Pašarų rinką ruošiasi užvaldyti vabzdžių augintojai

Publikuota: 2018-04-21
Ben Nelms („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Ben Nelms („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

Ištisi klodai juodų musių lervų, kuriomis užpildytos didelės aliuminio statinės, mintančių supelijusia duona, pūvančiais mangais ir pernokusiomis cukinijomis. Tai ne sąvartynas, o ferma. Ir jos savininkas įsitikinęs – būtent tokie ūkininkai ateityje dominuos pašarų rinkoje.

„Enterra Feed“ musių lervas pavers proteino pilnu maistu žuvims, vištoms ir net naminiams gyvunėliams, rašo „Reuters“. Pakankamai užaugusios musių lervos bus iškeptos, išdžiovintos, iš jų bus ištrauktas aliejus, o likučiai sumalti į rudus miltelius, kvepiančius skrudintais žemės riešutais.

Augančiu vabzdžių auginimo rinka vis labiau susidomi investuotojai iš pašarų sektoriaus.

Sužiuro į vabzdžius

Net „McDonald‘s“ svarsto apie galimybe vabzdžiai šerti vištas, taip sumažinant priklausomybę nuo sojos proteinų.

„Kol kas viskas bandymų rėžime. Esame patenkinti pirminiais rezultatais ir remsime tolimesnius bandymus“, - „Reuters“ cituoja Nicola Robinson, kompanijos tvarios tiekimo grandinės vadovą.

Faktas, kad tokie maisto pramonės gigantai pradėjo žvalgytis į vabzdžius, rodo, kaip toli verslas yra pasiryžęs nueiti, kad rastų alternatyvius proteino šaltinius.

 Ieško alternatyvų

Auganti populiacija ir besiplečianti vidurinioji klasė per 40 metų mėsos suvartojimą pasaulyje išaugino 50% ir paskatino baimę dėl proteino trūkumo.

Benoit Anquetil, gyvūnų mitybos bendrovės „Cargill“ strategijos ir technologijų vadovas teigia, kad naujų proteino šaltinių paieškos – ilgalaikė galimybė.

„Tvarus proteinų šaltinis yra pagrindinis mūsų iššūkis, dėl to kompanija tiria galimybę išnaudoti vabzdžius“, - „Reuters“ cituoja p. Anquetil.

Norint pagaminti kilogramą vištienos, dažniausiai prireikia apie dviejų kilogramų pašarų, kiaulienos – keturių.

Sojos, dažniausiai naudojamos šiam tikslui, nebėra puikiausias pasirinkimas – jų auginimas prisideda prie miškų nykimo ir chemikalų naudojimo. Prastėja ir pašarų iš žuvies produktų gamintojų reikalai – jie kenčia dėl besikeičiančių klimato sąlygų ir bandymų sustabdyti per didelius žvejybos mastus.

Kol žmonėms dar bjauru

Mokslininkai ir mitybos specialistai jau kuris laikas kalba apie tai, kad žmoniją išmaitinti būtų galima vabzdžiais, bet daugelyje pasaulio šalių nuo tokio minties vartotojams ima sukti skrandį. Išeitis gali būti vabzdžių pritaikymas kitoje maisto grandinės vietoje.

Tiesa, vabzdžių augintojų taip pat laukia keli iššūkiai – pirmiausia tai šlykštumo faktorius, kuris gajus net kalbant apie gyvulių pašarus. Taip pat turi būti sukurta pašarų iš vabzdžių reguliavimo sistema, kad į maisto grandinę nepakliūtų žalingų medžiagų.

Turi būti ištirta, kaip gyvuliai reaguoja į pašarą, pagamintą iš vabzdžių, ar dėl jų neatsiranda galimybės, kad į gyvulių organizmą gali patekti kažkokių toksinų ar kitų pavojingų medžiagų. Vis dėlto, tyrėjai įsitikinę, kad investuoti verta.

„Jeigu 5-10% įprasto proteino pakeistume vabzdžių proteinais, tai jau būtų didelis pasiekims, leidžiantis sutaupyti daugybę resursų“, - įsitikinęs Nathanas Allenas, vabzdžius auginantis ūkininkas.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Kekava“ būdą konkuruoti su Lenkija rado Premium 1

Lenkijos paukštininkystės sektoriui toliau plečiantis, bandyti su kaimynais konkuruoti kaina neverta. Užtat...

Agroverslas
2018.05.25
Švelniakailių žvėrelių augintojai: rinka – stabiliai žemo lygio Premium

Švelniakailių žvėrelių augintojai dar negali džiaugtis augančiomis produkcijos kainomis, tačiau nesiskundžia...

Agroverslas
2018.05.22
AKM toliau plinta: nauji protrūkiai Vengrijoje, Moldovoje, Lenkijoje

Afrikinis kiaulių maras (AKM) toliau plinta Europoje, skelbia Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba...

Agroverslas
2018.05.21
Ateities pašaras – gyvulius šerti lietuviai siūlo vabzdžiais Premium 1

„Esu ūkininkas su milijoniniu ūkinių gyvūnų skaičiumi“, – juokiasi Domantas Tracevičius, bendrovės...

Agroverslas
2018.05.20
Lietuvoje auga sūrių gamyba ir jų eksportas 6

Didžiulė paklausa ir nuolat augantis vartojimas skatina Lietuvos įmones didinti sūrių gamybos apimtis bei jų...

Agroverslas
2018.05.19
Šešėlis graužia mėsos perdirbėjų pelną Premium 2

Šešėlis mėsos sektoriuje – metai iš metų tebetrunkanti problema. Turgaus atstovai teigia, kad galimybių...

Agroverslas
2018.05.17
Kailinių žvėrelių augintojai kratosi jiems metamų kaltinimų 4

„Kailiniai žvėreliai yra verslas. Ir nors yra daug turinčių kitokią nuomonę ir griežtai pasisakančių prieš, į...

Agroverslas
2018.05.17
Pieno supirkimo kaina Lietuvoje nustojo mažėti

5 mėnesius iš eilės mažėjusi, balandžio mėnesio vidutinė natūralaus pieno supirkimo kaina Lietuvoje nepakito...

Lenkijos paukštininkai toliau plečiasi, būdų konkuruoti – nedaug Premium 1

Lenkijos paukštininkystės ūkis toliau plečiasi, o Lietuvos vištienos perdirbėjai kalba apie augantį spaudimą.

Agroverslas
2018.05.09
„Žemaitijos pienas“ išmokėjo 2 mln. Eur premijas pieno gamintojams

„Žemaitijos pienas“ išmokėjo 2 mln. Eur metinių priedų savo partneriams pieno gamintojams, kurie parduoda...

Agroverslas
2018.05.08
Ukrainos ūkiuose plinta kiaulių maras

Afrikinio kiaulių maro (AKM) situacija visame regione darosi vis sudėtingesnė, praneša Valstybinė maisto ir...

Agroverslas
2018.05.07

Verslo žinių pasiūlymai

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau