sistemos krizė: ar yra vaistų? Premium

Šimtams įmonių panaikintos taršos mokesčio lengvatos, gausybė bylų teismuose, grėsmė neįveikti 2018 m.

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau