Baltijos šalių someljė čempionatą laimėjo lietuvis, bet geriausias buvo švedas

Publikuota: 2017-10-02

Paskutinėmis rugsėjo dienomis Vilniuje vykusiose svarbiausiose Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix“ Martynas Pravilonis apgynė pernai iškovotą geriausio Baltijos šalių someljė vardą, o Silvija Umaraitė paskelbta geriausia Baltijos šalių jaunąja someljė (iki 25 metų).

Baltijos šalių someljė varžybų antroji vieta atiteko estei Elsai Mariai Uibo („Leib Resto & Aed Restaurant“, Talinas), trečioji – Ketri Leis („Leib Resto & Aed“, Talinas).

Vis tik suskaičiavus finalistų balus, surinktus po devynių finalo užduočių, paaiškėjo, jog geriausiu tapo ne kuris nors Estijos, Latvijos ar Lietuvos atstovas, o švedas Fredrikas Lindforsas („Grand Hotel Stockholm“, Stokholmas), kuriam ir atiteko čempionato „Grand Prix“.

Arminas Darasevičius, čempionatą rengusios Lietuvos someljė asociacijos (LSA) prezidentas, VŽ paaiškino, jog, pagal čempionato nuostatus, jame varžosi trijų Baltijos šalių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – someljė, kiti dalyvauja svečių teisėmis.

Nemokami naujienlaiškiai į savo el. pašto dėžutę:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

„Taip atsitiko, kad geriausias šiemet buvo svečias“, – šysosi p. Arminas.

Bet kuriuo atveju, jis pastebi Baltijos šalių someljė lygį smarkiai kylant.

„Dalyviai kasmet stipriai tobulėja. Savo ruožtu, organizatoriai irgi kelia standartą – kasmet sudėtingėja čempionato užduotys, jis tikrai vis sudėtingesnis ir, vertinant pagal užduotis, mažai kuo skiriasi nuo Europos ar net pasaulio someljė čempionatų“, – pripažįsta p. Arminas. Regimo skirtumo nuo minėtųjų varžybų nebuvimą liudiją ir tai, jog šiemet Vilniuje vykusiame čempionate teisėjavo itin solidi žiuri. Jai pirmininkavo latvis Raimondas Tomsonas, Europos ir Afrikos šalių čempionas, 7 vietos pasaulio čempionate laimėtojas.

Tarp narių buvo Sorenas Polonius, vadinamas vienu geriausių pasaulio someljė trenerių, treniravęs ir dabartinį pasaulio someljė čempioną.

Ne mažiau kvalifikuoti ir kiti komisijos nariai: Arūnas Starkus („Vyno klubo“ bendrasavininkis, „Vyno žurnalo“ leidėjas), Arminas Darasevičius (LSA prezidentas, restoranų „Dine“, „Time“, „Rise“ bendrasavininkis), Kristjanas Markii (Estijos someljė asociacijos prezidentas), Janis Kalkis (Latvijos someljė asociacijos prezidentas), Tomaszas Kolecki (Lenkijos someljė asociacijos tarybos narys), Urvo Ugandi („Liviko“ vyno portfelio vadovas).

„Tokia galinga komisija galime iš tikrųjų didžiuotis, kolegoms tai siunčia žinutę, kad Vilniuje vyko pasaulinio lygio renginys“, – VŽ sakė p. Darasevičius.

Teorija ir praktika

Visi finalistai šių metų varžybas įvardino kaip labai sudėtingas. Keturiolika pusfinalio dalyvių įveikė teorijos testą, kuris truko šešias valandas, akląją degustaciją ir praktines užduotis. Keturi finalistai atliko 9 užduotis, vien aklosios degustacijos rungčių buvo penkios.

Be šių, dalyviai varžėsi bendrų klausimų-atsakymų bei vyno dekantavimo ir patiekimo laikui rungtyse, derino prie vyno patiektus sūrius, turėjo įvardinti bendras šaknis turinčių vynuogių veisles. Šampano užduotyje buvo prašoma nustatyti šešių šampanų patiekimo seką ir priderinti prie jų maistą.

Varžybos dėl geriausio Baltijos šalių someljė titulo vadinamos likerio „Vana Tallinn“ vardu. Konkursą „Vana Tallinn Grand Prix“ bendrovė „Liviko“ drauge su Estijos, Latvijos ir Lietuvos someljė asociacijomis rengia nuo 2006 metų.

Pasirinkite jus dominančias įmones ir temas – asmeniniu naujienlaiškiu informuosime iškart, kai jos bus minimos „Verslo žiniose“, „Sodros“, Registrų centro ir kt. šaltiniuose.

Ką daryti, kai būni pirmas ir tebesi vienintelis: plėstis su franšizės partneriais Premium

Pasiūlius naujieną, kuri per kelerius metus ne tik įsitvirtina, atlaiko iššūkius, bet ir tebėra pirma ir...

Gazelė
05:45
Kaip pradėti pažintį su vynu Premium 1

Įkvėpta amerikiečių žurnalistės Biancos Bosker knygos „Kamščio nunešti“ (išleido „Kitos knygos“) apie someljė...

Laisvalaikis
2022.06.19
Naujas restoranų kūrėjo A. Oželio „vaikas“: kiekvienam ridikėliui savas laikas Premium

Arūnas Oželis – vienas pirmųjų restoranų steigėjų Nepriklausomoje Lietuvoje. Dabar, po beveik 30-ies metų,...

Laisvalaikis
2022.06.17
Restoranų kūrėjas A. Oželis: dabar gyvenimas yra ne turtingas, bet... labai labai malonus Premium 1

„Restoranai kaip vaikai, tu juos užaugini ir palieki kitiems – „Provansas“ pateko į vienas rankas ir net...

Laisvalaikis
2022.06.14
Sukūrė sprendimą darbuotojų pajamoms padidinti: naudoja ir barai, ir bažnyčios Premium 8

130.000 Eur – tiek papildomų pajamų – arbatpinigių pavedimų gavo barų ir restoranų darbuotojai, kai už...

Gazelė
2022.06.06
Išmokti gaminti desertus gali visi, iš to sukurti verslą – tik retas Premium 1

Kai kurie mėgstantys kepti tortus papildomai užsidirba juos parduodami draugams ar pažįstamiems, tačiau toks...

Gazelė
2022.06.03
Kai gatvės remontas kerta skaudžiau nei karantinas: kaip išlaukti Premium

Vietinės gatvės rekonstrukcijos kirtis verslui gali būti skaudesnis negu pasaulį užklupusios pandemijos.

Gazelė
2022.06.01
Vyno pasaulio ekstremalai – vyndariai iš Atakamos dykumos Premium

Čilėje plytinčios Atakamos dykumos vyndarių ir vynuogių augintojų kooperatyvas sektoriuje kelia revoliucijas:...

Laisvalaikis
2022.05.28
Pirmosios „Michelin“ žvaigždės įsegtos dviem Estijos restoranams 2

Gegužės 25-osios vakarą Estija pralaužė ledus ir tapo pirmąją Baltijos šalimi, įtraukta į „Michelin“ gidą –...

Laisvalaikis
2022.05.26
Kodėl šparagai naudingesnis verslas negu auginti braškes Premium

Smidrų, dažniau vadinamų šparagais, augintojų skaičius kasmet auga. Darbo su šia daržove į valias, tačiau...

Gazelė
2022.05.20
Kuo mums įdomus Ukrainos vynas Premium

Gegužę Vilniuje vykusioje tarptautinėje parodoje „Vyno dienos“ surengta ukrainietiško vyno degustacija...

Laisvalaikis
2022.05.15
Kitoks turgus: Paupyje pasiekė 7,5 mln. Eur apyvartą, Benedikto turgus planuoja plėtrą Premium

Įprastoms turgavietėms atsigaunant po pandemijos klesti ir visiškai kitokių koncepcijų objektai, kurie irgi...

Prekyba
2022.05.12
Kol Lietuvos įstatymai draudžia kalbėti apie vyną, ES mūsų vyndariams dega žalią šviesą Premium

„Europos Sąjungos (ES) pripažinimas, kad Lietuvoje galima auginti vynuoges ir daryti vynuogių vyną reiškia,...

Laisvalaikis
2022.05.06
Į Kauną (maisto) kultūros: tarpukario restoranų sudakai ir obaliai Premium

Kultūros turistų maršrutuose po Kauną atsiranda ir barai, restoranai – ir pramoginiais, ir pažintiniais...

Gazelė
2022.05.06
Gastronomijos savaitės žvaigždė – Palangos restoranui „Amsterdam Plaza“

Balandžio 25 d.–gegužės 1 d. vykusioje vienuoliktoje Lietuvos gastronomijos savaitėje specialius meniu siūlė...

Laisvalaikis
2022.05.04
Reklamai pasitelkė šokolado meditaciją

Pastaruosius du mėnesius visas pasaulis gyvena karo Ukrainoje nuotaikomis – tai sekina ir psichologiškai, ir...

Rinkodara
2022.05.01
Mąstantiems atidaryti restoraną ar kavinę: kokių klaidų nepadaryti verslo pradžioje Premium

Jei svajonė turėti savo maitinimo įstaigą, tegul ir visai nedidukę, neapleidžia, o sąskaitoje yra šiokių...

Gazelė
2022.04.30
„Michelin“ gidas – jau Estijoje, virėjai laukia žvaigždučių Premium 2

Balandžio pradžioje garsiojo „Michelin“ gastronomijos gido ir Estijos verslumo, turizmo bei inovacijų...

Laisvalaikis
2022.04.28
Kaip atidaryti greitojo maisto restoraną, kai pinigų kišenėje – ne tiek jau daug Premium

Maitinimo verslas – rizikingas ir gana brangus malonumas. Tačiau verslininkų patirtis rodo, kad neprastą...

Gazelė
2022.04.26
„Huracan Coffee“ įkūrėjas: kavos puodelį reikėtų pabranginti dvigubai, bet niekas tam nesiryš Premium 35

Dvejus metus trunkanti pandemija, karas Ukrainoje, pasikeitę vartotojų įpročiai ir tiesiog akyse auganti...

Gazelė
2022.04.22

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Valdyti Sutinku