Dvejopos kokybės maistas ES: siūlo ir kontroliuoti, ir gėdinti

Publikuota: 2018-03-23
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Lietuvos atstovai Europos Komisijoje ir Europos Parlamente sutinka, kad dvigubos kokybės maisto produktai skirtingose ES šalyse – problema, kurią būtina spręsti. Europos Komisijai ruošiantis koordinuotam tyrimui visos Bendrijos mastu, vieni kalba apie gamintojų kontrolę, kiti mano, kad užtektų ir viešumo.

Valentino Mazuronio, Europos Parlamento (EP) nario, nuomone, kalbant apie konkrečius produktus, skirtinga jų sudėtis nebūtinai reiškia apgaulę – verslas turi teisę pats nuspręsti, kokius produktus gaminti.

„Bet jei žiūrime sistemiškai, vaizdas visai kitas. Juk kalbame ne tik apie skirtingos kokybės maisto produktus – tai liečia ir kosmetiką, vaikų prekes, kitus dalykus. Akivaizdu, kad gamintojai daro verslą, tam tikroms valstybėms ir net regionams gamindami pigesnius produktus, o parduodami labai panašiomis kainomis“, - kalbėjo europarlamentaras EP atstovybės Lietuvoje organizuotoje diskusijoje „Produktai bendroje ES rinkoje: vienodai saugūs ir kokybiški visiems?“.

Reikalas slidus

Europos Komisija (EK) jau pranešė netrukus pradėsianti koordinuoti dvejopos kokybės maisto produktų tyrimą visoje bendrijoje.

Bet Arūno Vinčiūno, EK nario Vytenio Andriukaičio, atsakingo už visuomenės sveikatą ir maisto saugą, kabineto vadovo, teigimu, šis klausimas – itin sudėtingas.

„Visų pirma, tai maisto sauga, kuri ES yra pakankamai gerai reguliuojama. Antras momentas yra kokybė, ir šis klausimas toks sudėtingas, kad jo neįmanoma reguliuoti“, - kalba p. Vinčiūnas.

Jo nuomone, kiekvienas vartotojas tai supranta individualiai. Tiesa, jis pripažįsta, kad jeigu maisto sudėtyje tam tikri produktai yra keičiami siekiant sau naudos – tai jau problema.

„Europos Komisija dabar ruošia metodologiją, nes reikia sugalvoti, kokius produktus ir kaip lyginti, kad būtų galima sužinoti, ar skirtumai padaryti siekiant piniginės naudos, ar bandant prisitaikyti prie vartotojų poreikių, Reikia nepamiršti ir to, kad neturime teisės riboti konkurencijos“, - sako p. Vinčiūnas.

EK tyrimo metodologiją turėtų pabaigti ruošti balandžio pabaigoje, o pirmųjų rezultatų planuojama sulaukti šių metų pabaigoje.

Siūlo ir kontroliuoti, ir gėdinti

Bronio Ropės, EP nario, nuomone, nereikia sudėtingų tyrimų – akivaizdu, kad produktų sudėtis ES šalyse skiriasi. Parlamentaras pats rodė tą patį produktą, pirktą Lietuvoje ir Briuselyje – viename jų buvo naudojamas palmių, kitame – palmių branduolių aliejus.

„Mano nuomone, visi šitie dalykai turi būti įvardyti kaip nesąžiningos prekybos praktikos, o tokius produktus gaminančios įmonės turi būti paskelbtos nesąžiningomis“, - kalba europarlamentaras.

Jis taip pat pabrėžia, kad būtina reguliuoti ženklinimą, kad vartotojai būtų tinkamai informuoti apie produktų sudėtis ir galimus jų pakeitimus.

Pono Mazuronio teigimu, galbūt užtektų ir viešumo.

„Užtektų, kad mes, padarę tyrimus, viešai paskelbtume, kokios firmos atvežė prastesnės kokybės gaminius ir kokie prekybininkai jais prekiavo. Manau, kad žmonės tokiu atveju tiesiog nustotų pirkti tokias prekes ir prekybininkai būtų priversti patys imtis kažkokių veiksmų“, - kalba europarlamentaras.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Šalies gamintojai įžvelgia naujų galimybių Japonijos rinkoje

Įsigaliojus šią savaitę pasirašytai Europos Sąjungos (ES) ir Japonijos laisvos prekybos sutarčiai,...

Agroverslas
2018.07.19
Sezono įkarštyje Ukrainos gėrimų pramonėje – sumaištis 2

Skysto chloro ir druskos rūgšties gamybą nutraukusi „Dniproazot“ gamykla sukėlė sumaištį Ukrainos gėrimų...

Pramonė
2018.07.19
Lietuviška mėsa bus eksportuojama į Honkongą 3

Honkongo kompetentinga institucija atsiuntė patvirtinimą, kad 10 Lietuvos mėsos perdirbimo įmonių gali...

Agroverslas
2018.07.18
Cukraus rinka: ES gamintojai griebiasi už galvos, lietuviai laikosi gerai Premium

Iš kvotų kokono išsivadavę Europos cukraus gamintojai puolė didinti gamybos mastus, o tai privertė kainas...

Agroverslas
2018.07.11
Dainų šventės dalyvių maitinimu suskubo rūpintis verslai 2

Kilus susirūpinimui dėl galimai netinkamai ruošiamo maisto Dainų šventės dalyviams, Remigijus Šimašius,...

Agroverslas
2018.07.04
Investuojantys „Kauno grūdai“ šiemet tikisi 338 mln. Eur pajamų

Verslininko Tautvydo Barščio valdoma grūdų perdirbimo AB „Kauno grūdai“ praėjusiais metais gavo 310,942...

Agroverslas
2018.07.03
GPAIS pereinamąjį laikotarpį pratęsė dar trims mėnesiams 14

Aplinkos ministras liepos 2 d. pasirašė įsakymą, kuriuo dar trims mėnesiams – iki spalio 1 d. – pratęsė...

Finansai
2018.07.03
„Vičiūnų grupė“ pelną didino 56% 8

„VG holding“, valdanti maisto gamybos grupę „Vičiūnų grupė“, savo pajamas praėjusiais metais augino 19%, o...

Agroverslas
2018.06.30
„Mars Lietuva“ į plėtrą investuoja 18 mln. eurų

Vieno didžiausių pasaulyje maisto koncernų „Mars“ valdoma Gargždų maisto gyvūnams gamybos bendrovė „Mars...

Agroverslas
2018.06.29

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau