Į kaimą vilioja pasitelkę ir kaimynus

Publikuota: 2018-06-17
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Tiek ūkininkai, tiek kaimo turizmo sodybų savininkai jau suprato, kad, dirbdami kartu, turės daugiau klientų ir pirkėjų.

Lietuviai mėgsta pasišaipyti iš savo būdo – posakis apie džiugesį dėl užsidegusio kaimyno tvarto stogo jau tapo anekdotu. Tačiau galbūt ateis laikas, kai toks požiūris taps atgyvena, nes vis daugiau atsiranda bendradarbiavimo, pagalbos vienas kitam apraiškų.
Verslas kaime – vienas iš puikių pavyzdžių, kai vietiniai verslininkai dirba kartu su ūkininkais.

Perka iš kaimynų

 Pavyzdžiui, į Vasaknų dvarą, kuriame vyksta įvairūs renginiai, šventės, seminarai, atvyksta ir norinčių pailsėti. Vasaknų dvare siūlomas ir specialus valgiaraštis – svečiams pagal senovinius receptus gaminami žvėrienos patiekalai, iš šalia esančios žuvininkystės įmonės „Vasaknos“ užsakoma įvairių žuvų – karpių, upėtakių, eršketų, duonos ir konditerijos gaminių įsigyjama iš Dusetose veikiančios šeimos valdomos kepyklėlės arba iš Šlyninkos vandens malūno, kuriame iš pačių pasigamintų miltų kepama duona.
„Smagu, kai matai, kad kaimynams sekasi. Štai „Vasaknos“ gerokai išsiplėtė, pasistatė naują rūkyklą, todėl ir mes iš šio žuvininkystės ūkio perkame įvairesnių produktų. Pradėjo kooperuotis ir aplinkiniai gyvulių augintojai, jie kartu žada įsirengti mėsos perdirbimo cechą, kur gamins produktus iš pačių užaugintų galvijų. Būtinai savo svečiams siūlysime ir jų produkcijos“, – pasakoja Alfonsas Kievišas, Vasaknų dvaro savininkas.

Stipresnis įspūdis

Tokių turizmo paslaugų teikėjų ir ūkininkų bendradarbiavimo pavyzdžių gausėja visoje Lietuvoje. Dar daugiau jų atsirado po gegužę vykusios programos „Atviros dienos kaime“, kurioje pas save į svečius kvietė tiek produktų gamintojai, tiek ir sodybų savininkai.
„Ūkininkavimas su turizmu niekada nebus konkurentai. Nes retas augintojas teikia apgyvendinimo paslaugas. Ir retoje kaimo turizmo sodyboje kas nors auginama ar gaminama, ką būtų galima patiekti svečiams ant stalo. Todėl kai kaimynystėje esantys verslai kooperuojasi, laimi ir jų turėtojai, ir klientai“, – sako Linas Žabaliūnas, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas.
Vakarų Europoje mada važiuoti produktų tiesiai pas ūkininkus prasidėjo maždaug 2000-aisiais. Viešbučių ir kaimo turizmo sodybų savininkai iš karto suprato, kad tai jų verslui gali suteikti pridėtinės vertės. Todėl jie arba patys maistą ėmė ruošti iš regione užaugintų ir pagamintų produktų, arba turistams rekomenduodavo, kur aplinkui yra ūkiai, kuriuose šie galėtų apsilankyti ir nusipirkti kažką šviežio, natūralaus ir autentiško.
Lietuvoje ši tendencija žengia dar tik pirmuosius žingsnius, tačiau tie, kas jau pradėjo bendradarbiauti su kaimynu, tokios partnerystės nauda neabejoja.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą AGROVERSLO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Parama „kaimo startuoliams“ – ir staklėms, ir paspirtukams, ir cukraus vatos aparatams pirkti Premium 1

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pasiūlius pačią paprasčiausią iki šiol paramą verslo pradžiai kaime,...

Pramonė
11:02
Patvirtinta inovatyvaus BASF fungicido Revysol® registracija Europoje Verslo tribūna 2

·         Didžiausias pranašumas ūkininkams – itin didelis Revysol® efektyvumas.

Pramonė
09:42
„Agtech“: investuotojai nusitaikė į žemės ūkio startuolius Premium

Modernių kompiuterinių technologijų pritaikymas žemės ūkyje per paskutinius kelerius metus tampa vis...

Pramonė
2019.03.18
Mėsinę Suvalkijoje išsaugoję brolis ir sesuo kuria firmines parduotuves Premium

Veiklą pradėjus nuo kelionių į potencialių partnerių parduotuves, tiesioginio pardavimo neverta atsisakyti ir...

Gazelė
2019.03.17
3 milijonai tonų plastiko 5

Kompanija „Coca-Cola“ pripažino, kad per metus sunaudoja 3 milijonus tonų plastiko pakuotės.

Pramonė
2019.03.15
„Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln. eurų nuostolių

Didžiausia Lietuvoje kiaulių augintoja Danijos kapitalo bendrovė „Idavang“ pernai patyrė 2,7 mln.

Pramonė
2019.03.15
AKM ir kiaulių supirkimo kainos neleido „Idavang“ dirbti pelningai

Po dvejų pelningų metų kiaulių augintoja „Idavang“ praneša patyrusi nuostolių. 2018 m. „Idavang“ pardavimo...

Pramonė
2019.03.15
Lietuvoje yra erdvės ekologiškai produkcijai 2

Pernai Lietuvoje veikė 286 sertifikuotos įmonės, užsiimančios ekologiškų produktų perdirbimu, prekyba bei...

Pramonė
2019.03.15
„Stumbras“ dalį gamybos perkels iš Kauno į Alytų

Gamyklas „Stumbras“, „Alita“, „Anykščių vynas“ ir „Gubernija“ valdančios bendrovės „MV Group Production“...

Pramonė
2019.03.14
EP patvirtino taisykles, turinčias pažaboti nesąžiningą prekybininkų elgesį 2

Europos Parlamentas (EP) didele balsų dauguma patvirtino teisės aktą, kuris padės apsaugoti ūkininkus ir...

Pramonė
2019.03.14
Grybų karas: visi vienodi – kiekvienas originalus Premium 1

Dėl šokoladinių grybukų dizaino užvirę teisiniai ginčai tarp Vokietijos ir Lietuvos bendrovių parodė, kad...

Pramonė
2019.03.13
Kova dėl 23 mln. Eur – perdirbėjai pasijuto diskriminuojami Premium 1

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) norėtų, kad 23 mln. Eur ES parama, skirta žemės ūkio produkcijos perdirbėjams,...

Pramonė
2019.03.13
Pirkėjų sveikesnių gėrimų paieškos skatina gamintojų išradingumą

Ekologiškų ir natūralių produktų Lietuva eksportuoja daugiausia, palyginti su Latvija ir Estija. Vis...

Gazelė
2019.03.09
Vieni perdirbėjai skaičiavo nuostolius, kiti rado būdų didinti pelną Premium

Nors visi pieno perdirbėjai sutinka, kad praėję metai nebuvo patys lengviausi, bendrovių rezultatai...

Pramonė
2019.03.07
ES teismo generalinis advokatas: Lietuvos pieno kainų reguliavimas prieštarauja ES teisei 1

Lietuvoje įtvirtinta žaliavinio pieno supirkimo tvarka, draudžianti mokėti skirtingą kainą tos pačios grupės...

Pramonė
2019.03.07
„Delikatesas“ investuoja į paukštieną – galės konkuruoti su lenkais Premium

Nors šalies paukštininkai kalba apie tai, kad konkuruoti su pigesne lenkiška paukštiena darosi vis sunkiau,...

Pramonė
2019.03.06
40 mln. Eur investuojanti „Fazer“ iš avižų luobelių gamins saldiklį 7

„Fazer“ ruošiasi žengti į saldiklių rinką. Bendrovė pranešė investuojanti 40 mln. Eur į ksilitolio, dar...

Pramonė
2019.03.06
„Volfas Engelman“ pajamas augino 10% – pirko ir savi, ir kaimynai Premium 4

„Volfas Engelman“ skaičiuoja, kad praėję metai bendrovei buvo rekordiniai – pardavimo pajamas ji augino 9,9%...

Pramonė
2019.03.05
STT perspėja dėl korupcijos rizikos sertifikuojant ekologinius ūkius 

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) pakoregavus ekologinių ūkių sertifikavimo taisykles, esama korupcijos rizikos,...

Pramonė
2019.03.05
FNTT tyrimas Panevėžyje: įmonės pinigai į kišenę, bendrovė – į bankrotą 6

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (toliau – FNTT) Šiaulių ir Panevėžio apygardos valdyba, vadovaujant...

Pramonė
2019.03.04

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau