Vanilė tapo brangesnė už sidabrą – gamintojai jau ieško kuo pakeisti šį prieskonį

Publikuota: 2018-03-27
Regis Duvignau („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Regis Duvignau („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Ledų ir saldumynų gamintojams, besitikintiems mažesnių vanilės kainų, teks nusivilti – nežinomybė dėl šiuometinio derliaus Madagaskare, kur šio prieskonio užauginama daugiausiai, vėl iškėlė vanilės kainas į rekordinį lygmenį.

Praėjusiais metais, Pietryčių Afrikos pakrantę nusiaubus ciklonui, vanilės kaina pakilo iki 600 dolerių už kilogramą. Metų pabaigoje ji kiek sumažėjo iki 550 dolerių už kilogramą, bet šių metų pradžioje ji vėl grįžo į rekordinį lygį, rašo „Financial Times“.

Prieskonio kainas augina nežinomybė dėl to, kokį vanilės derlių pavyks užauginti Madagaskaro ūkininkams. Augalų žydėjimo laikas baigėsi, dabar laukiama, kol užaugs vanilės ankštys.

„Šiųmetinio produkcijos lygio nežinosime iki birželio“, - „Financial Times“ cituoja Melanie Legris, Prancūzijos prekybos kompanijos „Eurovanille“ atstovą.

Vanilė yra antras pagal brangumą prieskonis po šafrano ir su savo dabartine kaina yra brangesnis už sidabrą, kurio kilogramas šiuo metu kainuoja kiek daugiau nei 530 dolerių.

Madagaskaras užaugina 75-80% visos vanilės rinkoje, o pagal produkcijos lygį šalia juo besirikiuojančios Indija ir Indonezija neturėtų pajėgumų aprūpinti rinkos, jei Madagaskaro derlius šiemet būtų prastas.

Vanilės ankščių kainos augimas paskatino ir šalutinių produktų, gaunamų iš šio prieskonio, brangimą. Maltos vanilės, gaunamos panaudotas ankštis sudžiovinus ir susmulkinus, kaina pakilo nuo 40 iki 150 dolerių už kilogramą.

Dažniausiai tokie „vanilės miltai“ naudojami dėl grožio – juos galima užbarstyti ant ledų ar kitų saldžių gaminių. Tai taip pat leidžia maisto gamintojams į savo produktų sudėtį įrašyti vanilę ar net nupiešti ją ant įpakavimo, nors skonis gali būti išgaunamas ir kitais prieskoniai.

Pakilus vanilės kainoms kai kurie ledų gamintojai net buvo priversti nustoti gaminti vanilės skonio ledus. Kiti rinkosi didinti produktų kainas arba pradėjo vietoje vanilės naudoti kitus prieskonius.

Vanilė yra vienas populiariausių skonių pasaulyje, nors tik 1% ekstraktų, naudojamų maisto ar kosmetikos gamyboje, yra ruošiamas iš tikrų augalų. Vanilinas, suteikiantis vanilei savo skonį, gali būti išgaunamas ir iš naftos, akmens anglių dervos, medienos, taip pat kitų natūralių maistinių medžiagų, tokių kaip ryžių sėlenos ar gvazdikėlių.

Dar prieš praėjusių metų cikloną Madagaskare vanilės kainas augino tokių gamintojų kaip „Unilever“ ir „Nestle“ sprendimas sintetinius skonio stipriklius savo produkcijoje pakeisti natūraliais prieskoniais.

Dabar dirbtinių vanilės skonio stipriklių bei kitų alternatyvių skonio šaltinių paklausa rinkoje vėl auga. Nors daugelis gamintojų vietoje sintetinių priedų renkasi natūralias alternatyvas, vis dėlto Naushadas Lalanis, JAV skonio stiprikių bendrovės „Sentex Ingredients“ atstovas tai mato kaip neigiamą tendenciją.

„Žmonės perėjo prie natūralių alternatyvų. Bet ar jie kada nors sugrįš prie grynos vanilės?“, - klausia jis.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Latvijos „Maximose“ neliks „Borjomi“ 14

Šiandien išplatintame pranešime „Maxima Latvija“ skelbia apie nutraukiamą sutartį su Gruzijos mineralinio...

Ekologiško pieno rinka plečiasi: daugiau moka ir perdirbėjai, ir pirkėjai 2

Ekologiškų pieno produktų rinka Lietuvoje plečiasi. Tokių gaminių pagaminama vis daugiau. Anksčiau ekologiškų...

Agroverslas
2018.04.16
JAV – salmoneliozės protrūkis: iš rinkos pašalinta 207 mln. kiaušinių

Amerikoje apie 207 mln. kiaušinių, tiektų vienos fermos Šiaurės Karolinoje, buvo pašalinti iš rinkos.

Agroverslas
2018.04.16
Skaitmeninė maisto pramonė: į „blockchain“ jau sujungė ir vištas

Prancūzijos prekybos tinklas „Carrefour“ savo vartotojams siūlo „vištas su istorija“ – pasitelkusi...

Agroverslas
2018.04.14
EK kyla į kovą su nesąžiningos prekybos praktikomis

„Mažesni veiklos vykdytojai, tarp jų ir ūkininkai, kenčia nuo kitų grandinės partnerių taikomos nesąžiningos...

Agroverslas
2018.04.13
EK nori drausti dvejopos kokybės maisto produktus, gamintojai nežino, kas tai yra Premium

Europos Komisija pristatė pasiūlymą, kuriuo siekiama Bendrijoje uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus,...

Agroverslas
2018.04.13
Per ketvirtį Lietuvoje sulaikytos 66 t nesaugių maisto produktų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) per pirmąjį šių metų ketvirtį dėl įvairių neatitikimų...

Agroverslas
2018.04.12
Padažų gamintojai šoka pagal sveikos gyvensenos madas Premium

Ekologijos ir sveikos gyvensenos mados palietė ir padažų sektorių – parduotuvėse jau galima įsigyti ir...

Agroverslas
2018.04.12
EK siekia uždrausti dvejopos kokybės maisto produktus

Europos Komisija (EK) trečiadienį pateikė pasiūlymą dėl Naujų galimybių vartotojams dokumentų rinkinio,...

Agroverslas
2018.04.12
EK imasi veiksmų dėl maisto švaistymo

Iki 2030 m. iššvaistymo maisto kiekius sumažinti dvigubai – tokį įsipareigojimą prisiėmė Europos Sąjungos...

Agroverslas
2018.04.10
„Lidl“ mažina leistiną pesticidų likučių kiekį savo asortimente 7

Prekybos tinklas „Lidl Lietuva“ paskelbė vaisių ir daržovių asortimento pirkimų strategiją. Viena iš...

Agroverslas
2018.04.10
Suirutė Europos cukraus rinkoje: išgyvens tik stipriausieji 1

Iš gamybos kvotų kokono „išvaduoti“ Europos cukraus gamintojai dabar kovoja, kad galėtų išgyventi...

Agroverslas
2018.04.10
T. Barštys: turėsime vieną pajėgiausių įmonių Europoje 9

Alytaus savivaldybei du sklypus Pramonės parke išnuomojus AB „Kauno grūdai“, netrukus prasidės greitai...

Pramonė
2018.04.09
Verslas su japonais: pasitiki, bet pakontroliuoja 1

Nuo importo priklausoma Japonijos maisto pramonė Lietuvos įmonėms – saldus kąsnis, nors nelengvai...

Agroverslas
2018.04.07
Japonijos IKEA lankytojai bus maitinami lietuviška sriuba 2

Bendrovė „Auga Group“ sutarė dėl bendradarbiavimo su prekybos tinklu IKEA – Japonijoje esančių parduotuvių...

Agroverslas
2018.04.06
Dėl sveikesnio produkto „Nestle“ pakeitė naudojamo cukraus struktūrą 1

„Nestle“ pranešė, kad nuo šiol jos gaminamuose batonėliuose „Milkybar Wowsomes“ bus 30% mažiau cukraus nei...

Agroverslas
2018.04.04
„Filipopolis“ jungiasi prie Vokietijos „Henkell & Co.-Gruppe“ 4

Tarptautinė įmonių grupė „Henkell & Co.-Gruppe“ įsigijo specializuoto alkoholinių gėrimų distributoriaus...

Agroverslas
2018.04.03
Kalifornija spaudžia „Starbucks“ įspėjimu ženklinti kavą 1

„Starbucks“ kavos tinklas ir kiti kavos pardavėjai Kalifornijos valstijoje JAV privalės ant savo parduodamos...

Agroverslas
2018.04.01
Kepsnys mėgintuvėlyje: mėsą jau augina ir mokslininkai

Tikėtina, kad žmonijos populiacija amžiaus pabaigoje pasieks 11 milijardų. Dėl to ūkininkai su laiku jaus vis...

Agroverslas
2018.03.31
Mažiesiems Rusijos aludariams kiša produkcijos skaitiklius

Rusijos valdininkai sumanė įpareigoti mažas alaus daryklas įsirengti skaitiklius, matuojančius pagaminto...

Agroverslas
2018.03.31

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau