„McDonald‘s“ vadovė Japonijoje: negalvokite, kad žinote, ko nori klientai

Publikuota: 2017-09-16
Toru Hanai („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Toru Hanai („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

„McDonald‘s“ maisto ir aptarnavimo standartas užtikrintai veikia daugelyje šalių. Japonijoje patikrintas verslo modelis buksavo, todėl vadovams teko ieškoti būdų, kaip iš naujo užkariauti vietos valgytojų simpatijas.

Japonijoje veikiančių greitojo maisto restoranų „McDonald‘s“ reputacija švelniai tariant buvo pusėtina. Reikalai ėmė prastėti dar 2014 metais, kai paaiškėjo, kad tiekėjai į maitinimo įstaigas veža vištieną, kurios galiojimo laikas jau pasibaigęs. Vėliau plykstelėjo skandalas, kai klientas rado žmogaus dantį restorane pirktose bulvytėse. Paskutinis lašas į suniokotos reputacijos taurę buvo nelaimingas atsitikimas – vaikas bevalgydamas ledus susižeidė plastiko atplaiša, kuri buvo deserte.

Nereikia ir sakyti, kad šie įvykiai sumažino klientų srautus bei gerokai aptirpdė restoranų pajamas.

„Tuo metu maniau, kad „McDonald‘s veikla Japonijoje baigta. Pasigirdo siūlymų, kad jei įmonė nori toliau plėtoti veiklą Japonijoje, ji turėtų pirmiausia pasikeisti pavadinimą“, – „Bloomberg“ cituoja Ichiro Fujita, verslo konsultantę, padedančią užsienio kompanijoms vysti veiklą Japonijoje.

Radikalūs pokyčiai

Sarah Casanova, stojusi prie „McDonald‘s“ vairo Japonijoje 2014 metais, rankų nesudėjo. Vadovė neužsidarė kabinete ir pasirinko kitokią taktiką. Su nedidele darbuotojų komanda nuvažiavo į 47 šalies prefektūras, kuriose veikia restoranai, ir bendravo su klientais. Ypatingas dėmesys buvo skirtas mamoms su vaikais. Valgytojams aiškinta, kad tiekiamas maistas yra saugus. Taip pat teirautasi, ko klientai tikisi iš maitinimo įstaigos, kokio maisto jie norėtų.

„Verslo krizė mus privertė eiti ir kalbėtis su klientais. Paaiškėjo, kad mes tikrai nedavėme valgytojams to, ko jie iš tikrųjų norėjo“, – sako p. Casanova.

Klientų pastabos ir buvo tas postūmis, kuris paskatino vadovę imtis radikalių pokyčių. Ji į restoranų valgiaraščius įtraukė vietinio skonio valgių. Pavyzdžiui, kiaulienos ir imbiero mėsainį „Yakki Burger“. Atsirado ir kiek neįprasto skonio derinių – gruzdintos bulvytės su šokoladu. Kartu su valgiaraščiais atnaujintas ir restoranų interjeras. Be to, „McDonalds“ sumaniai prisijungė prie tuo metu siautusios „pokemonų manijos“. Bendradarbiavimo rezultatas – restoranai tapo svarbiu pokemonų gaudytojų susibūrimo centru.

Atvirai – apie kokybę

Svarbiausias iššūkis vadovei – susigrąžinti valgytojų pasitikėjimą maisto kokybe.

„Dirbdama skirtingose šalyje supratau viena – niekada negalvok, kad iš tikrųjų žinai, ko nori klientai“, – pabrėžia p. Casanova

Kartu su darbuotojais keliaudama po šalį, nors ir skurdžiai kalbėdama japoniškai, ji stengėsi išklausti žmonių, ko gi jie tikisi eidami į restoraną.

„Mamos, kurios ir sprendžia, kur bus einama pavalgyti, buvo atviros. Jos paaiškino, kad trūksta informacijos, kokį gi maistą tiekia „McDonald‘s“, – kalba vadovė ir priduria, kad prakalbinti vietinius padėjo ir pačios atvirumas. Ji neslėpė pati esanti 2 vaikų mama ir 5 anūkų senelė.

Pirmiausia p. Casanova nutraukė bendradarbiavimą su nekokybišką vištieną tiekusia Kinijos bendrove. O „McDonald‘s“ tinklalapyje pradėta aiškiai aiškiai nurodyti, iš kokių ūkių perkami produktai. Gatavi patiekalai restoranuose imti žydėti QR kodais, kuriuos nuskanavus, telefone galima perskaityti detalią informaciją apie visus ingredientus.

Ponia Casanova nuolat keliauja po šalį ir ieško, kaip dar galima būtų valgiaraštį priartinti prie Japonijos. Jau dabar klientai gali paskanauti kokteilių su Hokkaido melionais ar Ehime kiviais.

Panašu, kad krizę suvaldyti pavyko. Mat kompanija šįmet pirmąjį pusmetį fiksavo didžiausius vidutinius pardavimus, tenkančius vienam restoranui, nuo 2001 m.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
„Betono mozaikos“ patirtis: kaip diegėme „Lean“, arba kas ta „Lina“ Premium

Nauji darbo principai turėtų įmonės rezultatus timptelėti aukštyn. Norint tikrai gauti naudos, esminė vadovo...

Vadyba
09:00
Rado būdą plėtrai: naujas parduotuves kuria be didelių investicijų Premium

UAB „Kintai“ į pirmąją parduotuvę Vilniuje investavo per 80.000 Eur, tačiau suprato, kad pirkėjams ant tako...

Agroverslas
06:00
„Straumann“ kelias iki pasaulio geriausiųjų pakylos Rėmėjo turinys

Dantų implantacija – dirbtinio danties suformavimas ant varžtelį primenančio danties šaknies pakaitalo,...

Vadyba
06:00
Darbas vienoje įmonėje visą gyvenimą – praeitis 3

Aštrėjantis darbuotojų pritraukimo ir talentų išlaikymo klausimas ramybės neduoda dažnam vadovui. Patrauklus...

Vadyba
2017.12.10
Pirmiausia aiški atlygio sistema, papildomos naudos paskui

Norint į transporto sektoriaus įmones pritraukti jaunimo, aiškią atlygio sistemą, papildomas naudas ir...

Vadyba
2017.12.10
Požiūrio patarimai: verslas nėra savaeigė mašina

Bendrovė nėra savaeigė mašina, kurioje darbuotojai daro tai, ką turi daryti, ir kurios pardavimai auga lyg...

Vadyba
2017.12.09
„Amazon“ Australijoje pasiekė rekordą

Dar nė vienoje šalyje, į kurią žengė JAV elektroninės komercijos milžinė „Amazon“, nebuvo sulaukta tokio...

Kalėdiniai įmonių vakarėliai JAV – šįmet ramesni ir blaivesni 4

Kalėdiniai įmonių vakarėliai JAV šįmet bus ramesni ir blaivesni, o dalis organizacijų apskritai atsisakė...

Vadyba
2017.12.09
5-ios „LinkedIn“ vartotojų klaidos 3

Profesionalų socialinis tinklas „LinkedIn“ tapo vienu svarbiausių įrankių medžiojant darbuotojus. Tačiau...

Vadyba
2017.12.09
Kaip pasiruošti asmens duomenų apsaugos reglamentui: 1-as žingsnis 1

Iki Bendrojo duomenų apsaugos reglamento taikymo pradžios 2018 m. gegužės 25 d. liko mažiau nei 6 mėnesiai,...

Finansai
2017.12.08
„Tesonet“ plėtros planas: nuo 260 iki 500 žmonių per metus 3

Kibernetinio saugumo ir didžiųjų duomenų bendrovė per šiuos metus pasamdė 160 žmonių. Per kitus metus...

Technologijos
2017.12.08
ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto CEO: ne vadovas, o darbuotojas žino geriau Premium

Vadovai Lietuvoje išsiskiria savo dėmesiu detalėmis, gebėjimu analizuoti ir dažnai yra srities, kurioje...

Vadyba
2017.12.08
Robotai imasi naujų darbų: išleidžia atostogų, sutvarko komandiruotę Premium 2

Pradėjus gilintis į procesus įmonėje, paaiškėja, kad dauguma jų nėra labai sudėtingi, todėl juos galima...

Finansai
2017.12.07
„Reitingai“: kitais metais dar daugiau aukštųjų mokyklų nesilaikys taisyklių 4

Aukštosios mokyklos yra nusistačiusios minimalius reikalavimus stojantiesiems, tačiau pačios to nepaiso.

Verslo aplinka
2017.12.06
Priedas prie atlyginimo – skiepai nuo gripo Rėmėjo turinys 1

Gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų susirgimų skaičius mūsų šalyje vis auga – Užkrečiamųjų ligų...

Vadyba
2017.12.06
„Rimi Lietuvos“ vadovas – apie „Iki“ įsigijimą, technologijas ir kelrodį „Amazon Go“ Premium

43-jų Giedrius Bandzevičius, trečią mėnesį vadovaujantis „Rimi Lietuvai“, šiuo metu perkančiai antrą...

Nori pertvarkyti Vyriausybės atstovų tarnybas 3

Vietoje 10-ies liktų viena įstaiga, Vyriausybės atstovų sumažėtų iki 5, jiems būtų keliami aukštesni...

Verslo aplinka
2017.12.05
„Maximos“ ir „Norfos“ sėkmingiausių parduotuvių penketukas Premium 2

Vertindami parduotuvių rezultatus, prekybininkai pirmiausia žvelgia į pelno eilutę, bet lygiai taip pat...

Kaip su verslo partneriais sutarti nesutariant Premium

Svarstant apie galimybę kurti verslą su draugais, patariama apgalvoti, ar verta paaukoti draugystę, – tokia...

Vadyba
2017.12.05
Kaip išlaikyti ir pritraukti darbuotojų: „Baltic Transline“ patirtis Premium 2

Norint į transporto sektoriaus įmones pritraukti jaunimo, aiškią atlygio sistemą, papildomas naudas ir...

Vadyba
2017.12.05

Verslo žinių pasiūlymai

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau