Leidus gaminti namuose, tikisi daugėsiant naujų ir legalių maitintojų

Publikuota: 2018-12-16
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Smulkieji nuo šiol gali užsiimti maisto gamyba namuose. Iki šiol namudininkai, gaminantys saldumynus, vieno kąsnio užkandžius ir panašų valgį, turėjo keisti patalpų paskirtį – iš gyvenamosios į gamybinę.

Lapkritį Vyriausybei priėmus nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį, išplėtė tokių atvejų tvarką. Gaminantieji maisto produktus gyvenamajame vieno buto name gali vykdyti su maisto gamyba susijusią veiklą nekeisdami jo paskirties, o dviejų butų sublokuotame name ar daugiabutyje – maisto gamybai turės gauti kaimynų sutikimus.

Judrė Antanaitė, maisto renginiams UAB „Skanus dangus“, dirbančios su prekės ženklu „Spoon to the Moon“, direktorė ir bendraturtė, sako, kad toks palengvinimas yra rimtas postūmis norintiems imtis verslo namuose, tačiau nieko nekeičia tiems, kurie šį etapą jau perėjo ir investavo į gamybos patalpas.

„Mes jau turime gamybos cechą, virtuvę, į kuriuos investavome nemažai pinigų, todėl toks palengvinimas yra minusas jau veikiančiam verslui. Žinoma, pradedantys namuose neperims didelių – kelių šimtų – žmonių įmonių užsakymų, bet dalis rinkos atiteks jiems, – sako p. Antanaitė. – Kai pradėjau namuose gaminti nesudėtingus užsakymus, pakeisti patalpų paskirtį iš gyvenamosios į gamybinę tuomet, prieš šešerius metus, buvo nerealu, vien dėl tokių reikalavimų, kaip nerūdijančio plieno stalai.“

Išeis iš pilkos zonos

VšĮ „Versli Lietuva“ tikisi, kad laisvesnė tvarka paskatins naujų smulkiųjų kūrimąsi, taip pat – jau veikiantys taps legalūs.

„Daugiau nei pusė besikreipiančiųjų į „Verslią Lietuvą“ dėl verslo pradžios ir plėtros klausimų yra susiję su maisto tvarkymo veikla. Sulaukę gana nemažai užklausų, kaip legalizuoti gyvenamosios paskirties patalpose pradėtus maisto gamybos verslus, pvz., įvairių konditerijos gaminių gamybos, supratome, kad dėl perteklinio reguliavimo išties nemažai verslių gyventojų veikia pilkoje zonoje, todėl negali reklamuoti savo veiklos, pritraukti naujų klientų ir plėstis“, – pranešime spaudai cituojamas Gytis Morkūnas, „Verslios Lietuvos“ Verslumo departamento vadovas.

Pasak jo, Lietuvoje maisto tvarkymo pažymėjimus turi maždaug 250 verslų, tačiau jie veikia gyvenamosios paskirties pastatuose, nes neturi galimybių pakeisti jų paskirties į gamybinę.

„Lietuvos šeimininkės nuo seno garsėja išskirtiniais savo gaminiais: šakočiais, skruzdėlynais, šimtalapiais ir pan. Daugelis jų gamina juos jau ne vienerius metus ir turi savo klientų ratą. Tiesą sakant neteko gauti jokių skundų dėl tokių gamintojų produkcijos kokybės. Juk jei gaminsi nesaugiai, nekokybiškai – prarasi klientus ir bankrutuosi. Mūsų specialistų ruošiami supaprastinti reikalavimai maisto tvarkymo patalpoms, įrangai, tam tikriems savikontrolės aspektams leis būtent tokio verslo atstovams veikti legaliai, bet nereikės iš karto investuoti itin daug lėšų, kurių tikrai reikėtų norint įrengti profesionalias maisto tvarkymo patalpas, analogiškas didelei kepyklai ar gamybos cechui“, – pranešime spaudai cituojamas Darius Remeika, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius.

VMVT rengiamuose supaprastintuose reikalavimuose, kaip teigiama, bus nurodyti tik svarbiausi maisto tvarkymo saugumo aspektai: negaminti maisto jaučiant peršalimo, virusinės infekcijos ar apsinuodijimo požymius, laikytis griežtos asmeninės higienos.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Lazdijų restorano svečiai nustemba supratę, kad jie mėgsta kalakutieną Premium

Lietuviai vis labiau įvertina netoliese pagamintą produktą ir vietinių darbą – Lazdijuose veikiantį restoraną...

Gazelė
07:39
Linas Strėlis skųs Lietuvos banko jam skirtą 200.000 Eur baudą 3

Linas Strėlis, AB Vilkyškių pieninė ir žemės ūkio investicijų bendrovės „Auga Group“ valdybų narys ketina...

Rinkos
06:51
EK siūlo didinti kainų skaidrumą maisto produktų grandinėje

Europos Komisija (EK) pristato savo trečią nuo tada, kai uždraudė nesąžiningos prekybos praktiką ir pagerino...

Pramonė
2019.05.22
Jauniesiems ūkininkams įsikurti – 13 mln. Eur 3

Jaunieji ūkininkai nuo birželio 3 d. iki liepos 31 d. bus kviečiami teikti paraiškas iki 40.000 Eur paramai...

Pramonė
2019.05.22
Ekspertai: ką turime žinoti apie grūdų kenkėjų naikinimą? Verslo tribūna

Nors Lietuvoje vyravo pavasario sausra, baigiantis šiam metų laikui ūkininkai jau suka galvą, kaip paruošti...

Pramonė
2019.05.22
Ledų gamintojai vasarą žvalgosi į termometrą, kai šalčiau – į eksporto rinkas Premium

Šiaurės ir Vakarų Europos gyventojams ledus kremtant ištisus metus, Lietuvos gamintojai vis dar žvalgosi į...

Pramonė
2019.05.22
G. Surplys atleido NMA vadovą E. Bėrontą 4

Valstybės saugumo departamentui (VSD) balandį pareiškus, kad Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas...

Pramonė
2019.05.21
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo sunkiau parduoti ekologiškus produktus

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai juntamas didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose ekologiškų...

Gazelė
2019.05.18
Įvesdama naują prekės ženklą „Mantinga“ bėgo nuo klišių 16

Marijampolės „Mantinga“ įveda naują sumuštinių prekės ženklą „Food on Foot“.

Rinkodara
2019.05.17
G. Surplys Kinijoje sieks paspartinti lietuviškų grūdų eksportą 4

Žemės ūkio ministras Giedrius Surplys trečiadienį lankosi Kinijoje, kur sieks paspartinti lietuviškų grūdų...

Pramonė
2019.05.15
NMA vadovas E. Bėrontas negali dirbti su slapta informacija

Pernai rugsėjį teismo sprendimu į darbą grąžintas Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) vadovas Erikas...

Pramonė
2019.05.14
Bus kuriama žemės ūkio verslo analizės sistema

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM), įgyvendindama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansuojamą projektą,...

Pramonė
2019.05.14
ŽŪM Kaune sulaukė V. Matijošaičio įmonės pasiūlymo 20

Žemės ūkio ministerijos skelbtam patalpų nuomos Kaune konkursui pasiūlymą pateikė ir miesto mero Visvaldo...

Statyba ir NT
2019.05.14
Didžiausiam aludariui pasaulyje – 200 mln. Eur bauda dėl brangaus alaus Belgijoje 3

Europos Komisija (EK) didžiausiam pasaulyje aludariui – Belgijos „Anheuser-Busch InBev“ – skyrė 200 mln. Eur...

Pramonė
2019.05.13
Kuo toliau nuo didmiesčių, tuo ekologiškų produktų nori mažiau 2

Sveikos gyvensenos bumas labiausiai jaučiasi didmiesčiuose. Tačiau ir atokesniuose miestuose paklausa...

Gazelė
2019.05.12
Pelnui uždirbti užtenka ir nedidelių plotų kaime

Lietuvoje jau tapo įprasta, kad žemdirbiai skundžiasi. Ne tik orais, kurie iš tiesų turi tiesioginę ir vos ne...

Gazelė
2019.05.11
Vilkyškių pieninės pardavimai augo 23%

AB „Vilkyškių pieninė“ konsoliduoti pardavimai šių metų sausio-balandžio mėnesiais buvo 35,2 mln. Eur – 23%...

Pramonė
2019.05.10
Pelningai dirbęs „Pienas LT“: svarbiausias tolesnio augimo veiksnys – Kinija Premium

Žemės ūkio kooperatyvas „Pienas LT“, dvejus metus iš eilės dirbęs nuostolingai, pernai skaičiavo pelną.

Pramonė
2019.05.10
Kiaulių marui plintant Europoje ir Azijoje JAV mėsininkai skaičiuoja naudą

JAV mėsos perdirbėjas „Tyson Foods Inc“ teigia, kad, Azijoje sparčiai plintant afrikiniam kiaulių marui,...

Pramonė
2019.05.09
Maisto gamintojams supaprastino reikalavimus, palengvinimų žada dar daugiau

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, smulkiųjų maisto augintojų, gamintojų ir...

Gazelė
2019.05.09

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau