Verslas, kuriame du mėnesiai prilygsta metams

Publikuota: 2015-11-15
Kiekvienas sraigės kiautas atidžiai apžiūrimas, pažeidimai užtaisomi specialiais klijais ir želatina. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Kiekvienas sraigės kiautas atidžiai apžiūrimas, pažeidimai užtaisomi specialiais klijais ir želatina. Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Kai veiklos apimtį diktuoja sezoniš­kumas, įmonei tenka prisitaikyti prie darbuotojų skaičiaus pokyčių. Praktika rodo, kad įmonei pravartu palaikyti nuolatinį ryšį su sezoniniais darbuotojais ir juos samdyti kasmet. Taip sugaištama mažiau laiko perso­na­lo paieškoms, o ir darbuotojų apmokyti iš naujo nereikia.

Molėtų rajone veikianti UAB „Baltic snails“ užsiima sraigių, uogų, grybų supirkimu, perdirbimu ir eksportu į Vakarų Europos ir Skandinavijos šalis.

„Pagrindinę mūsų veiklos dalį – apie 80% – sudaro sraigių perdirbimas ir eksportas. Dar 15% sudaro grybų ir 5% – uogų pardavimas. Daugiausia eksportuojame į Prancūziją ir Italiją. Dar daugiau eksporto partnerių neieškome, nes neturėtume galimybių įvykdyti užsakymų. Kelias dešimtis kilogramų sraigių parduodame Lietuvos restoranams, tačiau kol kas sraigės mūsų šalyje nėra populiarus maisto produktas“, – veiklos sritis nurodo Rasa Volungevičienė, įmonės direktorė.

Lietuvoje – nepopuliaru

Įmonė superka, perdirba, kalibruoja, supakuoja sraiges ir eksportuoja. Dalis sraigių paruošiamos jau su prieskoniais. Gaminį tereikia pašildyti ir galima valgyti.

„Jau prieskoniais paskanintas sraiges tiekiame į Prancūziją ir Italiją. Prieš mėnesį taip paruoštas sraiges pradėjome tiekti didmeninės prekybos įmonei „Sanitex“. Kol kas neaišku, ar toks produktas bus paklausus“, – sako p. Volungevičienė.

Grybus ir uogas bendrovė superka iš įmonių, turinčių miško gėrybių supirkimo punktų. Produkciją bendrovė apdoroja, surūšiuoja, užšaldo ir eksportuoja.

„Į Skandinavijos šalis eksportuojame voveraites, o į Prancūziją – baravykus“, – kad skirtingose šalyse vertinami vis kitokie grybai, nurodo pašnekovė.

Pagal metų laiką

Pasak p. Volungevičienės, gamtos gėrybių perdirbimo verslui ryškią įtaką daro sezoniškumas. Pats darbymetis būna du mėnesius per metus – gegužę ir birželį, šiam periodui samdoma papildomų darbuotojų.

„Įprastai įmonėje dirba apie 40 žmonių, tačiau gegužės ir birželio mėnesiams samdome daugiau žmonių. Tada bendrovėje dirba apie 100 darbuotojų. Turime nuolatinių darbuotojų, kurie dirba ištisus metus, o sezoninius darbuotojus stengiamės kasmet samdyti tuos pačius. Tokių darbuotojų nebereikia apmokyti, jie žino, kaip ir ką daryti“, – pasakoja pašnekovė.

Bendrovė parduoda ne tik sraigių mėsą, bet ir kiautus. Žiemą pagrindinis darbuotojų darbas – kiautų tvarkymas. Kiekvienas sraigės kiautas atidžiai apžiūrimas, pažeidimai, skylutės užtaisomos specialiais klijais ir želatina.

Verslininkė skaičiuoja, kad per metus įmonė superka apie 600 t sraigių. Norint įsigyti žaliavos kuo geresne kaina, tenka konkuruoti su kitais sraigių supirkėjais.

„Reikiamą kiekį žaliavų turime įsigyti per ribotą laiką, todėl privalome turėti užtektinai apyvartinių lėšų. Mums aktualu nusipirkti pakankamą kiekį žaliavos, kad vėliau galėtume sklandžiai organizuoti įmonės darbą. Kreipėmės į UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir gavome paskolą su palūkanų kompensavimu. Šįmet gavome 300.000 Eur dydžio paskolą, ją panaudojome apyvartinėms lėšoms, paskolą planuojame grąžinti iki metų pabaigos“, – sako p. Volungevičienė.

Verta žinoti

Smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms „Invega“ jau suteikė 5630 garantijų už 422,06 mln. Eur, kas leido pasiskolinti 624,52 mln. Eur.

Garantuojama nuo 30% iki 80% pirmosios paskolos sumos, o garantijos teikiamos ilgalaikiam turtui pirkti, statyti, remontuoti ar rekonstruoti; technologijų perėmimui įsigyjant patentus, licencijas ar kitas nepatentuotinas technines žinias; apyvartinėms lėšoms finansuoti; įmonės lėšomis apmokėtoms investicijoms refinansuoti.

ŠALTINIS: INVEGA

Tema rengiama bendradarbiaujant su INVEGA

Sekite „Gazelės“ naujienas, dalinkitės nuomone, užduokite klausimus „Facebook“ puslapyje „Verslo žinios. Gazelė“

Gauk nemokamą GAZELĖS savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:













Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Rašyti komentarą 0
Regiono verslo geografija neriboja

Kuriantieji verslą sulaukia aibės patarimų, pamokymų ar instrukcijų, ko reikia, kad pasisektų. Be...

Gazelė
2020.01.25
Patarimai, kaip išlaikyti specialistą ilgam

Atlyginimas yra svarbus dalykas, lemiantis žmogaus apsisprendimą, kur dirbti, tačiau ne esminis. Kodėl...

Gazelė
2020.01.25
Virtualių asistentų verslas klesti – per mėnesį įdarbina po keliolika naujų specialistų Premium 1

Apie galimybę dirbti nuotoliniu būdu daugelyje įmonių dar tik svarstoma. „Baltic Virtual Assistants“ ją...

Gazelė
2020.01.24
Kavavirius augina konkurentai, kurie yra ir partneriai Premium

Verslas, kuriame konkurentų yra ant kiekvieno kampo, ir visai ne perkeltine prasme – kavos barai. Bet...

Gazelė
2020.01.23
Atkalbinėta nuo verslo regione, galvoja nebent, ką dar nauja sukurti Premium 1

Smulkus prekybos ar paslaugų verslas regione gali būti augantis ir ne tik regioninis. Ypač jeigu viskas...

Gazelė
2020.01.22
Pirkimų vertė per Centrinę perkančiąją organizaciją pernai padidėjo 11%  1

Pirkimai per Centrinę perkančiąją organizaciją CPO LT padeda išvengti korupcijos, todėl Vyriausybė skatina,...

Finansai
2020.01.22
Darbuotojai iš įmonių bėga ne dėl mažesnės algos: neteisybė, skatinanti keisti darbą Premium 7

Kylančios algos motyvuoja darbuotojus, tačiau jei vieniems tas šuolis yra ypač didelis, o kitiems pokytis...

Gazelė
2020.01.22
Efektyvų rinkodaros būdą išnaudoja dar ne visi – paprasčiausiai drovisi Premium

Kuo dažniau įmonės vadovas cituojamas spaudoje ar dalyvauja renginiuose, tuo daugiau vartotojų sužino apie...

Gazelė
2020.01.20
Prie skaidraus verslo iniciatyvos jungiasi pirmieji maitintojai

Viešojo maitinimo sektorius išlieka viena iš 4 sričių, kuriame didelė šešėlio rizika. Prie skaidraus verslo...

Gazelė
2020.01.20
Duomenų apie startuolių finansus mažai, bet pelningumas džiugina 2

Šiuo metu Lietuvoje veikiančių startuolių skaičius jau perkopė 1.000 ribą, tačiau finansinių duomenų apie jų...

Gazelė
2020.01.20
Pirmieji lengvatiniai metai ne visiems nuostolingi: 770 bendrovių uždirbo 13 mln. Eur Premium 1

Pirmieji metai naujam verslui sudėtingiausi – reikia ne tik atsistoti ant kojų, bet ir galvoti, kaip...

Gazelė
2020.01.20
„Koops“ konsolidavo tinklo administravimą ir didmeninę veiklą  Premium

Nusprendus didmeninę, prekybinę ir logistinę veiklą sutelkti vienoje įmonėje nuo šių metų pradžios...

Prekyba
2020.01.20
Kodėl restoranuose visiems reikia cepelinų Premium

Tiek konsultantai, tiek patys verslininkai pataria išsiskirti iš kitų ir daryti tai, ko konkurentai nedaro.

Gazelė
2020.01.19
Sukurti kliniką – 3 žingsniai, bet bijant suklysti, atrodė sudėtingiau

Sudėtingas procesas, dalijamas etapais, įgauna struktūrą ir tampa aiškesnis. Panašiai ir verslo pradžia, kur...

Gazelė
2020.01.19
Nesėkmė versle netrukdo atsitiesti

Apklausos rodo, kad daugelis tų, kurie tik svajoja apie verslą, jo nesiima ne tik dėl lėšų ar žinių stygiaus,...

Gazelė
2020.01.19
Kas padeda verslui greičiau atsistoti ant kojų

Bet kokio verslo be investicijų nesukursi. Tačiau kuo pradedantieji daugiau išmano, ką ir kaip daryti, tuo...

Gazelė
2020.01.19
Kuria pradžiamokslį, kaip stiprinti kibernetinį saugumą

„Kurk Lietuvai“ projekto dalyviai Krašto apsaugos ministerijoje (KAM) kuria Kibernetinio saugumo vadovą...

Gazelė
2020.01.18
Prie „Baltosios bangos“ iniciatyvos prisijungė pirmasis baras

Viešojo maitinimo sektoriaus įmonės dažnai pakliūva į mokesčių inspektorių akiratį. Sostinės baras „Local...

Gazelė
2020.01.17
Algų aritmetika: šiais laikais jų nekelti išdrįsta tik retas darbdavys Premium 1

Vidutinis darbo užmokestis kasmet kyla apie 9%, bet jis neprivalo būti atspirties taškas darbdaviams tiek...

Gazelė
2020.01.17
Medieną internetu pirko vangiai, todėl rado kur kas pelningesnį būdą Premium

Kuo pasiūla mažesnė, tuo yra daugiau galimybių įsitvirtinti toje nišoje. Svarbu neišsigąsti pamačius, jog...

Gazelė
2020.01.16

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau