Būdas mažiau mokėti už patalpų nuomą: kada jis tikrai veikia

Publikuota: 2019-06-26
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Vis daugiau smulkiųjų ryžtasi kooperuotis ir kartu nuomotis bendras patalpas parduotuvei. Tai leidžia sumažinti išlaidas nuomai ir pritraukia daugiau klientų, nes atsiranda įvairesnių prekių. Ką reikia padaryti, kad toks sprendimas pasiteisintų.

Tiems, kurie dar dvejoja ar verta kartu su kita įmone nuomotis bendras patalpas ir atidaryti vieną krautuvėlę, tai išbandžiuosieji turi patarimų, ką daryti, kad viskas sklandžiai vyktų. Arba – kokių klaidų nekartoti.

Aiškumas nuo pat pradžių

Prieš 4 metus Vilniuje duris atvėrė bendra UAB „Party inbox“ ir UAB „Ponas balionas“ parduotuvė. Čia galima įsigyti šventinės atributikos vaikų gimtadieniams, vestuvėms, šventėms ir įvairių formų bei spalvų balionų.

„Mums bendradarbiauti su „Ponu Balionu“ pasiteisino. Įgyvendinome siekį, kad kiekvienas klientas vienoje vietoje rastų viską, ko reikia šventei. Be to, klientai, atėję nusipirkti šventinės atributikos, sužino apie balionų pardavėjus, o perkantieji balionus atranda ir mūsų siūlomas prekes“, – sako Renata Veršnickienė, Vilniaus „Party inbox“ direktorė.

Vis dėlto sprendimas tikriausiai nebūtų toks sėkmingas, jei ne kruopščiai atlikti namų darbai.

„Dar prieš pradėdami dirbti po vienu stogu, su kitos įmonės vadovais aiškiai nusistatėme ribas, apsibrėžėme, kaip dalinsimės kaštus, už ką bus atsakingi kiekvienos įmonės darbuotojai. Žodžiu, išsiaiškinome, „kieno daržas ir kieno pupos“, – sako R. Veršinskienė.

Kai viskas yra aiškiai sudėliota, darbuotojams kyla mažiau neaiškumų, kas už ką atsakingas. O, tarkim, tvarkymo darbams pravartu nustatyti grafiką: kas savaitę ar kas mėnesį to imasi skirtingos įmonės darbuotojai.

„Patiems darbuotojams toks susijungimas į naudą, nes kolektyvas išauga, didėja bendrystės jausmas, vieni iš kitų ko nors išmoksta, smagiau kartu leisti laisvalaikį, kartu rengti šventes“, – nurodo R. Veršinskienė.

Norintiems dirbti kartu, ji pataria kiekvienai įmonei turėti savo kasos aparatą, kad pinigų srautai būtų atskirti.

„Gal pirkėjai ir kiek nustemba, kai sužino, kad atsiskaityti reikės prie dviejų kasų. Tačiau tuos, kurie garsiai dėl to išreiškė nepasitenkinimą, suskaičiuočiau ant rankos pirštų. Kartu nuomotis patalpas su kolegomis patarčiau ir kitiems smulkiesiems, nes taip galima ir nemažai sutaupyti, ir pritraukti naujų klientų. O jei viskas aptarta, pavojų kyla tikrai nedaug“,  – nurodo „Party inbox“ vadovė.

Nesutapo požiūriai

Įsirengti naują fizinę krautuvėlę kainuoja apie 25.000–30.000 Eur. Daugiau sąnaudų reikalauja ir jos išlaikymas, nes reikia ir darbuotojų, ir nuomą už patalpas mokėti. Todėl smulkieji ieško būdų, kaip sąnaudas sumažinti.

Vieną jų išbandė ir Žirnio krautuvėlės savininkė. 2016 m. ji kooperavosi su kita smulkia įmone ir bendrai įkūrė krautuvėlę Vilniuje, prekybos centre „Rimi“.

UAB „Naminis dūmas“ asortimentą sudarė lietuviški mėsos gaminiai: rūkytos ir vytintos dešros, kumpiai, šviežia mėsa, įvairios užtepėlės ir kruopos, duona, padažai. Jie su Žirnio krautuvėlės produktais nekonkuravo.

„Manėme, kad produktų įvairovė pritrauks daugiau pirkėjų. Taip ir buvo. Tačiau vis dėlto šis projektas nepasiteisino. Po pusmečio bendros veiklos perėmėme iš „Naminio dūmo“ nuomos sutartį ir likome krautuvėlėje prekiauti vieni. Kiek žinau, šie klaipėdiškiai apskritai nebeprekiauja Vilniuje“, – pasakoja Olesia Zimnickienė, sostinės UAB Žirnio krautuvėlės bendraturtė, direktorė.

Kaip pagrindinę priežastį, kodėl nepasiteisino kooperacija, ji įvardija tai, kad verslininkai turėjo skirtingas vizijas, nesutapo požiūriai.

„Nors techninius dalykus, kaip naudotis bendra erdve, šaldytuvais, lentynomis, buvome išsprendę, net ir turėjome sistemą, kaip pasidalyti gautas pajamas, vis tiek darniai dirbti nepavyko. Galbūt abiem pusėms atrodė, kad kiekvienos indėlis didesnis. O gal suveikė ta praktika, kad septynios auklės – vaikas be galvos“, – šypteli pašnekovė.

Ji teigia nesigailinti, kad išbandė tokį būdą prekiauti, tačiau to kartoti neketina, nors buvo gavusi keletą pasiūlymų kooperuotis iš kitų prekybininkų.

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
05:45
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16
Į pensijų kaupimą naujai įtraukta 43.500 gyventojų

Į pensijų kaupimą šiemet naujai įtraukiami 43.500 gyventojų, kuriems „Sodra“ atsitiktine tvarka priskyrė...

Finansai
2020.01.16
Šiemet pajamų deklaravimo startas bus skelbiamas anksčiau

Iki šių metų vasario 17 d. mokesčius išskaičiuojantys asmenys mokesčių administratoriui turi pateikti...

Finansai
2020.01.16
Kaip pigiau atlikti rinkos tyrimą

Pradedantiesiems verslą ekspertai pataria pirmiausiai pasitikrinti, ar jų idėja yra įdomi ir reikalinga. Tam...

Gazelė
2020.01.16
Sugrįžę iš „mokesčių atostogų“, smulkieji skaičiuoja tarifus Premium 1

Mokesčių „atostogos“ smulkiesiems – „poilsis“ nuo „Sodros“ įmokų pirmuosius metus ir 0% pelno mokestis – buvo...

Gazelė
2020.01.16
Kibernetinėms atakoms per mažų ar neįdomių nėra: kaip apsisaugoti Premium 1

Pusė smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) – 44% bendrovių – nemano, kad galėtų tapti kibernetinių atakų...

Gazelė
2020.01.15
Vieni restoranai jau bumbtelėjo ant žemės, kiti nusileidimui dar tik ruošiasi Premium

Maitinimo įstaigos, gruodį skaičiavusios gerokai išaugusias apyvartas, sausį ieško būdų, kaip prisikviesti...

Gazelė
2020.01.15
„Sodra“ primena naujus įmokų tarifus dirbantiems savarankiškai 1

Savarankiškai dirbantieji, gavę pirmąkart atsiradusias „mokesčių atostogas“ – teisę nemokėti socialinio...

Gazelė
2020.01.15
Atsargiai deklaruojant: pasirinktas būdas lemia „Sodros“ išmokų dydį Premium 1

Individualia veikla užsiimančiam gyventojui paskirtų ligos ir kai kurių kitų „Sodros“ išmokų dydį lemia ne...

Finansai
2020.01.14
Pasitikėjimas avansu: maitintojus tikrins jau pradėjus veiklą Premium

Kuriant naują maitinimo įstaigą – kavinę, užkandinę ar kitą viešojo maitinimo vietą – nereikės maisto...

Gazelė
2020.01.14
Ką daryti, jei bankas neduoda paskolos Premium

Retos įmonės savininkas gali didžiuodamasis pasakyti, kad jis niekad nėra naudojęsis banko paskola arba jos...

Gazelė
2020.01.13
Auga, nes užuot visi darę, kada gali, pasidalijo atskomybę ir procesus Premium

Savitarnos krautuvėlių „12 Eat“, kuriose darbo vietoje išsirinkęs prekes darbuotojas atsiskaito savitarnos...

Gazelė
2020.01.13

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau