„McDonald‘s“ vadovė Japonijoje: negalvokite, kad žinote, ko nori klientai

Publikuota: 2017-09-16
Toru Hanai („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.
Toru Hanai („Reuters“ / „Scanpix“) nuotr.

„McDonald‘s“ maisto ir aptarnavimo standartas užtikrintai veikia daugelyje šalių. Japonijoje patikrintas verslo modelis buksavo, todėl vadovams teko ieškoti būdų, kaip iš naujo užkariauti vietos valgytojų simpatijas.

Japonijoje veikiančių greitojo maisto restoranų „McDonald‘s“ reputacija švelniai tariant buvo pusėtina. Reikalai ėmė prastėti dar 2014 metais, kai paaiškėjo, kad tiekėjai į maitinimo įstaigas veža vištieną, kurios galiojimo laikas jau pasibaigęs. Vėliau plykstelėjo skandalas, kai klientas rado žmogaus dantį restorane pirktose bulvytėse. Paskutinis lašas į suniokotos reputacijos taurę buvo nelaimingas atsitikimas – vaikas bevalgydamas ledus susižeidė plastiko atplaiša, kuri buvo deserte.

Nereikia ir sakyti, kad šie įvykiai sumažino klientų srautus bei gerokai aptirpdė restoranų pajamas.

„Tuo metu maniau, kad „McDonald‘s veikla Japonijoje baigta. Pasigirdo siūlymų, kad jei įmonė nori toliau plėtoti veiklą Japonijoje, ji turėtų pirmiausia pasikeisti pavadinimą“, – „Bloomberg“ cituoja Ichiro Fujita, verslo konsultantę, padedančią užsienio kompanijoms vysti veiklą Japonijoje.

Radikalūs pokyčiai

Sarah Casanova, stojusi prie „McDonald‘s“ vairo Japonijoje 2014 metais, rankų nesudėjo. Vadovė neužsidarė kabinete ir pasirinko kitokią taktiką. Su nedidele darbuotojų komanda nuvažiavo į 47 šalies prefektūras, kuriose veikia restoranai, ir bendravo su klientais. Ypatingas dėmesys buvo skirtas mamoms su vaikais. Valgytojams aiškinta, kad tiekiamas maistas yra saugus. Taip pat teirautasi, ko klientai tikisi iš maitinimo įstaigos, kokio maisto jie norėtų.

„Verslo krizė mus privertė eiti ir kalbėtis su klientais. Paaiškėjo, kad mes tikrai nedavėme valgytojams to, ko jie iš tikrųjų norėjo“, – sako p. Casanova.

Klientų pastabos ir buvo tas postūmis, kuris paskatino vadovę imtis radikalių pokyčių. Ji į restoranų valgiaraščius įtraukė vietinio skonio valgių. Pavyzdžiui, kiaulienos ir imbiero mėsainį „Yakki Burger“. Atsirado ir kiek neįprasto skonio derinių – gruzdintos bulvytės su šokoladu. Kartu su valgiaraščiais atnaujintas ir restoranų interjeras. Be to, „McDonalds“ sumaniai prisijungė prie tuo metu siautusios „pokemonų manijos“. Bendradarbiavimo rezultatas – restoranai tapo svarbiu pokemonų gaudytojų susibūrimo centru.

Atvirai – apie kokybę

Svarbiausias iššūkis vadovei – susigrąžinti valgytojų pasitikėjimą maisto kokybe.

„Dirbdama skirtingose šalyje supratau viena – niekada negalvok, kad iš tikrųjų žinai, ko nori klientai“, – pabrėžia p. Casanova

Kartu su darbuotojais keliaudama po šalį, nors ir skurdžiai kalbėdama japoniškai, ji stengėsi išklausti žmonių, ko gi jie tikisi eidami į restoraną.

„Mamos, kurios ir sprendžia, kur bus einama pavalgyti, buvo atviros. Jos paaiškino, kad trūksta informacijos, kokį gi maistą tiekia „McDonald‘s“, – kalba vadovė ir priduria, kad prakalbinti vietinius padėjo ir pačios atvirumas. Ji neslėpė pati esanti 2 vaikų mama ir 5 anūkų senelė.

Pirmiausia p. Casanova nutraukė bendradarbiavimą su nekokybišką vištieną tiekusia Kinijos bendrove. O „McDonald‘s“ tinklalapyje pradėta aiškiai aiškiai nurodyti, iš kokių ūkių perkami produktai. Gatavi patiekalai restoranuose imti žydėti QR kodais, kuriuos nuskanavus, telefone galima perskaityti detalią informaciją apie visus ingredientus.

Ponia Casanova nuolat keliauja po šalį ir ieško, kaip dar galima būtų valgiaraštį priartinti prie Japonijos. Jau dabar klientai gali paskanauti kokteilių su Hokkaido melionais ar Ehime kiviais.

Panašu, kad krizę suvaldyti pavyko. Mat kompanija šįmet pirmąjį pusmetį fiksavo didžiausius vidutinius pardavimus, tenkančius vienam restoranui, nuo 2001 m.

Rašyti komentarą

Rašyti komentarą

Gauk nemokamą VERSLO VALDYMO savaitraštį į savo el.pašto dėžutę:

Pasirinkite Jus dominančius NEMOKAMUS savaitraščius:















Svarbiausios dienos naujienos trumpai:



 
Y karta spartaus pajamų augimo gali ir nepatirti 2

Pajamų augimo džiaugsmo, kuriuo mėgavosi X karta, vėlesnės kartos atstovai gali ir nebepatirti.

Vadyba
2018.02.21
„Amazon“ siūlo pinigų, kad darbuotojai išeitų ir nebegrįžtų 18

El. prekybos bendrovė „Amazon“ kai kuriems savo darbuotojams siūlo neįprastą sandorį – už nemažą sumą pinigų...

Vadyba
2018.02.21
„Danske Bank“ plėtros tempas – po du žmones per dieną Premium 7

„Danske Bank“ pernai tapo daugiausia naujų darbo vietų sukūrusiu darbdaviu Lietuvoje, šiemet danų filialas...

Vadyba
2018.02.21
„Volfas Engelman“ bendradarbiaus su KTU 6

Kauno alaus gamybos AB „Volfas Engelman“ pasirašė partnerystės sutartį su Kauno technologijos universiteto...

Agroverslas
2018.02.20
Virtuvės šefo Jamie Oliverio restoranai praranda populiarumą

Virš Jungtinės Karalystės (JK) virtuvės šefo Jamie Oliverio valdomos verslo imperijos susikaupė debesys. Metų...

Vadyba
2018.02.20
Tyrimas: vyresniems lengviau jaukintis mintį apie pensiją, dirbant laisvai samdomą darbą

Apie trečdalis virš 55 metų žmonių Jungtinėje Karalystėje (JK) renkasi dirbti kaip laisvai samdomi...

Vadyba
2018.02.20
Pirmą kartą Rusijos aliuminio milžinei vadovaus moteris

Prie „United co. Rusal“, vienos iš didžiausių Rusijos aliuminio kompanijų, vairo pirmą kartą stos moteris.

Vadyba
2018.02.20
Profesinių mokyklų pertvarka: naikinama per 300 programų

Įsibėgėja pernai pradėta profesinio mokymo Lietuvoje reforma. Atlikus programų peržiūrą, išregistruota...

Vadyba
2018.02.20
Valstybinių miškų urėdijos vadovo konkursą laimėjo Marius Pulkauninkas 21

Konkursą valstybės įmonės Valstybinių miškų urėdijos (VMU) vadovo pareigoms užimti laimėjo Marius...

Agroverslas
2018.02.19
Kaip valdyti laiką: verslininkų planavimo taisyklės Premium

Spartėjant gyvenimo tempui, darbuotojai vis labiau jaučia laiko stygių. Sumaišties bus mažiau, jei...

Vadyba
2018.02.19
Žala dėl bankroto gali būti priteista ir į ausį šnabždančiam akcininkui Premium 3

Šešėlinis įmonės vadovas gali būti pripažintas faktiniu ir jam gali būti taikoma asmeninė atsakomybė dėl...

Finansai
2018.02.19
Dingo meilė darbui – neskubėkite rašyti pareiškimo 7

Pykina nuo minties, kad pirmadienį reikia vėl į darbą, nes jau kuris laikas dingo motyvacija? Neskubėkite...

Vadyba
2018.02.18
Vokiečių meilė gryniesiems pinigams blėsta 17

Pernai 48% pinigų, išleistų Vokietijoje, sudarė grynieji, skelbiama „Bundesbank“ tyrime. Tai pirmas kartas,...

Vadyba
2018.02.18
Atleisti darbuotoją trumpąja žinute – prasta mintis 2

Pranešti darbuotojui apie atleidimą tikrai nėra pati maloniausia vadovo pareiga. Praktika rodo, kad procesas...

Vadyba
2018.02.17
Lietuvoje kuriasi Švedijos startuolis 2

Švedijos žmogiškųjų išteklių valdymo technologijų startuolis „Benify“ Vilniuje atidarys savo paslaugų centrą.

Technologijos
2018.02.14
Laikino įdarbinimo stabdymas – už menkniekius, likimas – nežinomas Premium 1

Vyriausybė pirmadienį patvirtino kriterijus, kuriuos turės atitikti laikinojo įdarbinimo įmonės. Pagal naują...

Vadyba
2018.02.14
Kaip ieškoti naujo darbo, kad dabartinis vadovas nesužinotų 4

Kai turi nuolatinį darbą, ieškotis naujos veiklos gali būti šiek tiek komplikuota. Mat mažiausiai norisi, kad...

Vadyba
2018.02.13
„Amazon“ planuoja atleisti šimtus darbuotojų 1

Sparčiai auganti JAV el. prekybos milžinė „Amazon“ netikėtai pranešė, kad ketina atleisti šimtus darbuotojų.

Vadyba
2018.02.13
Kaip tinkamai atleisti darbuotoją: patarimai vadovams Premium 9

Pranešti darbuotojui apie atleidimą tikrai nėra pati maloniausia vadovo pareiga. Praktika rodo, kad procesas...

Vadyba
2018.02.13
Atostogų laikotarpis gali nulemti didelius atostoginių skirtumus 3

Tam pačiam asmeniui išmokami atostoginiai gali gerokai skirtis, nes mėnesiai, pagal kuriuos jie skaičiuojami,...

Finansai
2018.02.13

Verslo žinių pasiūlymai

Nepamirštamos kelionės laiku

Nepamirštamos kelionės laiku

Kas mėnesį laukia nauji įspūdžiai ir netikėti atradimai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

NEMOKAMI specializuoti savaitraščiai

Nepraleiskite savo srities naujienų

„Verslo žinių“ akademija

„Verslo žinių“ akademija

Išsamūs praktiniai mokymai ne didesnėse nei 14 dalyvių grupėse

Pažintinis žurnalas

Pažintinis žurnalas

Tiems, kas brangina savo laisvalaikį ir domisi rytojumi

Siekdami pagerinti Jūsų naršymo kokybę, statistiniais ir rinkodaros tikslais šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. „cookies“), kuriuos galite bet kada atšaukti.
Sutinku Plačiau