Kokį vandenį gerti rudenį?

Publikuota: 2015-09-24
Klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.
Klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.

Keičiantis sezonams, specialistai siūlo įvertinti, ar teisingai renkatės, kokį vandenį gersite. Šąla orai, daugiau laiko pradedame praleisti uždarose patalpose, dažnai mažiau judame, mažiau prakaituojame, tad didelės mineralizacijos vanduo gali tik apsunkinti organizmą. Kasdienai, ypač biuruose, uždarose patalpose dirbantiems žmonėms, specialistai rekomenduoja rinktis tik itin tyrą vandenį, neturintį per daug natrio chlorido, o geriausia – ir prisotintą sidabro jonų.

„Didelės mineralizacijos vanduo turi daug natrio chlorido. O druskos vartojimas daro ilgalaikį poveikį organizmui – didina kraujospūdį, kenkia inkstams. Didelės mineralizacijos vandens 1,5 litro butelyje yra daugiau natrio chlorido nei rekomenduojama dienos norma. Tai reikštų, jog išgėręs 1,5 litro tokio vandens per dieną negali su jokiu maistu gauti daugiau druskos, o tokia situacija realybėje sunkiai įmanoma. Tad gaunasi druskų perteklius“, – komentuoja klinikos „Bendrosios medicinos praktika“ šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.

Dideli druskos kiekiai ne tik kelia troškulio jausmą, didina kraujo spaudimą, bet gali lemti ir nuovargį. Tai ypač aktualu intensyviai dirbant.

Darbe – sidabro jonai į pagalbą

Vanduo sudaro apie 60% žmogaus kūno masės. Tad labai svarbu vartoti tinkamą vandenį ir palaikyti skysčių pusiausvyrą, norint, kad visos organizmo sistemos darniai funkcionuotų. Dėl to sutaria ir mokslininkai, ir medikai, ir dietologai. Tačiau svarbu žinoti, kad vanduo gali būti ne tik pagalbininkas – netinkamais kiekiais ir netinkamos sudėties vanduo gali tik pakenkti.

Kaip pasiekti, kad šaltuoju metų laiku, visą dieną, dirbant uždaroje patalpoje, ypač sėdimą darbą, vanduo ne apsunkintų organizmą, o padėtų jaustis žvalesniems? Specialistai pataria rinktis kuo tyresnį ir grynesnį vandenį.

Tyras ir minkštas vanduo neturi gausaus druskų, mineralų kiekio, kurie vėsesniu oru apsunkina organizmą. Lietuvos rinkoje galima įsigyti išskirtiniai tyro vandens – praturtinto sidabro jonais.

„Sidabro jonai vandenyje suardo bakterijų gynybines sistemas ir užkerta kelią jų dauginimuisi – taip vanduo išlieka ilgiau šviežias. Tuo pat metu sidabro jonai visiškai nepakeičia vandens skonio ir kvapo“, – komentuoja šeimos gydytoja Vaida Lukoševičienė.

„Vichy Classique“ vanduo teka pro modernius Švedijos kompanijos „iOWA“ jonizatorius. Ši pagal „iON-S“ technologiją pagaminta vandens jonizavimo sistema vandenį prisodrina sidabro jonais (Ag+). Sidabringu vandeniu tampa visų rūšių „Vichy“ – karbonizuotas, nekarbonizuotas bei praturtintas skoniais.

Turėtume prisiminti, kad tyro vandens reikia gerti daugiau nei esame įpratę – dažnas mūsų per parą išgeria ne daugiau kaip 1 litrą vandens. Ypač tai turėtų prisiminti tie, kurie nedirba sunkaus fizinio darbo, neprakaituoja, jų nekamuoja troškulys. Žmogaus smegenims veikti reikalingas vanduo, juk jose daugiau nei 77% vandens.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO naujienlaiškį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

Šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“). Jie padeda atpažinti prisijungusius vartotojus, matuoti auditorijos dydį ir naršymo įpročius; taip mes galime keisti svetainę, kad ji būtų jums patogesnė.
Sutinku Plačiau