Kurti verslą kaime drąsu, bet įmanoma

Publikuota: 2017-10-07
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.
Juditos Grigelytės (VŽ) nuotr.

Mažesnių miestų verslininkai sako, kad dirbti rajonuose sunku, nes yra tiesiogiai priklausomi nuo paklausos, gyventojų skaičiaus ir mažesnės jų perkamosios galios, o konkurencija, įprastai mažesnė nei didmiestyje, jų negelbsti.

Kartais jiems atkertama, jog patys kalti, kad nesugalvoja ko nors, ko neribotų geografija, juolab kad technologijos leidžia įveikti atstumą, tad kodėl neįkūrus e. parduotuvės?

Dar drąsiau atrodo tie paslaugų teikėjai, kurie, būdami priklausomi nuo gyventojų skaičiaus ir jų piniginių, kuriasi kaime. Žinoma, kai kurios nedidelės gyvenvietės turi traukos centrų, tad vietos gyventojai, atrodytų, galėtų imtis didelių investicijų nereikalaujančio sezoninio verslo – nuomoti turistams dviračius ar gaminti užkandžius.

Pavyzdžiui, ežerų apsupti ne tik dėl gamtos grožio lankomi Daugai stokoja ir maitinimo, ir kitų paslaugų, kurių reikėtų atvykėliams.

Gintaras Baliukonis, Daugų IĮ „Vigiris“ vadovas, yra pasakojęs, kad jo kavinė veikia tik pagal išankstinius užsakymus, nes ištisai dirbti negalėtų ir dėl darbuotojų stokos, ir dėl klientų stygiaus, o kai bandė dirbti nuolat, dienos apyvarta nesiekdavo 100 Eur.

Vis dėlto yra pavyzdžių, kad verslas nedidelėje gyvenvietėje gali būti sėkmingas, jei tik nestinga idėjų ir ryžto.

Tokią istoriją pasakoja ir „Mano verslo“ rubrikos viešnia Daiva Gronskienė, nuo 1993 m. dirbanti Kėdainių rajone, Sirutiškio kaime.

Maždaug prieš 15 metų p. Gronskienė Sirutiškyje drąsiai įgyvendino viešbučio idėją – mintis teikti apgyvendinimo paslaugas kilo pagalvojus apie Palangos viešbučius, o juose svečiai juk apsistoja dėl jūros.

Todėl ir dabar verslininkė nuolatiniam svečiui, juokais prašančiam kambario su vaizdu į jūrą, atsako, kad rinktųsi antrąjį kambarį – tą, kurio langas žvelgia į jūrą – į Klaipėdos pusę.

„Ne, Sirutiškyje nėra nei jūros, nei parko, nei ežero. Tačiau prieš 25 metus išdrįsau atidaryti įmonę kaime, – sako p. Gronskienė. – Jei verslas turi idėjų, jo gyvavimas nepriklauso nuo vietos. Žinoma, kaime dirbti sunkiau nei didmiestyje, tačiau daugiau sunkumų kyla dėl požiūrio į smulkiuosius verslininkus.“

Į atnaujintą p. Gronskienės restoraną „Raganė“, siūlantį 17 rūšių rankų darbo virtinius, Sirutiškyje traukia ragautojai iš kitų rajonų, norintys išmokti juos gaminti atvyksta į edukacijos užsiėmimus vaikams ir suaugusiesiems. Raginama atidaryti tokią užeigą sostinėje, p. Gronskienė sako, kad sumokėti darbuotojams atlyginimams ir šiek tiek uždirbti gali ir Sirutiškyje, todėl jei kels koją į Vilnių, tai nebent su lietuviškų gaminių krautuvėle. Juk verslui reikia dirbti visur – ir Biržuose, ir Šakiuose, ir Sirutiškyje.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau