Leidus gaminti namuose, tikisi daugėsiant naujų ir legalių maitintojų

Publikuota: 2018-12-16
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Smulkieji nuo šiol gali užsiimti maisto gamyba namuose. Iki šiol namudininkai, gaminantys saldumynus, vieno kąsnio užkandžius ir panašų valgį, turėjo keisti patalpų paskirtį – iš gyvenamosios į gamybinę.

Lapkritį Vyriausybei priėmus nutarimą dėl statinių naudojimo ne pagal paskirtį, išplėtė tokių atvejų tvarką. Gaminantieji maisto produktus gyvenamajame vieno buto name gali vykdyti su maisto gamyba susijusią veiklą nekeisdami jo paskirties, o dviejų butų sublokuotame name ar daugiabutyje – maisto gamybai turės gauti kaimynų sutikimus.

Judrė Antanaitė, maisto renginiams UAB „Skanus dangus“, dirbančios su prekės ženklu „Spoon to the Moon“, direktorė ir bendraturtė, sako, kad toks palengvinimas yra rimtas postūmis norintiems imtis verslo namuose, tačiau nieko nekeičia tiems, kurie šį etapą jau perėjo ir investavo į gamybos patalpas.

„Mes jau turime gamybos cechą, virtuvę, į kuriuos investavome nemažai pinigų, todėl toks palengvinimas yra minusas jau veikiančiam verslui. Žinoma, pradedantys namuose neperims didelių – kelių šimtų – žmonių įmonių užsakymų, bet dalis rinkos atiteks jiems, – sako p. Antanaitė. – Kai pradėjau namuose gaminti nesudėtingus užsakymus, pakeisti patalpų paskirtį iš gyvenamosios į gamybinę tuomet, prieš šešerius metus, buvo nerealu, vien dėl tokių reikalavimų, kaip nerūdijančio plieno stalai.“

Išeis iš pilkos zonos

VšĮ „Versli Lietuva“ tikisi, kad laisvesnė tvarka paskatins naujų smulkiųjų kūrimąsi, taip pat – jau veikiantys taps legalūs.

„Daugiau nei pusė besikreipiančiųjų į „Verslią Lietuvą“ dėl verslo pradžios ir plėtros klausimų yra susiję su maisto tvarkymo veikla. Sulaukę gana nemažai užklausų, kaip legalizuoti gyvenamosios paskirties patalpose pradėtus maisto gamybos verslus, pvz., įvairių konditerijos gaminių gamybos, supratome, kad dėl perteklinio reguliavimo išties nemažai verslių gyventojų veikia pilkoje zonoje, todėl negali reklamuoti savo veiklos, pritraukti naujų klientų ir plėstis“, – pranešime spaudai cituojamas Gytis Morkūnas, „Verslios Lietuvos“ Verslumo departamento vadovas.

Pasak jo, Lietuvoje maisto tvarkymo pažymėjimus turi maždaug 250 verslų, tačiau jie veikia gyvenamosios paskirties pastatuose, nes neturi galimybių pakeisti jų paskirties į gamybinę.

„Lietuvos šeimininkės nuo seno garsėja išskirtiniais savo gaminiais: šakočiais, skruzdėlynais, šimtalapiais ir pan. Daugelis jų gamina juos jau ne vienerius metus ir turi savo klientų ratą. Tiesą sakant neteko gauti jokių skundų dėl tokių gamintojų produkcijos kokybės. Juk jei gaminsi nesaugiai, nekokybiškai – prarasi klientus ir bankrutuosi. Mūsų specialistų ruošiami supaprastinti reikalavimai maisto tvarkymo patalpoms, įrangai, tam tikriems savikontrolės aspektams leis būtent tokio verslo atstovams veikti legaliai, bet nereikės iš karto investuoti itin daug lėšų, kurių tikrai reikėtų norint įrengti profesionalias maisto tvarkymo patalpas, analogiškas didelei kepyklai ar gamybos cechui“, – pranešime spaudai cituojamas Darius Remeika, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius.

VMVT rengiamuose supaprastintuose reikalavimuose, kaip teigiama, bus nurodyti tik svarbiausi maisto tvarkymo saugumo aspektai: negaminti maisto jaučiant peršalimo, virusinės infekcijos ar apsinuodijimo požymius, laikytis griežtos asmeninės higienos.

Gauk nemokamą PRAMONĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

„Carlsberg“ sukūrė popierinius alaus butelius  12

„Carlsber Group“, kuriai priklauso ir Lietuvos aludaris „Švyturys-Utenos alus“, baigė kurti dviejų „žaliojo...

Pramonė
2019.10.19
„Danone“  apkarpė lūkesčius, nepaisant stipraus 3 ketvirčio 

Prancūzijos maisto produktų gamintojos „Danone“ pardavimai šiemet 3-iąjį ketvirtį paspartėjo. Bendrovė...

Prekyba
2019.10.18
Palengvinus reikalavimus mažų kiekių žvėrienos tiekėjams, jų galėtų būti daugiau nei du Premium

Supaprastinti žvėrienos tvarkymo ir pardavimo reikalavimai, tikimasi, palengvins verslo startą ir atsiras...

Gazelė
2019.10.17
Grūdų rinka: orai nelepina, kainos nedžiugina, konkurencija auga Premium

Vidutiniai – taip šiuos metus apibūdina šalies grūdininkai. Nors derlius didesnis nei pernai, labai džiūgauti...

Pramonė
2019.10.17
Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai – R. Karbauskis, D. Zubas ir investicinis fondas 9

Didžiausi Lietuvos žemvaldžiai yra valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Kabauskis, verslininkas Darius...

Pramonė
2019.10.14
I. Udovickis: su „Belaruskalij“ susijęs sandoris didins trąšų tranzitą per Klaipėdą

Verslininkas Igoris Udovickis sako, kad politikų dėmesio sulaukęs sandoris dėl jo ir Baltarusijos trąšų...

Toliau paprastina sąlygas smulkiesiems – šįkart žvėrienos pardavimui 1

Medžiotojai galės paprastesnėmis sąlygomis tiekti žvėrieną vietinei rinkai.

Gazelė
2019.10.10
Seimo komitetas: kaimynai pirmumo teise galės pirkti įsiterpusią žemę 1

Įsiterpusį valstybinį dirbamos žemės plotą pirmumo teise galėtų pirkti jį nuomojantis ar laikinai naudojantis...

Pramonė
2019.10.09
„Auga group“ sukirto rankomis su vienais didžiausių Švedijos maisto produktų tiekėjų

Ekologiškų produktų gamintoja AB „Auga group“ savo gaminius pradėjo tiekti vienoms didžiausių Švedijos maisto...

Pramonė
2019.10.09
„Laiminga braškė“ verslui laimės neatnešė: valgomų puokščių gamyba jau nutraukta Premium 7

Jei verslas neįsibėgėja, o pajamos niekaip nepasiveja išlaidų, tikėtina, kad pagreičio taip ir nepavyks...

Gazelė
2019.10.08
Kaip du studentai tapo didžiausiais kmynų pardavėjais pasaulyje Premium 2

Suomijos „Trans Farm“ specializacija siaura, o veikla paprasta: bendrovė superka kmynus iš ūkininkų ir...

Gazelė
2019.10.07
ŠUA pajamas augina agresyvi eksporto plėtra Rusijoje bei Afrikoje Premium 1

„Švyturys-Utenos alus“ (ŠUA) šiemet toliau krentančioje alaus rinkoje augina pajamas – per 8 šių metų...

Pramonė
2019.10.07
Šimtmečius veikiantis ūkis inovacijas įtraukė ir į karvių dietą Premium 2

Ekologinis ūkininkavimas garantuoja geresnę pieno supirkimo kainą, taip pat gali pasižymėti mažesnėmis...

Gazelė
2019.10.06
Valstybinė miškų urėdija netrukus turės naują vadovą: laukia nemenki iššūkiai Premium 8

Seimo „valstiečių“ deleguotas aplinkos ministras Kęstutis Mažeika artimiausiu metu turėtų paskirti naują...

Verslo aplinka
2019.10.04
5 gamintojai turės aiškintis dėl Lietuvai tiekiamų maisto produktų sudėties 3

Lietuva prašo 5 tarptautinių maisto produktų gamintojų paaiškinti, kodėl jos rinkai teikiamų produktų sudėtis...

Pramonė
2019.10.04
380 mln. USD nuostolį patyrusi pieno milžinė žada versti verslą aukštyn kojomis Premium 1

Didžiausias pasaulyje pieno produktų eksportuotojas Naujosios Zelandijos kooperatyvas „Fonterra“, kaip ir...

Pramonė
2019.10.01
„Hesburger“ pradėjo padažų gamyklos statybas Kauno rajone 2

Greitojo maisto restoranų tinklas „Hesburger“ Kauno rajone, Tirkiliškių kaime, pradėjo padažų gamyklos ir...

Pramonė
2019.09.30
Debiutas Honkongo biržoje – „Budweiser APAC“ pašoko 7%

Didžiausio pasaulyje aludario Belgijos-Brazilijos bendrovės „Anheuser-Busch InBev“ padalinys Azijoje...

Rinkos
2019.09.30
Nuostolį 90% mažinusi „Baltic Mill“ žengia į naują produktų segmentą Premium

Baltijos šalių malūnų grupę valdanti AB „Baltic Mill“ finansinius metus baigė išlaikiusi stabilias pajamas ir...

Pramonė
2019.09.30

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau